Dyson vakuum gör högt ljud? 4 Möjliga orsaker och åtgärdar

Precis när du skulle städa upp röran på ditt ställe insåg du att din Dyson-dammsugare gjorde höga ljud när du slog på den. Vad kan vara fel med ditt vakuum?

Om din Dyson-dammsugare avger ett högt visslande ljud, är det troligtvis ett luftläckage från vakuumet orsakat av ett avbrott. Om du hör ett poppande ljud kan det tyda på att du har bränt ut din motor. Möjliga korrigeringar inkluderar att se till att alla rör är korrekt monterade och att det inte finns några revor eller blockeringar.

Lyckligtvis är de flesta av de ljud du kommer att höra från din Dyson-dammsugare relativt rutinmässiga och kan fixas. Läs vidare för att lära dig mer om dessa höga ljud, inklusive möjliga orsaker till varför du hör dessa ljud och de bästa sätten att åtgärda dem.

Fixa en Dyson-dammsugare som gör ett högt ljud.

1. Ett högt visslande ljud kan indikera ett luftläckage

Dammsugare, inklusive Dyson-dammsugare, fungerar genom att, bokstavligen, skapa en innesluten dammsugare som har tillräckligt med kraft för att suga upp all smuts eller skräp som kan täcka din yta. Detta betyder att förmågan att kontrollera luften som rinner genom dina vakuumrör är avgörande.

När du hör ett högt visslande ljud som kommer från din dammsugare, reflekterar det sannolikt någon form av luftläckage, vilket äventyrar din maskins förmåga att fungera korrekt.

Hur man fixar

Att åtgärda ett luftläckageproblem i din Dyson-dammsugare är normalt ganska enkelt. Allt du behöver göra är att kontrollera att alla rör är korrekt monterade och inte har några revor, blockeringar eller revor.

Om rören har blockeringar, rensa bort dem, eller om det finns revor eller revor, byt ut delen med beställa den online. Om dessa inte är orsakerna till det höga visslande ljudet, finns det troligen en blockering i HEPA-filtret (den del som säkerställer att smutsen inte flyger tillbaka i ansiktet).

Se även  Hur man organiserar skor utan ett skoställ

Om så är fallet, skruva helt enkelt loss det konformade filtret ovanför skräpbehållaren och slå ut all smuts. Om detta inte löser problemet, kommer du förmodligen att behöva köpa ett nytt filter som är kompatibelt med din Dyson-dammsugare för att lösa problemet.

2. Ett högt ploppande ljud kan betyda en utbränd motor

För att Dyson-dammsugaren verkligen ska fungera måste en enhet skapa ett område med lågt tryck för att dammsugaren ska fungera. Detta är motorns uppgift. Motorn driver en fläkt som snurrar i en riktning, vilket skapar ett område med lågt tryck som ger det sug som behövs för att dra in skräpet.

När du hör det höga poppande ljudet, åtföljs det troligen av någon form av brännande lukt. Detta kan innebära att din motor arbetar för hårt för att orsaka suget, vilket gör att den öppnar en ventil för att kyla motorn och försöka förhindra att den röker. Det kan också betyda att din motor redan har arbetat för hårt och har brunnit ut.

Hur man fixar

Förutsatt att motorn inte har brunnit ut, är allt du behöver göra att tömma behållaren som innehåller smuts och skräp så att det inte finns något hinder mellan fläkten och sugröret. Du kan också behöva tömma ditt HEPA-filter eller avluftningsventilen, som är den del som skulle öppnas för att kyla motorn.

Om båda lösningarna inte löser problemet kan din motor ha brunnit ut helt och du måste byta ut den mot en ny som är kompatibel med din Dyson-dammsugare.

3. Högt spärrande betyder att något hindrar borststången

Många nyare Dyson-dammsugare har fler inställningar med borststången, enheten i botten av din dammsugare, som har små hårstrån som rör upp all smuts som fastnar i din yta för att hjälpa till att ta bort allt skräp.

Se även  Hur man organiserar en badrumsgarderob med djupa hyllor

Ibland, när du dammsuger, uppstår antingen en ansamling från mängden skräp eller från ett stort föremål som du omedvetet har plockat upp. Det förhindrar att borststången kan snurra korrekt, och du kommer att höra ett högt, knastrande ljud.

När denna blockering inträffar stänger kopplingen omedelbart av borststången så att du inte bränner ut remmen i ditt vakuum. Den gör sedan ett skrammelljud för att göra dig medveten om blockeringen.

Hur man fixar

Stäng av din Dyson-dammsugare och ta bort det som blockeras. Om detta inte fungerar, kontrollera borststången igen. Det kan vara hår eller ett snöre som är lindat runt det. Om så är fallet, försök att klippa ut den och slå på dammsugaren igen.

Om dessa två korrigeringar inte löser problemet, försök att applicera lite WD40 på borststången, eftersom dammet kan ha begränsat dess rörelse. Om inget av dessa alternativ fungerar kan du behöva byta ut borststången eller själva bältet. Du kan behöva anlita en professionell för att göra detta.

4. Ett skrikande eller varvande ljud är ett resultat av en blockering

Om det finns en vibration eller om du hör ett skrikande eller varvande ljud kan det betyda att din Dyson-dammsugare arbetar i ”överväxel” för att göra sitt jobb. Det är den vanligaste orsaken till att din dammsugare gör höga ljud.

Vibrationen eller bullret uppstår på grund av möjliga orsaker:

  • Det är för mycket skräp som cirkulerar dess kammare.
  • Det finns en blockering någonstans i rören, fläkten eller borststången.
  • Det går inte tillräckligt med kraft till själva vakuumet för att fungera.
Se även  Vad händer om du äter äggskal?

Hur man fixar

För att åtgärda det här problemet kan du göra följande:

  1. Sök igenom de delar av vakuumet som är tillgängliga för dig en efter en för att identifiera en blockering.
  2. Töm skräpkammaren.
  3. Ta bort och rengör HEPA-filtret.
  4. Se till att din dammsugare är tillräckligt ansluten.

Dessa kommer sannolikt att lösa eventuella problem du kan fortsätta ha med din dammsugare.

Slutgiltiga tankar

Även om många problem kan få din Dyson-dammsugare att göra ett högt ljud, lukta som om den brinner eller vibrera, för det mesta löser enkla korrigeringar som att ta bort en blockering eller tömma skräpkammaren problemen. Att använda en skruvmejsel eller en tråd gör normalt susen.

När du väl har åtgärdat problemet är det viktigaste steget att se till att du inte bara dammsuger upp blockeringen eller smutsen igen. Kasta den i ditt sopor. Annars måste du gå igenom alla dessa steg igen.

Rekommenderad läsning:

  • Dyson vakuum slutade fungera: Komplett felsökningsguide

Lämna en kommentar