Det är därför du behöver en kajak för fiske

När du planerar en dag med fiske går du aldrig utan din pålitliga fiskebåt. Den har varit med dig i flera år genom dina torra dagar och dina största fiskefångster. Förra helgen tog en vän till dig med dig att fiska på en kajak och du älskade det. Nu funderar du på att köpa en också. Vilka är fördelarna med att fiska på en kajak?

Det är därför du behöver en kajak för fiske:

  • Tystare på vattnet
  • Låg kostnad
  • Enkelt underhåll
  • Bra träning
  • Bättre för miljön
  • Snabbare att korsa långa sträckor
  • anpassningsbar
  • Tillgång till fler fiskeområden
  • Enkel lansering

Framöver kommer vi att utveckla var och en av de 9 punkterna ovan och prata mycket mer detaljerat om fördelarna med kajaker framför fiskebåtar. När du är klar med att läsa, vill du säkert åtminstone hyra en kajak för fiske om inte köpa en direkt!

9 skäl att välja en kajak framför en båt för fiske

Tystare på vattnet

Även om fiskar inte har yttre öron kan de höra. Deras öron är kända som otoliter. Genom en kombination av sina otoliter och sidolinjer kan fiskar känna av ljud och sedan fly vid första tecken på fara.

När du kommer mullrande genom sjön eller floden i din motoriserade fiskebåt, kommer du att störa fisken. Visserligen kan fisk inte höra höga ljud som är ovanför vattnet, men din båt ligger både över och under vattenlinjen, så fisken kommer säkert att höra din trålningsmotor.

När du väl stannar motorn och sitter stilla en stund kan fisken sticka ut huvudet, men det kan lika gärna vara så att de inte gör det.

I en kajak låter man inte alls lika mycket. Ljudet av din åra som skär genom vattnet är inte högt. Du vet redan att ljud ovanför ytan som konversationer inte heller kommer att störa fisken.

Detta ger dig den första sprickan på fisken i floden eller sjön innan de sprider sig. Du kan bara ha en av dina mest framgångsrika fiskedagar hittills!

Låg kostnad

Kommer du ihåg hur mycket du betalade för din fiskebåt? Om din båt är några år gammal kanske du är lite luddig på prislappen, så vi påminner dig.

Det genomsnittliga priset för en fiskebåt är $50 000 till $100 000 och uppåt. Ja, du kunde mycket väl ha spenderat sex siffror på din fiskebåt. Det är inte konstigt att du inte kommer ihåg. Du kanske mentalt har blockerat kostnaden!

En fiskekajak kostar i jämförelse mellan $750 och $1 100. Det stämmer, du kan verkligen lägga vantarna på en ny, högkvalitativ fiskekajak för under en tusenlapp.

Även en fiskekajak på $1 100 är $48 900 till $98 900 billigare än en fiskebåt på $100 000. Med alla extra pengar du sparar kan du köpa dig ett nytt fiskespö, beten, krokar, hela nio!

  Vart ska man gå på isfiske nära Milwaukee, Wisconsin

Enkelt underhåll

Fiskebåtar är alltid svårare att underhålla med tanke på att de är motoriserade. All extra försiktighet du måste ge motorn tar ut sin rätt. Du måste spola motorn, kontrollera klämmorna och inspektera motorn inifrån och ut.

Det är inte ens allt underhåll du behöver göra på din fiskebåt. Du måste också rengöra utsidan och interiören, smörja delarna, släppa avtappningspluggarna, öppna ventiler och kranar, rengöra klädseln och byta ut eventuella skadade delar.

Om det låter som mycket jobb så är det för att det är det. Inte konstigt att du är utmattad!

Att underhålla en kajak kräver mycket mindre av din ansträngning. Du bör inspektera skrovet, rengöra båten invändigt och utvändigt, kontrollera riggen och täcka över din kajak när den inte används. När det gäller uppblåsbara kajaker kan du tömma dem och förvara dem till nästa gång. Det är ungefär det.

Som du börjar se suger fiskebåtar upp din tid och pengar, två av de mest värdefulla sakerna vi har här i livet. Kajakpaddling kommer att rädda dig mer av båda!

Bra träning

Det krävs praktiskt taget ingen ansträngning för att styra en motoriserad fiskebåt till en specifik punkt på vattnet.

Att fiska i sig självt, även om det är roligt, förbränner inte de flesta kalorier heller. Om du sitter i en båt och fiskar, kommer du att bränna 143 kalorier i timmen om du väger 150 pund. Om du väger 250 pounds, nu skulle du bränna 239 kalorier i timmen.

Det är knappast tillräckligt med kalorier för att bränna lunch. Om du sitter och småäter under de långa sträckorna när ingenting händer på din båt, kan du hitta på att du packar på kalorierna utan att inse det.

Så mycket för en hälsosam aktivitet!

En kajak har ingen motor och förlitar sig istället uteslutande på din fysiska förmåga att ta sig fram. Förutom de ovan nämnda fiskekalorierna kommer du också att bränna kalorier när du paddlar omkring. Det är en fördel du inte får när du är i en motoriserad fiskebåt.

Hur många kalorier förbränner du när du paddlar kajak? Enligt American Council on Exercise eller ACE, om du väger 125 pounds, kommer du att bränna 283 kalorier per timmes kajakpaddling. De som väger 150 pounds kommer att bränna 340 kalorier i timmen.

Om du väger 150 pund och du spenderar bara 60 minuter på kajakpaddling och fyra timmar på att fiska, är det 912 förbrända kalorier. En sportfiskare i en motoriserad fiskebåt går miste om de extra 340 kalorierna, så de skulle bara bränna 572 kalorier.

  Ska jag springa utan strumpor?

Bättre för miljön

Vår planet behöver vår hjälp mer än någonsin. Med varje val kan vi fatta miljövänliga beslut som minskar vårt koldioxidavtryck, eller så kan vi ytterligare bidra till den förödelse som härjar vår planet.

Om ditt fartyg för fiske är en motoriserad båt, breddar du bara ditt koldioxidavtryck, inte krymper det. Bensinen som bränsle till din båt kan vara mycket skadlig för miljön.

När gas avdunstar frigör den ångor som förvärrar luftföroreningarna. Brinnande gas kan producera kväveoxid, kolmonoxid och koldioxid, av vilka ingen är hälsosam för människor. Partiklar kommer också in i luften, vilket ytterligare minskar dess kvalitet.

Koldioxid är förresten den primära växthusgasen och den som för närvarande accelererar den globala uppvärmningen. Utan att minska våra mänskliga aktiviteter som producerar koldioxid kommer den globala uppvärmningen att fortsätta att hända, vilket leder till fler väderextremer och naturkatastrofer.

Vattnen blir lidande när man använder gasdrivna båtar också. Gas är giftigt för djur och när den kommer in i vattnet tränger den in i en havsdjurs kropp. Deras ögon, kemoreceptorer, hud och gälar är skadade.

En fisks simblåsa, som främjar flytkraft, kan fyllas tack vare gasen så att fisken inte längre kan flyta ordentligt.

Även om fiskar har ett sätt att upptäcka gas så att de kan fly, kan de bara göra det om gasnivåerna ligger i koncentrationer på runt 0,05 milligram per liter.

Om vattnet som innehåller gas råkar ta sig fram till din kran kan det skada dig och din familj också. Även att andas in gasförorenad luft kan vara farligt.

Som ni vet vid det här laget är kajaker inte motoriserade, så de kommer inte att skada miljön. Du behöver inte oroa dig för att gas påverkar det lokala djurlivet (och dina medmänniskor), och du behöver inte heller stressa över att föra in mer koldioxid i luften.

Snabbare att korsa långa avstånd

Om du sätter en motoriserad fiskebåt och en kajak head-to-head, skulle fiskebåten vara det starkare och kraftfullare alternativet varje gång. Dess motor gör att båten kan generera hästkrafter som kan driva den genom vattnet.

Sov dock inte på din kajak! Om du är skicklig på att paddla kan du korsa förvånansvärt långt vatten i en kajak på kort tid. Vi säger inte att du skulle slå en fiskebåt i sig, men det här är inte en ras.

Att nå dina destinationer i din kajak ger dessutom en känsla av tillfredsställelse och stolthet som du aldrig får när du passivt åker i din fiskebåt.

anpassningsbar

Fiskekajaker är designade för alla typer av fiske du någonsin skulle vilja göra, från fiske i floder och sjöar till att ge dig ut i det stora, blåa havet. Även öppet vatten fiske är på bordet.

  Hur mycket snö behövs för att åka pulka?

Du kan också dekorera din fiskekajak med alla funktioner och tillbehör du behöver för vardagsfiske. Dina alternativ inkluderar roder för att hantera vind, stående däck så att du kan fiska på fötterna, redskapsspår för en ekolod, fler sittplatser, spöhållare och förvaringsfack och lådor i massor.

När vi säger att du har förvaringsmöjligheter menar vi det förresten. Till exempel kan du lägga till en torrväska till din kajak, interna förvaringsutrymmen för fiskespö, tankbrunnar för en kylare eller redskapslåda, nätfickor, torrförvaring vid mittskepps eller aktern, slutna bogluckor och mer.

Du kommer att behöva för ingenting när du använder en fiskekajak, och du får njuta av alla de andra ovan nämnda fördelarna.

Tillgång till fler fiskeområden

På grund av deras smala, strömlinjeformade form och bristen på motor, öppnar befälhavandet av en fiskekajak dina möjligheter mycket mer än att korsa samma vatten i en fiskebåt.

Du har friheten att utforska områden som inte var tillgängliga för dig tidigare. Dessa områden kan vara fulla av fisk så att du kan fylla din kylare full av otroliga fångster.

Din höjd i förhållande till vattenlinjen vid kajakpaddling är ytterligare en faktor som förbättrar din tillgänglighet. Eftersom du är lägre till vattnet kommer du att tvingas modifiera och därmed förbättra ditt fiskespel och bli skickligare.

Enkel lansering

Din fiskebåt glider smidigt genom vattnet när motorn är på, men utanför vattnet är det en tung, klumpig metallbit som är besvärlig att ha att göra med. Att sjösätta båten i vattnet är en av dina minst favoritdelarna, eftersom du alltid svettas.

Inte så med en kajak! Du kan sjösätta fartyget direkt från en brygga istället för att köpa en dedikerad trailer. Den genomsnittliga kajaken väger mindre än 100 pounds, så den är hundratals pounds lättare än ens en jämförbar storlek fiskebåt. Att hantera kajaken blir som en dröm.

Du kommer att spendera mindre tid på att brottas med släpvagnar och bestämma den exakta sjösättningsvinkeln så att du kan sjösätta din båt och ha mer tid att ta dig till maten, till exempel fiske!

Slutgiltiga tankar

Fiskebåtar är att föredra för många sportfiskare, men låt oss vara verkliga, de är inte det mest effektiva alternativet. Den genomsnittliga fiskebåten är stor, tung, bullrig, svår att hantera och full av gas som kan förorena vattnet och påverka det lokala marina livet (och ibland också mänskligt liv).

Kajaker kostar mindre pengar, kräver mindre underhåll och bullrar mindre. De kan vara ett okonventionellt val för fiske, men när du väl provar en kajak över en fiskebåt slår vi vad om att du aldrig kommer att vilja åka tillbaka!