Detta är den bästa flätade fiskelinan för en snurrande rulle

Jag har använt en flätad fiskelina på de flesta av mina spön ett bra tag nu och har provat ett antal olika märken. De flesta av dem är ganska bra överlag men i det här inlägget kommer jag att prata om den bästa flätade fiskelinan att kasta på dina snurrande rullar.

Här är den bästa flätlinjen för att snurra rullar:

  1. Sufix 832
  2. Power Pro Spectra

Jag använder nästan alltid fläta på mina rullar och det är de två märkena jag använder mest. De är prissatta på en bra punkt, de kastar bra och kan faktiskt hålla den vikt de hävdar. Låt oss gå in i var och en av dem och vilken färg/storlek som är bäst för dig.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Bästa fiskelina för att snurra rullar

Anledningen till att du vill använda fläta på dina snurrande rullar är att den kommer att kasta bättre än mono och fluor, och kommer att vara känsligare också. Det finns många olika märken att välja på, men de är inte alla skapade lika.

Braid är den bästa linan att använda på en snurrande rulle, och de bästa alternativen är Sufix 832 och Power Pro Spectra. Den mindre diametern och det låga linjeminnet gör att den kastar längre än mono och fluor, den är mycket känsligare och den kommer att hålla 3-4 gånger längre.

Jag har jämfört ett antal olika märken där ute och några av dem var inte alls lika bra. Det fanns några som var betygsatta för 10 lbs men som faktiskt gick sönder på runt 8 lbs. Det fanns andra som inte heller hade lika bra nötningsbeständighet.

Sufix 832

Om jag kan hitta Sufix 832 är detta alltid min favoritlinje. Det är lite dyrare än vissa och det är inte alltid tillgängligt, men det är en av de bästa jag har hittat.

Jag vet inte om du har använt en viss linje och fått många härvor av vindknutar. Det har jag definitivt, men det verkar inte hända lika ofta med den här raden.

De nötningsbeständighet är bra (för flätning), den kan faktiskt hålla vikten som finns på lådan, den har lågt minne och lossnar väl från rullen och är stabil för trolling.

Power Pro Spectra

Om jag inte hittar färgen/storleken på Sufix jag letar efter är det här backupalternativet för mig. Det är lite billigare och kommer in några Mer färger.

Power Pro Spectra (på Amazon) är ganska solid runt om, men det finns ett par anledningar till att jag gillar Sufix något mer. Den första är att färgen bleknar inte lika snabbt. Det andra är det vindknutar var lite vanligare.

Förutom det var allt annat ganska i nivå med Sufix-flätan. Du kan verkligen inte gå fel med någondera, så skaffa bara det som finns tillgängligt för dig.

  Kan du använda en baitcaster för öring? (Och hur man gör det)

Bästa färg flätad linje att använda

Det jag skulle rekommendera att du gör med fläta är att knyta på en fluorkarbon- eller monofilamentledare. Det är mycket mindre synligt än fläta och det är därför färgen du bestämmer dig för att gå med inte spelar så stor roll.

Den bästa färgflätan är mörkgrön, vit eller gul. Mörkgrön är den populäraste färgen och den fungerar bra när du fiskar ett vatten som inte är klart. Vitt är ett bra alternativ för klarare vatten medan gult fungerar bra om du vill kunna se din linje.

90% av tiden kommer jag att använda antingen grön eller gul på mina snurrande rullar. Om du använder en ledare spelar färgen ingen roll, men allt du kan göra extra hjälper.

Jag gillar att använda mörk grön när jag trollar eller jiggar i öppet vatten. Det är den minst synliga färgen i grönaktigt eller grumligt vatten. Om jag fiskar klarare vatten så kanske jag går med något annat.

Om jag castar och hämtar och vill se var min linje är, gul är ett utmärkt alternativ. Om du någonsin har gjort något flugfiske, är linans färg oftast ljust orange, grönt eller gult. Anledningen är att du kommer att kunna se var din linje är. Detsamma gäller för fläta.

När du fiskar en klar vattenmassa, vit är förmodligen det som ligger närmast klar mono eller fluoro. Grönt och gult kommer att märkas mycket, och kanske inte är det bästa alternativet när bettet är långsamt.

Färg Idealisk för Dålig för
Vit Klart vatten Fläckvatten
Mörkgrön Fläckvatten
Grumligt vatten
Klart vatten
Blå Klart vatten Fläckvatten
Gul Synlighet för dig Allt vatten

Vilken storlek fläta för din snurrande rulle

Vilken lb-testlinje du använder beror helt på vilken typ av fiske du håller på med. Jag använder dock alltid en ledarlinje så det betyder att jag kan sätta en tyngre fläta på.

Linjevikt Används för
10 LBS Panfish
Kokanee
Öring
Finesse bas
Walleye
20 LBS Standard bas
Liten sjööring
30 LBS Jiggar Big Lake Öring
50+ LBS Trolling Big Lake Trout
Lax
Hälleflundra
Stenfiske
Bas JIgs i ogräs

Jag fiskar normalt i sjöar efter kokanee, öring och sjööring i standardstorlek. I stort sett alla fall kommer jag att använda antingen 10 eller 20 lb fläta med en mono- eller fluoroledare.

Om jag fiskar efter regnbåge, kokanee, panfish eller bas med lätta beten, håller jag mig till 10 lb fläta. Allt jag behöver göra är att byta ledare baserat på vad jag fiskar efter (mycket lättare).

Om jag fiskar bas med tyngre beten eller jagar öring, skulle jag öka flätan till 20 pund. Den extra vikten och kraften du behöver för att sätta kroken är anledningen till att du vill ha starkare lina.

Om jag fiskar efter större fiskar eller om jag är i ett område där jag kommer att bli fast i ett gäng, tar jag på mig en 50 eller 60 lb fläta. Det är mer synligt i vattnet och kommer inte att kasta lika bra, men jag kommer att tappa mycket färre beten.

  Hur man gör en Yamaha TTR 125 snabbare

Om du ska fiska med fläta skulle jag rekommendera att du använder en mono eller fluoroledare (2-4 fot borde göra jobbet). Båda av dessa kommer att bli svårare för fisken att se och du kommer att fånga mer.

Vi gjorde ett test för att se hur synliga fläta, mono och fluor var under vattnet (kolla det här). Om du fiskar supersmutsigt vatten och det finns många hakpunkter kan du använda rak fläta.

Varför fläta är bra för att snurra rullar

Det finns en rad olika anledningar till varför jag lägger fläta på mina spinnspön (de flesta av mina spön faktiskt). Det har kommit långt under de senaste åren, men tidigare var det inte alltid det bästa.

Det var riktigt stelt och svårt att hantera och det är därför många fortfarande inte använder det. De har dock gjort det mycket bättre och fler och fler människor byter till det.

Den första anledningen till att jag använder fläta är att det kastar ett längre avstånd. Vi gjorde ett test som jämförde hur långt fläta, mono och fluor skulle kasta som du kan kolla in här.

Jag blev ganska förvånad över hur stor skillnad det gjorde och det var en stor grej för mig eftersom jag mest kastar med mitt spinnspö. Mer avstånd är lika med mer täckt vatten.

Nästa anledning till att jag föredrar fläta är att det är det starkare än mono och fluor (med samma diameter). 20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb mono.

Om du måste lägga 20 lb mono på din rulle blir den mycket tjockare och den kommer inte att kasta lika långt. Eftersom den är tunnare kan du även slänga på 50 eller 60 lb fläta, ha styrka och kasta inga problem.

Den tredje anledningen till att jag gillar fläta är att det är det känsligare. Den har ingen stretch (mono och fluoro gör det) så du kommer att kunna känna de mindre bett mycket lättare. Du kommer också att kunna få in en bättre krok.

En av de största skillnaderna mellan billiga och dyra spön är hur känsliga de är. Om du använder ett billigt spö med fluor eller mono, blir det ibland svårt att känna bettet.

Använder du istället fläta kommer ditt spö att kännas mycket dyrare.

Den sista fördelen med fläta är att du kan passa mer lina på din rulle. Om du vill lägga 20 lb mono på din rulle, kanske du bara får plats med 80 yards lina på (beroende på din rulle).

Du kan använda 20 lb fläta och lägga på en bra bit över 150 yards. Om du bara kastar från stranden spelar det ingen roll, men det kan vara en stor sak om du trollar eller tappar djupt.

  Styr flätad fiskelina skada?

Hur många meter fläta på en snurrande rulle

Mängden fläta du lägger på din rulle beror på din rullestorlek. Det är en del av anledningen till att jag inte skulle ge ett specifikt nummer (i termer av yards).

Många människor lägger inte tillräckligt med lina på sina rullar och den främsta anledningen skulle vara något i stil med ”om det blir för mycket kommer det att slå tillbaka” eller ”Jag vill spara pengar”.

Den goda nyheten är att det finns en lösning på båda. När du sätter fiskelina på en snurrande rulle bör du ha dem ganska fulla. Med en snurrande rulle, du bör fylla den rätt så att det finns ett 1/8-1/16 tums mellanrum i spolen.

Uppenbarligen vill du lämna ett litet mellanrum så att din linje inte glider av men att ha den full kommer att prestera bäst.

En sak du vill göra är att lägga några mono på spolen först och sedan flätan. Mono kommer att greppa spolen bättre eftersom flätan är ganska hal.

Gör bara några lindningar runt spolen så att den är helt täckt. Detta kommer också att spara lite pengar, så det är en win-win.

Bästa sättet att spola fläta på en snurrande rulle

Det finns ett antal olika sätt du kan rulla en snurrande rulle på, men jag kommer att visa dig vad jag gör. Jag har aldrig haft några problem och det borde fungera för dig också.

Det första du vill göra är att lägga några monofilament på din spole. Mono kommer att greppa din spole mycket bättre och du kommer inte få lika mycket glidning.

Du kan sätta på lite elektrisk tejp istället för mono men jag föredrar att använda lina. Knyt din mono på spolen med vilken knut du vill och gör några lindningar så att spolen är täckt.

Nästa sak du vill göra är fäst din flätade lina till slutet av mono. Du kan använda Double Uni-knuten (eller vad du nu vill använda).

Se till att din linje går genom den första öglan och börja linda. Var noga med att sätta spänning på linan när du rullar in den och sätt på tillräckligt mycket så att det finns cirka 1/8 tum (eller lite mindre) av spolen kvar.

Efter det vill du knyt på din ledare. Det här är lite fluor eller mono (2-4 fot) som går till slutet av din linje. Det är svårare för fisken att se så att de inte blir skrämda av flätan.

Längden och styrkan beror på fisken du är ute efter, men du vill hålla den så lätt som du kan komma undan med. Här är ett inlägg om hur man kopplar fläta till en ledare.

Det sista jag gillar att göra (kan inte alltid göra det) är att gå ut i en båt och släpp ut en bra mängd linje. Medan båten rör sig lägger jag ut 75-100 yards lina, låter den sitta där i en minut eller två och rullar sedan in den igen.

Det kommer att bli av med problem och se till att din linje är spolad rätt. Du behöver inte göra det men jag tror att det hjälper.