En snabbguide för att torka dina kläder över en lägereld

Har du någonsin badat och glömt att ta med en handduk? Känner du till den där äckliga känslan av att klämma in dina blöta fötter i dina otäcka strumpor? Om så är fallet vet du att det inte bara är obehagligt att bära våta kläder utan också ohälsosamt. Om du har en stark mage, googla på ”WWI Trench Foot.” Om du inte är försiktig kan detta hända dig ute i naturen. Under vinterförhållanden, som när jag vandrade genom Banff National Park i Alberta, kan det vara skillnaden mellan tår och inga tår.

Torka våta kläder på brasan under camping. Strumpor som torkar i brand. Kittel och vattenkokare ovanför lägerelden. Tillagning av mat på naturen. Ved och grenar i eld. Aktiv vila i skogen.

Att torka kläderna över en lägereld är den mest självklara metoden för att snabbt bli varm, men det finns andra sätt att göra detta också. Du kan använda eld, varma stenar, helt enkelt hänga upp kläderna, ha kläderna i sovsäcken eller till och med knyta kläderna till dig själv när du går på en vandring.

Gör det som är bekvämast för dig! Jag kommer att gå in mer på djupet med dessa efter en kort varning.

Säkerheten först

Säkerhet måste vara det första du tänker på när du vill försöka torka av dina kläder med eld. Även ”säkra” metoder innehåller potentiella faror. Tänk på detta innan du fortsätter, annars riskerar du att förstöra eller tappa kläderna du försöker spara.

Om du bilcampar är det mindre problem att bli för kall av brist på varma kläder än om du backpackar, eftersom du har en bil med värme och extra kläder bredvid dig (eller åtminstone i samma område som du) . Men hur som helst, du måste vara säker samtidigt som du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder när du reser utomhus.

Att bränna kläder är extremt lätt att göra om du inte är uppmärksam på vad du gör, så var alltid uppmärksam och närvarande när du väljer att prova den här metoden. Det finns inte bara en oro för din säkerhet utan också en oro för vilda djur runt omkring dig om branden kan sprida sig.

När vi diskuterar brandbyggnad i den här artikeln skulle jag också vilja beröra lätt Sju ”Leave No Trace”-principer (LNT). Dessa principer bör kännas till av alla potentiella campare, eftersom de inte bara skyddar dig från skada utan även skönheten i vildmarken runt dig.

Jag kommer inte att gå in på alla sju i denna artikels omfattning, men här är listan, som finns mer detaljerat här:

 • Planera i förväg och förbered.
 • Res och campa på hållbara ytor.
 • Kassera avfall på rätt sätt.
 • Lämna det du hittar.
 • Minimera påverkan på lägerelden (var försiktig med eld).
 • Respektera vilda djur.
 • Ta hänsyn till andra besökare.
  Vad är Frontcountry Camping?

Alla dessa principer borde vara i medvetandet hos alla som tillbringar tid i naturen, men för tillfället kommer vi att fokusera på hur vi kan minimera påverkan på lägerelden.

Skapa endast bränder i etablerade eldstäder, eldpannor eller högeldar; alla tre av dessa kommer att läggas ut enkelt och enligt din smak, så du behöver inte leta runt efter dem. Håll bränder till ett mindre arrangemang, använd endast döda pinnar från marken som lätt kan brytas för hand.

Gör ditt bästa för att bränna allt trä du använder för att aska, och strö sedan ut den återstående askan när den blir svalare. Och naturligtvis elda inte ved hemifrån, eftersom detta är ett enkelt sätt att introducera skadedjur och sjukdomar som kan förstöra skogens befolkning.

Nedan har jag listat några snabba tips för när du behöver torka av dina kläder i det vilda.

Fem olika sätt att torka dina kläder

1. Eld

Att torka dina kläder över en eld är ett effektivt sätt att se till att du inte spenderar resten av din resa i en fuktig röra. Här är några olika saker att tänka på när du planerar att torka dina kläder:

 1. De bästa förutsättningarna för att torka av dina kläder är följande: ett område med låg luftfuktighet, en plats där du kan hålla dina kläder borta från väder och vind samtidigt som du sprider ut ytan på dina kläder så mycket som möjligt, en mer måttlig temperatur (kl. runt 12-16 är dagen som varmast), och slutligen ett lågt lufttryck (Källa).
 2. Det är bäst att göra upp en stor eld. En liten eld kommer att generera mindre värme, så du måste hålla dina kläder närmare lågorna, glöden och askan. En större eld genererar mer värme, så att du kan torka fler kläder på en gång runt dess omkrets samtidigt som du håller dig på säkert avstånd från lågorna.
 3. Du kan antingen använda ett rep för att dra upp dina kläder ungefär en fot ovanför elden, eller så kan du placera dina kläder på ett säkert avstånd från elden.
 4. Om du ser ånga är du för nära elden (Källa).
 5. Försök inte att tvinga för mycket värme kläderna. Kläder torkar bättre och mer effektivt när de har mer måttliga temperaturer. Att få upp värmen kan leda till att du bränner dina kläder, eller åtminstone skadar dem.
  Behöver jag en sovsäck för sommarcamping?

2. Rocks – Bäst för skor

Jag har lagt upp processen för att torka av dina skor med heta stenar nedan, men för fler visuella läsare är här en trevlig video- på ämnet!

 1. Samla torra, icke-porösa stenar vid bäckar. Dessa kommer inte att explodera när de utsätts för extrem värme i elden. De bör också vara tillräckligt små för att passa i dina skor.
 2. Lägg stenarna i en kastrull och fyll grytan med tillräckligt med vatten för att täcka stenarna helt.
 3. Du kan använda en lägereld eller ett spissystem för att koka vattnet. Du kan göra en tång med en grön, levande pinne och vrida dem till formen
 4. Häll ur resten av vattnet från dina stövlar och vrid ur resten av vattnet ur dina strumpor också. Vänd också upp dina stövlar så att mer vatten kan rinna ut och håll dina skor och strumpor nära din värmekälla för att få lite extra uppvärmning innan vattnet är färdigkokt.
 5. När vattnet kokar, dra ut stenarna med tången. Stenarna ska vara tillräckligt varma så att vattnet avdunstar från stenarna när du tar ut dem.
 6. Beroende på materialet inuti dina stövlar kan du antingen lägga stenarna direkt i dina stövlar eller så kan du först lägga dem i strumpor och sedan in i stöveln för extra täckning.
 7. För ännu torrare stövlar, ta ut sulorna på dina stövlar också, så det kan bli mer uttorkning.
 8. Beroende på hur blöta dina stövlar är, kan du upprepa denna process två eller till och med tre gånger för att se önskat resultat

3. Hängtorka

 • Vrid ur dina kläder så mycket som möjligt innan du hänger upp dem för att processen ska gå mycket snabbare.
 • Samma idealförhållanden gäller här som när man använde en eld för att torka av kläder. De yttre förhållandena måste vara låg i luftfuktighet, där du kan sprida ut dina kläder så mycket som möjligt, i ett område med lågt lufttryck, och självklart på en varm plats. Ju varmare temperatur, desto snabbare torkprocess, men även under kalla förhållanden (före frysnivån självklart), om du kan hålla kläderna borta från våta förhållanden, kommer dina kläder att fortsätta att torka, men bara i en långsammare takt.
 • Om du har kallare förhållanden kommer det att vara till din fördel att använda metoden nedan.
  Varför bär löpare lastbilsmössor?

4. Sovsäck/kroppsvärme

 • Om dina kläder inte är droppvåta, och bara lite fuktiga, kan du lägga dem i din sovsäck och använda kroppsvärmen över natten för att torka dem.

5. Mobil lufttorkning

 • På en vandring, fäst dem på din ryggsäck och sprid ut dem så att de kan torka av. Detta kommer att ge ett effektivt sätt att torka av kläder på samma gång som gör att du kan vandra/promenera/springa som du redan har planerat att göra.

Andra tips för att torka dina kläder

 • Handvärmare kan nå upp till cirka 135 grader F och stanna så i cirka 8 timmar, så dessa kan vara bra för att torka kläder, över natten
 • Kläder som är syntet och ull är bäst att ta med
 • Bär lösa kläder, de torkar snabbare
 • När du värmer kläder bredvid en eld är det bäst om de har en temperatur som är bekväm att hålla i handen. Överhett INTE dem för att torka av dem snabbare.
 • Car Campers kan använda sina värmesystem i sina bilar för en extra fördel.

Slutgiltiga tankar

Det finns många olika alternativ att utforska när det kommer till att torka av dina kläder i naturen. Se till att du tar med dig minst två olika sätt att skapa eld, samt tänk på två eller tre olika sätt att torka av dina kläder. Att vara överförberedd är namnet på spelet när det kommer till camping av alla slag.

Stenarna i skotricket kan ha räddat mig och min väns tår när vi åkte på vintercamping för en natt fem miles in i vildmarken Banff National Park i Alberta, Kanada. Det höjde moralen hos de män jag var med och gav oss modet att fortsätta vår vandring med varma (och inga tappade) tår. Jag hoppas att dessa tips var till hjälp för dig på ditt nästa äventyr!