Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

Om du har investerat i härdat glasdetaljer och möbler i ditt hem och tänkt att materialet, till skillnad från sin traditionella motsvarighet, är repsäkert, får du en obehaglig överraskning. Även om härdat glas är byggt för att vara extremt hållbart, kan det fortfarande skadas eller repas allt eftersom. Men finns det något sätt att ta bort fördjupningar från denna typ av material, och i så fall, hur kan man gå till väga för ett sådant projekt?

För att ta bort repor från härdat glas, utvärdera först situationen. Förbered sedan området genom att rengöra det noggrant innan du tar lite blekande tandkräm och applicerar det på en mjuk trasa. Använd trasan och gnugga försiktigt över repan. När repan är borta, skölj glaset.

Tänk på att detta bara är ett av flera tillvägagångssätt du kan ta för att ta bort repor från härdat glas, så fortsätt läsa till slutet för några alternativa lösningar.

Nedan tar jag dig igenom allt du behöver veta om processen; kom dock ihåg att vara realistisk med dina förväntningar, eftersom det finns vissa fall då materialet kan skadas och inte kan repareras. Med det ur vägen, låt oss dyka in i det första steget: att bedöma situationen.

1. Bedöm situationen

Innan du ens funderar på att ta dig an ett reparationsprojekt av härdat glas måste du först bedöma om det faktiskt finns något du kan göra. Om din möbel eller husdetaljer inte har repats från något hårt föremål som kommer i kontakt med det utan snarare från dagligt slitage, kanske du kan rädda det själv.

Men om repan är djup och tillräckligt stor för att väcka uppmärksamhet, kommer dina alternativ att vara mer begränsade. Ett bra test för att mäta skadans djup är att se om din nagel kan fastna i den. Om det gör det, kanske du vill söka efter en professionell åsikt; annars skadar det inte att prova DIY-rutten.

2. Förbered området

Jag vet att det är frestande att hoppa över det här steget, eftersom du kommer att rengöra det hela efter att du är klar ändå, men jag uppmanar dig starkt att förbereda området runt repan genom att rengöra den i förväg – det borde trots allt inte ta du mer än en eller två minuter att göra det.

Detta steg kommer inte bara att göra ditt jobb lättare på vägen, eftersom tandkrämen du kommer att använda inte kommer att blandas med slumpmässiga dammpartiklar och skräp, men det kommer också att göra det möjligt för dig att bättre undersöka skadans omfattningvilket, som nämnts ovan, är avgörande.

Använd helt enkelt lite glasrengöringsmedel och en trasa eller mjuk trasa för att få ditt härdade glas rent och redo att arbeta med.

3. Hitta Whitening Toothpaste och en mjuk trasa

Det bästa med detta tillvägagångssätt är att de verktyg/material du behöver är några av de vanligaste hushållsartiklarna du kan hitta – allt du behöver är blekande tandkräm och en mjuk trasa. Det är allt! Även om dyrare och krävande tillvägagångssätt, som du kommer att se i följande avsnitt, kan fungera bättre på djupare repor, är detta en utmärkt lågkostnadslösning, så du har inget att förlora på att prova.

Tänk på att blekande tandkräm är lite mer nötande än din vanliga variant och därför bättre kan torka bort fördjupningar, så du vill leta efter det specifikt.

4. Börja gnugga över repan

När du har placerat din tandkräm på trasan, börja skrubba över repan efter en cirkulär rörelse. De små partiklarna du känner i denna typ av tandkräm kan polera små fördjupningar från härdat glas, vilket gör att du kan få en slät, felfri yta som ett resultat. Se till att kontrollera när du skrubbar för att se om tillvägagångssättet verkligen har fungerat (du bör börja se resultat inom några minuter).

5. Skölj glaset och inspektera resultaten

När du tror att repan är borta är det dags att rengöra tandkrämen från det härdade glaset för att få en bättre titt på resultatet. För att göra det, skölj helt enkelt ytan med rent vatten och se till att torka den efteråt. Du bör se att reporna har eliminerats eller åtminstone är mindre framträdande.

Om du har lyckats bli av med alla tecken på skada, grattis! Om repan för det mesta är borta men inte helt, upprepa processen en eller två gånger till för att se om det gör susen.

Om inte, kan du antingen välja att lämna materialet som det är, eller gå in med ett andra, mer aggressivt tillvägagångssätt, som använda juvelerare’s rouge, stålull, eller använda en glaspolering kit. Jag kommer att täcka alla tre metoderna nedan.

Alternativa idéer för att hantera repat härdat glas

Här är några alternativa tillvägagångssätt att lita på om repor visar sig vara för djupa för tandkrämsmetoden:

Använd en Jeweler’s Rouge

Att använda en juvelerares rouge är en av de mest effektiva metoderna på den här listan; Men att investera i en helt ny produkt kanske inte är allas idé om ett snabbt och enkelt gör-det-själv-projekt.

Ändå, om du regelbundet tittar på olika typer av smycken eller om möbeln du försöker reparera är dyr och du vill rädda den till varje pris, är detta en utmärkt sista utväg.

Till använd en juvelerares rouge, allt du behöver göra är att applicera den valda blandningen på ett polerhjul och börja arbeta. Eftersom denna typ av förening är utformad för att vara effektiv och skonsam på samma gång, bör du kunna se en märkbar förbättring på några minuter.

Använd stålull

Om du inte är sugen på att använda en juvelerares rouge kan du istället välja stålull. Dess nötande karaktär tjänar samma syfte att slipa bort reporna; men tänk på att den här produkten inte är lika skonsam som en juvelerares rouge, som är speciellt designad för att användas på glas, mjuka metaller och ädelstenar.

Det är därför, om du använder stålull, du kommer att vilja välja den superfina sorten. Du vill också se till att produkten du använder är helt ny, eftersom all ackumulerad smuts eller skräp bara kommer att orsaka fler repor.

Använd en glaspoleringssats

En glaspoleringssats är utan tvekan det bästa alternativet i debatten om ”juvelerares rouge vs. stålull vs. glaspoleringssats”. Denna typ av produkt är bättre rustad för att klara uppgiften än stålull, men den är också dyrare och mindre mångsidig. Å andra sidan är glaspoleringssatser mycket mer tillgängliga än juvelerares rouges men fungerar bara på en typ av material, vilket innebär att du inte kan använda dem för att ta hand om dina värdefulla smycken.

Använd enligt tillverkarens instruktioner och kontrollera om reporna har minskat.

Ta hjälp av en professionell

Om allt misslyckas och du har slut på DIY-metoder som du kan prova, är det dags att göra det ta hjälp av en professionell. De kanske kan få ut repan själva eller hjälpa dig att komma på en plan för hur du stilfullt kan täcka upp dem. Om inte ens det fungerar kan de kanske ge dig en hel del på ett nytt skräddarsytt härdat glas som passar din nuvarande installation.

Att avsluta

Tyvärr är härdat glas, även om det är ganska starkt för vad det är, fortfarande inte repsäkert. Detta innebär att ditt favoritsoffbord fortfarande kan skadas vid tillräckligt mycket användning. Men om du har turen kan reporna vara tillräckligt ytliga för att du ska kunna ta bort dem själv. Om du inte är säker på om så är fallet skadar det inte att försöka – hela prövningen bör inte ta mer än 15 minuter.

Med det sagt, håll ditt sinne öppet för tanken att du kanske måste ta ditt härdade glas till en professionell eller, i vissa fall, byta ut det helt.

Lämna en kommentar