Dörrtitthålshöjd: hur hög den ska installeras

Att installera ett titthål på din ytterdörr är ett utmärkt sätt att öka ditt hems säkerhet och få sinnesfrid när du är inne. Den prisvärda säkerhetsfunktionen är installerad på alla ytterdörrar som kan vara komposit, trä, stål eller glasfiber. Ett titthål är en bekväm säkerhetsfunktion som du inte har råd att ignorera, men vad bör dess idealhöjd vara?

Om du undrar hur högt du ska installera ett titthål i dörren, är tumregeln 4-5,5 fot eller 54-64 tum från marken. Detta beror dock på många faktorer, eftersom vissa människor kan tycka att denna höjd begränsar. Varje vuxen i hushållet bör titta igenom titthålet utan att kämpa.

Läs vidare för att lära dig mer om vad du ska tänka på när du installerar ett titthål i dörren, hur det går till på olika typer av dörrar och bestämma höjden.

Typer av titthål

Det finns två stilar av titthål – gamla och moderna versioner.

  • Gamla titthål. De begränsar en tittares syn på vad som väntar, vilket hindrar dig från att se en inkräktare som kan vara utom synhåll.
  • Moderna titthål. De har ett prisma på dörrens utsida som ger dig som är inne vidvinkelvy över hela området.

Några få titthål ger dig en förvrängningsfri vy av utsidan några meter från din dörr. Vissa titthål är också utformade så att handikappade, inklusive synskadade, kan veta om det finns en inkräktare.

Hur fungerar titthål?

Titthål är små hål på dörren som låter dig titta på vad som händer på andra sidan. De består av två delar – linsen/betraktarens kropp och det yttre prismaskyddet från utsidan.

Se även  Hur man tar bort silikon från plast

Genom denna lins får du se vem som vill komma in i huset, vilket innebär att de fungerar som passerkontroll. Båda delarna skruvas ihop i mitten av dörren. Som husägare får du makten att styra vem som har tillgång till din fastighet.

Om du är orolig för att titthål är säkra kan du koppla av eftersom de är gjorda med en envägslins. Det betyder att personen utanför inte kan titta in för att se dig eller din egendom. Detta garanterar din integritet.

Är titthål obligatoriska?

Även om titthål är viktiga, är de inte obligatoriska. Vissa stater som Texas kräver dock titthål på de flesta byggnader som lägenheter, lägenheter och hotell. Kraven skiljer sig dock åt beroende på byggnadstyp. Du kan behöva kontrollera din delstats hyreskoder för att se om du måste installera ett titthål i din hyresenhet.

Hur högt ska du installera ett titthål i dörren?

En av de kritiska aspekterna som du måste utvärdera när du installerar ett titthål i dörren är hur högt du behöver det monterat. Som husägare kan du bestämma på vilken höjd du är bekväm med att placera titthålet. Den genomsnittliga höjden som alla i familjen kan komma åt är mellan fyra och fem fot.

Den som kan öppna dörren bör titta bekvämt genom titthålet. Ändå är det bäst att överväga framtida husägare om du bestämmer dig för att sälja eller hyra ut.

I de fall där ett titthål måste följa lagen om diskriminering av funktionshindrade kan du behöva installera två titthål med fyra fots höjdläge från dörrens botten.

Ändå är den typiska höjden cirka tre fot hög.

Se även  Hur fungerar kylfiltar? Vad du behöver veta

Installera ett dörrkitthål på rätt sätt

Att installera ett titthål i dörren är en enkel process om du har de nödvändiga verktygen. För att du ska komma igång behöver du verktyg som:

  • En borrmaskin för att skära ett hål
  • Måttband för att anpassa önskad höjd
  • En penna eller markör för att peka på platsen för titthålet
  • Skyddshandskar och glasögon
  • Silikon tätningsmedel
  • Pall/stege (valfritt)

Efter att ha skaffat de nödvändiga verktygen är det dags att få ditt titthål monterat. Följ steg-för-steg-guiden nedan.

Välj den typ av titthål du behöver

Du måste bestämma dig för om du vill ha det typiska titthålet som kommer med klart glas i ett metallrör eller välja vidvinkeldörrskådaren. Den traditionella tillåter inte personen utanför att se vad som finns inuti. Däremot kan du med vidvinkeldörrvisaren se vad som finns utanför dörren och under nivån och några fötter till båda ändarna. Enda nackdelen är att det är dyrt.

Ställ in rätt höjd

Medan höjden kan variera beroende på familjemedlemmarna, är den genomsnittliga höjden mellan fyra och fem fot från marken. Hitta en höjd som är lämplig för dem som är inne i huset och markera den med en penna.

Förbered installationen

Använd borrspetsen för att sätta ett monteringshål. Borra långsamt för att undvika att skada dörren. Borra i nittio graders vinkel eftersom betraktaren måste vara rak i ögonhöjd. Placera borren vinkelrätt mot dörren. Du kan använda en slipplatta för att göra ditt arbete enklare. Slipa hålet i båda ändarna för att få en slät finish.

Montera titthålet

Lägg ett tunt lager kisel på insidan där titthålet kommer in. Montera sedan de två delarna genom varje sida av dörren. Tätningsmedlet förhindrar också att fukt tränger in samtidigt som det ger ett tätt grepp. Var försiktig med detta steg eftersom du vill säkerställa att enheten är korrekt installerad och fungerar.

Se även  Kan rostfritt stål gå i ugnen?

Ge silikonlimmet tid att torka innan du provar titthålet. Du kan låta den torka i 7-8 timmar. Du kan använda en bred skruvmejsel för att dra åt titthålet. Processen att installera ett titthål tar mindre än tio minuter när du har rätt verktyg.

Täta området runt titthålet för att täta eventuella luftutrymmen eller luckor. Ibland behöver du kanske inte lägga till caulk beroende på storleken på hålet. Caulk fungerar även för titthål i udda storlek.

Slutsats

Om du undrar hur högt du ska installera ett titthål i dörren är den rekommenderade höjden fyra till fem och en halv fot. Du kan välja att göra det själv eller betala ett proffs för att få jobbet gjort. Det är en av de enklaste renoveringarna du kan göra. Oavsett vilken typ av titthål du nöjer dig med, se till att du använder det för extra säkerhet.

Lämna en kommentar