En komplett guide till att köpa sovsäckar

Flicka som ligger i en sovsäck och pratar i telefon.

Ska du campa eller backpacka? Letar du efter en ny sovsäck och vet inte var du ska börja? Att se till att välja rätt sovsäck kan vara skrämmande, men det här inlägget kan ge dig några tips på hur du kan känna dig mer bekväm med att välja en sovsäck för att få en så bra upplevelse som möjligt.

När du köper en sovsäck, avgör det temperaturintervall som behövs och om den är packbar. Dunsovsäckar är bättre för backpackerresor, medan syntetiska sovsäckar är billigare. Tänk på andra funktioner som kan vara användbara, som dragkedja, huva, form och storlek på väskan.

Läs vidare för att lära dig mer om vad du behöver veta om att välja sovsäck.

Plats och temperaturöverväganden

En man sitter i en sovsäck och dricker te från en termos i bakgrunden av vinterbergen.

Den kanske viktigaste faktorn när du ska köpa en sovsäck är var och när du ska använda den. Naturligtvis, om du planerar att isgrotta på vintern, behöver du en speciell väska. Detsamma gäller för varma förhållanden. Som tur är har sovsäckar en temperaturklassificering som kan hjälpa dig att avgöra vilken som är rätt för dig.

Om du har letat efter sovsäckar, oavsett om det är online eller i en friluftsbutik, kanske du har märkt att det någonstans på sovsäcksetiketten eller i beskrivningen av sovsäcken finns ett temperaturtal i Celsius eller Fahrenheit. Denna information har ett syfte som kan hjälpa dig att avgöra vilken sovsäck du ska välja över en annan. Om det finns en temperatur på en sovsäcks etikett, beskriver den den lägsta temperaturen du kan använda just den sovsäcken för att hålla dig bekväm. Inte nödvändigtvis varm, men bekväm.

Utöver graden som anges på etiketten är graderna indelade i 3 olika kategorier: sommar, 3 årstider och vinter. I en sommarsovsäck är den lägsta temperaturen du kan ta 35°F och över. En 3-säsongs sovsäck kan användas i temperaturer från 15°F till 30°F och över. Vintersovsäckar kan användas i temperaturer från 0°F till 10°F och över. (Källa)

Årstiden bör inte vara den enda avgörande faktorn vid val av temperatur på sovsäcken. Du bör också se till att kolla väder- och temperaturprognoserna för den period då du ska backpacka, vandra eller campa i det området. När du reser på högre ställen kan det ofta bli mycket kallare än vad du upplever på natten på din nuvarande höjd, så att ta hänsyn till det hjälper dig att undvika att göra ett oinformerat köp angående temperaturen på din sovsäck. När du är osäker, gå kallare.

Isoleringstyp

När du har bestämt var du ska campa och kollat ​​vädret för området kan du välja en sovsäck med rätt isolering. Det finns två alternativ för sovsäcksisolering: syntetisk isolering eller dun.

Syntet kommer att vara det överlägset bättre alternativet om du försöker få en isolerad sovsäck av god kvalitet men inte vill bryta banken. Det är också ett bra alternativ om du planerar att campa i ett fuktigt klimat eller sumpigt område, eftersom den syntetiska isoleringen inte absorberar vatten. Nackdelen med syntetiskt isolerade sovsäckar är att de är på den tyngre sidan och kan tynga ner din packning mer än nödvändigt när du backpackar. Detta skulle vara ett bättre alternativ för camping.

  Vad är en flugfiskeledare?

Om du backpackar och vill ha en lätt, komprimerbar sovsäck är det bästa alternativet att använda en dunsovsäck. Beroende på hur frekventa och tunga dina backpackerresor är kan dunsovsäckar hålla ett tag. Dunsovsäckar är kända för att hålla värmen bättre än syntetiska sovsäckar, så om du backpackar i kallare temperaturer, ta med en dunsovsäck för att hålla dig varm. Även om dun är dyrare än syntetiskt, bör det vara värt att betala lite mer pengar för att se till att du är tillräckligt varm. (Källa)

Typer av sovsäckar

Uppsättning av orange sovsäckar på vit bakgrund

Du kommer att se olika utformningar av sovsäckar med olika former. Fel form kan göra din natt ute obekväm.

Att forma
När vi föreställer oss en sovsäck tänker många av oss omedelbart på den traditionella rektangulära formen som många brukar använda. Det finns den rektangulära formen och dessutom finns det 3 andra former inklusive halvrektangeln, mumien och dubbeln. (Källa)

Vissa kanske ifrågasätter vikten eller betydelsen av hur formen på din sovsäck påverkar dess effektivitet. När du sover i en sovsäck sover du faktiskt i ett stycke tyg, snarare än hur många lager du har på din säng hemma. Eftersom inställningen är lite annorlunda kan det påverka din komfort.

Det rekommenderade sättet att avgöra vilken form du ska leta efter i en sovsäck är att gå till en friluftsbutik och testa varje sovsäck för att få en uppfattning om vilken form som är mest lämplig och bekväm för dig. På så sätt blir du mer bekant med vad du gillar och vad du inte gillar angående hur en sovsäck sitter och känns. (Källa)

Om du inte har en fysisk butik nära dig, här är några uppdelningar av var och en:

Rektangel: Den rektangulära formen, när du har rätt storlek för din längd och vikt, bör ha tillräckligt med utrymme för dina armar och ben att känna sig bekväma och inte orsaka klaustrofobi.

Halv rektangel: Halvrektangeln är en gyllene medelväg mellan den rektangulära formen och mumieformen. Den är lite mer anpassad än rektangeln, men tillåter fortfarande rörelse för dina armar och ben. Denna väska är bra för svalare temperaturer för dem som inte kan hantera mumieväskans restriktiva egenskaper.

mamma: Mummiformen är för oss som inte har något emot att känna sig omtappade och trygga i våra sovsäckar. Detta är en mer anpassad sovsäck, så det finns lite extra utrymme för dina armar och ben att röra sig som i rektangeln och halvrektangeln. Denna typ av väska är också idealisk för minusgrader. Eftersom den är smalare håller den din kroppsvärme bättre och håller dig varmare på natten.

  Vad är medelvikten för en snöskoter? (Med exempel på toppmodeller)

Dubbel: Den dubbla sovsäcken riktar sig mer till dig som sover med en partner. Med två personer i dubbelsovsäck är rummet bekvämt, men inte för mycket utrymme att röra sig på.

Sovsäcksstorlekar

Att hitta rätt storlek sovsäck är en enkel process. Allt beror på din längd. Om du får en sovsäck som är för kort för dig kan det begränsa isoleringen och göra den mindre effektiv. Om du får en sovsäck som är för lång eller för stor för dig kan den släppa in luft och skapa ett drag för att låta all din kroppsvärme komma ut ur sovsäcken.

De flesta sovsäckar finns i vanliga och långa storlekar för män, kvinnor och ungdomar.

Fickstorlek Längd Personens höjd
Normala herrar 78 centimeter lång Lämplig för någon upp till 6 fot lång
Herrar lång 84 centimeter lång Lämplig för någon upp till 6 fot och 6 tum lång
Damer vanliga 72 centimeter lång Lämplig för dig som är upp till 1,55 meter lång
Damer lång 78 centimeter lång Lämplig för någon upp till 6 fot lång
(källa)

Det finns även sovsäckar designade för yngre barn eller ungdomar. De flesta ungdomsväskor är designade för personer under 60 tum eller 5 fot i höjd. Tänk på att dina barn inte kommer att vara barn för alltid! Du kan lika gärna köpa dem en vuxenväska för dem att växa in i. Men kom ihåg att dött utrymme i påsen innebär att mindre kroppsvärme hålls kvar. Du kan anpassa en vuxenväska till ditt barn genom att lägga en extra filt eller kläder i det extra utrymmet längst ner på väskan. Du kan också köpa en sovsäcksfoder som är billigare än en ny sovsäck. (Källa)

Storleken är inte bara viktig när det kommer till längden på sovsäcken, utan även när man väljer form. Personer med bredare axlar skulle vara mer bekväma i en mumieväska, som är rymligare upptill och tightare nedtill. Detta kan vara till hjälp för att se till att du inte känner dig begränsad i längd eller bredd.

Sovsäcksfunktioner

Sovsäckar kommer med alla möjliga klockor och visselpipor, men du kanske inte behöver alla. Välj bara en sovsäck med speciella egenskaper som du vet att du kommer att använda.

Huvor

Syftet med en huva på en sovsäck är att lägga till ytterligare ett element som hjälper till att hålla värmen och hålla dig varm i sovsäcken. (Källa)

  Hur man bygger en enkel utomhusdusch utanför nätet

Om du campar eller backpackar i kalla temperaturer, vill du förmodligen ha en huva på din sovsäck. Det betyder att du kan välja mellan en halvrektangulär sovsäck eller en mammasovsäck. Om du redan vet att du planerar att sova i låga temperaturer kan mumissovsäcken vara den du vill välja då den håller dig bäst varm. Nyckelpunkten mellan de två är huvelementet.

När du kommer tillbaka till att välja en sovsäck som är bekvämast att röra sig i, speciellt när du provar huvor, vill du se till att huvan inte sitter för hårt på huvudet, utan att den sitter tillräckligt tätt för att hålla värmen inne. Om din huva är för tight blir den inte bekväm att sova i, och om din huva är för lös kommer den inte att göra sitt jobb ordentligt. Detta är också viktigt så att ditt huvud inte placeras i en position där du andas in i din sovsäck och släpper in fukt som kan göra den fuktig.

Dragkedjor

Dragkedjor på sovsäckar kan vara extremt svåra att arbeta med. Dragkedjor är en viktig sak att tänka på för ditt förstånd när du väljer sovsäck. För det mesta, även om du köper en sovsäck av god kvalitet, trots att du har spenderat en ansenlig summa pengar, kan dragkedjan fortfarande ge dig problem. När du tittar på dragkedjan på en sovsäck vill du ha en stor, tjock och stadig dragkedja. Om blixtlåset ser tunt och delikat ut, är chansen stor att du kommer att få stora problem med den kort efter köpet.

Ett annat tips när du analyserar dragkedjan på en sovsäck är att vara uppmärksam på vilken sida av sovsäcken dragkedjan sitter på. Om du är högerhänt, välj en sovsäck med dragkedja på höger sida. Om du är vänsterhänt, välj en sovsäck med dragkedja på vänster sida. Detta är helt enkelt för att det ska vara lätt att använda, eftersom det ibland kan bli obekvämt att nå över hela sovsäcken med den andra handen för att dra ihop den.

Vattentätt skal

När vi pratade om isolering diskuterade vi kort hur syntetiska isolerade sovsäckar är bra för att sova i fuktigt klimat eftersom de inte absorberar vatten. Om du tror att du kommer att ta itu med hårt väder, som regn eller snö, kanske du också vill överväga att skaffa ett vattentätt överdrag till din sovsäck, eller ett som redan har en vattentät utsida.

Förstå att det finns dunsovsäckar som du kan lägga till ett skal för att göra dem mer vattentäta, men var medveten om att om integriteten hos det skalet äventyras vid något tillfälle och fukt kommer in, kommer sovsäcken att ha mycket svårt att torka ut från vattnet som nu har dragit in i isoleringen. (Källa)

Det är inte den enda nackdelen med att lägga till ett skal till en dunsovsäck. Att köpa skal separat är dyrt. Det skulle spara mycket pengar att köpa en sovsäck som redan har ett skal på sig.