En guide till sovsäcksklaustrofobi

Kvinnlig husbil med sovsäck utomhus, närbild. Utrymme för text

Även om sovsäckar är ett varmt, mysigt och kärt minne för många människor, kan de vara eländiga för alla som lider av klaustrofobi. Dessa människor behöver en lösning de kan lita på om de vill kunna sova medan de campar.

Istället för att använda en sovsäck vid camping kan personer med klaustrofobi använda campingtäcken, yllefiltar, dubbla sovsäckar, extra rymliga sovsäckar eller lämna sin sovsäck öppen. Extra varma kläder kan bäras när du sover för att öka dessa alternativ.

Säkerheten är av största vikt vid camping, och det inkluderar att se till att alla sover gott utan panikattacker. Fortsätt läsa nedan för en grundlig guide till sovsäckar och klaustrofobi.

Vad kan en klaustrofobisk person använda för att sova i när han campar?

Det största campingproblemet för en klaustrofobisk person är att hålla sig varm när han sover. Även en varm miljö kan svalna snabbt medan du sover, och en kylig natt är en eländig natt. Vad finns det för alternativ till en sovsäck i mammastil?

Ullfiltar

Ullfiltar är något som många gillar att använda den när de campar. De repar, men de är också varma, vattentåliga, brandsäkra och mycket hållbara. En bra yllefilt håller längre än många sovsäckar.

Ullfiltar har också historiska campingprejudikat! Under hela historien före uppfinningen av moderna sovsäckar har ullfiltar varit en pålitlig lösning för kalla campingnätter. De kunde staplas, skiktas med duk, användas som kappa och tas med hem för att användas i sängen. De kommer inte att brinna eller smälta om du sover bredvid en eld, och de blir inte mögliga om du slår läger någonstans fuktigt.

För maximal värme, använd en liggunderlag eller lägg något under din ullfilt. Tallgrenar eller sjöfiltar är historiskt föredragna material. Du kan också klä dig i varma lager för att sova, och din filt ska ge ett snyggt sista lager av isolering.

Ullfiltar kan också användas ovanpå sovsäckar om du väljer ett alternativ som inte är lika isolerat, vilket troligen är fallet när du campar med klaustrofobi.

Camping täcken

A campingtäcke av hög kvalitet är en annan sak som rekommenderas onlineforum för klaustrofobiska campare. Varma, isolerade och med ett brett utbud av material är campingtäcken idealiska för ultralätta ryggsäcksresor i klimat som förblir över fryspunkten.

När temperaturen sjunker under fryspunkten, prova att para ihop täcket med ett mer isolerande alternativ som en bred sovsäck eller en sovsäck med dragkedja, tillsammans med lager av varma kläder och en ullkeps.

abstrakt bakgrund: täcke av olika färger och cellinjer mönster

Dubbla eller andra stora sovsäckar

Ultralätt campingforum håller med om att detta är deras favoritalternativ för klaustrofobiska campare. Företag gillar Att misslyckas och Upplyst utrustning erbjuda sovtäcken och alternativa sovsäcksformer som har funnits mer bekväma av campare med klaustrofobi. De har den lätta vikten, värmen och materialen som gör sovsäckar så värdefulla, utan den mumieliknande formen som kan göra sovsäckar så obekväma för klaustrofobi.

Campare bör dock vara medvetna om att en del av den värme som sovsäckarna ger kommer från den traditionella mumieformen. Dubbla väskor och bredare väskor ger mindre isolering, vilket kan vara ett problem i kyla.

  Hur man använder ett flytrör (för nybörjare)

Om du vill ha ultralätt camping är detta förmodligen fortfarande det bästa alternativet för dig.

Uppackade sovsäckar

Om du har lindrig klaustrofobi och bara behöver lite mer utrymme att röra sig på, kan det hända att du får allt utrymme du behöver om du öppnar dragkedjan i sovsäcken. Du kan öppna den delvis för att lämna plats för dina armar, eller dra upp blixtlåset hela vägen för att lämna plats för dina ben.

Detta är en lösning som passar bäst för varmare klimat. En isolerad sovsäck kan inte uppfylla kraven om den är öppen. Du kan lösa detta problem genom att täcka sovsäcken med ett campingtäcke eller varm filt.

DIY kreativa lösningar

Om du är händig eller motiverad nog kan du ta en sida ur historieboken och designa din egen sömnlösning. Du kan till exempel gå den gamla Cowboy-vägen och kombinera ullfiltar med canvas, vilket ger dig en varmare och mer vindtät sovruta. Alternativt kan du använd säkerhetsnålar att kombinera duntäcken för en campingtur.

Kom ihåg att du inte kommer att ha officiella siffror på hur effektiva dessa hemgjorda sovsäckar kommer att vara, så prova dem inte under extrema förhållanden för första gången. Testa dem säkert och med ett tillgängligt backupalternativ. Om det inte fungerar kan du alltid försöka igen.

Finns det sovsäckar som är tillräckligt rymliga för att vara bekväma?

Större sovsäckar finns, och de kan vara ett bra alternativ för vissa klaustrofobiska campare! Om det räcker med att vicka med armar och ben för att hålla dig bekväm kan detta vara lösningen för dig.

De North Face Dolomite One Duo Sovsäcken kan hålla sig varm och mysig i temperaturer ner till 15°F, men den kan också dra ut lager för att hålla sig bekväm i varmare väder. Dessutom har den en omlott dragkedja som låter dig öppna den helt för särskilt varma eller klaustrofobiska nätter. Den nivån av flexibilitet är en stor tillgång när man campar.

De Big Agnes Dream Island 15 sovsäcken är lite annorlunda, med en mer rundad form och utan den modulära designen av North Face sovsäck. En av de bästa sakerna med den här väskan är att den är designad för att fästas i din sovsäck så att den inte trasslar ihop sig och stressar upp en klaustrofobisk husbil mitt i natten. Om du har en tendens att slänga och vända dig kan det här vara sovsäcken för dig.

Vilka är alternativen till klassiska sovsäckar?

Några alternativ till sovsäckar är:

  • Ullfiltar
  • Camping täcken
  • Flera lager kläder
  • En hemgjord alternativ sovsäck
  • Dubbel breda eller dubbla sovsäckar

Kom ihåg att alla dessa alternativ kan blandas och matchas till din komfortnivå. Se till att ditt val är lämpligt för den miljö du vill campa i.

Vilken är den lägsta temperaturen du kan campa i innan du behöver använda en sovsäck?

Som med många campingfrågor beror svaret på detta på väderförhållandena och din erfarenhetsnivå. Eldar du för att stödja yllefiltar? Blåser det eller snöar det? Har du tillräckligt med kläder för att hålla dig varm? Vad sägs om en kompis som kan hjälpa dig om du blir för kall medan du experimenterar med alternativ?

  Wave Runner vs Jet Ski: Vad är skillnaden?

Många bush crafters, en grupp som sannolikt kommer att campa under obekväma förhållanden, håller med om att en oerfaren person ska använda en sovsäck för att campa under noll. Deras resonemang är att ullfiltar och campingtäcken bara kan gå så långt utan eld eller annan isolering, många människor har inte erfarenhet av att campa bekvämt med dessa alternativ, och vädret kan bli farligt kallt för en oerfaren campare.

För en mer erfaren campare beror den nedre gränsen på din situation och din kreativitet. Människor har trots allt överlevt tusentals år utan moderna sovsäckar och teknik. Var säker och använd sunt förnuft.

Vad skulle göra camping lättare för en klaustrofobisk person?

Camping är full av stressfaktorer för en klaustrofobisk person. Tält, skogar och sovsäckar är alla potentiella stressfaktorer som är svåra att undvika. Vad är några saker som kan göra camping lättare för en person med klaustrofobi?

Camping i varmare väder

Denna enda förändring kommer att göra en enorm skillnad i komfortnivån för klaustrofobiska campare. Varmare väder innebär fler valmöjligheter i tält, upplåsta sovsäckar eller till och med bara sova under en filt och utomhus. Å andra sidan innebär kallt väder camping i lager av kläder och isolerade sovsäckar, vilket kan kännas kvävande.

Det bästa scenariot för en klaustrofobisk husbil är en bekvämt sval natt utan regn, ett rymligt tält med nättak som erbjuder en fantastisk utsikt över himlen och ett campingtäcke och liggunderlag istället för en sovsäck. Låter det inte avkopplande?

Camping på öppna ytor

Klaustrofobi kan ha en kumulativ effekt. Om du redan känner dig sammanpressad, till exempel när du går genom en ravin eller en tät skog, kommer du att ha mindre tolerans för sovsäckar och tält senare. Ge dig själv lite andrum och träna på att campa på platser som platåer, öknar och slätter, eller på campingplatser där du kan se omkring dig. Om du måste använda en mindre bekväm sovsäck, försök att balansera detta genom att campa utan tält.

Gult tält som campar på kullen under dimmig morgon vid soluppgången

Var öppen för okonventionella idéer

En husbil på en forum för klaustrofobiska backpackers rapporterade att det var tillräckligt att bara ha en fickkniv i sin sovsäck för att hjälpa honom att slappna av. Tanken på att han skulle kunna arbeta sig ut om han körde fast räckte. Det var okonventionellt, ja, men det var också ofarligt och gjorde att han kunde sova i en varm sovsäck. Den här typen av idéer är inte något att stänga ner!

Om du har en färdig lösning som gör att du känner dig trygg och bekväm i en sovsäck, som inte skadar dig eller någon annan och som är realistisk att använda när du campar, gör det! Ingen sa att man måste ha strumpor i en sovsäck.

Få en meditationsinspelning och öva

Om du kan träna på att använda en bekväm sovsäck i en lugn, säker och tyst miljö med en meditation eller hypnos inspelning kan du upptäcka att du efter ett tag kan koppla av fysiskt i den där sovsäcken. Detta har hjälpt människor med andra fobier som blod, tandläkare eller höjder, så det kan hjälpa dig!

  Varför ryker min snöskoter så mycket?

Ja, det låter nog konstigt, men hur mycket behöver man använda den där sovsäcken? Om du vill campa någonstans där du absolut måste ha det isolerande skyddet från en sovsäck är det värt att testa detta.

Köp ett receptbelagt läkemedel mot ångest för de nätter du campar

Detta är något som absolut inte bör göras om du campar ensam, eller om du campar i ett farligt område som kräver stor smidighet. Men många människor som återhämtar sig från fobier har funnit att att ta ett receptbelagt läkemedel mot ångest, kort eller lång sikt, kan hjälpa dem att njuta av sina favoritsysselsättningar eller leva sitt liv fullt ut igen. Precis som att ta Valium före tandläkaren kan du prata med din läkare för att se om du ska prova kortsiktiga eller långvariga mediciner för att hjälpa dig njuta av camping igen.

Hur man avgör det bästa alternativet för dig

Klaustrofobi kan vara lite olika för alla. Inget alternativ är one-size-fits-all. Vad detta betyder för dig är att du måste tänka på din situation, dina tillgängliga alternativ och din tidigare erfarenhet och sedan prova vad du tror kommer att fungera. Du kan behöva prova lite olika saker innan du hittar rätt passform.

Tänk på tidigare campingresor

Har du någonsin campat förut? När du har gjort det, fundera noga på vad du kan förbättra. Du kanske borde sparka lite mer på benen. Kanske var man bara tvungen att hålla armarna ur väskan. Du kanske vill fokusera på sommarcamping om allt du behöver är ett myggnät! Du är experten på din egen situation och du kan göra anteckningar om vad du behöver nästa gång du campar.

Var helt ärlig mot dig själv

Det är lätt att kompromissa eller tänka ”så illa blir det inte” när man handlar. Du kanske till och med känner dig generad och försöker motivera en mindre bekväm sovsäck som ett alternativ, och tror att du klarar det.

Gör inte det. Du vill inte försätta dig själv i en kompromissläge eller riskera en panikattack när du campar! Det är ingen skam att behöva ta itu med klaustrofobi, särskilt om du är engagerad i en hälsosam aktivitet som att campa. Få det du behöver och förbered dig för framgång.

Experimentera med alternativ innan du campar

Experimentera med din sovutrustning i ditt vardagsrum eller bakgård innan du faktiskt går på camping.

Detta hjälper dig inte bara att bli bekväm med att ställa in din utrustning, utan ger dig också möjligheten att felsöka när du inte är mitt i öknen. Om du rullar ut filtar, om du fastnar i den där skrymmande sovsäcken, eller om du hatar att lägga på lager, vill du veta mer om det medan en lösning bara är en shoppingtur bort.