En enkel guide till hur man rengör bilmattor

Säsongen är över och vårstädningen är i full effekt. I vår kan du till och med ordna om dina vardagsrumsmöbler eller äntligen ta itu med hallgarderoben som är full av gammalt omslagspapper, skrynkliga strandhanddukar och brädspel som inte har rörts sedan de låg under granen förra julen.

Det är ett nytt år, så varför inte få ditt hem att kännas fräscht, nytt och organiserat också, eller hur?

Glöm inte att rengöra din bil

dammsuga en bil

Vi vet alla att vårstädning vanligtvis förknippas med att damma av gamla mattor och öppna fönstren för att släppa in vårsolen, men hur är det med våra fordon? Din bil kan också behöva lite uppmärksamhet, särskilt dess interiör. Det är trots allt platsen vi praktiskt taget kallar hem när vi sitter fast i trafiken klockan fem.

Interiören i våra bilar kan vara hem för mer bakterier och smuts än vi inser: klibbiga rester av någon söt kaffedryck som du kanske har spillt för månader sedan och glömt bort, bitar av sand, smuts, gräs, löv och lera som överförts från bottnen av våra skor till golvet som så småningom går obemärkt förbi.

Det är specifikt golvmattorna i våra bilar som behöver mest uppmärksamhet när uppdraget för en ren bil äntligen inleds. En anständig bildammsugare är avgörande för denna uppgift. Den här artikeln kommer att undersöka hur man närmar sig de olika texturerna som vanligtvis finns när man rengör bilmattor.

Du bör också läsavilken dammsugare är bäst för att rengöra din bil?

Varför det är viktigt att rengöra bilgolvmattor

rengöring av en bilgolvmatta

Golven i våra bilar berättar en historia och det är inte alltid vi vill höra. Ställena vi går och maten vi äter kan ofta resa med oss ​​längre än önskat. Den där herrelösa, hårda pommes fritesen eller sanden från en resa till stranden – det är alla saker som kräver vår uppmärksamhet när vi städar.

Se även  SharkNinja: Företaget bakom Shark Brand

Bilgolvmattor skyddar värdet på ditt fordon. Mattorna kan bytas ut, men interiörmattan och lädret i din bil byts inte ut så enkelt eller billigt. Att ta hand om våra mattor med rutinmässig rengöring hjälper deras livslängd, vilket i sin tur håller våra bilar en värdefull investering.

Tack vare tyngdkraften utsätts ofta golven för våra bilar för de mest övergrepp när vi går igenom våra vardagsaktiviteter. Källan till en illaluktande lukt i vårt fordon kan komma från golvet. Underhåll och uppmärksamhet på detta område hjälper oss att undvika allt obehagligt.

Lär dig hur du kanenkelt ta bort hundhår från din bil.

Rätt rengöringsmetod för dina golvmattor

rengöring av bilgolvmattor

Det bästa sättet att rengöra bilmattor beror mycket på vilken typ av mattor din bil har. De vanligaste materialen som används vid tillverkning av mattor är mattor (eller tyg), gummi, vinyl eller en kombination av två eller alla tre.

Dessa material är valda av biltillverkarna specifikt för hållbarhet, säkerhet (vinyl- och gummifoder säkerställer att föraren av ett fordon inte glider när de växlar mellan pedaler) och deras förmåga att skydda mot fläckar på bilens interiör.

Utan golvmattor förlorar en bil inte bara ett estetiskt tilltal utan också en rudimentär funktionalitet. Men eftersom golvmattor är utformade för att fungera som en sköld mellan potentiella skador och fläckar från omvärlden, kan de också vara en av de mest krävande föremålen i en bil att rengöra.

Matta

Matta är ett billigt men ändå funktionellt material för bilmattor. Ofta har golvmattor en gummi- eller vinylundersida, vilket hjälper till att skydda mot vätskor som hotar att sippra igenom. Om du äger eller har tillgång till en mattvättare fungerar dessa likadant på mattan i bilar som för mattor eller mattor i ditt hem.

Se även  Hur länge lever vägglöss på kläder?

Upptäck hur man rengör bilklädsel.

Om golvmattorna i din bil inte har städats på ett bra tag, kan det vara i ditt bästa intresse att ta en mattvättare till dem eftersom det säkerligen kommer att bli av med alla djupa fläckar samt vara den snabbaste och minst krävande rengöringen metod. Låt dina mattor torka på en solig plats i några timmar för att säkerställa att du inte oavsiktligt ger din bil en mögeldoft.

Om du känner att en enkel fläckrengöring är på sin plats, ta en fuktig trasa, torr trasa och en flaska fläckborttagningsmedel som du litar på och följ instruktionerna genom att sakta dutta ut alla synliga fläckar.

För inbakad lera, borsta det som lossnar i torra bitar och behandla eventuella kvarlämnade spår på samma sätt som en fläck. Undvik att skrubba in till fläcken i fråga, eftersom det kan sprida missfärgningen.

För smuts, sand, grus och löv bör en snabb skakning ta bort det mesta. Allt som lämnas kvar kan enkelt plockas upp med ett vakuum. En kompakt, bärbar dammsugare, handhållen, eller de praktiska tillbehören till din hemdammsugare kommer bekvämt att kunna suga upp all smuts eller skräp, kramas runt svåråtkomliga hörn, såväl som under säten.

Sudd

Gummi används ofta för bilgolvmattor. Gummits halkfria tekniska kombination med dess förmåga att fungera som ett skydd mot vätskor och smuts gör det till ett säkert och smart val.

Ofta graverade med mönster avsedda att fungera som miniatyrraviner, fånga upp all vätska, smuts eller smuts och hindra den från att resa längre, kan bilmattor av gummi kräva ett skarpt öga och en svamp eller trasa som kan nå in i de små springorna i gummit eller vinylen. .

Se även  Är Drano dåligt för dina rör?

Genom att använda de ömtåliga, miniatyrhörnen på en vanlig svamp, indränkt i vatten och tvål, bör du kunna skrubba eventuellt spill i de små detaljerna på en bilmatta av gummi. Att följa med en trasa efter att du har skrubbat kommer att torka bort alla rester du kan ha missat samt torka mattan effektivt.

Små smutskorn eller kvistar som omedvetet dras in kan lätt sugas upp med ett vakuumfästehuvud, men en bra, gammaldags skakning av mattan utanför ditt fordon fungerar också.

Slutsats

Varje kombination av alla dessa rengöringsmetoder kommer att resultera i renare, fläckfria och bakteriefria golvmattor, vilket säkerställer att ditt fordon ser ut, luktar och känns bra. Från mattor och gummimaterial har vi tittat på tekniker för hur man rengör bilmattor.

Genom att använda lite armbågsfett samt hjälp från hushållsapparater, som mattvätt eller dammsugare, kan rengöring av bilgolvmattor vara en snabb syssla som resulterar i en gladare och renare livsstil.

Resurser

AllThingsThriftyÖppnas i en ny flik.QuoraÖppnas i en ny flik.WikiHowÖppnas i en ny flik.

Lämna en kommentar