Detta är det bästa sättet att fånga fisk med en mask och bobber

Ett av de enklaste men effektivaste sätten att fånga fisk är att använda en gammaldags bobber och mask. Det är i stort sett allt jag använde när jag var liten och vi kom alltid hem med fisk. I det här inlägget kommer jag att prata om bästa sättet att fånga fisk med en mask och bobber.

Denna inställning kan användas för att fånga i stort sett vad som helst där ute. Jag brukar använda den för öringfiske men du kan fånga crappie, bluegill, lax, havskatt eller vad som helst som simmar i ditt vatten. Det är ett ganska enkelt koncept men jag ska prata om vad spö/rulle du borde använda, vilket fiske linje fungerar bäst om du behöver någon vikteroch hur man faktiskt fiskar den.

Jag säger inte att detta kommer att vara det rätta eller bästa sättet att fånga fisk, men det är det som har fungerat bra för mig genom åren. Du kan bara kasta en bobber och mask i nästan vilket vatten som helst och kommer att fånga fisk om de är hungriga. Denna inställning gör bara processen ännu enklare. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur man fiskar med en bobber och mask.

Fiskespö och rulle

Typen av spö och rulle du använder är inte så viktig men det enda du behöver se till att du kan kasta den. De flesta kommer att fiska med en mask och bobber från stranden så du behöver något som slår ut det lite.

För 95 % av människorna skulle jag rekommendera a haspelrulle. Det kommer att bli det enklaste spöet att använda och det är väldigt lite som kan gå fel. Det som är bra med dem är att de kan användas för alla typer av fiske. Du kan kasta med dem, trolla med dem och vilken annan typ av fiske du än håller på med.

Det kommer att finnas ett antal olika alternativ att välja mellan och priset spelar ingen roll alls. Det kommer inte att göra så stor skillnad (för den genomsnittliga personen) om du får en kombination av $40 eller en $400-kombination. Vad du än vill spendera, gå med det. Det enda du behöver tänka på är spöets styrka.

  Fiskerullar: Hur mycket ska du förvänta dig att betala

Du kan få ultralätta spön, tunga spön, sådana med snabbare spets och en massa annat. Om ditt spö är för lätt för fisken du försöker fånga kommer du inte att kunna få ett bra kroksett eller så kommer ditt spö att gå sönder. Om ditt spö är för tung för fisken du försöker fånga kanske du inte kan känna bettet.

Jag kommer att anta att du kommer att fiska efter mindre öring, blågill, crappie eller något annat liknande. Om du bara fiskar efter mindre fiskar så blir du bättre med en lätt spö med snabb spets. Du kommer att kunna känna de mindre bitarna och landa mer fisk. Du kan också hoppa till ett medium spö om du vet att du kommer att använda det för större fiskar också.

Fiskelina

Precis som med spöet och rullen är fiskelinan du använder inte superviktig. Du kan använda vilken typ av lina och vilken vikt som helst, och med största sannolikhet fånga fisk. Du kommer dock att få något bättre resultat om du använder rätt saker, så det är alltid en bra idé.

Du har tre olika typer av fiskelinor att välja mellan. Den första är monofilament, den andra är fluorkarbon och den tredje är fläta. Alla tre har sina för- och nackdelar men den viktigaste skillnaden är det mono och fläta flyter medan fluoro sjunker.

Om du vill ha den enklaste inställningen kan du använda hetero fluorkolväte. Styrkan på linan beror på fisken du är ute efter, men du vill normalt använda den lättaste linan du kan komma undan med. A 4-6 lb test skulle funka bra. Om du är ute efter större fisk, använd en tyngre lina.

Anledningen till att fluorkol är bra är att det är det osynlig till fisken. Det är klart så de har svårt att se det i vattnet. Det är inte alltid 100 % osynligt men det är det bästa alternativet som finns.

Jag brukar göra saker lite annorlunda dock. Jag använder normalt en flätad linje med en fluorkarbonledare. Flätan kommer att väga runt 20 lbs och anledningen till att jag gillar den är att den kastar bättre enligt mig och det är det Mer känslig till bett. Jag fäster en fluorkarbonledare eftersom den sjunker och fisken inte kan se den (jag har normalt en 2-fotsledare).

  Hur man vet om jag har en fisk på linjen

Du kan ansluta de två linjerna med en snurra men du kan också koppla dem direkt om du vill. Jag föredrar en svivel eftersom den lägger till lite vikt vid gjutning och det kommer att stoppa linjerna från att vrida sig. Om du vill ansluta dem direkt gör du så här:

Vikter

Nästa sak du vill göra är att sätta på en eller två delade skottvikter. Dessa är små vikter som fäster på din fiskelina och ger lite tyngd vid kast och hjälper din krok att sjunka.

Allt du behöver göra är att lägga vikten på din lina och pressa ihop den med en tång. Jag skulle rekommendera att du använder avtagbar dela skott för att göra ditt liv enklare. Här är de jag använder på Amazon.

Om du fiskar på grunt vatten behöver du bara ett delat slag, men om du är djupare kanske du vill lägga till två eller tre (du måste bara fördela dem jämnt). Jag lägger den delade bilden om 1-1,5 fot ovanför kroken och det har alltid varit tillräckligt bra.

Hook & Bobber

Du vill sedan fästa din favoritmaskkrok på din fiskelina. Allt kommer att göra jobbet men jag gillar en som har lite hulling på baksidan av kroken för att hålla masken på plats. Du vill förmodligen inte behöva fortsätta att ta på dig en ny mask, så det här kommer att hjälpa till med det.

Du behöver verkligen ingen stor krok för att fånga en stor fisk. Om den är för stor kan du fånga en stor fisk men du kommer definitivt inte fånga många. Här är några bra krokar på Amazon. De kommer redan bundna så allt du behöver göra är att fästa dem på din lina. De finns i en mängd olika storlekar så att du kan prova olika saker.

  Kan du sätta flätad lina på en baitcaster?

Det sista du behöver göra är fäst din bobber. Typen spelar egentligen ingen roll men du vill justera längden baserat på djupet på vattnet du är i. Du vill att din krok ska vara ovanför fisken och inte under dem. Din krok bör inte vara på marken eftersom den kommer att haka och fisken inte riktigt tittar där. De kan se saker bättre när de är ovanför dem, så det är där din krok ska vara.

Strategi

Ett stort misstag folk gör när de fiskar mask är att de använder hela masken. Allt är ihophopat på kroken och hänger tre eller fyra tum utanför den. Om du använder nightcrawlers (långa maskar) kommer du att göra det vill bara använda en bit av den (1/4-1/2). Du vill sätta kroken genom huvudet på masken och skjuta upp den på kroken. Masken ska bara hänga runt en tum av kroken.

Strategin med en bobber och en mask är ganska enkel. Om du känner dig lat kan du bara kasta ut den och vänta på att något ska bita ihop. Jag är inte så tålmodig och jag gillar att hålla saker i rörelse så det gör jag kasta ut den, vänta ett par minuter, rulla in den och kasta någon annanstans.

Du behöver inte oroa dig för att rycka i spöet eller rulla in det direkt eftersom masken ska ha tillräckligt med rörelse i vattnet. Du kan alltid experimentera med att kasta och rulla eftersom överallt är olika, men om du är som de flesta människor vill du bara kasta ut den, ta en plats och koppla av.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.