En guide för att hitta den perfekta löparskon

I löpning är skorna du bär allt. Du kan ha den mest uthållighet och uthållighet i världen, men om dina fötter gör ont av dåligt passande skor kommer din prestation att påverkas negativt. Att välja dina löparskor bör inte vara ett lätt beslut. Istället vill du ta dig tid och göra din research. Vad ska du leta efter i den perfekta löparskon?

Ha dessa tips i åtanke för att hitta dina perfekta löparskor:

  • Få dina fötter att mäta professionellt
  • Planera din shoppingtid när dina fötter är som mest svullna
  • Fokusera inte bara på utseendet på din sko
  • Lär dig de olika typerna av löparskor
  • Förstå hur en löparsko ska sitta
  • Tänk på de ytor du springer på oftast

I den här djupgående guiden utökar vi tipsen ovan så att du har all information du behöver för att hitta rätt par löparskor för dig. Oavsett om du planerar att springa korta sträckor eller maraton i dina skor, kommer du att känna dig trygg i deras passform så att du kan springa längre.

Låt oss börja!

6 tips för att hitta din perfekta löparsko

Få dina fötter att mäta professionellt

Du har varit storlek 10 så länge du kan minnas, men är det verkligen din skostorlek, speciellt när det kommer till löparskor?

Det bästa sättet att besvara den frågan är att gå till din lokala sportskoaffär och fråga om du kan få dina fötter i professionell storlek. En butiksmedarbetare har rätt utrustning för jobbet, inklusive Brannock-enheten, en skostorleksmätare som har varit populär i decennier. Det är den där metallenheten som dras ut för att passa din fot som du definitivt har sett en gång i ditt liv. Du kanske till och med har haft en butikspartner som använder Brannock-enheten på fötterna några gånger tidigare.

Du kanske vill ringa runt och fråga om dina sportskobutiker fortfarande tar fotmätning, vilket inte alla butiker nödvändigtvis gör. Om du absolut inte hittar en butik som mäter dina fötter kan du alltid göra det här jobbet själv. Tja, du behöver åtminstone en annan persons hjälp.

Se till att du också har en linjal, penna eller penna, tejp och flera bitar löst papper. Förhoppningsvis, enligt ett av våra senaste blogginlägg, har du redan köpt dina löparstrumpor eftersom du måste ha på dig de strumpor du bär när du bär dina löparskor för att få korrekta mått.

Här är vad du vill göra för att mäta dina fötter hemma.

Steg 1: Ta en bit löst papper och tejpa fast den på golvet. Ena sidan av papperet ska vara mot en vägg, så se till att du gör detta inomhus.

Steg 2: Flytta foten så att den ligger på pappret och hälen är så nära väggen som möjligt.

Steg 3: Låt din kompis ta en penna och rita runt din fot för att skapa en kontur.

Steg 4: Gå av pappret. Ta en linjal för att bestämma bredden och längden på din fot.

Steg 5: Följ steg 1 till 4 med foten mittemot foten du just mätte.

Ta sedan dina mått och omvandla dem till centimeter och tum. Att gå till skoaffären kommer att ge dig den information du behöver för att bättre hitta passformen på din löparsko.

När du handlar, tänk på att dina fötter kommer att svälla under dagen

På tal om passform, visste du att dina skor kan ha olika passform beroende på när du provar dem? Det är sant!

Så fort du vaknar på morgonen, stiger upp ur sängen och börjar paddla runt i huset för att göra dig redo för dagen, kommer dina fötter att svälla. Ju mer du är på fötterna, desto värre kan svullnaden bli. Även om dina dagliga aktiviteter håller dig stillasittande, som ett kontorsjobb, kommer dina fötter att fortsätta att svälla.

  Camping vs. backpacking: vad du behöver veta

Runt 16.00, precis när det är dags för dagen, är dina fötter som mest svullna de kan bli. De förblir så tills du kryper ner i sängen igen. Sedan, medan du sover, kommer svullnaden ner och du vaknar och gör om det hela dagen efter.

Har du tid att handla på morgonen kanske du provar ett par skor och upptäcker att din vanliga storlek inte passar. Det beror på att dina fötter precis har svullnat upp, så de är lite smalare än vanligt.

Denna förändring kan leda till att du minskar dina vanliga 10:or till 9. Nöjd med ditt köp går du hem och fortsätter med din dag. Senare bestämmer du dig för att prova löparskorna igen, men plötsligt passar de inte längre. Som att de verkligen inte passar.

Så du lämnar tillbaka skorna nästa morgon och kan fortsätta att upprepa samma process och göra dig själv galen.

Istället för att handla tidigare på dagen vill du schemalägga din skoshopping när som helst efter 16.00. dina fötter om de är helt svullna.

Utseendet är inte allt

Om du går upp klockan 05.00 för en träningsrunda, vill du ha åtminstone lite plockning när du sträcker dig efter dina skor. Deras ljusa färger, livfulla mönster eller generellt bra stilar borde inspirera dig att komma ut och springa, även när solen inte är uppe eller det är en duggregnig, mulen dag.

Vi säger inte att du bara ska ha de fulaste löparskorna på marknaden, för det skulle vara löjligt, men du måste komma ihåg att inte bara fokusera på utseendet på dina skor. Om du lägger ut några hundralappar för ett par snygga löparskor som du vet kommer att göra dina löparvänner avundsjuka, bara för att upptäcka att skorna klämmer dina fötter eller saknar det stöd du behöver, kommer du att bli ganska besviken.

Efter ett tag spelar det ingen roll hur snygga skorna ser ut. Om de gör dig olycklig att bära dem, då kommer du att avsky varje steg tills du äntligen ger upp och köper nya löparskor.

Rätt löparskor som ser båda ut och passar bra finns där ute, missförstå oss inte. Du kan bara inte bli besatt av utseendet på en sko och köpa dem bara för det. Du vill definitivt inte heller hoppa över att prova skorna eller ignorera deras problem bara för att de ser attraktiva ut. Det gör dig i slutändan oändligt olycklig.

Lär känna de olika typerna av löparskor

Vi ska prata kort om hur underlaget du springer på kan påverka vilken typ av löparsko du får, men det kan även din löpstil. Vad menar vi med det?

Oavsett om du är en avslappnad, långdistans- eller prestationslöpare behöver du oftast olika typer av skor. Här är en översikt.

Casual löparskor

Som nybörjare kanske du börjar med ett par avslappnade löparskor. Du förlorar inte nödvändigtvis väsentliga saker som vaddering, stöd och dämpning, men det här är absolut inte de mest hållbara löparskorna. Eftersom det inte är meningen att de ska hålla för evigt kan du vanligtvis köpa ett par avslappnade löparskor till ett lågt pris.

Om du springer flera dagar i veckan, men inte varje dag, är tillfälliga löparskor något för dig. Detsamma gäller om du planerar att tävla i mindre racingevenemang, som 5K eller till och med 10K, men inget mer än så.

Långdistanslöparskor

När dina träningspass börjar bli längre och längre, typ 25 miles i veckan, är det dags att tänka på att ta bort de vanliga löparskorna. De håller nog på att falla isär vid det här laget i alla fall, för dessa skor är definitivt inte designade för att gå mil varje dag.

  Hur man håller gnagare borta från en rustik stuga

När den tiden kommer, vill du uppgradera till långdistanslöparskor. Dessa skor klarar dina dagliga löpningar på 10 mil eftersom de är mer hållbara, även om de fortfarande inte är den mest hållbara typen av löparskor som finns. Du kanske märker att dina skor börjar bli slitna runt 300 kilometer, men det är normalt. Den allmänna livslängden för ett par bra löparskor är upp till 500 miles.

För att dina långdistanslöparskor ska hålla längre, köp alltid två par av samma typ när du ska shoppa sko. Om du gillar skorna så mycket, köp en andra av samma par. Annars är det okej om skomärket är helt annorlunda för det första paret, så länge passformen är rätt.

Prestanda löparskor

När du förbereder dig för att tävla i det stora halvmaraton eller helmaraton är det dags att tänka om vilka löparskor du har på dig. Just nu är prestandalöparskor med en lätt profil det bästa valet eftersom de kan främja aerodynamik som gör snabb löpning lättare.

Se till att löparskon sitter korrekt

När du börjar din strävan efter att hitta rätt löparskor för dig kommer du att stöta på många termer som kan förvirra dig. I det här avsnittet berättar vi allt du behöver för att få en hel fotpassform.

Bär mönster

Beroende på ditt bärmönster kan du luta mer mot en typ av löparskor än en annan. Underpronation eller supination orsakar slitage på lilltårna och utsidan av dina hälar. Dina fötter får en viss chock när du kliver, men inte hela stöten, vilket gör din kropp mer mottaglig för effekterna av chock. Du kan utveckla dåliga knän, IT-band och smalben.

Ett neutralt bärmönster gör att slitaget koncentreras till mellantårna och utsidan av dina klackar. Du bör köpa löparskor som ger lite stöd, men inte för mycket extra, eftersom du får full kraft av stöten när fötterna slår i marken.

Den tredje typen av skoslitagemönster är överpronation. Stortån tar den största stöten här, liksom utsidan av dina hälar. Dina fötter rullar faktiskt med dina nuvarande löparskor, vilket kan orsaka smärta i vrister, höfter, knän och smalben om de inte åtgärdas av bättre passande löparskor.

Bågstöd

Ett annat passformsområde när du köper löparskor är fotvalvet. Beroende på hur din fot böjs vill du ha olika nivåer av stöd. Om du till exempel har ett lågt fotvalv rullar dina fötter snabbare när du springer. Detta kan leda till led- och muskelproblem om du pressar fötter och ben. Se till att dina löparskor inkluderar rörelsekontroll.

En medelstor båge anses vara normal. Dina fötter kan stödja din kropps vikt, men du vill ändå se till att dina löparskor har en fastare mellansula för mer stöd. Lästerna, som är den enda formen, ska vara lätt böjda.

Om du har höga fotvalv är dina muskler och leder mest mottagliga för stress och påfrestningar. Du har heller ingen stötdämpning för foten, vilket innebär att din kropp sannolikt kommer att ha mycket smärta. Din idealiska löparsko bör ha en läst som är mycket böjd och erbjuder mycket dämpning.

Vrist

Vristen är inte en egenskap hos en sko, utan snarare ett mått på hur bra dina skor sitter hela vägen från toppen av din fot till fotvalvet i botten. Ju högre båge, desto mer vrist behöver du. Annars kan dina fötter bli domna eller åtminstone börja skava i dina löparskor.

Hälräknare

Ett annat ord för väldigt passform är hälkappan. Räknaren beskriver passformen av löparskon vid dina anklar och hälar. Om dina klackar har för mycket utrymme kan dina fötter hoppa direkt ur dina skor. För lite utrymme vid hälen kommer att få dina fötter att gnugga mot skon, vilket orsakar smärtsamma blåsor.

Hälräknaren ska vara stadig och orörlig om dina löparskor sitter som de ska.

  Hur långt till havs kan en vattenskoter gå?

Skobredd och längd

Hur breda ska dina löparskor vara? Sidorna ska sitta tätt mot båda sidor av din fot. De ska inte vara helt stela, eftersom det kan vara smärtsamt, men sidorna bör inte vara för breda, annars kan du bara ramla ur skorna.

Om du behöver löparskor som är bredare än genomsnittet måste du leta lite mer i din favoritbutik för sportskor, men du kan hitta dem. Samma sak gäller för smalare skor.

När det gäller längden på dina löparskor behöver du plats i tåboxen. Tåhättan är framsidan av dina skor. Om tårna är rätt upp mot tårna kommer du att upptäcka att skorna är väldigt obekväma att gå i, än mindre att springa i. För mycket utrymme är dock inte heller bra.

Föreställ dig hur bred din tumme är. Har du ungefär så mycket plats i tåboxen? Då är du bra.

Köp de ytor du springer på

Beroende på vilken typ av löpning du planerar att göra, kommer den löparsko du behöver variera. Skotillverkare tillverkar olika typer av löparskor för löpband, trail, landsväg och vardagslöpning. Du kan också köpa lätta löparskor.

Låt oss nu prata om varje typ av löparskor.

löpband löparskor

Innan du någonsin går ut på trottoaren kan du träna på att öka både din uthållighet och uthållighet genom att springa på ett löpband. Att ha tillgång till löpbandet hemma eller på gymmet är praktiskt för de regniga eller snöiga dagarna när löpning inte alltid är möjligt.

Eftersom ett löpband kan vara hårt för dina fötter, särskilt om du står på det tillräckligt länge, se till att din löparsko har mycket extra dämpning. Skippa skor med skosnören som är för långa (eller minska längden på snören), eftersom de kan fastna i löpbandet.

Trail löparskor

När du springer på en stig är det oftast en grusväg. De flesta traillöparskor har en härdad ovandel och klackar på undersidan så att du har gott om grepp även när smutsen är dammig och lös. Dragkraft är ett måste här, speciellt när förhållandena är våta och leriga.

Road löparskor

Om du föredrar att springa på hårda ytor som asfalt eller betong, byt till löparskor. Dessa skor innehåller mer än tillräckligt med dämpning, för varje gång dina fötter slår mot trottoaren skapar du en stöt som kan skada resten av din kropp.

Dessutom bör dina löparskor vara ganska slitstarka, särskilt undersidan. Undvik mjukare sulmaterial som skum som kan slitas sönder när du löper dag ut och dag in på hårda betongbanor.

Vardagslöparskor

Som namnet antyder är en vardagslöparsko väldigt mångsidig. Du kan ta de här skorna på löpbandet, en stig, eller springa nerför gatan i dem och de kommer att hantera det. Till exempel är löparskor för vardagsbruk också kända för sin hållbarhet.

Lätta löparskor

Den femte typen av löparskor du kan stöta på är den lätta skon. Dessa offrar hållbarhet för en lättare, bekvämare passform. Under vår- och sommarvärmen är lätta löparskor ett särskilt fördelaktigt val för att kontrollera fotens svett. Om du deltar i ett lopp och vill minska motståndet så mycket som möjligt är lätta löparskor det rätta valet för dig.

Slutgiltiga tankar

Att välja det bästa paret löparskor handlar mer om passform än utseende. Du måste också tänka på vilken typ av underlag du springer på och distanserna du tävlar. Det är också bra att veta om dina fotvalv, hur dina fötter är platt på marken och bredden och längden på dina fötter så att du kan välja rätt storlek för dina löparskor.

Nu när du har all denna information till hands blir det mycket lättare att köpa den perfekta löparskon. Lycka till!