Detta är skillnaden mellan en kajak och en kanot (med bilder!)

De flesta kan vanligtvis se skillnaden mellan en kanot och en kajak genom att bara titta på dem, men bortom stilen undrar många människor om det finns en faktisk skillnad mellan en kanots och en kajaks kapacitet.

De största skillnaderna mellan kanoter och kajaker är sittställningen och paddlarna. En paddlare i en kanot sitter på ett upphöjt säte och har bara ett paddelblad. En kajakpaddlare sitter på kajakens golv och har en dubbelbladig paddel.

Det finns många till synes små skillnader i kajaker och kanoter som gör att de skiljer sig från varandra. Kanoter och kajaker är inte bara olika på grund av stilen, utan för att de erbjuder olika ändamål för båtfolk också.

Skillnaderna mellan kajaker och kanoter

En kanot är en smal lättviktsbåt som vanligtvis är spetsig i båda ändar. Kanoter har öppen topp och drivs av enbladiga paddlar. Vanligtvis kan kanoter rymma 3 personer.

En kajak är en liten och smal båt som har täckt däck och sittbrunn. En kajak drivs av en dubbelbladig paddel. Dessutom rymmer traditionella kajaker bara en paddlare.

Det finns också ytterligare skillnader. Dessa är:

 • Syfte och teknik
 • Storlek och design
 • Utrustning och funktioner

Låt oss ta itu med dem individuellt.

Syfte och tekniker

Skillnaderna i stilen på en kanot och en kajak har en effekt på syftet med varje båt. Beroende på vilken vattenaktivitet som är planerad eller önskad är nyckelskillnaden för att välja om en kajak eller en kanot önskas.

Kanoter och kajaker är tillräckligt olika för att olika tekniker kan användas när man åker på någon av dem. Vanligtvis kommer skillnaden i teknik från skillnaderna i båtarnas paddlar.

Kanoter:

Kanoter används ofta för fritidspaddling och lugna vatten. Vanligtvis byggs kanoter mer för familjer och campingturer på lugnt vatten. Detta beror på att kanoter är byggda för att vara praktiska, hanterbara och mångsidiga.

Kanoter är större och är tänkta att hålla mer vikt och utrustning än kajaker. Kanoter byggs sällan för bara en person och är mer för expeditioner än kajaker. Eftersom kanoter är byggda längre och större, är det mer sannolikt att de färdas i raka linjer och är lättare att kontrollera.

Kanoter erbjuder också mer stabilitet, mindre möjlighet att kapsejsa, och variationen i sittställningar gör dem vanligtvis bekvämare.

Kanottekniker är vanligtvis enkla och effektiva precis som kanoten själv. Den enbladiga paddeln för en kanot hjälper kanoten att spara energi, hjälper kanoten att glida genom vattnet och minimerar sicksack.

Kajaker:

Kajaker används mer för vattensporter eftersom de är tänkta att vara snabbare än kanoter. Kajaker används ofta för att träna och tävla i vattensporter eller utmanande och svåra vatten. Detta beror på att de är utformade för att hålla färre människor och saker som hjälper till att göra dem snabbare.

Kajaker är vanligtvis lättare att manövrera eftersom de väger betydligt mindre och är kortare än kanoter. Kajaker används mer för kustvatten och forsränning eftersom de är designade för grovt vatten.

Kajakens dubbla paddel gör paddlingen mer effektiv och eftersom en kajak är mindre och kortare placerar de dig väldigt nära vattnet. Kajaker är också bra båtar att använda om man vill bli blöt.

  Idaho Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Den dubbla paddeln tillåter också paddlaren att göra en vridningsteknik som hjälper paddlaren att vända och röra sig med paddeln och vattnet. Dessutom kan en eskimårulle göras med en kajak eftersom den har en stängd topp.

Storlek och design

De olika storlekarna och designerna på kanoter och kajaker är de viktigaste skillnaderna mellan dem. Kanoter och kajaker har vissa likheter men att inse deras skillnader är det som kan hjälpa till att avgöra vilken som är bäst för dina syften.

Både kanoter och kajaker är gjorda för att vara tunna och relativt lätta båtar. Både kanoter och kajaker slutar i spetsar för att hjälpa dem skära genom vattnet och är vanligtvis gjorda av samma material.

Kanoter:

I genomsnitt är kanoter cirka 15-17 fot långa och väger från cirka 50 pund till 90 pund. Kanoter är vanligtvis gjorda av trä, glasfiber, plast, aluminium och kevlarmaterial.

Kanoter är designade med öppna toppar och däck som gör att kanoten kan röra sig fritt och packa mycket utrustning inuti. Kanotens sidor är korta, men de kommer upp ur vattnet vilket gör att kanoterna känns mer som en traditionell båt.

Kanoter är också utformade för att rymma två eller flera personer. Vanligtvis kommer kanoter med två installerade säten och plats i mitten för fler personer. Detta innebär att barn, andra vuxna eller hundar också kan följa med på turen.

Eftersom en kanot erbjuder högre stabilitet, är kanoter bättre att använda för fiske eftersom paddlare kan stå upp inuti en kanot försiktigt utan att den kantrar.

Sittpositionen i en kanot har också att paddlaren antingen knäböjer på kanotens golv eller sitter på en upphöjd sits med böjda knän. Detta skapar bättre stabilitet för paddlaren i kanoten.

Kanotpaddlar skiljer sig också väsentligt från kajakpaddlar. Kanotpaddlar är vanligtvis 4-5 fot långa och består av ett blad, ett långt skaft och ett t-format grepp.

Paddlarens dominerande hand förblir stadigt greppad om t-greppet medan den andra handen håller skaftet precis ovanför bladet. Paddeln behöver då hela tiden växla från den ena sidan till den andra för att hålla kanoten igång i en rak linje. Kanotpaddlar slutar också i en kvadratisk oval form för att göra skarpa svängar.

Kajaker:

I genomsnitt är kajaker vanligtvis 5-6 fot långa och väger mellan 20-75 pund. Kajaker är vanligtvis gjorda av olika typer av plast, såväl som glasfiber och kevlarkompositer.

Kajaker är designade med ett stängt däck som omger paddlaren för att ge dem säkerhet och skydd, vilket är bra eftersom kajaker vanligtvis används på tuffare vatten. Detta innebär dock att vanligtvis bara en person kan sitta i en kajak och att de inte har mycket plats för utrustning eller utrustning.

Kajaker med stängd topp har bara en sittbrunn för en paddlare att sitta i. Kajakpaddlare kan vanligtvis bara sitta på ett sätt, det vill säga att de sitter på kajakens golv och har sina ben sträckta framåt inuti kajaken. Deras knän kan vila på stödjande hängslen inne i sittbrunnen.

  Var kan man hyra vattenskoter i Miami (för de bästa priserna!)

Det är också därför kajaker kan utföra rörelser som eskimårullen. Med överdäcket täckt och paddlaren i ett säkert läge kan de rulla över när de kapsejsar och kajaken kommer inte att fyllas med mycket vatten eller sjunker.

Paddlar av kajaker är också mycket olika. En kajakpaddel har blad i båda ändar och ett långt skaft i mitten. Vanligtvis är de cirka 5-7 fot långa. Det dubbla bladet är effektivt för en kajak eftersom det är idealiskt för en enpersonsbåt.

Den dubbelbladiga paddeln gör det också möjligt för paddlaren att vrida sin övre bål medan han paddlar för att snabbt röra sig genom vattnet, istället för att behöva byta hand när han paddlar.

Utrustning och funktioner

Kanoter och kajaker kräver också olika material och har olika egenskaper för sina specifika ändamål. Det finns många saker en specifik kanot- eller kajakdesign kan erbjuda som gör den båten bättre för ett specifikt ändamål.

Både kanoter och kajaker kan komma med sittdynor, för bättre komfort, paddelväskor, vagnar eller vagnar som gör dem lättare att lasta, och bruksremmar som kan hjälpa till med att lasta båtarna på en bil.

Kanot:

Kanoter kommer vanligtvis med 2 paddlar eftersom de anses mer vara en tandembåt. Paddlaren i fören och paddlaren i aktern kommer att ha varsin paddlare.

Kanoter kan utrustas med trollingmotorer eftersom det finns plats för dem. En trollingmotor är en motor som kan fästas på 3 olika sätt på en kanot och gör en kanot snabbare och tystare, speciellt när det kommer till fiske.

Kanoter kommer också med olika sätestyper, som hardback eller mesh, vilket ger paddlarna den bästa komforten. Kanoter kan också komma med mugghållare och inbyggda kylare, vilket är bra för långa expeditioner och campingturer.

Kajaker:

En kajak kommer vanligtvis med nät över däck som kan användas för att hålla föremål som inte får plats i sittbrunnen. Dessutom kommer kajaker vanligtvis med handtag för lätt att bära, lår- och knästöd, paddelhållare och vissa kan komma med förvaring på baksidan.

Kajakpaddlar kan levereras med grepp för att hålla paddlaren från att halka eller skapa blåsor på paddlarens händer. Kajaker kan också ha en säkerhetsflagga fäst som är bra för grova vatten.

Kajaker kan också komma med spraykjolar. Spraykjolar är vattentäta överdrag som kan användas för att hålla paddlarna torra eller förhindra att vatten läcker in i kajaken.

Kanotens historia

Fram till mitten av 1800-talet var kanoten ett avgörande transportmedel över hela världen och användes främst av aboriginer. Kanoter användes för handel och utforskning samt transporter och används fortfarande i många länder i tredje världen.

Pesse-kanoten är den äldsta kanoten och båten som någonsin hittats.

Den äldsta kanot som någonsin hittats var Pesse-kanoten som hittades i Holland 1955. Pesse-kanoten går tillbaka till omkring 8 000 f.Kr. och är den äldsta kanot och båt som någonsin hittats. Det har till och med hittats kanoter i Afrika och Kina som är nästan lika gamla som Pesse-kanoten.

Naturligtvis är alla dessa äldre kanoter utgrävda kanoter. Det betyder att de i princip bara är urholkade trädstammar. Med tiden förlorade kanoten sin popularitet men har aldrig riktigt gått förlorad.

  Vad är skillnaden mellan en ATV och en UTV?

Idag är kanoter och kanotpaddling fortfarande mycket populära och med nya framsteg inom tekniken. Nuvarande kanoter är mycket mer avancerade än vad som användes för över 10 000 år sedan.

Kanoter tillverkas nu inte bara av olika, högteknologiska material, utan de kommer också med ett antal nya funktioner som gör dem säkrare, snyggare och roligare att använda!

Kajakens historia

Kajaker designades ursprungligen för att vara jaktbåtar och kom från en region och av en stam. Inuitstammen bebodde Kanada, Grönland och Alaska och skapade kajakerna av sälskinn och trä, eller valben om trä inte kunde hittas.

Kajaker stängdes ovanpå för att hindra paddlare från att bli blöta och kalla i det iskalla vattnet och hade en djup sittbrunn för att hålla spjut och vapen för jakt.

I OS 1924 i Paris visades kajaker som en demonstrationsbåt. Det var inte förrän vid OS 1936 i Berlin som kajaker blev en erkänd båt. Kajakernas popularitet växte sedan dess.

Trots de många skillnaderna mellan kanoter och kajaker, hänvisar många regioner i världen, som Kanada och England, till kajaker som kanoter och vanliga kanoter. På några av dessa platser kallas de för kanadensiska kanoter för att skilja skillnaden mellan de två typerna av båtar.

Vad är bäst för dig?

När du överväger vilken båt som skulle vara bäst för dina ändamål är det bäst att känna till de specifika skillnaderna mellan kajaker och kanoter och hålla för- och nackdelarna med varje båt i åtanke.

Fördelar:

Kanoter:

 • Bär mycket redskap
 • Bättre för långa expeditioner eller camping
 • Bättre stabilitet
 • Olika sittställningar
 • Förmåga att stå
 • Mindre risk att bli blöt
 • Familje- och hundvänligt

Kajaker:

 • Snabbare båtar
 • Många fler tekniker kan användas
 • Lättvikt
 • Mer manövrerbar
 • Närmare vattnet
 • Effektivare paddling
 • Bättre för grovt vatten

Nackdelar:

Kanoter:

 • Tung och stor
 • Svår att manövrera och transportera
 • Ta på mycket vatten
 • Svårt att paddla solo
 • Mer ansträngning för paddling
 • Långsammare än kajaker

Kajaker:

 • Du kommer att bli blöt
 • Svårare att bemästra
 • Dubbla paddlar är tyngre
 • Inte mycket utrymme
 • Högre risk att kantra

Så överväg några av dessa för- och nackdelar och ställ dig själv några frågor innan du bestämmer dig för vilken båt du ska köpa. Letar du efter mer av en avkopplande, familjevänlig expeditionsbåt? Känner du dig mer för sightseeing floder? Om ja, skulle en kanot vara det bästa valet för dig.

Men om du funderar på att åka forsränning, delta i tävlingar, tävla mot dina kompisar och få en mer äventyrlig vattenupplevelse än kajaker är vägen att gå.

Vilken båt du än bestämmer dig för passar ditt syfte bättre, se bara till att du har all utrustning du behöver och du är fångad på alla regler och säkerhetsprocedurer.

Se till att hitta en passande flytväst som håller dig säker men också en som fungerar bra med ditt sätt att paddla och din kroppstyp samt komfort.

Vilken båt du än väljer kommer att ge dig en fantastisk tid ute på vattnet och minnen som kommer att vara livet ut.