Dödar skärvor av lufthorn björnar? Alternativ björnsäkerhet

Om du är något som jag är möjligheten att se björnar på din nästa backpackerresa lika spännande som skrämmande. Jag älskar naturen, men jag älskar också livet. Att komma för nära en björn, utan att vara förberedd, sätter dessa två saker på en delikat balansstråle. Björnavskräckande medel som björnspray kanske inte är nödvändiga varje gång du vandrar, men de hjälper dig att känna dig säker. De kan också vara en livräddare på den extremt sällsynta chansen att du behöver dem.

Höga ljud är ett av de mest effektiva sätten att uppmärksamma en björn på din närvaro. Detta får många att undra om lufthorn avskräcker björnar eftersom de är otroligt högljudda, prisvärda och lätta att hitta. Svar och riktlinjer nedan!

Kommer ett lufthorn att skrämma björnar?

Björnspray är ett populärt alternativ när det kommer till björnsäkerhet. Men lufthorn är mycket billigare och kan också få jobbet gjort. Lufthorn kan användas för att skrämma både svarta och bruna björnar. Vad de upplever när du blåser i hornet är mycket starkare än något annat de möter i naturen förutom ett närliggande blixtnedslag.

Men lufthorn och björnspray används bäst för olika ändamål. Medan björnspray är en sista utväg under ett nära björnmöte, kan ett lufthorn vara din första utväg. Att tillkännage sin närvaro för en avlägsen björn är mycket mindre skrämmande än att behöva stoppa en attack med björnspray!

Läs också: De bästa björnsprayerna för backpackers och jägare

Kommer lufthorn att stöta bort björnar på ett tillförlitligt sätt?

Lufthorn är ganska pålitliga i de flesta situationer. Men ju närmare civilisationen eller en huvudväg du är, desto mer sannolikt är det att björnen har hört bilhorn tidigare. Om så är fallet kanske ljudet av ett lufthorn inte skrämmer dem särskilt mycket. Det är därför det är bäst att ta ett skiktat tillvägagångssätt för att bära försvar och säkerhet.

Nuförtiden kan du till och med göra en lufthorn speciellt designat för björnsäkerhet. Dessa horn kan höras i över en halv mil och varje backpacker skulle göra klokt i att ta med en! Jag tog en på en nyligen resa till North Cascades National Park, och det var bra för sinnesfrid. Fanns det björnar runt omkring som jag verkligen borde vara rädd för? Kanske inte, men jag skulle vara försiktig, särskilt när det gäller björnar.

  Kan du åka Amtrak från Columbus, Ohio?
Björnhorn brukade skrämma bort björnar och djur

Varje gång jag slog upp läger släppte jag en halv sekunds ”tuta” från mitt björnhorn. På så sätt vet alla björnar i området att det finns en främling runt omkring. Eftersom björnar inte söker folk och de flesta möten sker av en ren slump, garanterar björnhornet nästan att jag och björnarna kan njuta av våra kvällar var för sig!

Kommer ett björnhorn att stoppa en björnattack? Björnhorn kontra björnspray

Målning av en svartbjörn som sitter vid vattnet
Den här bilden skapades med DALL-E 2

Björnhorn är designade för att hålla björnar borta, inte för att skrämma bort dem när dina vägar redan har korsat. Om du stöter på en aggressiv björn är det bäst att ha björnspray med dig. Ett björnhorn i denna situation är för lite, för sent. En björnhornsprängning kan skrämma bort den, men den kan också göra björnen mer aggressiv. Om du står ansikte mot ansikte med en björn kanske ett högt horn inte hjälper alls!

Björnhorn är avskräckande, inte avskräckande. De orden kan låta lika, men det finns en liten skillnad.

  • Björnhorn används för att se till att björnar vet att du är i närheten så att de kan hålla avstånd, vilket är vad de föredrar att göra.
  • Björnspray används för att överleva ett potentiellt dödligt björnmöte när det inte finns någon annan utväg.

Hur höga är lufthorn?

Lufthorn ringer vid en volym på 129 decibel– samma som ett horn och 32 gånger högre sedan en dammsugare. Varför jämföra med en dammsugare? Jag har ingen aning. Det är bara högt. Lufthorn kan också höras på upp till en mils avstånd, beroende på var du befinner dig och väderförhållanden. Det är mycket kraft i en liten skåpbil!

Hur man avskräcker björnar utan björnspray

Om du stöter på en björn eller vet att någon följer efter dig, är det bäst att inte lita på bara en avskräckande effekt. björnspray är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka en björn, men alla vill inte ha den med sig hela tiden.

  Behöver du starka armar för backpacking?

Så, hur säkerställer du att du aldrig möter en björn som blir dödlig? Först och främst, oroa dig inte för mycket – björnattacker är otroligt ovanliga. Ingenting men 67 personer i USA har dött av björnattacker sedan 1900 – det har varit fler människor dödades av varuautomater bara under det senaste decenniet!

Det stämmer – den skrämmande sanningen är att du är mer benägen att dö av att beställa en Snickers än av en björnattack!

Hur ovanliga de än är, farliga möten med björnar är inte något att ta lätt på. Så, om du stöter på en björn som kommer för nära för komfort, vad ska du göra?

Gör anspråk på dominans

Gör dig lång! Gör dig själv skrämmande! Låt björnen veta att du inte är en varelse som du lätt kan bråka med, även om du bluffar. Även björnar deltar ibland bluff kostnad att få andra varelser att dra sig tillbaka så att de respekterar taktiken.

Bekräfta din dominans genom att bli lång och högljudd kommunicerar du till björnen att du inte är ett hot, men inte heller ett byte. Björnar är vanligtvis inte ute efter en kamp; nästan varje gång en björn visar styrka är den defensiv snarare än rovdjur. Om du ställer dig upp mot björnen utan att attackera den kommer den att förstå poängen.

Föra oväsen

En del av att hävda din dominans är att göra oväsen– ropa, blås i lufthornet och klappa högt. Ju högre du är, desto säkrare är du. Detta gäller inte bara för faktiska möten med björn, utan också för vandring/backpacking i björnland i allmänhet.

Du behöver inte vara obehagligt högljudd när du går, men en trevlig konversation eller lite sång medan du går kan varnar för din närvaro när du fortfarande är långt borta. Om de vet att du är i närheten är chansen stor att du gör det ensam se björnar på säkert avstånd– och det är mycket roligare!

Spring inte

Det sista du vill göra under ett björnmöte är att springa. Det skickar ett annat budskap än du tror, ​​och det kan till och med utlösa ett attacksvar hos björnen. Björnar är snabbare än du, så löpning är aldrig en bra idé ändå. Om du tror att du är i allvarlig fara, förbered din björnspray. Det är den sista försvarslinjen du har!

  Björnbussar: allt du behöver veta

FAQ

Vad låter skrämma bort björnar?

Alla höga, höga ljud bör vara tillräckligt för en björn som han inte är intresserad av att komma nära dig (såvida han inte redan förbereder sig för att ladda). Lufthorn, smällare, bloss och visslande skrik är alla fantastiska björnavskräckande medel.

Kommer en visselpipa att skrämma en björn?

Om du redan står öga mot öga med en björn, finns det inte mycket som en visselpipa kommer att göra. Visslingar och andra ljud är bäst att använda innan du ser en björn, eftersom de tillkännager din närvaro för närliggande djur och låter dem veta var du är, eftersom björnar inte vill stöta på dig mer än du vill stöta på dem!

Håller bubblor borta björnar?

Björnklockor liknar björnhorn genom att de är ett bra sätt att minska risken för att en björn ska stöta på dig och vara rädd nog att attackera. Klockorna hörs på långt avstånd och de minskar drastiskt risken för ett farligt möte med björnar.

Är björnhorn effektiva?

Lufthorn är utan tvekan effektiva när de används på rätt sätt. Om du använder ett lufthorn för att låta närliggande björnar veta att du är närvarande, kommer det att vara nästan 100 % effektivt för att hjälpa dig undvika farliga möten. Om du vill använda hornet för att stoppa en björn från att attackera är det mer en 50/50-situation.

Slutsats: avskräcker lufthorn björnar?

Lufthorn är i allmänhet tillförlitliga för att avskräcka björnar. De kommer att hålla björnar på avstånd i de flesta scenarier eftersom de är extremt högljudda och häpnadsväckande. Men det bästa sättet att vara björnsäker när du vandrar eller backpackar i nationalparkerna är att använda flera lager av björnsäkerhet. Har du någonsin haft björnmöten där du använde ett lufthorn? Dela dina berättelser i kommentarsfältet!