Detta är vad som händer när en fisk bryter din linje

Om du fiskar ens en liten bit har du råkat ut för det. Du känner draget på linan. Du knäpper tillbaka stången för att sätta kroken. Du känner kampen och ser en blixt av silver i vattnet. Sedan, plötsligt, ingenting. Linan blir slapp och fisken är borta – tar med sig beten. Linan gick sönder (eller knuten halkade) och fisken, fortfarande krokad, simmade iväg.

Vad händer när en fisk bryter linan och simmar iväg med beten? Inte mycket, faktiskt. Studier visar att fiskar fäller krokarna på kort tid – ofta mindre än ett dygn. När gäddor krokades i olika delar av munnen med radiosända beten släpptes beten tillbaka i vattnet på kort tid. Fisken övervakades efteråt, och ingen av fiskarna led bestående men.

Tänk på det här – har du någonsin fångat en fisk som bar runt på en gammal krok? Har du någonsin sett ett foto av en fisk med en gammal krok i munnen, eller till och med hört en historia om den? En snabb bildsökning på Google efter ”fisk med gammal krok i munnen” tar upp fler bilder på fiskare som krokar i munnen (usch!) än fiskar med gamla krokar.

Det bästa sättet att skydda fisken från att ha ett gammalt drag i munnen är naturligtvis att landa fisken och själv ta bort kroken. Du kan inte alltid hindra fisken från att bryta linan, men de här tipsen hjälper dig.

Knyt en bra knut

Den vanligaste orsaken till att linjen ”bräcks” är faktiskt inte ett brott, det är en dålig knut. Det finns dussintals olika knop för fiske. Varje knut har fläktar och var och en fungerar i vissa situationer. En knut som är lätt att knyta och fungerar i många situationer är Palomar knut. Om du vill se bilder på hur man knyter den här knuten, kolla in det här. Den är stark men ändå lätt att knyta. Här är hur:

 • Kör 8 till 12 tum av linan genom ögat på kroken eller beten.
 • Dubbla raden upp och kör tillbaka den genom ögat lämnar ungefär en 4 tums slinga.
 • Locket ska nu vara på en dubbel lina. Det kommer att finnas en u-formad ögla på ena sidan av beten och rullen och taggänden på den andra sidan av beten.
 • Börja knyta en överhandsknut med beten i mitten. Du kan se bilder på hur man knyter överhandsknuten här. En överhandsknut är den enklaste knuten som finns.
  • För tillbaka öglan över taggen/rullens ände för att bilda en cirkel
  • Passera slingan genom cirkeln
  • Det är en överhandsknut
 • Passera beten genom öglans ände av linan
 • Dra åt knuten runt ögat på beten
 • Klipp taggen kort
 • Gå och fånga en fisk!
  Detta är det bästa limet för en metspö

Ta hand om din linje

Den andra vanliga orsaken till ledningsbrott är ledningsskador. Inspektera din lina ofta för hack och repor. Detta är vanligare i snabbt, stenigt vatten än i stilla eller djupt vatten. För att kontrollera linjen, inspektera de sista foten mellan kasten. Ge den ett bra, hårt utseende och kör fingrarna upp och ner längs linjen för att känna efter hack. Om du hittar någon, klipp av linan och knyt tillbaka ditt bete högre upp.

En bra praxis för att hjälpa till att stoppa hack från att bryta din lina är att ta bort de sista sex foten varje gång ditt bete hakar. Även om du kan hämta beten, klipp av linan och knyt beten igen högre upp. Detta säkerställer att du alltid har en stark lina fäst vid beten.

Ställ in ditt drag

Fiskrullar är utrustade med en dragfunktion. Draget skyddar linjen från att gå sönder. Den låter rullen släppa linan med mindre dragkraft än linans brottstyrka. Draget bör ställas in på 25 % av linjens nominella brottstyrka. Det är 2,5 pund för testlinjen på tio pund, 3,75 pund för femton pundslinjen och 5 pund för en lina på tjugo pund.

Du kan använda en fjädervåg eller ett föremål med en känd vikt för att kontrollera draget. Fäst linan på föremålet och dra upp stången i 45°. Draget ska precis börja släppa linan när vikten kommer upp. För att justera draget, leta efter draginställningsenheten på din rulle.

 • Spincast-rullar har en ratt på toppen, precis framför tumknappen
 • Snurrande rullar har en knopp som skruvas in eller ut på framsidan av linspolen
 • Baitcast-rullar har en stjärnformad urtavla på skaftet av handtaget

Om du ställer in ditt drag ordentligt kommer fisken att dra som från rullen innan linan går av. Se till att kontrollera det hemma innan din nästa fisketur.

När ska man lämna kroken

Ibland är det bättre att lämna kroken istället för att gräva ur den. Fiskar krokade i munnen eller käken är lätta att kroka av, men djupt liggande krokar kan vara ett problem. Faktum är att en fisk är mer benägen att skadas av försök att ta bort djupt liggande krokar än att lämna kroken ensam.

Att fånga en fisk med gamla krokar i munnen är sällsynt. Att hitta en fisk som dog på grund av att dess gälar eller tarmar skadades av att någon försökte ta bort en krok är inte ovanligt. För fiskar som sväljer kroken eller tar den så djupt att den inte går att ta bort är att klippa linan det bästa alternativet.

När du bestämmer dig för att lämna kroken, skär linan så nära kroken som möjligt. Sätt lätt spänning på linan, skjut ner saxen eller kniven så nära beten du kan nå och klipp av linan. Om det är möjligt kan du till och med klippa av kroken och bara lämna en spets på plats. Fisken kommer att ta bort kroken på ett mycket skonsammare sätt än vad du kan.

  Fiske med kycklinglever: Vilken fisk kan du faktiskt fånga?

Säkrare krokar

Om du verkligen är orolig för att ta bort krok, finns det några ändringar du kan göra i din krokuppsättning som gör det lättare för fisken att ta bort krokar. De flesta av utvecklingen inom enklare krokborttagning är inriktad på catch-and-release-fiskare. Snabb, enkel krokborttagning är säkrare för fiskar som är avsedda att återvända till vattnet för att slåss en annan dag.

Även om de är avsedda för catch-and-release gör dessa ändringar det lättare för fiskar att spotta ut krokar som lossnar från linan. Enkel krokborttagning fungerar oavsett om fiskaren eller fisken tar ut kroken.

Använd cirkelkrokar istället för J-krokar

Standard fiskekrokar kallas J-krokar eftersom de ser ut precis som bokstaven J. Cirkelkrokar är inte en perfekt cirkel, men de är mycket rundare än J-krokar. Den skarpa spetsen på en cirkelkrok pekar alltid in mot skaftet istället för upp mot linjen.

Eftersom spetsen är spetsig inuti, fastnar inte cirkelkrokar i fiskens tarmar eller gälar. De fångar fiskens mun, vanligtvis i hörnet. Även om fisken slukar betet kommer beten att dras tillbaka upp i munnen. Kroken kommer att fånga fiskens mun innan beten kommer ut.

Formen på cirkelkrokar gör det lättare att haka av dem, eftersom du bara roterar kroken för att ta bort den. Däremot kräver J-krokar att du trycker in hela kroken djupare i fisken för att få ut spetsen. Kombinationen av endast munkrokar plus enkel borttagning gör cirkelkrokar mycket mindre stressande för fiskar. I studien släppte munkrokade fiskar ut beten mycket snabbare än fiskar som krokades djupare i kroppen.

Singel, inte diskant

Sportfiskare föredrar diskantkrokar eftersom de är mycket mer benägna att kroka något än en enda krok. När fisken slår hårt och kämpar hårt är det mer sannolikt att diskantkroken fastnar i fisken på flera ställen. Det kommer uppenbarligen att bli svårare för en fisk att spotta ut ett bete som har krokat det på två eller tre ställen än på bara ett.

Enkla krokar kanske inte krokar lika effektivt som diskantkrokar, men de erbjuder andra fördelar. Hur mycket av din fisketid ägnar du åt att reda ut beten med flera diskantkrokar i din redskapslåda? Jag vet att jag hellre fiskar än trasslar ut beten. Dessutom, för de sällsynta gånger när du hakar själv, är det mycket lättare att dra ut en enda krok än en diskant.

  Baitcasters vs Spinning Reels: Vilken rulle är egentligen bättre?

Gå taggalös

De flesta fiskkrokar har en hulling som pekar bakåt från spetsen som gör kroken svårare att ta bort. Hullinglösa krokar har bara en slät, vass spets utan hulling. Den hullinglösa spetsen glider tillbaka ut ur en fisks mun med mycket mindre kraft än en hullingförsedd krok. Så är fallet oavsett om sportfiskaren krokar av fisken eller om fisken krokar av sig själv.

Hullingförsedda krokar kan vara svåra att hitta, särskilt för ovanliga storlekar eller specialbeten. Du kan göra dina egna hullinglösa krokar genom att använda en tång för att pressa hullingen platt. Det är inte riktigt lika bra som en riktig hullinglös krok, men varje bit hjälper.

Många sportfiskare är oroliga för att hullinglösa krokar leder till färre fångster. Om du är försiktig så är det inte fallet. Håll spöets spets uppåt och linan stram. Så länge linan är tät kommer fisken inte att kunna spotta kroken. Var uppmärksam på fisken när du slåss mot den, och hullinglösa krokar kommer inte att vara ett problem.

Undvik rostfritt

Rostfritt stål är populärt för krokar, speciellt för saltvattenfiskare. Till skillnad från vanligt stål korroderar inte rostfritt när det kommer i kontakt med saltvatten. I händelse av att en vanlig stålkrok blir kvar inuti en fisk kommer den att rosta bort på ganska kort tid. Rostfria krokar står upp mot insidan av en fisk precis som de står upp mot saltvatten, så undvik rostfritt om du är orolig för att lämna krokar.

Jag skrev den här guiden, som du kan läsa här, för mer djupgående detaljer om typer och storlekar av fiskekrokar och när det är bäst att använda var och en.

Förstora din utrustning

Om du lider av många linbrytningar bör du överväga en större rulle med tyngre lina. Ultralätta spön med fyra punds testlina är bra för panfish och små öringar, men det finns inget sätt att du skulle använda dem för jättemarlin och hajar. Du bör inte använda en ultralätt lina för stora sjöfiskar heller. Använd en lina som har en brytstyrka lite tyngre än den fisk du brukar fånga så har du inga problem att lämna beten bakom dig.

Poängen

När fisken bryter linan behöver du inte vara orolig för deras överlevnad. De kommer att spotta ut beten om en liten stund och inte vara sämre för slitaget. Du kan knyta på dig ett nytt bete och återuppta ditt fiske utan att oroa dig för hälsan hos den som kom undan. Och kom ihåg Övrig sak som händer när fiskar kommer undan – de blir alltid minst 50 % större.