Duschdraperi vs. Liner: Vad är den stora skillnaden?

Termerna duschdraperi och duschfodral används ofta omväxlande, men är de verkligen samma? Låt oss börja med det korta svaret, och sedan förgrenar vi oss därifrån.

Så, vad är den faktiska skillnaden mellan ett duschdraperi kontra liner?

Duschdraperier används vanligtvis för privatliv och dekorativa ändamål och är ofta gjorda av linne, bomull, polyester och vinyl. Duschfodral är tänkta att förhindra vatten från att stänka ut ur duschen och är i allmänhet gjorda av vattenbeständig polyester och vinyl.

Innan du springer iväg för att dekorera ditt badrum, låt oss bryta ner skillnaderna mellan ett duschdraperi och liner, om du verkligen behöver båda och de bästa materialen att leta efter när du köper dem.

Duschdraperi vs. Liner Defined

Skillnaderna mellan ett duschfodral och ett draperi kan vara ganska förvirrande. Om du slå upp definitionen av varje, det hjälper inte fallet.

Definitionen av ett duschdraperi beskriver det som ett draperi som hindrar vatten från att komma ut ur din dusch. Och om du försöker slå upp definitionen av ett duschdraperi så blir det inga resultat!

Även utan en lättillgänglig definition, FINNS både duschdraperier och duschfodral som separata föremål, vilket min erfarenhet av att gå nerför gångarna på Target och Wal-Mart har lärt mig. Låt oss definiera var och en för att klargöra saker och ting.

Duschdraperi definierad

Ett duschdraperi hänger vanligtvis utanför av badkaret eller duschbasen. Det kan hjälpa till att hålla lite vatten från att komma ut, men det är INTE dess primära syfte.

Den har vanligtvis ett snyggare mönster och kan tillverkas av flera olika material, såsom polyester, linne, bomull och vinyl.

Duschdraperier är vanligtvis ogenomskinliga, vilket ger avskildhet för personer som duschar. Med mångfalden av mönster, färger och material är de också ett enkelt sätt att inreda badrummet om du behöver en liten uppgradering.

Duschdraperi Definierad

En duschliner är det som hängs på duschdraperistången och placeras inuti ditt badkar eller duschbas. Det primära syftet med liners är att förhindra att vatten stänker ut ur duschen. Den är vattentät och vanligtvis tillverkad av polyester eller vinyl.

Ibland kallas duschdukar även för duschdraperier eftersom de kan användas utan en utvändig duschdraperi.

Du kan hitta ogenomskinliga duschskydd, men många av dem är genomskinliga. Den har vanligtvis vikter och/eller små sugkoppar i hörnen för att hålla den från att blåsa bort från badkaret.

Se även  Hur mycket väger soffor? (+ Epic Spreadsheet)

Nu när vi har en bättre förståelse för vad som definierar duschdraperier och liners, låt oss ta upp om båda behövs.

Behöver jag både ett duschdraperi och en liner?

Att använda både duschdraperi och liner är det idealisk installation för de flesta. Det finns dock för- och nackdelar med var och en av de tre möjliga inställningarna:

1. Endast duschskydd

Fördelar:

 • Kan hålla ett bättre öga på små barn med transparent liner
 • Lätt att se om det genomskinliga fodret blir smutsigt
 • Mindre att hålla rent om inredningen inte är en prioritet

Nackdelar:

 • Inte tilltalande för ögat (t.ex. saknar dekorativa fördelar)
 • Kan se smutsen om badkaret blir riktigt smutsigt
 • Ingen sekretess om du delar badrum med rumskamrater (med genomskinlig liner)

2. Endast duschdraperi

Fördelar:

 • Mer avskildhet om du delar badrum med andra (med ogenomskinliga gardiner)
 • Behöver bara hålla en sak ren (istället för 2)

Nackdelar:

 • Har en tendens att bli utsatt för vattenskador (som mögel, mögel och hårt vattenfläckar)
 • Oviktade duschdraperier kan blåsa runt och röra dig under duschen

3. Duschdraperi och liner

Fördelar:

 • Förlängd livslängd för duschdraperiet (när det skyddas av fodret)
 • Sekretess om du delar badrum med andra
 • Möjlighet att inreda efter badrumsstil och tema

Lura:

 • Underhåll av att hålla både duschdraperi och liner rena

Nu när vi kort har täckt för- och nackdelarna med varje alternativ, låt mig upprepa att den idealiska inställningen för de flesta människor kommer att vara alternativ #3, med både ett duschdraperi och ett duschfodral tillsammans.

Nu ska vi ta en titt på de olika materialen som du kan få för både duschfodral och gardiner.

Bästa materialet för duschskydd och gardiner

Du kan hitta duschdraperier och liners av alla kvaliteter från mindre än $10 till över $300. Med den överväldigande mängden variation, vilket material behöver du leta efter för att begränsa dina alternativ?

Här är några tips för att komma igång. Tänk på att vissa gardiner är gjorda av en blandning av material. Var noga med att kontrollera de specifika detaljerna om skötsel och rengöring innan du köper den.

Se även  3 standardstorlekar för duschdraperier, vilken ska du använda?

1. Bästa materialet för duschfodral

Vinyl

Vinyl är ett bra alternativ om du har en budget.

Duschdraperier i vinyl är i allmänhet det billigaste alternativet och det får jobbet gjort. Den är också lätt att torka av om du vill rengöra den. På grund av hur billigt det är kan du enkelt byta ut eller återvinna det när det blir smutsigt.

När du letar efter ett vinylduschskydd, försök att undvika ett foder med PVC eftersom det innehåller giftiga kemikalier som kan påverka din hälsa. Det vanligaste alternativet är liners gjorda med PEVA, som anses säkrare än PVC.

Polyester

Polyester är det bästa alternativet om du är på en budget, hälsomedveten och tycker om avskildhet.

Detta material är inte bara vattentåligt utan också prisvärt. Den innehåller inte PVC, vilket är känt för att vara skadligt, och det är vanligtvis maskintvättbart. Många duschdraperier i polyester är ogenomskinliga, vilket gör att du kan ha lite avskildhet om du bara använder en liner.

2. Bästa materialet för duschdraperier

Bomull

Bomull är bra om du bryr dig om inredning och planerar att para ihop den med ett duschdraperi.

Duschdraperier i bomull kommer att absorbera vatten, så det är viktigt att även använda en liner för att undvika att få mögel och mögel på din duschdraperi i bomull.

Det finns oändliga alternativ av mönster och färger att välja mellan med duschdraperier i bomull, så du kommer inte ha några problem med att hitta en som passar in i ditt badrum.

Linné

Linne är det bästa om du bryr dig om inredning, är villig att spendera lite mer och inte har något emot att stryka.

Linne är lite starkare och ser robustare ut än bomull. Däremot tenderar de att vara dyrare än din duschdraperi i bomull.

Jag gjorde en del efterforskningar om vad folk säger om linneduschdraperier på nätet, och det låter som att de kan krympa när de tvättas första gången, så det är en bra idé att ta en närmare titt på de specifika tvättanvisningarna.

Linne rynkar också lätt, så det kan ta lite tid och arbete för att stryka ut eventuella rynkor. Eller så kan du bara ta en riktigt varm dusch och ånga ut alla rynkor, två flugor i en smäll!

Se även  Tips för att skära laminatgolv med en verktygskniv

Hampa

Hampa är bra om du letar efter ett miljövänligt alternativ som undviker att använda plast och som är miljömässigt hållbart, men de är lite dyrare.

Hampa är ett robust och hållbart material. En hampa duschdraperi är lite dyr jämfört med andra alternativ – vanligtvis över $70.

Det är naturligtvis en neutral ljusbrun färg och skulle passa fint till det mesta inredningen.

Många tillverkare av duschdraperier i hampa betonar dess miljövänliga alternativ till plast.

Materialet tar inte lång tid att torka och är naturligt resistent mot bakterier. Du kan använda den utan foder. Men du behöver tvätta den då och då, och den är vanligtvis maskintvättbar.

Siden eller satin

Siden eller satin är ett bra alternativ om du är försiktig, letar efter ett elegant utseende och är villig att spendera mer.

Snacka om ursnyggt och långt över min budget för ett duschdraperi. Visste du att a yard av siden är ungefär $100?

De är inte särskilt vanliga, men en duschdraperi av siden kommer definitivt att ge en glamorös touch till ditt badrum om det är det temat du går efter (eller välj konstsilke om du inte har råd, som är gjord av polyester).

Tänk på att siden är MYCKET ömtåligt och lätt kan slitas sönder. Du måste vara mycket försiktig när du använder och rengör den.

Hur ofta ska du byta ut din duschdraperi?

Ett duschdraperi av plast bör bytas ut när det har mögel eller mögel som inte lätt kan rengöras, vanligtvis mellan 3 månader och ett år, beroende på hur ofta det rengörs. Duschdraperier av tyg kan hålla i flera år innan de behöver bytas ut, särskilt om de används med en liner.

Hur håller jag mitt duschdraperi från mögel?

För att förhindra att en duschdraperi från mögel, håll den så torr som möjligt. Efter duschen drar du i fodret för att dra ut det helt längs med badkaret för att torka ordentligt. Öppna ett fönster eller använd en badrumsfläkt för att hjälpa till med ventilationen. Tvätta även duschdraperiet minst en gång i veckan.

Lämna en kommentar