En guide till ryggradsstyrka i pilar: Vad är rätt för dig?

Det pratas mycket om bågevariationer och modifieringar, men hur är det med pilar? Sanningen är att pilar kan vara lika specialiserade som bågar kan, och vissa bågskyttar vet inte ens allt som finns att veta om deras pilar. En mindre känd specifikation är ryggradens styrka.

Ryggstyrka hänvisar till styvheten hos en pil. Ryggradens styrka mäts av antalet tum en pil böjs när en viss mängd kraft appliceras, vanligtvis från cirka 0,500 tum till 0,300 tum.

Det finns mycket att förstå om krångligheterna med ryggradsstyrka, och särskilt båjägare bör vara oroliga för att välja rätt ryggradsstyrka i sina pilar.

Den här artikeln kommer att bryta ner några av de viktigaste faktorerna för ryggradens styrka och hur du kan förbättra din bågskytte genom att välja rätt mått.

Varför är ryggradsstyrka viktigt?

Om du är ny på bågskytte kan det komma som en chock att pilarna du skjuter inte är helt raka och lärda.

Naturligtvis är de det när vi inte skjuter dem, men om de förblev så när vi sköt dem skulle det vara mycket svårare att göra ett exakt skott.

En pils ryggrad måste ha en viss flexibilitet för att korrigera sin väg under flygning.

Innan uppfinningen av sammansatta bågar och speciella stigare, tvingades pilar att vara i off-center positioner av den skrymmande riser av traditionella bågar som långbågar och recurve bågar.

När bågskytten släppte snöret och pilen frigjordes, måste den böja sig runt stigaren och snabbt korrigera sitt flygmönster efter att ha klarat hindret.

Numera finns det utskärningar i de flesta sammansatta båghöjare som tillåter pilen en tydligare väg från bågens sträng, men flex är fortfarande lika viktigt av en annan anledning.

Den mekaniska fördelen med sammansatta bågar kommer oftast från deras kammar.

De skapar mer vertikal spänning och möjliggör en renare överföring av energi, vilket lägger mycket mer kraft bakom en pil än vad många traditionella bågar kan.

Denna massiva överföring av energi, tillsammans med eventuella inkonsekvenser som läggs till av den mänskliga operatörens ofullkomligheter, måste korrigeras snabbt om pilen ska nå sitt mål.

Både en viss mängd flex och en viss mängd styvhet krävs för att korrekt balansera ut krafterna som verkar på pilen.

Strax efter släppet är det viktigt att pilen är tillräckligt flexibel för att absorbera och omfördela en del av den dynamiska kraft som överförs till pilen.

  Behöver jag Bug Spray när jag backpackar?

Om pilen är för styv kommer den dynamiska energin sannolikt att slå pilen ur kurs direkt efter att den släppts från bågens sträng.

När det går nerför banan kommer dock styvhetsnivån att bli viktigare.

Utan en viss styvhet för att få pilen tillbaka på rätt spår kommer flexen att få pilen att tappa kontrollen och göra det extremt svårt att återhämta sig från det kaotiska släppögonblicket.

Hur mäts styrkan i pilryggen?

Ryggstyrkan i pilar är inte lika lätt att mäta som längd eller vikt.

För att ytterligare förvirra situationen finns det två olika typer av ryggradsstyrka, och de mäts på olika sätt.

Statisk pilrygg

Statisk pilrygg har den mest enkla mätmetoden och är den siffra som de flesta företag kommer att visa som pilens ryggradsstyrka om de visar den alls.

Mätningen av statisk pilryggstyrka är inte lika reglerad som till exempel testerna som avgör hur snabbt en sammansatt båge kan skjuta en pil.

Betyg som görs av tillverkare kan ibland baseras på olika faktorer, varför du måste vara försiktig när du söker efter pilar med en specifik ryggstyrka.

Oftast mäts dock flexibiliteten hos en pil genom att stödja pilens båda ändar och hänga en vikt från mitten av den.

För kol- och aluminiumpilar (det populära valet för moderna bågjägare med kraftfulla sammansatta bågar) bör vikten som hänger från mitten av pilen vara exakt 1,94 pund.

För att bestämma den statiska ryggradens styrka hos en träpil bör en vikt som är exakt två pund hängas från dess mitt.

Avståndet mellan stöden i vardera änden av pilen är lika viktigt.

För pilar i modern design som är avsedda att avfyras från sammansatta bågar, bör stöden vara exakt 28 tum från varandra.

För träpilar bör stöden vara exakt 26 tum från varandra.

Detta betyder vanligtvis att pilen som mäts är 28 respektive 26 tum.

Detta kan ibland kasta av sig bågskyttar när de går för att skjuta pilen och förväntar sig en viss ryggradsstyrka eftersom alla naturligtvis inte skjuter med 28-tums kolpilar eller 26-tums träpilar.

Dynamisk pilrygg

Vetenskapen om att mäta en pils dynamiska ryggradsstyrka är mindre exakt.

  Att välja rätt rapellrep

Denna siffra kommer från pilens flexibilitet eller oflexibilitet under flygning.

Naturligtvis betyder detta att det har en hel del att göra med kinetisk energi, eller den potentiella energin som lagras i ett föremål i rörelse.

Kinetisk energi är ett helt ämne i sig, och om du vill förstå mer om det går jag mer ingående på ämnet i min artikel, How Far Can a Compound Bow Shoot?

Själva processen att mäta dynamisk ryggradsstyrka är något som bara proffsen och kanske några mycket dedikerade bågskyttar vet hur man gör.

Men även om vi inte kan få en exakt siffra som vi kan med statisk ryggradsstyrka, finns det ett antal saker vardagliga bågskyttar kan göra för att justera sin dynamiska ryggradsstyrka och förbättra sin noggrannhet.

Hur man justerar dynamisk ryggradsstyrka

Även om vi vanligtvis inte kan upptäcka det med det mänskliga ögat, böjer och vinglar pilen när den flyger genom luften, och mängden böjning den gör när den är i luften påverkar alltid dess slutliga noggrannhet.

Så, för den vanliga målbågskytten eller båjskytten, är noggrannhet ett säkert sätt att avgöra om din pil har för mycket, eller inte tillräckligt, flex.

Visst, det finns många andra faktorer som kommer att spela en roll i din noggrannhet som draglängd, staghöjd, dragvikt och ett antal andra saker.

Men om du har skjutit pilbåge ett tag och är säker på att dina andra mått är där du vill att de ska vara, kan du börja pilla med ryggradens styrka.

Tänk först på vikten av din pilspets.

Ju tyngre ditt breda huvud, desto svagare blir din pils ryggradsstyrka, vilket resulterar i ökad flex som kan leda till att din pil kommer ur kurs.

Omvänt kan du justera vikten i andra änden av din pil genom att byta ut din fletching eller nock.

Ju tyngre änden av din pil är, desto styvare blir din pils dynamiska ryggrad, vilket kan hjälpa din pils korrigeringsförmåga.

Kommer du ihåg när vi pratade om människor som skjuter med olika långa pilar? Pillängd är en annan viktig faktor för dynamisk ryggradsstyrka.

En längre pil kommer alltid att böjas mer än en kort pil.

Om din pil verkar vara ur kurs från det ögonblick du släpper den, kan det vara så att den är för kort och därför för styv. Prova att byta till en längre pil.

  Hur man förbereder sig för en vandring

Om dina pilar verkar gå bra tills de träffar målet på en slumpmässig plats, kan det vara så att din alltför långa pil flyger sporadisk på grund av för mycket flex.

Försök i så fall att byta till en kortare pil och se om din noggrannhet förbättras.

Slutligen, se till att du skjuter en pil med en ryggradsstyrka som är kompatibel med din båges dragvikt.

Många piltillverkare kommer att inkludera en rad dragvikter som deras pil är designad för att skjutas med.

Om du inte är säker på vad de rekommenderar, vet bara att snabbare sammansatta bågar alltid kommer att kräva en styvare ryggstyrka (något i stil med 0,300 tum av avböjning).

Långsammare traditionella bågar kräver pilar med svagare ryggar (något med närmare 0,500 tum av avböjning).

Hur man väljer rätt ryggradsstyrka

När du väljer en ryggradsstyrka för dina pilar, börja definitivt med att överväga vilken typ av båge du vill använda dem med.

Lyckligtvis kommer många piltillverkningsföretag att inkludera den statiska ryggraden i namnet på sin modell. Till exempel fick Black Eagle Carnivore 300 sitt namn eftersom den visade sig ha en statisk ryggradsstyrka på 0,300 tum när den testades.

Om du är osäker på exakt vilken ryggradsstyrka du ska ha kan du fråga proffsen på din lokala proffsbutik vad de rekommenderar för din båge.

Det viktigaste är att testa så många olika styrkor i ryggraden du kan för att avgöra vad som känns mest bekvämt för dig.

En pil med rätt ryggstyrka för bågen den skjuts från med har alltid större noggrannhet och kraft.

Ett bra test att utföra vid provtagning av pilar med olika styrka i ryggraden är att skjuta dem från olika avstånd.

Om du får särskilt dåliga resultat från en pilmodell på 40 yards, försök att skjuta den på 20 yards avstånd.

Förbättrade resultat efter flyttning tyder på att pilen troligen har för mycket flex. Därifrån flyttar du till styvare och styvare pilar tills du uppnår den precision du vill ha.

Nyckeln är att hitta en balans mellan flexen och styvheten. Som med många andra aspekter av bågskytte, kommer den balansen först efter mycket försök och misstag.