En guide till att svänga och styra kajaker

Att ge sig ut rakt i kajaken var enkelt, men nu måste du vända och du har ingen aning om hur du ska göra. Du skulle också älska att ta till dig några styrtekniker. Hur manövrerar man i en kajak på dessa sätt?

För att vända en kajak, börja med ett initieringsslag, sedan ett kortare, starkare slag. Att styra en kajak innebär att följa den motsatta sidopaddlingstekniken, vilket kräver enkla slag, ett svepande slag framåt och sedan ett akterroderslag.

Om du letar efter mer information om att svänga och styra din kajak har du kommit till rätt ställe. I den här guiden kommer vi att ge detaljerade steg, tips och tekniker så att manövrera i din kajak är mindre av en utmaning!

Lämna in en kajak 101: Så här gör du

Om du tar kajaklektioner med ett proffs är svarvning en av de första teknikerna du kommer att lära dig. För dem som är självlärda kommer vi att få fart på dig så att du kan vända din kajak med det bästa av dem.

Långsamma svängar

Denna första teknik är inte för dem som vill rusa, men den fungerar. Du lägger din paddel i vattnet, sedan använder kajaken paddeln som ett slags ankare och svänger baserat på din paddelposition.

Håll först hårt i din paddel och lägg den sedan i vattnet. Du vill inte tappa din paddel, utan sänka ned bladet i vattnet. Vinkla paddeln från din kajaks sittbrunn. Skarpare vinklar resulterar i bredare svängar medan mindre vinklar vänder dig bara lite.

Oavsett vilken sida av din båt du sätter paddeln i är riktningen du kommer att svänga. Med andra ord, om din paddel är till vänster om din kajak, svänger du vänster och vice versa.

Efter att ha vänt din kajak, förvänta dig att tappa lite fart, vilket kommer att göra att du måste återfå fart.

Snabba svängar

Om du hellre vill vända kajaken snabbare är det enkelt att göra. Du bör börja med ett initieringsslag där du är riktad i den riktning du vill vända. När du är vinklad, gör ett nytt litet men starkt slag. Detta slag är viktigt, eftersom det är det som faktiskt vänder din båt.

Denna teknik låter dig vända 90 grader. Hur? Du kantar din kajak när du svänger, vilket betyder att du lutar din kajak, men avsiktligt. När du kantar kajaken är det på samma sida som du gjorde slaget.

När du kantar din kajak, förbinder du dig till en noggrann balansgång. Du måste placera din egen kropp på ett sådant sätt att du inte lutar för långt åt sidan annars hamnar du i vattnet och kantrar din båt.

  Varför håller en dunfylld sovsäck dig varm?

Flytta din kroppsvikt mot den sida du kantar kajaken. Du kan försiktigt lyfta upp dig från sittbrunnssätet om det hjälper, men det är inte nödvändigt. Sitt upprätt, eftersom din rätt hållning skapar stabilitet och en motbalans.

Börja från tårna och gör sedan slaget utåt mot kajakens för. Svängen kommer att ske snabbt och inte på bekostnad av ditt momentum, som vi berörde tidigare. Om du tävlar eller på annat sätt tävlar i ett kajakevenemang är denna snabbsvängningsteknik en bra teknik att lära dig.

Hur man styr i en kajak

Oavsett om du åker rakt, svänger eller manövrerar på andra sätt, måste du ha kontroll över din kajak. Styrningen hjälper dig att utnyttja känslan av kontroll så att du kan paddla kajak med självförtroende.

En av de mest rekommenderade kajakstyrningsmetoderna är känd som paddling på motsatt sida. Låt oss diskutera ins och outs nu.

Paddling på motsatt sida

Med paddling på motsatt sida styr du eller till och med vänder din kajak med hjälp av vattnet du omdirigerar via din paddel.

Lägg först din paddel i vattnet och stryk framåt två gånger. Det här är inte starka, kraftfulla slag, bara vanliga. Efter de två slagen vill du sedan göra ett svepande slag framåt.

Detta kräver att du sträcker ut handen framför din kajak och placerar din paddel i vattnet bredvid skrovet. Svep sedan paddeln ut och bakom dig i en enda båge. När du sveper, tryck din båge motsatt svepriktningen. Varva med ett akterroderslag.

Intygar namnet på motsatt sida paddling, om du gör slagen på höger sida av båten, då kommer du att styra åt vänster. Likaså kommer vänstersidiga slag att leda till att du justerar styrningen på kajakens högra sida.

Du kanske måste öka antalet svepslag du gör utöver ett eller två till tre, fyra eller fler beroende på hur mycket du vill styra din kajak.

När du använder paddlingstekniken på motsatt sida är det så att du kan rikta bågen antingen åt vänster eller höger. Paddling ska alltid göras i anslutning till skrovet men på avstånd från det. Detta hjälper din paddel att dra mot aktern.

När du övar på att paddla på motsatt sida kanske du upptäcker att din kajak börjar ta fart men inte vänder, eller så vänder den, men inte i den riktning du vill gå. Detta kan hända i början.

  Är fiske bättre vid högvatten eller lågvatten?

Om du överkompenserar för att åtgärda problemet kan du ofta göra det värre. Vi föreslår att du tar en paus, hämtar andan och fokuserar på den riktning du vill gå.

Som med alla saker, ju mer du tränar sidopaddlingstekniken, desto bättre blir du på den. Om du har svårt för det när du kommer igång, försök att driva igenom. Så småningom kommer du att bli så bekant med tekniken att du knappt behöver tänka på vad du gör.

Fler kajakmanövrerbarhetstips

Att manövrera sin kajak handlar förstås om mer än att styra och svänga. Det är därför vi i det här avsnittet lyfter fram många andra tips för att förflytta dig i din kajak.

Flytta i sidled med ett dragslag

Behöver du vinkla din båt i sidled? Om så är fallet bör du veta hur man gör ett dragslag. Tekniken kräver att du lägger din paddel i vattnet så att den är vänd i den riktning du tänker flytta din kajak.

Håll paddeln lågt i vattnet. Dina händer ska vara över vattenytan, men bara några centimeter.

Därefter bör du flytta överkroppen så att den är i samma riktning som din paddel. Dra sedan så att din kajak är närmare paddeln och grattis, du har gjort ett drag. Din kajak ska nu vara i sidled.

Lär dig omvänd slaglängd

Vi pratade om slag framåt i den här guiden, men hur är det med bakåtslag? Denna typ av slag kommer att flytta din kajak bakåt, som du förmodligen gissat av namnet.

För att göra ett omvänt slag, lägg din paddel i vattnet så att den är nedsänkt. Paddeln ska vara mellan kajakens akter och kroppen. Vrid huvudet bakåt så att du kan se över axeln och paddla sedan kajaken framåt.

Du kommer att börja rotera tillbaka naturligt, så låt det hända. Gör sedan stegen ovan igen men på motsatt sida av den du just gjorde.

Använd din paddel för att stanna

När du har nått din destination på vattnet vill du stanna. Du behöver inte sluta använda fart framåt för att stanna; du kan göra det mer plötsligt om du använder din paddel.

Börja som du skulle när du strök baklänges i din båt, men lyft inte upp paddeln ur vattnet. Du kanske känner att din kajak jobbar emot dig, men det är okej. Din paddel just nu fungerar som ett roder och drar dig till stopp.

  Hur man rapparerar med en karbinhake Munter Hitch

Applicera vertikal överföring under havskajakpaddling

Många kajakpaddlare håller sig till sötvattenskajakpaddling, men för dem som vill utforska havet i sina kajaker kommer din teknik att vändas helt på huvudet. Du måste bekämpa de starkare vindarna såväl som de förhöjda havsdyningarna.

Det är därför det är så viktigt att ha en bra vertikal överföring. Vertikal överföring hänvisar till hur du engagerar din kärna när du stryker.

Även om det är din kärna du stabiliserar under vertikal överföring, handlar korrekt positionering om var dina fötter är. Du vill använda fotpinnarna som din havskajak kom med. Om din havskajak av en slump saknar fotpinnar, köp då tillbehöret separat.

Pinnarna är tänkta att stödja dig så att du kan hålla dig upprätt medan du paddlar. Vidare kan dina ben hjälpa till att driva dig framåt på grund av deras position från fotpinnarna.

Energin som driver vertikal överföring börjar i ena foten, färdas uppför benet och når sedan din bål och dina armar. I din överkropp kommer energin till din kärna. Således involverar vertikal överföring alla större muskelgrupper, inklusive dina axlar, armar, rygg, bröst, mage, ben och fötter.

Att bibehålla en korrekt hållning under havskajakpaddling är mer integrerat än någonsin. Vinden och vågorna kan tvinga dig att sjunka framåt om du inte är medveten om hur du håller dig. När du väl börjar sjunka förlorar du det kärnengagemanget och vertikal överföring fungerar inte längre.

Det är okej om du känner för att engagera din kärna inte är din första eller ens din andra instinkt när du paddlar. På ytan ser kajakpaddling ut som att det handlar om att röra armar och axlar och kanske engagera din kärna något. Dina ben ser ut som om de förblir stillastående.

När du en gång paddlar kajak kommer du att inse att inget av det är sant, särskilt när du paddlar havskajak. Musklerna i hela din kropp måste arbeta tillsammans så att du kan uppnå och bibehålla vertikal överföring.

Slutgiltiga tankar

Vid kajakpaddling måste du känna till grundläggande tekniker som att svänga, styra och bromsa. Det är okej om dessa tekniker just nu är svåra för dig även om det verkar som att alla andra kajakpaddlare du ser kan göra dem utan ansträngning.

Övning ger färdighet, så satsa på att förbättra dig lite i taget och du kommer att göra det!