Detta är det bästa limet för en metspö

Inget går sönder mer på metspönsspetsar än spöets spetsar. När det händer, hur fixar du det? Kommer lim att fungera? Och vilket lim ska man köpa? Fiskspönsspetsar är den mest trasiga delen av ett fiskespö, och detta är det bästa limmet när du fixar dem. Med sina mångsidiga vidhäftningsegenskaper har detta en typ av lim för vilket stavmaterial du än har.

Vilket är det bästa limet för en metspö? Epoxi är det bästa limmet för att fixera fiskespö, vilket gör det till det populära valet för reparationer av fiskeutrustning. Det är ett utmärkt självhäftande val för utomhussportutrustning på grund av vissa typer eftersom det har hög fuktbeständighet och förmåga att fästa vid de flesta materialtyper, såsom trä, metall och plast.

För att välja den bästa epoxin måste du först förstå vad epoxi är och vilka typer som fungerar bäst för varje material och situation. Sedan kan du lära dig stegen eller limma den nya spetsen.

Bästa limmet

Epoxi är det bästa limet för att reparera en spö, tack vare dess starka fäste, pålitlighet och mångsidighet. Det är starkt och kan motstå elementär korrosion och skador, och det orsakar inte den skada som lim, som superlim, skulle orsaka. Det är också mer synligt tilltalande när det torkar och kan användas; men du behöver.

Vad är epoxi?

Epoxi är ett populärt lim för flera användningsområden. Det finns många typer och specifika applikationer för var och en av dessa. Hotmelt specificerar att:

”Epoxi är en organisk förening. Den består av kolkedjor kopplade till andra element som väte, syre eller kväve. Denna länk sker via en kovalent bindning, där elementen delar ett par elektroner för att hålla ihop.”
Het smälta

Några av de primära användningsområdena för epoxi inkluderar:

 • Reparation trasiga föremål, som din trasiga spö eller andra fiskeföremål. Specialepoxi kan även användas för elektronik och andra enheter.
 • Tätning fönster, hål, sprickor och andra små, öppna ytor är en vanlig användning av epoxi. Den används regelbundet för rör, fönster och till och med föremål som disk.
 • Hängande med epoxi är en vanlig företeelse på grund av dess styrka och långa livslängd. Inte bara bilder, utan hyllor och andra tyngre föremål också.
 • Förstärkning självhäftande bindningar, tätningar och skydd av områden och föremål är också normalt.
 • Bindning föremål, kablar eller på annat sätt ansluta saker är grundidén med att använda epoxi.
  Kasta små lätta lockar vidare

Typer av epoxi

Det finns fyra typer av epoxi.

Polyamin epoxi Dessa är inte lika flexibla som polyamidepoxi och är mer mottagliga för vissa typer av korrosion. Dessa används när du behöver nötnings- och kemikaliebeständighet.
Fenolisk epoxi De är värmehärdade med fenolharts. Dessa används främst för kemiskt resistenta behållare.
Novolac epoxi Dessa är gjorda med syra och är väldigt tåliga. Dessa är för hög värme- och kemikaliebeständighet. Dessa skulle vara idealiska för mekaniska komponenter.
Polyamidepoxi Dessa är designade för användning i primers och är överlag resistenta mot utomhuselement. Dessa är underbara att använda på föremål som används runt vatten och fukt. De är också flexibla och möjliggör mer anpassningsbar vidhäftning.

Med dessa typer av epoxi i åtanke är den bästa typen av epoxi att använda för ditt fiskeredskap en polyamidepoxi på grund av dess höga motståndskraft mot väder och fukt, samt dess flexibilitet.

Att välja den bästa polyamidepoxin

Den mest avgörande faktorn kommer att vara din arbetstid. Om du skaffar en snabbtorkande epoxi har du inte mycket tid att sätta ihop din stavspets och få den riktad. Om du väljer en långsamtorkande epoxi kan det hända att den inte torkar tillräckligt snabbt och det kan leda till att den slår ur linjen eller går sönder igen. De bästa förslagen för dessa epoxi är en 5-minuters epoxi och en 15-minuters epoxi. Det är dock viktigt att notera att långsammare döende epoxier ofta är starkare och håller längre.

Var noga med att också tänka på de material som används. Vissa stavar är av metall, andra är av trä och ytterligare andra av glasfiber. Vissa lim fungerar bara bra på specifika material. Till exempel kommer de flesta epoxier som tvådelade epoxier, med härdaren separat från hartset, som kommer i den andra behållaren. De fungerar när de blandas på lämpligt sätt, vanligtvis i lika delar.

  Är superlim ok på fiskelina?

De tre bästa 5-minutersepoxierna

Några rekommenderade, tvådelade, 5-minuters epoxier är:

 • JB Weld ClearWeld (länk till Amazon) torkar klart, fungerar bra på kakel, plast, keramik, glas och trä. Den kommer också i en återförslutningsbar behållare så att du kan använda den igen senare. Det garanterar att stelna på 5 minuter och att härda på 1 timme.
 • Gorilla 2-delad epoxi (klicka för att se på Amazon) skryter om sin vattenbeständighet, vilket de flesta polyamidepoxi kommer att bidra med, och kommer också att fungera med de flesta plast, kakel, trä, glas och mer. Den påstår sig ha en 3300 PSI (pund per kvadrattum).
 • Loctite Heavy Duty Epoxi (Amazon-länk) hävdar en 3500 PSI och kommer att fungera på plast, trä, kakel, keramik, glas och mer.

De tre bästa 15-minutersepoxierna

Några rekommenderade, tvådelade, 15-minuters epoxier är:

 • De Bob Smith Industries (länk till Amazon) kan binda trä, metall, skum och till och med glasfiber. Den har en 3800 PSI och påstår sig ge icke-spröda obligationer.
 • System tre (klicka för att se på Amazon) är en tvådelad epoxi som kommer att torka i en bärnstensfärgad färg. Det kommer också att fungera på trä, metall, glasfiber och mer.
 • Till sist, Zap Z-Poxy (klicka för att kontrollera priset på Amazon) är designad för att vara stöttålig och utmärker sig på att fylla mellanrum. Det är bra på de flesta material och kommer att torka klart.

Så här använder du ditt stavspetslim

Du har valt ut det lim som kommer att fungera bäst för just din stav och spets, kommer nu till att göra själva limningen. Några föreslagna material att ha till hands är:

 • isglasspinnar låter dig torka bort överflödigt lim och ger dig möjligheten att applicera lim och släta ut det om du skulle behöva det. En annan användbar applikator skulle vara en liten pensel.
 • A omrörningsstav att blanda epoxin. Notera: vispa inte mixen, rör den försiktigt tills den är blandad.
 • A rotator, om du har en, så att din stav kan rotera och limmet kan täcka jämnt och torka. Detta är inte nödvändigt, men en rotator gör det lättare att sprida limmet jämnt.
 • Handskar rekommenderas också att hålla din hand epoxifri.
 • A värmekälla såsom en spritbrännare. Detta kommer att jämna ut din finish och eliminera ansamlingar och luftbubblor.
  Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Det första du vill göra innan du sätter igång är att se till att du har alla bitar av staven och spetsen rena och redo att limmas. När du är klar börjar du limma.

 1. Först kommer du blanda epoxin i lika delar. Om du har engångsbehållare kommer du att släppa varje del i en behållare och blanda dem försiktigt för att bilda epoxilimmet. Du ska blanda i cirka 1-2 minuter tills det är klart, och bubblorna är för det mesta borta.
 2. Om du har en roterande anordning, nu vore det dags att ha ditt spö på plats och sakta rotera. Om du inte gör det, var beredd att sakta rotera spöet medan det sätter sig. Detta kan vara mer tråkigt för längre väntetider.
 3. Nu ska du göra det belägg spetsen av staven med epoxin, antingen med en popsicle stick, en pensel eller på annat sätt. Se till att det inte finns några rejäla pärlor av epoxi på någon del av stången och att den är jämnt belagd.
 4. Använda spritbrännarevärm epoxin i ett par sekunder för att ta bort luftbubblor och eliminera ansamlingar.
 5. Nu, lägg lite lim på den nya stavspetsen.
 6. Skjut den nya stavspetsen på staven.
 7. Rikta in spetsen ordentligt med resten av dina ledningar.
 8. Använd applikatorn för att glida på ett lager epoxi längs kanten för att helt täta den.
 9. Använd spritbrännare en gång till för att ta bort ansamlingar och luftbubblor.
 10. När den inställda tiden har nåtts kan du sluta rotera spöet och låta det vila för att härda helt.

Takeaway

Lär dig vilken typ av lim du behöver och vilka material du kommer att använda. Gör sedan förberedelser för din reparation. När du har allt du behöver kan du börja limningsprocessen. Kom ihåg att ta dig tid eftersom epoxin kommer att finnas kvar i nästan en livstid.