Dra tält till sig blixtar?

Blixtnedslag och tält vid Sloan Peak

Du har planerat, förberett och ge dig ut på vägen för din drömcampingresa. När du går genom vildmarken kommer du att njuta av landskapet runt dig innan du stannar och slår upp ditt tält för natten. Senare på natten väcks du av ett åskväder och tänker för dig själv, kommer mitt tält att dra till sig blixtar?

Tält eller andra föremål drar inte till sig blixtar. Även om blixten är oregelbunden, tenderar den att träffa det högsta föremålet i ett område. Om ett tält står på en ås eller i ett öppet område är det mer sannolikt att det träffas av blixten än om det står på en säkrare plats.

Även om vi fortfarande har mycket att lära om blixtnedslag, finns det några grundläggande riktlinjer du kan följa för att skydda dig själv och andra. Läs vidare nedan för att lära dig mer om vad du ska göra om blixten slår ner.

Var slår blixten ner

För att hjälpa oss förstå var blixten kommer att slå ner måste vi förstå vad blixten är. Elektricitet har positiva och negativa laddningar. Under åskväder börjar den negativa laddningen byggas upp i molnen. När denna laddning byggs upp börjar en lika positiv laddning att samlas på marken under stormen. När dessa laddningar försöker binda sig till varandra blir himlen en barriär som skiljer molnen och marken åt.

Ett enkelt sätt att tänka på detta är att fylla en vattenballong i diskhon. Vattnet som fyller ballongen är den negativa laddningen, ballongen är luften och diskbänken är marken. Vattnet vill falla till diskbänken men stoppas av ballongen. När ballongen är fylld börjar den sträcka sig. Så småningom spricker det, vilket gör att vattnet rinner ner i diskbänken nedanför. Som det här exemplet, när laddningarna i marken och molnen byggs upp, blir det svårare för himlen att hålla isär dem. Så småningom bryter laddningarna genom luften och möts, vilket orsakar ett blixtnedslag.

  Hur man lagrar Dodgers för Kokanee-fiske

Även om belysning kan vara svårt att förutsäga, vet vi att det finns två delar som kopplar samman för att skapa ett blixtnedslag. Den negativa laddningen hoppar genom luften för att komma närmare marken. Från marken kommer en positiv förlängning upp för att möta den negativa biten. Denna positiva förlängning eller ”streamer” kan komma upp ur marken, men bildas ofta från ett föremål. I det här fallet skulle detta vara ditt tält.

Antagandet du kan ha är att så länge du inte är det högsta föremålet i närheten, kommer blixten inte slå ner dig. De National Severe Storms Laboratory ger ett svar på denna fråga; Slår blixten alltid ner i det högsta föremålet? Deras svar börjar med en påminnelse om att aldrig säga alltid när det kommer till blixtnedslag. Blixtar kommer vanligtvis att träffa höga föremål eftersom de är mest sannolikt att producera uppåtriktade streamers. Eftersom blixten är så oförutsägbar bör du alltid försöka hitta skydd om du kan.

Blixtar på den röda himlen

Vad du ska göra om du har ett härbärge

Det bästa du kan göra för att förbereda dig för ett blixtnedslag är att hitta skydd. Om du tältläger kanske du inte har tillgång till den här typen av skydd, men du bör hitta det om möjligt. I en resurs som tillhandahålls campare, Weather.gov förklarar de två typer av skydd du bör leta efter. Dessa är antingen ett slutet fordon med plåttak eller en modern stängd struktur. Det här är de säkraste platserna att vara på under ett åskväder.

De flesta hem och företag har blixtstång som riktar blixten bort från dig och ner i marken. Fordonen har en metallram som drar blixten runt interiören istället för genom mitten. Icke inhägnade byggnader som paviljonger är inte lämpliga skyddsrum. Om du är i närheten av någon av dessa två typer av skyddsrum bör du genast åka dit om du hör åska. Om du kan höra stormens åska är du tillräckligt nära stormen för att bli träffad av blixten.

  Enkla sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar!

Undvik att röra metall eller föremål som är fastspända i en struktur när du skyddar dig på en av dessa platser. Dessa kan bära en last om blixten skulle slå ner. Var uppmärksam varje gång du hör åska medan du läser här. Du får inte lämna skyddet förrän trettio minuter efter det sista åskvädret du hör.

Vad du ska göra om du inte har någonstans att bo

Om du inte har tillgång till någon av dessa typer av härbärgen finns det fortfarande åtgärder du kan vidta för att skydda dig själv. Som ovan, om du ser en storm och hör åska, är du tillräckligt nära för att bli träffad av blixten. Om du är i en sårbar position, som på en ås eller bergstopp, försök att ta dig till lägre mark. Undvik att vara det högsta föremålet i ett område eller stå bredvid det högsta föremålet. Det här är de mest troliga platserna där blixten slår ner.

Om du är i ditt tält och det är på en relativt säker plats är det förmodligen bäst att ta skydd i ditt tält. Att stanna i ditt tält kommer att hålla dig torr när du är mitt i en storm. Du får inte ligga ner medan du är i ditt tält. Det största hotet om dödsfall från blixten kommer inte från ett direktnedslag, utan från jordström, som står för mer än hälften av dödsfallen enl. Weather.gov. Markström är överskottselektricitet från ett närliggande blixtnedslag som fortplantar sig genom marken. Att ligga ner exponerar mer av din kropp för marken och ökar sannolikheten för att bli skadad eller dödad av jordströmmen.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Missouri?

Istället för att ligga ner, stå med fötterna ihop eller sitt på en kudde eller väska (medan du håller ihop fötterna). Detta minimerar din kontakt med marken. Du kanske undrar om du ska använda metalltältstänger eller icke-ledande tältstänger som plast eller kolfiber. Som en affisch förklaras på en forumblixten var tvungen att färdas genom tusentals fot av icke-ledande luft, vad dina stolpar är gjorda av kommer förmodligen inte att stoppa det.

Om du går tillbaka till vårt exempel ovan, precis innan vattenballongen spricker, föreställ dig att du breder ut en pappershandduk under. Vattnet kommer att riva igenom papperet. Det är bäst att hitta lä eller förbereda sig för en markström, du behöver inte oroa dig för om ditt tält kommer att dra till sig blixtar.

Ljus stor måne i mörkblå molnig himmel ovanför två turisttält på grön gräsbevuxen skogsglänta bland höga granar på avlägsna bergsbakgrund. Turism, nattcamping i sommarbergen.