Detta är skillnaden mellan regnbåge och Kokanee lax

Regnbåge och Kokanee Lax är de två mest riktade fiskarna på västkusten. De är båda läckra fiskar och båda är roliga att fånga, två av de främsta anledningarna till att de är så populära. Det finns många fiske på västkusten, från Kalifornien till Kanada och Alaska, som har gjort det till sitt syfte att upprätthålla en jämn population av regnbågar och kokar i sjöarna och omgivande floder.

Men vad är skillnaden mellan Regnbåge och Kokanee Lax? Regnbåge är en typ av havsöring med två arter. Steelhead-grenen tillbringar större delen av sin tid i havet, medan huvudgrenen tillbringar all sin tid i sötvatten. Kokanee-laxen är instängd i sjöar och även de i floder har inte lust att söka havet.

Regnbågsforell

Regnbåge har två grenar, eller underarter som anses vara regnbåge. Huvudgrenen, helt enkelt kallad regnbåge, är mindre än den andra grenen. Det är oftast de fiskar som det pratas om när man pratar om regnbåge. De smakar fantastiskt och ger en bra kamp på kroken.

Den andra grenen kallas Steelhead Rainbow Trout. Steelheads är havslevande öringar som är större och mer aggressiva än flodregnbågar.

Biologi

Den genomsnittliga storleken på en regnbåge, inte en steelhead, är cirka 2 – 5 lbs. Detta är en bra storlek fisk att äta, och man kan enkelt mata en person. När jag fångar Rainbows brukar jag fånga tre eller fyra, beroende på påsgränsen, och mata min familj med en utsökt middag. Regnbågen har en genomsnittlig längd på cirka 12 – 30 tum.

En steelheads genomsnittliga vikt är 8 – 11 lbs. De är större än rainbågar visst, och på grund av detta reser de vanligtvis till havet för att få i sig mer näringsämnen för att överleva med den vikten. Medellängden är 20-35 tum.

En sötvattensregnbåge kan ha alla regnbågens färger på ryggen och sidorna, eller så kan den vara tråkig olivbrun eller mörkblå. Deras magar är vanligtvis silver eller bleka, men har alltid en ljusare färg. Färgerna på deras fjäll beror på deras läge, mognad och kön.

  Isolerar stockar bra? Hur man får en timmerstuga att hålla värme

Variationen av stålhuvuden tenderar att vara mer silverglänsande och smalare i proportion, samtidigt som den är längre och större.

Livscykel

Regnbågar kan tillbringa hela sitt liv i en flod och återvända till en specifik punkt i floden för att leka. Till skillnad från andra typer av fisk kan öringarna leka flera år i rad utan att dö. Vissa öringar tillbringar en del av sitt liv i havet, men de återvänder alltid till floder och bäckar till ge upphov till, eller att lägga sina ägg. De börjar leka vid 3 eller 4 års ålder.

Steelhead öring tillbringar större delen av sitt liv i havet och återvänder bara för att leka. Steelheads är större än regnbågar och är så på grund av de rika näringsämnen som finns i havet. Floderna skulle inte kunna försörja en så stor öring om inte fiskbeståndet var utarmat till nästan noll.

När regnbåge leker spelar det ingen större roll om föräldern var en bostadsregnbåge eller en steelhead-regnbåge. Avkomman kan vara antingen en steelhead eller en mindre flodregnbåge.

Både sötvattensregnbågarna och stålhuvudet kan leva runt 11 år, men det är inte många som hinner leva så länge. De tenderar att vara i genomsnitt cirka 4-6 år.

Kokanee lax

Kokanee-lax är faktiskt landlåst Sockeye-lax, en annan havslevande fisk. Kokanee lax, eller Kokes, tillbringar hela sitt liv i sötvatten. Vissa populationer är helt fast i sjöarna de lever i, medan andra har tillgång till floder och bäckar. Vissa har till och med en väg till hav, men väljer inte att återvända dit.

Biologi

Kokanee-lax, även om den är besläktad med Sockeye-lax, är mycket mindre än sina förfäders arter. Eftersom sjöarna och floderna inte har tillräckligt med näringsämnen, eller i deras fall plankton, kan Kokes inte bli lika stora som den havslevande Sockeye-laxen.

Medelvikten för en Kokanee-lax är bara 1 lb. Vissa kan bli upp till 3 – 5 lbs, men det är inte särskilt vanligt. De flesta som kommer nära fångas av människor eller äts av andra fiskar, vanligtvis regnbåge.

  Arkansas Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Den genomsnittliga längden på en Kokanee-lax är 9 – 12 tum.

Kokanee lax är silverfisk, men bara tills det är dags att leka. När den tiden kommer, blir hanarna djupt röda och börjar utveckla en puckel på ryggen. Deras käke fastnar och de får några elaka tänder.

När hanarna blir röda börjar deras kött mogna. Detta beror på att när de börjar göra sig redo att leka, börjar deras kroppar dö. Den röda är den första indikatorn på en döende fisk, så när den börjar försämras köttet.

Livscykel

Livscykeln för en Kokanee-lax är ganska standard. Med utgångspunkt från ett ägg placerat i en bäck, börjar de flesta Kokanee-laxar livet i en liten bäck. När de väl blivit tillräckligt stora reser de till en sjö eller en flod, om de inte redan är där.

När de väl kommer dit tillbringar de vanligtvis resten av sitt liv i den där sjön, ibland fastnar de av en fiskare eller jagas/anfalls av regnbåge.

Kokanee lax kommer aldrig in i en saltvattenförekomst i sitt liv. De tillbringar 100 % av sin tid i sötvatten och de flesta populationer är helt fast i en sjö av något slag.

Det finns många fiske som placerar fisk i sjöar för att få igång en befolkning. Dessa fiskar kommer att möta många svårigheter efter att ha introducerats till en ny sjö.

Ibland räcker inte matkällorna för att försörja ett stort antal av dem. Det finns också rädslan för att regnbåge äter dem.

Skillnader mellan Rainbows och Kokes

Öring och lax är väldigt lika, men de är olika fiskarter och har därför sina betydande skillnader

Diet – Regnbåge är allätare, vilket betyder att de äter växter och kött. Vanligtvis äter regnbågar insekter som föll i floden, men de äter också möss och grodor och är kända för att äta andra fiskar. Regnbåge, särskilt steelheads, älskar att äta Kokanee-lax. De äter dock inte andra regnbågar.

  Hur flyger en luftballong?

Kokanee lax är strikt planktonätare. Detta kan vara svårt för dem eftersom planktonet är mycket känsligt för nivåer av syre. Om nivåerna av syre är tillräckligt utarmade, kan det bli en utplåning av Kokanee-laxens enda födokälla. Många vintrar kommer Kokanee väldigt nära denna punkt, men på något sätt varje år kommer planktonet tillbaka till våren.

Stjärtfena (svans) – Regnbågens svansar är inte särskilt hackade. De är mer fyrkantiga än de är kluvna. Kokanee lax, å andra sidan, har en mycket hackad svans. Ryggfenan på Kokanee är mer av en rätvinklig triangel, med början från fenans punkt. På en regnbåge skapas spetsen av en trubbig vinkel som ger den ett mer sluttande utseende jämfört med Kokanees nedfällbara fena.

Plats – Kokanee finns bara sötvatten som sjöar och vissa floder. De flesta Kokanee finns bara i de nordvästra delarna av Amerika, inklusive USA och Kanada.

Regnbåge har introducerats till alla kontinenter på planeten, med undantag för Antarktis, framgångsrikt. Regnbåge kan leva i sötvattensjöar och floder, men kan också frodas i saltvatten i hav och hav. Sötvattengrenen är tillräckligt liten för att leva i vissa bäckar också.

Kokanee lax och regnbåge är väldigt lika på vissa sätt, men på andra kan de inte vara mer olika. De är båda extremt goda fiskar och roliga att fånga. Prova lyckan med att fånga dessa och se hur kul de kan vara att fånga och äta själv!

Relaterade frågor:

Är öring en typ av lax? Lax är annorlunda än öringar men är båda del av samma släkt och släkt. Eftersom de inte kan föröka sig tillsammans anses de vara separata arter, så länge som på grund av beteendemönster och fysiska attribut.

Smakar Kokanee och Rainbow likadant? Deär både fisk och har fisksmak och konsistens, eftersom de båda är kända som feta fiskar, men den faktiska smaken är annorlunda. Kokanee kött är sött, medan regnbåge kött är salta.