Detta är den bästa momentnyckeln för Dirt Bikes

Att skaffa dig en momentnyckel kommer förmodligen att vara en av de viktigaste sakerna om du ska arbeta på din egen smutscykel. Din smutscykelmanual kommer att ge dig specifika siffror för hur hårt du ska dra åt var och en av bultarna på din cykel. Om du råkar över eller under dra åt någon av bultarna kan det resultera i några större problem längre fram.

Beroende på vilken del av cykeln du arbetar med, är en del av materialet faktiskt inte så starkt och när du skruvar in en solid metallbult i den, om du drar åt den till och med lite för mycket kan den lätt gå sönder . Å andra sidan, om du inte drar åt den tillräckligt kan vibrationerna från cykeln faktiskt lossa den och kan sluta med att den faller ut. Tänk bara om detta skulle ha hänt din oljeavtappningsbult.

Det är därför det starkt rekommenderas att du skaffar en momentnyckel. Så, vilken är den bästa momentnyckeln att skaffa till din smutscykel? Den bästa momentnyckeln och den jag har använt är Summit Tools ¼” digital momentnyckel från Amazon. Den är lite dyrare än din vanliga skiftnyckel men den kommer att ge dig en digital avläsning av exakt hur mycket tryck du lägger på bultarna så att du säkert vet att du har rätt vridmoment.

Vad är en momentnyckel?

En momentnyckel är ett enkelt verktyg som berättar hur mycket tryck du lägger på en bult. Vissa skiftnycklar har en digital läsning, några av dem kommer att klicka när du kommer till ett visst mått av tryck, och sedan gör de mer grundläggande inte någonting och går i stort sett bara av känsla.

  Hur man riggar och fiskar en BioSpawn ExoSwim för bas

Jag skulle förmodligen inte rekommendera att gå med det grundläggande alternativet bara för att några av bultarna på din cykel kommer att vara superspecifika och till och med den minsta mängden tryck kan faktiskt knäppa av dem. Vissa bultar kan kräva ett visst antal pund tryck medan andra kan kräva två pund mer eller två pund mindre och även den lilla skillnaden kan resultera i några ganska stora problem om du skulle få fel.

Det är därför de är så användbara och det är därför du definitivt bör använda en om du ska arbeta på din egen cykel.

Saker att leta efter i en momentnyckel

Det första du vill leta efter i en momentnyckel är att den kan justeras mellan cirka 2 och 20 pund. De flesta av bultarna på din smutscykel kommer att vara i det intervallet och det är viktigt att du kontrollerar det i förväg bara för att många momentnycklar där ute börjar på cirka 20 lbs.

Den andra saken att leta efter är att skiftnyckeln faktiskt är välbyggd och har positiva recensioner. Jag har hört några historier genom åren om vissa märken och modeller av momentnycklar som inte alls var i närheten av att vara korrekta. Vissa av dem är ganska billigt tillverkade och de tenderar att böjas och gå sönder och kommer att bli okalibrerade om de skulle tappas. Så, innan du går ut och köper en, hoppa bara till Amazon och kolla recensionerna.

Det tredje du ska leta efter i en skiftnyckel är att det antingen ska finnas en digital läsare eller en som klickar när du har nått rätt vridmoment. Jag föredrar det digitala alternativet för att utföra arbete på en cykel bara för att det är lite mer exakt, men jag använder ett som klickar när jag jobbar på bilen och det kommer att fungera så länge det kan hantera det lägre vridmomentet jobb.

  Försvagar knutar fiskelinan?

Det sista du vill vara säker på är att du har rätt storlek. Det finns ett gäng olika storlekar av momentnycklar du kan få och förmodligen den vanligaste skulle vara en kvartstum. Den här storleken klarar i stort sett alla de vanligaste bultarna och det har alltid fungerat bra för mig.

Bästa billiga momentnyckel

Om du inte vill spendera pengarna för att få en helt ny skiftnyckel finns det ett annat alternativ. Du kan faktiskt få en adapter som fästs på din vanliga skiftnyckel och den kommer att berätta hur mycket vridmoment du lägger på bulten. Det är i princip samma sak som den digitala skiftnyckeln men det är lite billigare. Jag har ingen själv så jag kan inte riktigt säga om den är lika korrekt, men recensionerna verkar vara ganska bra. Du kan kolla upp det här på Amazon.

Slutgiltiga tankar

Om du ska göra något slags arbete på din cykel skulle jag starkt rekommendera att du skaffar någon form av momentnyckel. Min favorit är den digitala versionen men även en som klickar fungerar bra. Det är så mycket som kan gå fel om man inte drar åt bultarna korrekt och det kan resultera i en stor cykelräkning.

Gör dig själv en tjänst och spendera lite pengar. Den kommer att hålla länge och du kommer förmodligen att använda den till mer än bara din smutscykel. Underhåll den väl genom att förvara den i rätt låda, försök att inte tappa den och använd den endast för att dra åt (inte lossa) bultarna på din smutscykel eller fordon.

  Är fiske en dyr hobby att komma igång med?

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.