En komplett guide om det bästa vattenavhärdaren för tvättmaskin

Vattnet din tvättmaskin använder innehåller 60 mg magnesium utöver lite kalcium. Även om denna kombination kan vara bra för att eliminera smuts och rensa bort bakterier, är den också skadlig för kläder. Den höga koncentrationen av kemikalier försämrar klädernas kvalitet och färg. Det gör dem också väldigt grova och obehagliga vid beröring.

Istället för att slösa pengar på flaskor med sköljmedel, finns det ett enklare sätt att fixa detta – att konvertera hårt vatten till mjukt vatten. Även om processen kan låta komplicerad, är den faktiskt ganska enkel. Allt du behöver är en bra vattenavhärdare.

Dessa fiffiga maskiner filtrerar bort de starka kemikalierna och förvandlar vattnet från hårt till mjukt. Mjukt vatten är inte bara bra för att tvätta kläder, utan det hjälper också till att bevara rören i ditt hem, samt dina apparater, vilket sparar pengar i längden. Utan att någon plack sätter igen dina apparater är det mindre troligt att de går sönder. Som ett resultat behöver du inte lägga ut pengar för att reparera dem.

Bara det är skäl nog att investera i en vattenavhärdare. Men hur väljer man rätt? Oroa dig inte. Vi har letat igenom marknaden efter det bästa vattenavhärdaren för tvättmaskiner. Alternativen som vi kom fram till har sina egna fördelar och nackdelar, men vi garanterar att du kommer att hitta ett som fungerar för dig.

Vattenavhärdare 101

För att välja en vattenavhärdare av hög kvalitet måste du först förstå hur de fungerar. Dessa märkliga maskiner fungerar faktiskt som magneter. Magneter har två sidor – en ”positiv” och en ”negativ”. Även om sunt förnuft skulle säga att att ta med två positiva eller två negativa sidor skulle resultera i att de kopplar samman, så är det inte fallet.

Magneter med samma laddning stöter bort varandra. Å andra sidan, om du sammanför en positiv och negativ sida, kommer de två omedelbart att ansluta. Vattenavhärdare använder också denna princip om motsatser attraherar för att omvandla hårt vatten till mjukt vatten.

Kalcium och magnesium är båda positivt laddade molekyler. När du pumpar hårt vatten genom avhärdarsystemet måste det passera genom ett filter fodrat med negativt laddade hartspärlor. Hartset kommer att attrahera de två positivt laddade molekylerna och ta bort dem från vattnet. Därmed får du mjukt vatten som du kan använda för att tvätta dina kläder på ett säkert sätt.

Dessutom är detta system av motsatser attraherande det som gör vattenavhärdare lätta att underhålla. När du vill rengöra systemet behöver du bara tillsätta lite salt i vattnet.

H2O och salt är positivt laddade molekyler som kommer att binda till hartspärlorna när de passerar genom filtret. Men eftersom det redan finns en del positivt laddat kalcium och magnesium som har fastnat på pärlorna, kommer alla dessa molekyler att stöta bort varandra. Detta kommer i sin tur att få kalciummagnesiumplacken att lossna från hartset och rinna ut tillsammans med det salta vattnet. Därmed får du ett helt rent vattenavhärdare, redo för ytterligare en omgång av rening.

Behöver din tvättmaskin ett sköljmedel?

Även om en vattenavhärdare låter bra på pappret, kanske du undrar om det verkligen är så nödvändigt. Om allt det gör är att hålla dina kläder mjuka, så kanske den extra utsmyckningen inte är värt det. Men så är inte fallet.

Även om tvättmaskiner är gjorda för att vara hållbara, kan frekvent användning slita ner dem. Dom kan rost, får blockeringar och får inre skador. En av de vanligaste orsakerna bakom alla dessa problem är faktiskt hårt vatten.

Kemikalierna i hårt vatten kommer att belägga ditt badkar och vattenpump med plackuppbyggnad. Plaketten kommer att belasta din tvättmaskins motor för att pumpa hårdare, vilket avsevärt kommer att minska effektiviteten hos din tvättmaskin. Inte bara det, men det kommer ofta att resultera i din tvättstugan luktar illaspeciellt om du inte rengör apparaten regelbundet.

Se även  Hur man tar bort hårt vattenfläckar från rostfritt stål

Problemen slutar dock inte där. Hårt vatten påverkar andra hushållsapparater på liknande sätt. Allt från kaffebryggare till toaletter och duschkranar kan drabbas av plackuppbyggnad, rost och erosion.

Därför är det mycket fördelaktigt att ha en vattenavhärdare för att åtgärda dessa problem. Det hjälper dig inte bara att underhålla dina rör, utan det sparar dig också pengar på reparationer. Dessutom är många vattenavhärdare miljövänliga, så att ha en till hands är ett litet steg mot att bli grönare!

Bästa vattenavhärdare för tvättmaskin: Toppmärken

Nu när du vet hur vattenavhärdare fungerar är det dags att handla lite. Men hur väljer du den bästa vattenavhärdaren till din tvättmaskin? Det finns så många märken där ute, och det kan vara svårt att hitta rätt passform för ditt hem. För att vägleda din valprocess har vi bestämt oss för att göra lite marknadsundersökningar.

Vi har tagit en titt på några av de mest populära vattenavhärdare som finns på marknaden just nu. Med tanke på deras kvalitet, pris och hur lätta de är att installera, har vi valt ut de 5 bästa vattenavhärdare för tvättmaskiner.

1. Ispring ED2000 Whole House vattenavhärdare

Efter att ha granskat otaliga olika produkter kom vi fram till att endast Ispring vattenavhärdare kan ta förstaplatsen på vår lista. Denna apparat är utan tvekan den bästa vattenavhärdaren för tvättmaskiner när det kommer till kvalitet och användarvänlighet. Till skillnad från de flesta vattenavhärdare med bara negativt laddade hartspärlor, använder detta toppmoderna verktyg elektromagnetiska vågor.

Dessa vågor tvingar vatten genom röret med hjälp av ett specialiserat elektroniskt chip, vilket gör att maskinen går mycket effektivare än den vanliga vattenavhärdaren. Inte bara det, de elektromagnetiska vågorna minskar kalkansamlingen i tvättmaskinen. De upprätthåller också de optimala mineralnivåerna i vattnet och tar bort allt överskott av kalcium och magnesium som potentiellt kan skada kläder.

Därför behöver du inte oroa dig för att dina kläder ska bli fläckiga efter att du tvättat dem. Du kan också diska fritt eftersom det uppmjukade vattnet hjälper till att skydda din hud. Det hjälper också till att behålla mjukheten i ditt hår, vilket är särskilt fördelaktigt om ditt hår är känsligt för skador.

Dessutom är Ispring vattenavhärdare enkel att använda. Du kan installera den antingen horisontellt eller vertikalt. Ispringen är kompatibel med alla typer av rör, inklusive PVC. Inte bara det, utan du kan installera det helt på egen hand utan att behöva betala för en rörmokare.

Men detta vattenavhärdare har några nackdelar. För det första, eftersom det är så toppmodernt, är det dyrare än andra märken. Ännu viktigare, det ökar järnhalten i vattnet, så du måste installera ett järnfilter för att hålla sakerna rena.

Fördelar

 • Elektromagnetiska vågor
 • Effektivare än vanliga vattenavhärdare
 • Kommer med ett års garanti
 • Företaget erbjuder livslång kundsupport
 • Håller viktiga mineraler i vattnet

Nackdelar

 • Lämnar höga järnavlagringar i vattnet
 • Kräver installation av ett extra järnfilter
 • Behöver anslutas till ett eluttag
 • Dyrare än andra märken på den här listan

2. Pentair Ws48 Fleck vattenavhärdare

Om du vill hålla ett öga på varje steg i vattenavhärdningsprocessen, då Pentair Ws48 Fleck vattenavhärdare är för dig. Denna imponerande apparat kommer med ett inbyggt lås 5600SXT digital mätare med en lättanvänd LCD-pekplatta. Det gör att du kan hålla reda på varje enhet vatten du filtrerar och kontrollera hela filtreringsprocessen.

Avhärdaren är utrustad med en bypassventil och en adapter. Inte bara det, men företaget har nyligen uppgraderat modellen genom att lägga till en 1,5 kubikfots tank på sidan.

Filtreringssystemet är också cirka 10 % tvärbindande harts. Denna ytterligare tvärbindning gör vattenavhärdaren mer resistent mot klorskador och förhindrar att hartspärlorna försämras för snabbt.

Se även  Kan du använda Windex på rostfritt stål?

När det kommer till själva filtreringsprocessen har Pentair Ws48 ganska mycket att erbjuda.

Liksom alla vattenavhärdare tar denna apparat bort överflödigt kalcium och magnesium från vattnet. Men till skillnad från Ispringen tar den också hand om överskott av järn, vilket gör att du slipper slösa med ett järnfilter. Det hjälper också till att underhålla dina apparater eftersom järntungt vatten kan skada saker som kaffebryggare.

Förutom att mjukgöra tvättmaskinens vatten kan du använda den här apparaten till en mängd olika saker. För det första fungerar den perfekt för att mjuka upp brunnsvatten också. Slutligen kommer mjukgöraren utrustad med en 48-timmars intern strömbackup, vilket betyder att den kommer att fungera även om du får ett oväntat strömavbrott.

Om det finns något att kritisera om Pentair så är det att den är skrymmande än andra vattenavhärdare – väger hela 130 pund. Även om detta betyder att det kommer att fungera effektivt, kan du behöva betala en rörmokare för att hjälpa dig med installationsprocessen.

Fördelar

 • Har en spannmålskapacitet på 48 000 och ett flöde på 14 GPM
 • Vikten på vattenavhärdaren är 130 pund

Nackdelar

 • Kan kräva en rörmokare för att installera

3. Iron Pro 2 vattenavhärdare kombination

Även om Iron Pro 2 vattenavhärdare tar tredje plats på listan, det var ett ganska nära samtal. Det beror på att den här gadgeten har en ganska imponerande uppsättning funktioner. För det första har den en kornkapacitet på hela 64 000 korn, med en extra finmaskig korn som är idealisk för att ta bort avlagringar.

Dessa extra funktioner tar hand om överskott av magnesium och kalcium och tar också bort järn från vattnet. Därför fungerar denna pryl både som vattenfilter och järnfilter. Du behöver alltså inte slösa pengar på att köpa ett järnfilter separat.

Dessutom har Iron Pro 2 vattenfiltret ett exceptionellt högt flöde. Den kan filtrera hårdhet på upp till 76 GPM. Inte bara det, den kan också ta bort över 8 ppm järn och 6 ppm magnesium. Dessutom är Iron Pro 2 utrustad med Fleck 5600SXT, en mindre men lika kraftfull vattenavhärdare.

Tillägget av den andra vattenavhärdaren hjälper Iron Pro 2 att fungera som en vattenrenare också. Det gör att den kan filtrera bort andra skadliga kemikalier, såsom svavel, rost och till och med dammpartiklar.

Slutligen kommer Iron Pro 2 med en detaljerad uppsättning instruktioner. Dessa kommer att vara mer än tillräckligt för att du ska kunna installera den själv. Men om du har problem med hela processen kommer den här gadgeten utrustad med fem års garanti. Så din maskin kommer inte bara att vara säker mot potentiell skada, utan den kommer också med full tillgång till företagets kundsupport.

Fördelar

 • Levereras med bypassventil
 • Har detaljerade instruktioner för enkel installation
 • En 5-års garanti
 • Spannmålskapacitet på 64 000

4. Nuvo H20 vattenavhärdarsystem

Om du letar efter det bästa vattenavhärdaren för en tvättmaskin som också är miljövänlig, kan du inte gå fel med den fjärde posten på den här listan. De Nuvo vattenavhärdare är en otroligt avancerad gadget. Förutom att helt ta bort kalcium och magnesium från vattnet har den också ett inbyggt system som sänker pH-värdet i hårt vatten.

Vatten med högt pH-innehåll är fyllt med tunga kemikalier. Dessa kemikalier täcker metallrör, vilket kan orsaka blockeringar med tiden. Dessutom minskar vatten med högt pH klorets effektivitet. Eftersom klor används för att behandla vatten för bakterier, svampar och andra föroreningar, kan högt pH-vatten potentiellt vara farligt för din hälsa.

Genom att sänka vattnets pH-nivå skyddar Nuvo vattenavhärdare dina rör, förhindrar att fläckar uppstår på dina kläder och håller ditt vatten rent och säkert. Plus, om din Nuvo H2O vattenavhärdare går sönder, av någon anledning, har märket din rygg.

Se även  Kan du använda Drano på en toalett?

Företaget erbjuder en garanti och tillgång till deras team av proffs som kommer att åtgärda eventuella tillverkningsfel.

Men det bästa av allt är att denna vattenavhärdare är miljövänlig. Det slösar varken vatten eller salt. Allt vatten som går genom Nuvo kommer att filtreras genom ditt hem. Oavsett vilket vatten du inte använder, kommer Nuvo att filtrera tillbaka in i naturen. Och eftersom prylen sänker vattnets pH, är överskottsvattnet idealiskt för att hjälpa växter att växa. Därför kan den här apparaten hjälpa dig att odla en liten trädgård vid sidan av.

Som om alla dessa fördelar inte vore nog är den här gadgeten också väldigt budgetvänlig. Eftersom det bara har grundläggande funktioner är det mycket billigare än de andra alternativen på den här listan.

Fördelar:

 • Miljövänlig
 • Kräver ingen rörmokare för att installera
 • Sänker vattnets pH
 • Budgetvänligt

Nackdelar

 • Har bara grundläggande funktioner

5. ABC Waters Fleck 5600 vattenavhärdare

Den femte posten på den här listan är ännu en 2-i-1-gadget. De ABC Waters Fleck 5600 fungerar som vattenavhärdare med tillägg av ett koluppströmsfiltreringssystem. Detta filtreringssystem tar framgångsrikt bort kalcium och magnesium från vatten, men det riktar sig också mot andra kemikalier: kloraminer, bekämpningsmedel, herbicider, såväl som obehagliga smaker och lukter.

Eftersom det här är ett uppflödesfiltreringssystem behöver du inte backspola. Ingen backspolning innebär att du inte slösar med el eller behöver oroa dig för en avloppsledning. Dessutom, eftersom denna vattenavhärdare är utrustad med en koltank som kan rymma 1,5 kubikfot vatten, behöver du inte oroa dig för avloppsvatten heller.

Slutligen är både kolfiltret och koltanken gjorda av kokosnötskal. Det, tillsammans med de vatten- och energibesparande funktionerna som denna gadget har, gör ABC Waters Fleck 5600 till en av de mest miljövänliga vattenavhärdare du kan köpa.

Installationsmässigt är ABC Water Fleck 5600 mycket lätt att använda. Den levereras med ett installationspaket, en detaljerad guide och enkla instruktioner för att göra allt så enkelt som möjligt.

Vattenavhärdaren har en kapacitet på 48 000 korn, vilket är ganska högt för en vattenavhärdare av denna kaliber. Den använder också 10 % tvärbunden harts, vilket betyder att den har ett serviceflöde på upp till 12 GPM. Därför, om du letar efter den bästa vattenavhärdaren för en tvättmaskin för att stödja ett större hushåll, kan ABC Waters Fleck 5600 vara den perfekta passformen för dig.

Vad mer är, om du väljer att köpa den får du både fem års garanti och 60 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Så om du av någon anledning inte gillar den här produkten kan du alltid returnera den och få tillbaka din investering.

Fördelar

 • Levereras med en digital mätare
 • Uppströms kolfiltreringsdesign
 • Ingen avloppsledning behövs
 • Tillverkad av högaktivt kol
 • 5 års garanti
 • Tar bort ett brett spektrum av kemikalier från vattnet

Slutliga tankar om det bästa vattenavhärdaren för tvättmaskin

Vattenavhärdare kanske inte är det första du tänker på när någon nämner ”nödvändiga hushållsapparater”. Dessa otroliga prylar är dock viktigare än du tror. De hjälper till att ta bort tunga kemikalier från vatten så att de inte skadar din tvättmaskin.

Att filtrera vatten på detta sätt hjälper också till att skydda dina rörledningar och bevara dina andra hushållsapparater. Det hjälper dig att spara pengar på lång sikt eftersom du inte kommer att slösa pengar på att byta ut prylar eller betala för reparationer. Dessutom hjälper vattenavhärdare dig att bli grönare.

Dessa maskiner slösar inte vatten eller använder onödig ström. Dessutom innehåller det filtrerade vattnet också de perfekta pH-nivåerna för att stödja växternas tillväxt. Därför, om du funderar på att plantera en vacker trädgård, investera i en vattenavhärdare för att göra ditt hem mer levande!

Lämna en kommentar