Dödar blekmedel svartmögel?

Husägare över hela världen har vid ett eller annat tillfälle fått ta itu med svartmögel. Denna särskilt fula mögel (på grund av sin mörka, fula färg) kommer att sticka ut som en öm tumme, oavsett var den dyker upp. Dessutom kommer det att göra det mycket tydligt att det finns ett fuktproblem i hemmet.

Så vad är lösningen? Dödar blekmedel mögel? Låt oss ta reda på.

Kan du döda svartmögel med blekmedel?

Svartmögel, precis som alla andra mögel, bildas mest i områden med hög fuktighet. Din badrumsväggar och den kakel runt ditt badkar är fina exempel på det. När du börjar märka små svarta fläckar på fogmassan mellan plattornadet är svartmögel.

Du kan använda blekmedel för att ta bort det från normala ytor, och det kommer att fungera alldeles utmärkt. Men när mögeln börjar utvecklas på porösa ytor kan du inte döda den med blekmedel ensam. På sådana ytor kommer formen att kunna sprida sina rötter djupt in i det, vilket gör det svårt att nå. Blekakommer dock bara att kunna rengör ytan.

Om du börjar ha svart mögel på dina keramiska plattor, kan du använda blekmedel för att rengöra formen. Men om mögeln dyker upp på trä, injekteringsbruk och andra ytor med miljontals små hål, behöver du något starkare än blekmedel för att ta itu med det. Fortsätt läsa för att lära dig hur du använder blekmedel och andra rengöringsmedel för att ta bort svartmögel.

Använd blekmedel för att bli av med mögel på icke-porösa ytor

Bleach är en väldigt stark rengöringsmedel, och det kan hjälpa dig att enkelt döda mögel på alla icke-porösa ytor. Men innan du börjar blötlägga ditt badrums golv och väggar i blekmedel, se till att du vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder. Trots allt, blekmedel kan leda till ett antal hälsoproblem på grund av dess stark lukt.

Ventilera rummet

Det viktigaste steget när du rengör allt med blekmedel är att ventilera området ordentligt. Öppna alla dörrar och fönster leder till rummet, och till och med sätt på en fläkt om du har en. Blekmedelsångor kan orsaka illamående, huvudvärk och många andra obehagliga effekter.

Se även  Vad händer om du äter äggskal?

Skydda dig

Om du vill undvika potential hudirritation och lukten av blekmedel tränger in i dina händerdu borde ta på dig några handskar. Se också till att bära några gamla kläder som du inte har något emot att bli fläckiga, eftersom blekmedlet kommer att skada allt tyg det kommer i kontakt med. För ytterligare skydd kan du sätta på en munskydd och glasögon.

Rengör området

Nu när du är redo att börja är det dags att göra det sätt ihop rengöringsblandningen. Fyll en tom sprayflaska med vatten ¾ av vägen och häll i en kopp blekmedel. Spraya blandningen på ytan med svart mögel och låt det sitta i 5 minuterså att den kan suga in i formen.

Använder en skurborste och a svamp (för ytor du inte vill riskera att repa), rengör området tills mögeln är borta. När du är klar, skölj väl med rent vatten och kasta bort svampen. Om du undrar – du kan inte återanvända den eftersom mögeln kan börja bildas på den.

Andra sätt att bli av med mögel utan att använda blekmedel

Om du inte är ett fan av att rengöra mögel med blekmedel (av uppenbara skäl), är det förståeligt. Nedan hittar du flera alternativsom alla använder giftfria produkter.

Vinäger är ett universellt rengöringsmedel

Du kan hitta vinäger i alla kök, och den har fantastiska egenskaper som kan överraska dig. Det kan hjälpa dig att bli av med lukter, det är ett bra ytrengöringsmedel och det fungerar som ett naturligt sköljmedel. Men visste du det vinäger kan också bli av med mögel?

Allt du behöver göra är applicera den direkt på den mögliga ytan och låt den sitta i en timme. Sedan, torka av ytan använd en ren matta eller en svamp indränkt i vatten och mögeln ska vara borta.

Se även  Hur man rengör en matta eller matta

Bakpulver: Ett fantastiskt rengöringspulver

Om du vill ta bort svartmögel relativt snabbt och på ett giftfritt sättallt du behöver är bakpulver och vatten. Blanda i två matskedar bakpulver med två koppar vattentills bakpulver är helt upplöst. Blötlägg den svarta formen i blandningen och låt den stå i 15-20 minuter.

Börja sedan skrubbning tills formen är helt borttagen. Du kan behöva upprepa processen en andra gång om formen är djupt rotad i ytan.

Väteperoxid är en Giftfri Blekmedelsalternativ

Om du vill skaffa en liknande resultat mot svartmögel som du skulle göra med blekmedeldu kan använda sig av Väteperoxid. I en tom sprayflaska, kombinera lika delar väteperoxid och vatten. Spraya blandningen på formenoch låt den sitta kvar 15 minuter. Använd sedan a svamp för att rengöra ytan och ta bort eventuell överbliven blandning, och du är klar!

Eteriska oljor kan vara naturliga rengöringsmedel

Visste du att eteriska oljor kan fungera för i stort sett allt du kan tänka dig? Från rengöring till aromaterapi, hudvårdoch till och med till hjälpa kvinnor under förlossningeneteriska oljor har bevisat universellt användbar!

De egenskaper hos eteriska oljor varierar beroende på vilken växt de kommer ifrån. Men de är helt säkra att använda och om du försöker hitta ett helt naturligt alternativ till rengöringsprodukter kan du använda eteriska oljor.

Tea tree eterisk olja är det bästa alternativet om du vill bli av med svartmögel. Blanda i två teskedar av oljan med två koppar vatten och häll blandningen i en tom sprayflaska. Sedan, applicera den på formen och låt det sitta i en timme innan du skrubbar bort det.

Om formen fortfarande är svår att ta bort kan du byt ut vattnet mot vit vinäger. Blandningen blir ganska stinkandemen det kommer att göra sitt jobb.

Eterisk olja från kryddnejlika och eterisk olja av kanelbark fungerar på liknande sätt som tea tree oil. De kan också användas för rengöring och hjälper dig att bli av med svartmögel. Dessutom har de en stor doft så kommer de att göra det få ditt hem att dofta fantastiskt.

Se även  Alternativ till diskställ: Hur man torkar disk utan diskställ

Vidta förebyggande åtgärder mot mögel

Att ta bort mögel är aldrig kul – det enklaste sättet skulle vara att förhindra mögel från att dyka upp i första hand. Som du kanske vet, fukt är den viktigaste faktorn som hjälper mögel att uppstå. Så allt du behöver göra är att hålla det på ett minimum.

Ett idealiskt hem bör ha mellan 40% till 50% luftfuktighet. Så om du precis tagit bort mögeln i ditt hem och vill förhindra att den bildas igen kan du investera i en avfuktare.

Avfuktare är fantastiska – de hjälper inte bara till fuktighetmen också förbättra luftkvaliteten i ditt hem och ta bort dålig lukt. Allt du behöver göra är ställ in de luftfuktighetsnivåer du vill ha och starta enheten. Avfuktaren körs i bakgrunden tyst och du kan fortsätta din dag utan att oroa dig för det.

Slutord

När svartmögel dyker upp i ditt hem vill du ta itu med det snabbt, innan det sprider sig för mycket. Att använda blekmedel för att ta bort mögel kan fungera bra på vissa icke-porösa ytor, men när mögeln går djupt behöver du ett alternativ. Eftersom blekmedel är giftigt och ger en obehaglig lukt, kanske du vill överväga några alternativ.

Naturliga, giftfria sätt att ta bort svartmögel inkluderar eteriska oljor, vinäger och till och med bakpulver. Om du någonsin funderar på hur du kan bli av med de mögliga fläckarna i ditt badrum utan att skapa en hälsofara för blekmedel, använd gärna teknikerna som nämns ovan.

Slutligen, se till att när du tagit bort mögeln, vidtar du några åtgärder för att förhindra att den dyker upp igen. Att investera i en avfuktare hjälper mycket, så du bör överväga det.

Lämna en kommentar