Detta är den bästa Powerbait-uppsättningen för öringfiske

Om jag känner mig lat och vill ha en lätt dag med öringfiske så kommer jag att slänga på Powerbait. Du behöver verkligen inte göra så mycket eftersom det bara flyter ut i vattnet och det är faktiskt ett av de mer effektiva betena. I det här inlägget kommer jag att visa dig bästa Powerbait rigg/setup för öringfiske.

Hela installationen är väldigt enkel och allt du behöver är rätt fiskelina, en pipa, en kulvikt, en cirkelkrok och rätt Powerbait. Du kan slänga på en bobber om du vill men det behövs inte. Den här riggen är definitivt inne mina två bästa när det kommer till öringfiske och det enda andra som fungerar lika bra är en spinner (enligt min erfarenhet).

Du kan bara kasta på en krok med lite bete och med största sannolikhet fånga lite fisk men du kommer att ha mycket bättre tur om du har den perfekta riggen. Vi kommer att prata om vilket spö/rulle du ska använda, linan jag alltid går med, varför du behöver en sväng/vikt och hur man faktiskt fiskar den. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om öringfiske.

  • Använd denna lock-/blinkfärg för öring
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Öring fiskespö & rulle

När det kommer till öringfiske är spöet/rullen du använder inte så viktigt. Du kan fånga dem på ett litet isfiskespö och du kan fånga dem på ett kraftigt havsspö. Som sagt, du kommer att ha mest tur om du använder det lättaste spöet du kan.

Jag tror att man använder en spinning rulle kommer att fungera bäst för dig men jag har fångat massor av en baitcaster också. Det viktigaste är styrkan på spöet. Om du använder ett tungt fiskespö kan du ha svårt att känna bettet. Det är därför jag alltid går så lätt som möjligt.

  Öringfiske från land: betet och riggarna du behöver ha

Om du har en lättare stång då kommer du att kunna känna betten mycket bättre och det låter dig sätta kroken snabbare och fånga mer fisk. Jag använder nästan alltid ett medelstort eller medelstort spö beroende på storleken på öringen jag är ute efter. Sjön jag normalt går till har 1 pund regnbåge men den har också 20 pund lakers. Den medeltunga klarar båda men en medium blir bättre om du bara är ute efter mindre öringar.

Fiskelina för öring

Nästa sak vi ska prata om är vilken fiskelina som ska användas. Mycket av det beror på vilken akvarell du fiskar i men som en allmän regel kommer du att vilja använda så lätt linje som du kan. Öring kan se lina så ju tunnare desto bättre i de flesta fall.

För i stort sett alla mina spön kommer jag att använda en flätad lina med en fluorkarbonledare. Du behöver inte göra detsamma men det är vad jag föredrar. Jag använder normalt 10 lb flätad lina med en 6 lb fluorkarbonledare. Det måste uppenbarligen vara tyngre om jag går efter lakers.

Anledningen till att jag använder en flätad linje är att den är mycket starkare än vanlig fiskelina, den håller 3-4 gånger längre, den kan kasta längre, den är tunn och den har ingen sträckning så att du kan känna betten bättre. Om du fiskar runt någon typ av skydd så vill du använda detta. Om du hänger på kan du ge den ett rejält ryck utan att den går sönder.

Jag använder då en fluorkolväte ledare (cirka 2 fot lång) eftersom det är den svåraste linan för öringen att se. Både fläta och mono är ganska lätta att se i vattnet så du kommer att fånga mer med fluor. Den kommer också att sjunka (vilket fläta och mono inte gör) för att hjälpa dig att komma ner till rätt djup. Du kan gå direkt fluoro om du vill men det är verkligen upp till dig. Jag fäster ledaren med kirurgens knut.

  Kastar den flätade linan verkligen längre?

Öring fiskeredskap

Nästa sak att prata om är tacklingen du behöver använda. Det här kommer att vara saker som svivlar, vikter, bobbers och krokar. Det är inte det viktigaste men jag tror att det kan hjälpa dig att fånga mer fisk.

Låt oss börja med vikt. Jag gillar alltid att slänga på vikten när jag fiskar med Powerbait eftersom den flyter och vikten hjälper din krok att sjunka till rätt djup. Det finns ett gäng vikter att välja på men jag föredrar alltid att använda kula vikter.

De fungerar riktigt bra eftersom det tillåter linan att röra sig fritt genom vikten och kommer inte att orsaka motstånd. Om du använder ett split-shot kan öringen känna det motståndet direkt och den kan spotta kroken. Det får du inte med en kula. Här är en på Amazon som kommer i en massa olika storlekar.

öringvikter

Nästa sak du vill göra är bifoga a snurra. Detta kommer att låta dig fästa de två linorna, hålla vikten från att glida ner och förhindra att linan vrids. Det första du vill göra är att lägga kulvikten på din huvudlinje och sedan fästa sviveln under den. Du kan sedan fästa din ledare i den andra änden av sviveln (den ska vara cirka 2 fot lång).

Det sista du behöver göra är fäst din krok. Vilken krok som helst kommer att göra jobbet men jag föredrar att använda en #6 cirkelkrok för mindre öringar och sedan något större för sjöarna. Jag gillar att använda en cirkelkrok eftersom den kommer att fånga öringen i sidan av munnen (för det mesta) och det gör det lättare att fånga och släppa. En #6 krok är en bra storlek för regnbåge men du kan alltid justera allt eftersom storleken på fisken ändras.

  Att fånga Kokanee från stranden: Den kompletta guiden

Den bästa Powerbait för öring

Det sista vi behöver prata om (och viktigast) är vilken Powerbait vi ska använda. Det finns ett antal olika typer och färger att välja mellan (ägg, maggots, etc.) men jag gillar att använda Standard Powerbait med doft av gul majs. Jag tycker att den är lättast att arbeta med och den brukar fånga mest fisk. Se våra favoriter här.

Vad du vill göra är att ösa ur lite Powerbait och rulla det till en boll. Du vill massera den till en solid boll och sedan trycker du in kroken i den. De hela kroken ska täckas av Powerbait eftersom öring kommer att se kroken om den visar sig. Jag gillar också att använda gult eftersom det är ljust och det imiterar majs, som alla öringar älskar.

Allt du behöver göra nu är kasta ut den och vänta. Du behöver inte kasta och apportera och du behöver inte jigga upp och ner. Powerbait flyter men din vikt bör få ner den till botten och sedan kommer din krok att flyta över marken. Det är där de är mest sannolikt att vara och det är skönheten med Powerbait.