Dödar vinäger svartmögel?

Finns det något värre än att hitta en ny mögelplats på väggen eller taket? Tyvärr, ja, det finns. Att hitta en svart mögelfläck kommer definitivt att sänka ditt humöroch lämna en stor buckla i fickan.

Men finns det något sätt att bli av med den fula utväxten på din vägg utan att spendera massor av pengar? Är det gamla vinägertricket du hört om en myt, eller bör du prova det?

Innan du rusar till butiken för att köpa dina varor, läs den här artikeln ta reda på allt du behöver veta om svartmögel och hur du tar bort det med vinäger.

Vad är svart mögel?

Svartmögel är en samlad svamptillväxt som kan dyka upp var som helst i ditt hem. Denna svamp kan spridas som en löpeld och (beroende på typen av svartmögel) kan den vara mycket giftig.

Dessutom, till skillnad från vanlig mögel, tenderar svart mögel att ha en distinkt lukt som är svår att missa. De vanligaste typerna av svartmögel är Aureobasidium, Nigrospora, Ulocladium, Cladosporium, Alternaria, Pithomyces, Stemphylium och Dresclera.

Fastän inte all svartmögel är nödvändigtvis giftig, kan vissa typer orsaka allvarliga allergiuppror. Det säger sig självt att om du låter den spridas kan det också orsaka irreparabel strukturella skador på ditt hem.

Vad är giftig svartmögel?

En av de farligaste typerna av svartmögel är Stachybotrys chartarum. Denna mörksvarta (och i vissa fall mörkgröna) mögel finns vanligtvis i källare och vindar och är mycket giftig.

Stachybotrys chartarum släpper ut giftiga kemikalier (mykotoxiner) i luften som kan orsaka allvarliga hälsoproblem vid inandning.

För att denna mögel ska spridas måste ytan den växer på vara konsekvent blöt i cirka 72 timmar.

Kan du bli av med svartmögel med vinäger?

Här är lite goda nyheter för er som undrar om det är möjligt att göra själv-mögelborttagning – ja, du kan ta bort denna otäcka svamp med vinäger.

Se även  Hur man fixar en TV-skärm som rengörs med Windex

Det är ett välkänt faktum att vinäger kan hjälpa till att bli av med lukter, och det är också ett fantastiskt ytrengöringsmedel. Dessutom gör den underverk som sköljmedel också! Nu kan du även lägga till mögelborttagning på listan.

Vinägerlösning för svartmögel: vad du behöver

Som med alla framgångsrika gör-det-själv-projekt, innan du börjar städa, du måste köpa lite tillbehör först.

Du kommer behöva:

Ytterligare tillbehör:

  • En robust stege (beroende på formens placering)
  • En N95 mask

Tänk på att även om vinäger är ett organiskt, naturligt ämne, kan det bli irriterat om din hud utsätts för det för länge. Dessutom är det valfritt att använda en N95-mask, men om du är känslig för starka lukter är det bäst att ha en till hands.

Ta bort mögel med vinäger: steg-för-steg-process

Notera: När du har samlat ihop dina förnödenheter, glöm inte att byta om till några arbetskläder eftersom det här projektet kan bli ganska rörigt!

1. Förbered vinägern

Samla din vita destillerade vinäger och sprayflaskan. Använd tratten och häll vinägern i flaskan.

Notera: Det finns ingen anledning att späda vinägern med vatten.

Skruva på toppen av sprayflaskan och din rengöringsvätska är klar.

2. Spraya det angripna området

Leta upp det mögelangripna området och spraya en hälsosam mängd vinäger på det. Var inte snål, se till att du blötlägger hela området helt. Du kan till och med spraya lite vinäger på de rena delarna bredvid formen för att se till att du täcker varje tum av den svarta mögeln.

3. Låt vinägern sitta

Du är förmodligen otålig att bli av med allt det där irriterande mögeln, men när du väl sprayat ämnet på formen måste du låt det sitta i minst en timme. På så sätt kommer vinägern att sippra in i väggen/taket och nå alla infekterade områden.

Se även  Kan du sätta kastruller och kastruller i diskmaskinen?

4. Skrubba, skrubba, skrubba

Ta fram din hink och fyll den med varmt, rent vatten. Sedan, börja skura formen med skurborsten. Använd cirkulära rörelser för att verkligen komma in i djupet av det mögliga området. Kom ihåg att skölja borsten då och då.

Dessutom måste du byta ut det smutsiga vattnet så många gånger du kan, annars kommer du att få en svartfärgad vägg.

5. Rengör området med en trasa

När du är nöjd med resultatet, ta ut din absorberande trasa och badda området du har rengjort. Se till att trycka duken mot väggen så mycket du kan för att få ut fukten.

6. Öppna Windows

Om möjligt, försök skapa ett drag genom att öppna fönster och dörrar i det mögelangripna rummet. På så sätt torkar din vägg/tak snabbare och vinägerdoften försvinner.

Blanda vinäger med andra produkter

I sista hand, Att bara använda vinäger för att bli av med svartmögel kanske inte gör susen första gången. Du kan se små spår av mögel efter rengöring för första gången.

Efter att din vägg/tak har torkat helt, ta en titt på det slutliga resultatet. Om du inte är nöjd med hur det blev kan du upprepa hela processen igen, eller så kan du välja att lägga till andra produkter till vinägern:

  • Borax
  • Väteperoxid
  • Bakpulver
  • Salt

Notera: Blanda aldrig alla dessa ingredienser! Lägg bara till en i taget. Dessutom, blanda aldrig vinäger med blekmedelannars kommer du att skapa ett giftigt ämne.

Välj en av de föreslagna produkterna och lägg bara en matsked till vinägern. Upprepa sedan rengöringsprocessen enligt beskrivningen ovan.

Du kanske också gillar: Dödar blekmedel svartmögel?

Hur man förhindrar att svartmögel kommer tillbaka

Som ni vet tenderar mögel att frodas i fuktiga utrymmen som källare, vindar, badrum etc. Även när du blir av med den är chansen stor att den kommer tillbaka. Såvida du inte vidtar några åtgärder för att hindra det från att göra det.

Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

Applicera vinäger på kritiska områden två gånger i månaden

Om ditt badrum till exempel tenderar att mögla, se till att du spraya de kritiska områdena (helst två gånger i månaden) med vinägerflaskan. Du behöver inte skrubba området, bara låt det absorbera ättikan.

Också, se till att lämna ett fönster öppet för att bli av med lukten och för att påskynda torkningen.

Kontrollera ditt hem för dolda läckor

Om det inte finns en uppenbar läcka i ditt hem, du kanske står inför ett VVS-problem. Om så är fallet, ring en professionell för att kolla in hela ditt hem.

I slutändan kan du hamna i dina besparingar, men om du inte tar itu med problemet omedelbart kommer du att sluta spendera mycket mer än du hade tänkt dig när ditt hem blir angripet av mögel.

Investera i en avfuktare

Om du verkligen vill gå till botten med ditt mögelproblem är den bästa lösningen att investera i en avfuktare. Vissa bostäder saknar naturligtvis ventilationvilket är anledningen till att de är benägna att mögelutbrott.

Slutgiltiga tankar

Efter att ha läst den här artikeln, planerar du att testa detta DIY-projekt?

Övergripande, att använda vinäger för att bli av med svartmögel är ett smart sätt att hantera ett allvarligt problem. Det är helt säkert, kostnadseffektivt och det är något du kan prova när som helst.

Men om du inte verkar bli av med denna envisa svamp även efter att ha använt vinägermetoden är den bästa lösningen att anlita en professionell mögelborttagningstjänst. Att bli av med mögel är trots allt deras specialitet.

Lämna en kommentar