En enkel fiskeknut för nybörjare

rep knutar

Att bestämma sig för vilken fiskeknut man ska lära sig kan vara lite överväldigande med alla hundratals som finns att välja mellan. Speciellt om du är nybörjare eller bara funderar på att åka på din första fisketur.

Så vad är en enkel fiskeknut för nybörjare? Davy Knot (och Double Davy Knot), skapad av Davy Wotton, är en av de enklaste fiskeknutarna att lära sig och använda för både nybörjare och proffs. Den är snabb och enkel att knyta, håller bra och fungerar bra i de flesta situationer.

Nu finns det singeln Davy Knot och Double Davy Knot. Och även om det är väldigt lika (i själva verket är Double Davy bara singeln med en extra twist), så vill du veta när det är lämpligt att använda den ena framför den andra samt ett par saker att se upp med för att göra säker på att det är rätt knutet!

Hur man knyter Davy Knot

Jag blev riktigt exalterad när jag upptäckte Davy Knot hur enkel och snabb den är att knyta – den är så mångsidig att jag använder den nästan uteslutande. Det är lätt att knyta med klumpiga eller kalla fingrar. Du kan också knyta den med en pincett eller hackeltång.

 • Börja med att trä några centimeter av fiskelina genom krokögat
 • Bilda en lös halvknut
 • För tillbaka änden av linan över sig själv och genom öglan och gå tillbaka mot kroken och se till att passera mellan överhandsknuten och kroken
 • Dra försiktigt åt knuten och håll bakänden överst på krokens öga och pekar ut i 90 grader mot löplinjen. Lite spott- eller sjövatten hjälper till att smörja så att linan glider lättare
  Hur man fångar sjööring från stranden

Det du slutar med är en mycket stark modifierad åtta knop. Här är en videodemonstration för att förtydliga:

Om din knut glider, är det troligt att taggens ände inte var låst i de nödvändiga 90 graderna. Försök igen att hålla den vriden tillbaka uppåt bort från kroken och se till att den låser ordentligt.

Dessutom, om du inte ger båda ändarna jämn spänning när du drar åt knuten, kan du sluta med att en liten ögla sticker ut som kan försvaga knuten. Allt du behöver göra för att fixa detta är att helt enkelt dra i slutet för att dra åt öglan och sedan dra åt knuten.

Några fördelar med att använda Davy Knot:

 • Slösar inte bort mycket lina – faktiskt med lite övning kommer du att upptäcka att du inte ens behöver klippa taggen efter att du knytt den.
 • Den lilla profilen påverkar inte rörelsen av flugor och beten och är också mindre synlig för fisk
 • Det är effektivt att knyta vilket innebär mer tid på fiske och mindre tid att kämpa med knutar

Davy Knot är riktigt liten och fungerar utmärkt att binda på flugor. Men den är så mångsidig att den också är bra för vanligt bete och diskantkrokar, såväl som beten som skedar och spinnare. Faktum är att att känna till den här knuten gör det snabbt och enkelt att byta ut beten när du försöker mäta vad fisken biter på.

Jag har märkt att betten ofta kommer i svallvågor och dämpningar på en sjö eller reservoar när fiskarna skolar sig. Och när jag väl fångar en, ju snabbare jag kan släppa den och få tillbaka linan i vattnet, desto större chans har jag att fånga en till under den vågen. Att ha den här snabbknutna knuten i min arsenal hjälper mig att åstadkomma just det.

  Genomsnittlig kostnad för en fiskecharter (med exempel)

Så bra och mångsidig som den vanliga Davy Knot är, det finns vissa tillfällen då jag använder den förstärkta versionen – Double Davy Knot.

När är det lämpligt att använda Improved eller Double Davy Knot över den vanliga Davy Knot?

En av mina favoritfiskeuppsättningar är dropriggen. Det är här jag först kör ett långsamt sjunkande flöte över min huvudflätlina, lägger till en pärla och knyter den till en svivel. Den fästs sedan på cirka 18 tum av en mycket liten (2 eller 4 lb.) fluorkarbonledare – som är fäst vid kroken.

Den flätade linjen, även om den är väldigt stark för sin storlek, är väldigt hal och den vanliga Davy Knot tenderar att glida på mig. Det är därför jag använder Double Davy Knot när jag knyter flätad lina till swivels eller beten.

Jag rekommenderar också att du använder Double Davy Knot när du knyter till större krokar och beten där den större knuten kommer att ha mindre inverkan på betens rörelse och synlighet.

Varför använda den vanliga Davy Knot över Double Davy Knot?

Även om Double Davy Knot är starkare, mindre benägna att glida och inte tar så mycket längre tid att knyta, finns det tillfällen då den vanliga Davy Knot skulle föredras.

För det första – den mindre profilen gör den mindre synlig. Speciellt när man använder den på riktigt små krokar och flugor.

Den vanliga Davy Knot påverkar inte heller rörelsen av beten så mycket som en större knut skulle göra.

För det mesta använder jag den vanliga Davy Knot som mitt val och gör Double Davy Knot till undantaget snarare än regeln.

  ZMAN Slim Swimz: Fånga mer bas och panfish med detta bete

Hur man knyter Improved / Double Davy Knot

 • Börja med att knyta den vanliga Davy Knot
 • Lägg nu bara en slinga till över löplinjen
 • Dra åt knuten på samma sätt som du gör med Davy Knot – se till att taggänden vilar ovanför kroken och sticker ut i 90 grader mot löplinjen

Här är en video som visar hur man knyter Double Davy Knot:

Även om videon visar hur den sista öglan lindas runt den löpande änden, kan den faktiskt knytas på två sätt. Om det är bekvämare för dig fungerar knuten lika bra om du lindade den sista öglan runt taggänden också. Så använd det som är mest naturligt för dig.

Relaterade frågor

Vad finns det för andra enkla fiskeknutar? Några andra enkla fiskeknutar att lära sig inkluderar:

 • Palomar-knuten – utan tvekan den mest populära fiskeknuten som lärs ut
 • Rapala knut för att fästa din fiskelina på beten och
 • Kirurgknut för att koppla två linjer med olika tjocklek till varandra

Vilken är den starkaste knuten för fiske? De starkaste knutarna för att binda lina till beten enl tester gjorda av Field and Stream omfatta:

 • Trilenknut vid användning av monofilament
 • Nonslip Loop Knot vid användning av fluorocarbon och den
 • Berkley Braid Knot vid användning av superline