Diskmaskin som låter när den är avstängd

Låter din diskmaskin även när den är avstängd? Det kan vara lite läskigt att höra din diskmaskin göra konstiga ljud när den inte ens är på. Lyckligtvis är det ganska enkelt att felsöka de flesta problem som gör att din diskmaskin låter när den är avstängd.

Om din diskmaskin avger ljud när den är avstängd kan översvämningsskyddet vara på på grund av en läckande ventil eller en avloppsventil som är riktad fel. Av-knappen eller strömbrytaren kanske inte heller fungerar korrekt. Tänk på att ljudet kan komma från en närliggande apparat också.

I den här artikeln får du lära dig hur du tar reda på orsaken till diskmaskinens konstiga ljud. Du får också lära dig hur du fixar din diskmaskin så att ljudet slutar. Låt oss gå in i det!

Huvudorsaken till att diskmaskiner låter när de är avstängda

Även om det kan finnas flera anledningar till att diskmaskiner gör konstiga ljud när de är igång, är det oftast på grund av att avloppspumpen går när den inte ska gå om den låter när den är avstängd.

Dräneringspumpen kan gå om översvämningsskyddet fungerar. För att förstå varför det kan hända måste du förstå vad översvämningsskyddet är och vad det gör.

Anti-översvämningsanordningen kan variera beroende på vilken modell av diskmaskin du har. Du kanske har en enkel anti-översvämningsanordning eller en komplicerad anti-översvämningsanordning. I båda fallen är översvämningsskyddets mål att se till att diskmaskinen inte svämmar över.

Hur säkerställer översvämningsskyddet att diskmaskinen inte svämmar över? Först kommer det att rensa diskmaskinen från allt vatten som finns i den. Det kommer också att stoppa nytt vatten från att komma in genom att stänga av ventilerna och rören som levererar nytt vatten till diskmaskinen.

Se även  Bästa epoxin för plast 2023

Anti-översvämningsanordningen kan fungera även när diskmaskinen är avstängd. Som sådan kan det vara att tömma diskmaskinen på vatten även när diskmaskinen inte är påslagen. Det är ljudet du hör – avloppspumpen. Anti-översvämningsanordningen tömmer diskmaskinen på vatten.

Varför aktiveras anti-flod-enheten?

Varför skulle översvämningsskyddet aktiveras om det inte är tänkt att vatten kommer in i diskmaskinen? Om diskmaskinen inte ens går, varför kommer det in vatten?

Om du vill att din diskmaskin ska sluta ljuda när den är avstängd måste du ta reda på vad som gör att vatten kommer in i diskmaskinen. Det kan vara flera saker fel med diskmaskinen, vilket gör att vatten kommer in även när maskinen inte är igång.

Du kan ha en läckande ventil som gör att vatten läcker in i diskmaskinen. En annan vanlig orsak är att avloppsledningen inte är ordentligt dragen.

En avloppsledning som inte är rätt dragen kan orsaka att vatten kommer tillbaka in i diskmaskinen istället för att rinna ut det. Som sådan kommer avloppspumpen att vara kontinuerligt upptagen. Den kommer aldrig att kunna göra sig av med vattnet den försöker tömma.

Orsaker till skramlande ljud som kommer från en diskmaskin när den är avstängd

Om du hör skramlande eller bultande ljud när diskmaskinen är avstängd, kanske du vill titta in i rören som är anslutna till din diskmaskin. Även om diskmaskinen kanske inte har några problem själv, är det möjligt att rören runt den är trasig. Om så verkligen är fallet kan du höra ljud som kommer från det hållet.

Till exempel kan du höra ett bultande ljud. Ett bultande ljud kan bero på ett problem med vattentrycket i rören. Ljudet kanske inte ens kommer direkt från diskmaskinen utan väggen nära den. Detta scenario är särskilt möjligt om du har en diskbänk nära diskmaskinen.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

Andra orsaker till att din diskmaskin låter

Det kan finnas andra anledningar till att din diskmaskin bullrar även när den är avstängd. En anledning kan vara att avstängningsknappen är trasig. Som sådan kan du tro att du stänger av din diskmaskin, men det är du inte. Det är därför den kommer att fortsätta att göra ljud även efter att du har stängt av strömbrytaren eller tryckt på av-knappen.

Huruvida av-knappen inte fungerar helt eller om det finns något slags elektriskt problem som gör att motorn går även efter att du har stängt av maskinen är upp till en fackman att avgöra. En tekniker kanske kan ta reda på vad som är fel.

Om din diskmaskins lucka inte stängs ordentligt kan du höra ett klickljud. Dörren kanske försöker låsa, om det finns en låsfunktion, och inte kan. Det kan också vara värt att kolla upp.

En möjlighet som du kanske inte tänkt på är att det kan finnas problem med andra apparater i ditt hus. Om diskmaskinen är placerad precis bredvid ugnen och diskbänken kan det hända att ljudet inte ens kommer från diskmaskinen eller rören som är anslutna till den. Det kan komma från ugnen eller gasrören.

En annan anledning som du kanske inte tänkt på är att det kan finnas råttor eller möss i väggarna. Det skulle förklara skrällande och skrapande ljud. Återigen, dessa ljud kan låta som om de kommer från diskmaskinens håll, men diskmaskinen kanske inte är boven här.

När allt kommer omkring hör du ljuden medan diskmaskinen är avstängd, så du kanske vill tänka på andra orsaker.

Se även  Hur man lagar bacon i en brödrost (4 enkla steg)

Hur man åtgärdar ljud från en diskmaskin

Även om du kanske kan byta ut en läckande ventil själv, kommer de flesta inte att kunna. Vi rekommenderar att du ringer en tekniker så att de kan ta reda på vad som händer med din diskmaskin och om ljudet kan ha en annan bakomliggande orsak.

En annan sak du kan prova är att täcka din diskmaskin med isoleringsfiltar. De kommer att minska en del av ljudet genom att stoppa din diskmaskin från att skramla. Här är en lista över bästa diskmaskinens isoleringsprodukter.

Den här Youtube-videon förklarar vad du ska göra med ljud som kommer från din diskmaskin:

Slutsats

Det finns flera anledningar till att diskmaskinen låter när den är avstängd. Lyckligtvis borde det inte vara för svårt att ta reda på orsaken. Om du inte kan ta reda på det själv bör en tekniker ta reda på orsaken till ljuden ganska snabbt.

Lämna en kommentar