Enkla sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar!

uppblåsbar luftmadrass stoppas i ett tält. Högkvalitativ 4K-film

Att få kontakt med naturen genom camping är inte alltid lätt på baksidan, särskilt när man blir äldre. Att ta med en bärbar luftmadrass för att rulla ihop din sovsäck är ett enkelt sätt att bibehålla komfort och rörlighet medan du sover utan att gå full glamping. Men att packa en luftmadrass ställer till ett annat dilemma: hur blåser man upp den när man väl är på campingen?

Det enklaste sättet att blåsa upp en luftmadrass var som helst är att använda en elektrisk luftpump. Det finns bärbara elektriska pumpar gjorda speciellt för husbilar. Camping ger dock inte alltid tillgång till el. Innan dess finns det fortfarande gott om alternativ för att blåsa upp en madrass.

Att campa på en plats utan el gör att du inte automatiskt vill sova på den hårda marken, och det betyder inte heller att du måste fylla på luftmadrassen hemma och brottas med den lätta men skrymmande ramen hela vägen till campingen. Låt oss titta på några sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar, allt från det lätta till det desperata.

Det enklaste sättet

Närbild av luftpumpobjekt på en vit bakgrund

Naturligtvis är det enklaste och snabbaste sättet att blåsa upp en bärbar luftmadrass att använda en elektrisk pump att göra jobbet åt dig. Det finns några olika alternativ för typer av elektriska pumpar, några mer praktiska för camping än andra. Till exempel kräver luftpumpar med en extern plug-in en källa till elektricitet, medan luftpumpar avsedda för resor kan kopplas in i ditt fordons 12V-kontakt.

När du planerar att använda en elektrisk pump är det första du bör tänka på var din el kommer ifrån. Statliga parker och andra campingplatser listar ofta el som en av de bekvämligheter som finns på vissa campingplatser. Vissa statliga parker har en elkälla som du kan koppla in i närheten av campingen, medan andra har el endast tillgänglig vid vissa punkter. Oavsett vilket gör detta förberedelser en nödvändighet.

Ett sätt att komma runt problemet med ”för långt från utloppet” är att ta luftmadrassen hela vägen till utloppet och blåsa upp den där och sedan transportera tillbaka den till din campingplats när du är klar. Men den här lösningen kanske inte fungerar för alla, beroende på storleken på madrassen och tältet i fråga. Om den uppblåsta luftmadrassen inte får plats genom tältöppningen måste du vara kreativ. Att föra tältet tillsammans med luftmadrassen till utloppet så att det kan blåsas upp inuti tältet och sedan transportera tillbaka båda är en väg runt det.

Att packa en förlängningssladd kan också lindra detta problem, återigen beroende på hur långt din campingplats är från strömkällan. Om det är relativt nära kan du minska eller till och med eliminera avståndet det tar att blåsa upp madrassen. Detta är dock inte en heltäckande lösning. Vissa föredrar att ta med en generator, vilket gör dig mindre beroende av externa källor. Generatorer är dock dyra och skrymmande, så att skaffa en som bara driver en luftpump kanske inte är det bästa beslutet.

  Hur kyls snöskotrar?

Ett enklare val skulle vara att gå med en 12V plug-in luftpump. Dessa kan anslutas till ett extra eluttag, vilket gör dem idealiska för resor. Den enda nackdelen är att campingen måste vara nära ditt fordon, vilket inte alltid är möjligt beroende på hur ambitiös din campingresa är. Det kommer dock med den extra bonusen att inte behöva oroa sig för att packa extra batterier som med vårt nästa alternativ. Du kanske vill köra bilen medan du använder den för att se till att du inte tappar ur fordonets batteri.

A batteridriven pump är den sista formen av elektrisk luftpump du kan använda. Dessa pumpar är ett riktigt bra val för situationer där du kör bort från fordon eller andra möjliga källor till extern el. Ett annat steg du kan ta för att säkerställa att din pump inte misslyckas är att använda uppladdningsbara batterier, vilket minskar behovet av att byta ut dem och sparar både tid och pengar. Vissa uppladdningsbara batterier kan laddas i ett solenergibank, vilket gör laddningen mycket lättare när du är på språng. Ändå bör du alltid ta försiktighetsåtgärden att packa några extra batterier, för säkerhets skull.

Lätt nog

Det klassiska sättet att blåsa upp en luftmadrass är via en manual sidump. Dessa kan manövreras för hand eller fot. Ett mycket enklare alternativ än att blåsa upp andetag för andetag – vilket kan göra någon yr eller yr efter ett tag – hand- eller fotpumpar är ett bra verktyg att ha runt. Oavsett om det är för att inte oroa dig för elektricitet eller bara som backup, bör handpumpar definitivt finnas på din packlista.

Handpumpar fungerar genom att föra in ett rör eller munstycke i ventilen för luftmadrassen och trycka upp och ner på handtaget eller pumpen på verktyget. Handpumpar gör detta genom att flytta en spak upp och ner, vilket tvingar luft från rummet in i pumpen in i madrassen. En fotpump tvingar också ut luft ur en kammare i madrassen, men kammaren blåser upp sig själv när trycket släpps från foten, vilket minskar mängden arbete du måste göra.

Vissa handpumpar är gjorda speciellt för luftmadrasser, medan andra, som cykel- eller bollpumpar, inte är det. Detta borde inte nödvändigtvis hindra dig från att lyckas blåsa upp en madrass, det kan bara ta lite längre tid. Detta kan vara svårare för cykel- eller däckpumpar, eftersom de är gjorda för att passa en mycket mindre ventil. Vilken luftpump som helst, automatisk eller inte, kan fylla en luftmadrass så länge du skapar en tätning mellan madrasspluggen (där luften går in) och pumpen.

Att blåsa upp en madrass i full storlek eller dubbelhöjd med en manuell pump skulle inte vara särskilt roligt, men det skulle inte heller innebära några större problem, annat än en liten mängd arm- eller bentrötthet. Om du inte campar ensam kan du turas om att pumpa in luft i madrassen med dina kamrater. Alternativt kan det vara en bättre idé att hålla sig till mindre madrasser eftersom de tar mindre plats och tar mindre energi (mänsklig eller elektrisk) att fylla.

  Vilken längd stabilisator ska du skaffa för din sammansatta båge?

Säkerhetskopiering

Så du har kommit till din campingplats, tältet är satt upp och du har säkert anslutit din förlängningssladd till strömkällan. Du går för att blåsa upp din luftmadrass, men ser att du i jäkt och rörelse med att packa fordonet lämnade pumpen hemma. Detta behöver inte indikera övergången till manuell uppblåsning av madrassen under den kommande halvtimmen. Som nämnts tidigare kan alla typer av pumpar med tätning blåsa upp en luftmadrass.

Om du (av någon anledning) råkar ha en hårtork med dig på lägret, kan en campingkompis göra en tätning över madrasspluggen med händerna eller göra en jerryriggplugg med en vattenflaska i plast medan du använder hårtorken på den coolaste inställningen. Hur konstigt det än kan verka fungerar den här metoden definitivt! Hårtorkar är dock vanligtvis inte gjorda för att fungera länge, så du kanske vill ge den en vila då och då och stänga madrassventilen på ett säkert sätt så att luften som redan har samlats i madrassen inte kan komma ut. En liknande metod skulle kunna fungera för dammsugare, även om det verkar mer osannolikt att de finns till hands på en camping än en hårtork.

För campare på en campingplats nära andra kan du alltid falla tillbaka på den gamla stand-by: be om hjälp. Med en så stor samling människor som campar på ett ställe är det troligt att minst en person har en pump som du kan låna. Människor på campingar är i allmänhet artiga att hjälpa varandra. Var inte rädd för att nå ut om dina planer inte fungerar som du tänkt dig.

Ungt par sätter upp tältet på den gröna ängen och reser högt upp i bergen under solnedgången

Desperat

Om du har ont om alternativ, du är ensam eller långt borta från någon med någon form av luftpump, du kan bara använda andan för att fylla madrassen. Det kan vara en bra idé att rengöra ventilen innan du sätter munnen på den, speciellt om madrassen har använts tidigare, camping eller inte. Även om det inte är omöjligt, tar denna metod lång tid och kan vara svår och orsaka huvudvärk.

Vissa luftmadrasser är gjorda med envägsventiler som blåser upp dem, vilket förhindrar luft från att strömma ut på samma sätt. Försök att packa en av dessa om möjligt, till skillnad från en luftmadrass som är beroende av ett konstant intag av luft för att hålla sig uppblåst tills den försluts igen. Att sluta andas när du är yr i huvudet kan bli mycket kostsamt för all ansträngning du redan har lagt ner om luften bara vill fly tillbaka dit den kom ifrån.

Ett sätt att komma runt just det problemet om din luftmadrass är en äldre modell är att kontrollera din andning. Istället för klunkar luft, andas djupt genom näsan och ut genom munnen som en trumpetare gör, vilket begränsar mängden luft som kan rinna ut när du fortsätter att blåsa upp madrassen. Du kan också spara mer energi genom att använda dina kinder som en kammare, fylla och driva ut dem istället för att andas ut direkt i ventilen.

  Kan du bära smycken i landhockey?

Vissa liggunderlag gjorda för camping är lätt uppblåsbara. I dessa fall är det faktiskt att föredra att blåsa upp mattan med andan framför att använda en luftpump. Du är mindre benägen att blåsa upp pumpen för mycket eller ha problem med att montera pumpen på en ventil som den inte är avsedd för om du bara andas på gammaldags sätt. För korta campingturer kan det vara värt att välja de mindre, lättare liggunderlaget än en skrymmande luftmadrass.

Om du känner att dina lungor inte klarar utmaningen att mödosamt stoppa i en luftmadrass under en längre tid, finns det något annat du kan prova. Om allt annat misslyckas kan du blåsa upp luftmadrassen med en plastpåse. Ja verkligen! Denna process kräver inte ens att du andas hårdare än du annars skulle göra! Det kanske låter lite för fantastiskt.

Hela processen är ganska lik hur barn vrider plastpåsar med frukt i snabbköpet så att de blir täta som en ballong så att de kan fnissa när det gör ett högt ”popp”. Om du vill ha ett bättre exempel på luftpumpning för att bli bekväm, tänk på att det liknar hur en fotpump fungerar. Låt mig förklara.

Använd den största obrutna plastpåsen du kan hitta – tänk en soppåse, inte en ziplockpåse. Ta tag i den hårt med båda händerna så att den inte flyger iväg, skaka upp den i vinden och fånga så mycket luft som möjligt. När den är så full du kan, klämma fast öppningen ordentligt och vrid den för att hålla luften säkert inne.

Placera påsens öppning över luftmadrassens inloppsventil, för att säkerställa en tätning så gott du kan. Ett enkelt sätt att göra detta är att fästa den med ett gummiband eller hårslips, vika remmen över sig själv och sträcka den över väskan innan du fäster den över ventilen så att du inte behöver släppa ut någon luft medan du fäst den.

När du är säker på att förseglingen är bra, skruva loss påsen och kläm den, tryck in luften i madrassen. Täck över madrasspluggen när du ”samlar mer luft” så att den inte kan fly. Detta bör upprepas tills sängen är tillräckligt uppblåst för att vara bekväm. Du kan se detta video- på YouTube för en tydligare demonstration av hur processen fungerar.

Förhoppningsvis kommer din campingresa inte att tvinga dig att komma till den ”desperata” delen av våra tips, men för säkerhets skull (eller bara för skojs skull!) här är alla. Gå ut och campa bekvämt!