Det är då du bör använda flätad fiskelina

Flätad fiskelina blir mer och mer populär men många har faktiskt inte använt det tidigare. Om det är du kanske du vill överväga att byta eftersom du kan se fördelar. I det här inlägget kommer jag att prata om när du bör och inte bör använda flätad lina på dina rullar.

Flätad lina sträcker sig inte och det gör den otroligt känslig. Den håller också 3-4 gånger längre, och det är därför du vill använda den på dina rullar 90% av tiden. Den enda gången du inte använder flätlina är när du kastar mot vinden.

Under de senaste åren har jag använt fläta som min huvudsakliga fiskelina på 90 % av mina rullar. Jag gillar verkligen hur det fungerar och fördelarna jag får ut av det. Det är definitivt inte en perfekt linje och det är därför du skulle vilja använda en ledare, men jag ser ingen anledning till varför du inte ska prova det om du inte redan har gjort det.

 • Den ultimata guiden till Kokanee Line
 • Öringfiske 101: Linan du behöver för att starta

När ska man använda flätad linje

Om du aldrig har använt fläta förut, rekommenderar jag starkt att du provar. Det finns ett antal fördelar med det, men som sagt, det är inte det bästa alternativet hela tiden.

Den bästa tiden att använda flätlina är när du trollar eller jiggar. Det är den mest känsliga linjen och är starkare än monofilament och fluorkarbon. Att använda fläta för att gjuta är också en bra idé, men den tid det kämpar på är när det blåser ute.

För det mesta fiskar jag kokanee, öring och insjööring. Ibland trollar jag, ibland jiggar jag och ibland castar jag. Braid är min favorit för det mesta.

Vi kommer in på fördelarna med fläta härnäst, men det är så mycket bekvämare för mig. Även med alla proffsen har flätad lina några negativa egenskaper.

När du inte ska använda flätad fiskelina

monofilament fiskelina

Efter allt som har sagts, finns det fortfarande några gånger när du inte riktigt skulle vilja använda flätad lina. Du kan fortfarande använda det men du kan stöta på några problem på vägen.

  Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Den första situationen där du skulle vilja använda monofilament eller fluorkarbon är när du är gjutning och det blåser mycket. Du kan fortfarande använda fläta men du måste vara riktigt försiktig.

Eftersom linan är ganska tunn och lätt kommer vinden att blåsa runt den och du får många vindknutar. Det får du inte med en tjockare och styvare linje.

Den andra situationen där du skulle vilja använda mono eller fluoro är när du är trolling en plats med mycket strömmar. Du stöter i stort sett på samma problem där din ljuslinje kommer att knuffas runt och tovor kan uppstå. Normalt kommer monofilament att fungera bättre i denna situation.

Fördelarna med flätad fiskelina

Som jag sa tidigare använder jag fläta som min huvudsakliga fiskelina på de flesta av mina rullar. Jag skulle inte säga att det kommer att garantera att du fångar ett gäng mer fisk men det har definitivt sina fördelar.

Den första stora fördelen är att det räcker längre än monofilament och fluorkolväten.

Jag är säker på att du inte riktigt njuter av att spola om dina rullar (det gör jag inte i alla fall) och även om fläta är dyrare bör den hålla någonstans mellan 3 till 4 gånger längre. En del av anledningen är att den inte går sönder så mycket men att den inte heller slits ner lika snabbt.

Den andra fördelen är att det är det starkare än mono och fluoro av samma tjocklek.

Det blir inte så stor skillnad mellan 10 lb mono och 10 lb fläta men det är inte så du ska mäta saker. Braid är tunnare än mono och fluoro och du kan använda en tyngre lina på din spole. Istället för att använda 4 lb mono för öring, kunde jag använda en 10 lb fläta. Båda är lika tjocka.

Den tredje fördelen är att det är det känsligare än de andra raderna.

Både mono och fluoro har en viss mängd stretch medan de flätas som praktiskt taget ingen. Det gör ditt spö känsligare och du kommer att kunna känna bettet direkt. Helst borde det hjälpa dig att landa mer fisk.

  Vilken tid på dagen är bäst för fiske (för varje art)

En annan sak jag gillar med fläta är att den kastar bättre.

Om du bara trollar eller jiggar så spelar det inte så stor roll, men för er som kastar och apporterar kommer ni definitivt att se fördelen. Vi gjorde ett test som jämförde fläta vs mono vs fluoro när det gäller gjutavstånd.

Den sista fördelen är att du kan sätta mer linje på din rulle.

Om du bestämmer dig för att sätta 6 lb monofilament på din rulle kan du kanske få 110 eller 120 yards där. Om du lägger en 10 lb fläta så kanske du kan få 180 eller 190 yards på. Jag är säker på att du kan se hur detta kan vara bra.

Bästa flätad lina att använda

Under den senaste tiden har jag kunnat testa en massa olika typer av flätad lina. Majoriteten av dem har varit ganska solida men det finns några som jag förmodligen skulle undvika. Några bar ut mycket snabbare än andra och vissa verkade trassla in sig väldigt lätt.

Det första jag skulle rekommendera att du gör är att se till att den har mycket bra recensioner. Om det finns många negativa kommentarer, bry dig inte ens.

Det andra jag skulle rekommendera är att du får inte ett billigt alternativ. Du kommer att få det mycket bättre om du spenderar lite extra och undviker några av de billigare alternativen på marknaden.

 • Den ultimata guiden till Kokanee Line
 • Öringfiske 101: Linan du behöver för att starta

Om du vill veta vilka mina favoritalternativ för närvarande är kan du klicka på länken ovan. Dessa länkar är för kokanee och öring, men jag kommer att använda samma märken för vad jag än fiskar efter. Se bara till att få rätt linvikt för vilken typ av fiske du än håller på med.

Här är en allmän riktlinje:

 • 10 lb fläta: kokanee, öring, panfish och små beten basfiske
 • 20 lb fläta: insjööring och större bete basfiske
 • 30+ lb fläta: lax, gädda och stenfiske

Det finns ett gäng andra solida linjer där ute som jag har provat men jag vill inte riktigt lista ut dem alla. Se bara till att recensionerna är solida och att priset inte är nära botten.

  Flätad linjeknut: Det här är fiskeknuten du måste känna till

Hur man spolar flätad lina på rätt sätt

En av nackdelarna med att använda fläta är att det är lite mer komplicerat. Du måste spola det på ett visst sätt för att få ut det mesta av det. Om du inte gör det kan du sluta med en massa tovor och knutar. Om du aldrig har spolat det förut så lämnar jag ett par användbara videor nedan.

Så här spolar du upp flätan på en snurrande rulle:

 1. Knyt lite monofilament till spolen och gör ett par lindningar så att spolen är täckt. Detta kommer att se till att din lina inte glider på spolen (du kan också fylla den första 1/4 av spolen med mono och sedan fylla den med fläta för att hålla kostnaderna nere).
 2. Knyt din flätade linje direkt till monofilamentet med hjälp av en Double Uni Knot. Håll spänningen på linan och fyll på spolen. Lämna ett 1/16 tums mellanrum mellan din lina och kanten på spolen (överfyll inte).
 3. Bifoga din ledare. Du vill alltid använda en ledare när du fiskar med fläta. Du kan använda monofilament eller fluorkarbon. Allt beror på vad du fiskar efter. Så kommer längden på ledaren. Samma sak med om du använder en sväng eller slips direkt.

Så här spolar du upp flätan på en gjutrulle:

 1. Knyt lite monofilament direkt på din spole och lägg ett par wraps så att spolen är täckt. Detta kommer att förhindra att din linje glider. Du kan också fylla den första 1/4-1/2 av din rulle för att hålla kostnaderna nere.
 2. Knyt din flätade lina direkt till monofilamentet (Double Uni Knot) och fyll upp spolen. Håll spänningen på din lina och fyll upp den så att det finns ett 1/16 tums mellanrum mellan linan och kanten på spolen. Överfyll inte!
 3. Bifoga din ledare. Du kommer förmodligen att vilja knyta till din ledare direkt med hjälp av en Uni eller Surgeon’s Knot. Jag brukar använda en 4-5 fots ledare men det kan bero på vad du fiskar efter. För det mesta kommer jag att använda fluorkarbon.