Drop Shot Rig: Det enklaste sättet att ställa in saker och ting

Att använda en drop shot-rigg är ett av de bästa sätten att landa fisk när de är kräsna om vad de ska äta. Det är lite mer komplicerat än din viktlösa rigg, men i det här inlägget kommer jag att visa dig hur du enkelt sätter upp en drop shot-rigg.

Jag använder inte den här riggen så mycket men den har definitivt sin tid och plats. Jag kommer att använda en Texas-rigg eller split shot-inställning oftare, men var och en av dem har en något olika handling genom vattnet och ibland föredrar de en drop shot-inställning.

Vad är en drop shot rig?

Det är ett ganska enkelt koncept där du har en vikt längst ner på din linje och sedan en krok cirka 2 fot ovanför. Kroken kommer att flyta över marken och det vanligaste betet att använda är någon form av mask. Du låter vikten sjunka till botten och du kan ge spöet några ryckningar för att ge masken lite action (du behöver inte bli galen med den).

Du vill använda en drop shot rigg när fisken är kräsen. När du använder en Texas-rigg eller något liknande kommer betet att sitta längs botten och imitera något som kryper längs botten. När fisken går efter betesfisken vill du ha något som simmar i vattnet och som inte kryper längs marken.

Det här är en bra inställning att använda i klarare vatten, men om du är i ett område med ogräs så vill du se till att du har en krok med ogrässkydd eller så kan du gräva ner kroken precis som du skulle göra på en Texas-rigg.

  Hur mycket lina lägger du på en Baitcaster?

Knuten du använder för att knyta den här riggen är i stort sett bara en Palomar Knot med en lång taggände. Allt du behöver göra är att ta den långa taggen och mata den genom toppen av ögat. Bind på din vikt och du är igång.

Hur sätter man upp en drop shot rigg?

När du sätter upp en dropshot-rigg behöver du tre saker:

  1. En standardkrok.
  2. Drop shot vikter.
  3. Mjuk plastmask (se vår favorit här).

När du har dem är du redo att börja. Du kan titta på videon nedan eller så listar jag stegen nedan.

Det första steget blir att sätta linan genom din krok (jag använder en flätad lina med en fluoroledare). Se till att du lämnar 2-3 fot extra lina på taggens ände (det är dit din vikt kommer att gå). Sedan vill du sätta tillbaka linan genom den motsatta sidan så att du har en ögla på ena sidan av kroken.

fallskott 1

Du kommer då att vilja ta den öglan och knyta en överhandsknut med de andra två trådarna. Se till att inte dra åt knuten ännu. Det här är precis som om du knöt Palomar-knuten.

droppskott 2

Då vill du ta öglan (den översta öglan på bilden ovan) och föra den över kroken och sedan upp över knuten också. Lägg lite fukt på knuten och dra åt den.

fallskott 3

Ta taggen änden av linjen och för den tillbaka genom kroksidan av ögat. Det bör finnas cirka 2 fot av den extra linjen under kroken. Du kan sedan ta din drop shot vikt och fästa den vid slutet av linjen.

  Bästa isborr för sladdlösa borrmaskiner: K-Drill 8 tums isborr

fallskott 4

Det sista steget är att ta din mask och sätta kroken genom botten av näsan och ut på toppen. Du kan rigga den i Texas-stil om du har mycket ogräs, men den här installationen ger dig den bästa action i vattnet.

Hur man krokar en drop shot mask

Allt du behöver göra nu är att kasta ut linan, låta vikten sjunka till botten och ge den lite rörelse. Du kan vrida staven eller lyfta den upp och ner för att hjälpa masken att röra sig. Den kommer att röra sig av sig själv så att du inte behöver göra så mycket. Du kan justera avståndet mellan vikten och kroken men jag föredrar någonstans runt 1-2 fot (närmare 2).

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.