DIY campingmadrass så att du äntligen kan sova

Låt oss inse det, att sova i ett tält är inte det mest bekväma. Men med lite kreativitet kan du göra din sovupplevelse mer bekväm. För om du är bilcamping kan du ta med dig vad du vill för att förbättra din sovupplevelse! Jag provade precis min egen sovlösning och fick en mycket bättre sovupplevelse.

Skikten till en perfekt campingmadrass är:

  • Baslager: campingdyna som ger isolering som skum med slutna celler
  • Komfortlager: Tjock gammal täcke, gamla sovsäckar utspridda och/eller skummadrass
  • Värmelager: Vilken filt eller täcke du vill sova med för värme
  • Kuddar: Alla kuddar!

Det verkar finnas någon outtalad regel att du inte riktigt ”campar” om du inte är obekväm. Jag säger att camping handlar om att njuta av naturen och för mig hjälper en god natts sömn mig att njuta av naturen omkring mig. Så jag bestämde mig till slut för att gå utanför normen och skapa min egen sovlösning som skulle göra det möjligt för mig att sova mer bekvämt – utan att spendera en massa pengar. Låt mig berätta om min sömn!

Campingmadrassens sömnuppsättning (fungerade för mig medan jag var gravid)

När du skapar din egen gör-det-själv-sömnsituation i ett tält handlar det om lagren. Med största sannolikhet kommer du inte att ta med dig en riktig madrass där ute (inte ovanligt dock), och så du kommer att vilja ha några lager stoppning mellan dig och den hårda (potentiellt kalla) marken. Jag föreslår att du väljer en huvudtyp av stoppning som du föredrar och sedan några andra lager under och ovanpå det.

Det kan verka som överdrivet att ha så många lager, men vadderingslagren är det som förbättrar komforten för din sovupplevelse. Så var inte rädd för att ha fler lager än du tror att du behöver.

Tidigare använde jag ett uppblåsbart liggunderlag. Men jag hatade det eftersom det delvis tömdes under natten, och det var helt enkelt inte bekvämt för mig. Så jag har valt en twin-size memory foam madrass – vi råkade redan ha en som vi inte använde på en säng längre.

  Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?

Det första lagret av min installation var två tunna skum camping liggunderlag.

Sedan satte jag övermadrassen.

Sedan lade jag en gammal sovsäck öppnad som en filt.

Därefter kom min mammasovsäck. De 4 delarna utgjorde min bas.

Ovanpå slängde jag ett gammalt täcke. För vårt första test av denna uppsättning var täcket gott om värme. Men vid kallare eller varmare väder kommer jag att använda mer eller mindre filtar.

fantastisk tält sovlösning

För att toppa det, lägg till de kuddar du väljer. Jag brukar vara nöjd med min resekudde. Men jag kanske experimenterar och tar med några snyggare kuddar för att se om det förbättrar upplevelsen avsevärt.

Första gången jag provade min nya uppsättning var jag gravid i vecka 30, så jag tog med ALLA mina kuddar hemifrån (4 totalt) eftersom jag visste att det skulle bli ännu svårare att bli bekväm när jag sov. Och jag kan säga att upplevelsen var bättre än vanligt! Även att vara gravid i vecka 30.

Jag är mycket nöjdare med skumstoppningen istället för den uppblåsbara, och gillade att ha massor av filtar/sovsäck att mysa i.

Vad jag kan prova annorlunda

För framtida användningar av den här sömnsituationen finns det några saker jag kan prova annorlunda.

Jag kan försöka lägga till ett annat lager skum som stoppning. Vi har en annan skumdyna för ägglåda i dubbla storlekar och jag skulle vilja prova att slänga den i mitt madrassskydd med den andra skumdynan – bara för att se om det ökar komforten.

Jag har även en twin size skummadrass från Ikea (de som är några centimeter tjocka). Det kan vara lite tungt att lasta in i och ur bilen, men jag skulle inte vara emot att testa det också, bara för att se vad skillnaden i komfortnivå är.

  Skulle du kunna springa utan din stortå?

Dessutom, under sommarmånaderna kommer vi definitivt inte att behöva våra sovsäckar och, som jag nämner nedan, är att mysa en stor fördel med denna gör-det-själv-sovlösning – med det enda undantaget för sovsäckar. Våra mammaväskor är väldigt mysiga, men håller oss ganska åtskilda. Så när det är tillräckligt varmt för att sova utan dem så tänker jag att jag kanske tar med lite lättare filtar och lämnar sovsäckarna hemma.

Några andra förmåner

bekvämlighet

En av de saker jag också verkligen gillade med min sömnuppsättning var att inget jag tog med behövde blåsas upp eller sättas ihop. Jag var tvungen att lägga ut mina lager, men det var så enkelt som att bara lägga ut dem.

Inte bryta banken

Eftersom jag använde material som vi redan hade runt huset, kostade min nya sömnuppsättning mig ingenting! Det finns ganska dyr utrustning du kan köpa för att hjälpa dig att sova mer bekvämt när du campar, men om du inte campar mycket kanske det inte är värt det. Se vad du redan har runt huset!

Det enda jag köpte var ett vattentätt madrassöverdrag till övermadrassen. Jag kan tvätta allt annat om det blir smutsigt, men inte skumkudden, så det ville jag se till att skydda.

Mer som en säng

Jag gillade att alla mina lager och filtar kändes mer som en säng än mina vanliga tältsovupplevelser. Skumtopparen gav en kontinuerlig sovyta, till skillnad från ett tjockt, smalt liggunderlag (jag känner alltid att jag kommer att glida av dem om jag rör mig för mycket). Och jag är en kastare och vändare. Så skumtopparen gjorde det lättare att vända. Skumtopparen var också tystare att sova på (en fördel när du vänder och vänder och försöker att inte göra för mycket ljud för dina lägerkamrater).

  Kräver husbilar speciellt toalettpapper

Lagren av filtar gav också en sängliknande upplevelse. Sängarna är täckta av lakan och filtar, och det var tröstande att få en liknande upplevelse i mitt tält, snarare än min vanliga mammaväska och uppblåsbara underlägg. Om mina fötter behövde sticka ut ur filtarna för att svalna så vilade de inte på tältgolvet eller på min grova uppblåsbara dyna.

Myser

Min gör-det-själv-lösning slutade med att skapa en stor sovplats, medan tidigare min man och jag hade varsitt sovområde. De uppblåsbara kuddarna vi använde skilde oss åt och gjorde det nästan omöjligt att mysa intill varandra under kalla nätter. Denna sovlösning har gjort det möjligt för oss att mysa medan vi campar – vilket är ett plus för par och familjer med små barn.

Relaterade frågor

Vilka olika typer av stoppning finns det att sova på? Tre av de vanligaste typerna av liggunderlag är: (1) uppblåsbara luftdynor (de du blåser upp), (2) självuppblåsande dynor (som vanligtvis använder en kombination av luft och skum med öppna celler) och (3 ) skumkuddar med slutna celler (dessa är de tunnaste).

Hur kan jag behålla en behaglig kroppstemperatur när jag sover i ett tält? Det finns några saker du kan göra för att se till att du har en behaglig temperatur i ditt tält. Om det är kallt: sov med fler filtar, mer stoppning. mer kläder och handvärmare. Kolla in det här inlägget för fler tips om hur du håller dig varm när du campar. Om det är varmt: sov med mindre filtar, sov ovanpå din sovsäck och investera i en batteridriven fläkt.