Den ultimata fiskarens guide till fiskedrag

Beten är vilken typ av krok som helst som inte är vid liv, eller som brukade vara vid liv men som ändå är tänkt att locka fisk. Beten kan vara fiskliknande, se ut som en del av en fisks kost eller till och med bara en flashig metalldel som fångar fiskens öga när den dras runt.

Det finns många typer av beten, men jag kommer att täcka de sju huvudtyperna av beten: jiggar, spinnare, skedar, mjuka plastbeten, pluggar, spinnerbaits och flugor.

Jiggar

Jiggar är beten som ska imitera små levande fiskar eller imitera en insekt som föll i vattnet. Jiggar har ett viktat huvud med en krok för en svans. På det sätt som de är designade kan de kläs upp med många olika typer av material.

Hur du ”klär upp” din jigg beror verkligen på området du fiskar och vilka fiskarter du riktar in dig på.

En jigg kastas ut precis som alla typer av bete men får sedan sjunka till botten av sjön eller floden. Efter att jiggen faller så djupt kan den studsas längs botten på många olika sätt. Prova lite humle, sedan stor humle. Ändra hastigheten som du rycker spöet tills du får rätt kombination.

När du hittar något som fungerar, gör det tills det inte fungerar längre. Olika dress-ups kommer att vara mer effektiva än andra. Det handlar alltid om presentation med fisken. De har sin estetik, och det är vårt mål, som fiskare, att nå den nivån och stanna där.

Jiggar är bra beten för spinnfiskeuppsättning, då spinn oftast är bättre med lättare beten. De fungerar också bra på baitcasters, men vanligtvis kommer bättre resultat från spinnuppsättningen.

Spinnare

Spinnarbeten ser inte ut som fisk, men de kan fortfarande fånga mycket fisk. De har en metallbit som snurrar runt kroken, vilket får det att verka som en glimt av fjäll eller något annat som reflekterar solens ljus.

De finns i många storlekar och varierande antal metallfenor att snurra runt. De med fler fenor lockar större fiskar, medan färre antal i allmänhet lockar mindre. De kan lätt fastna i gröna växter och annat i vattnet.

  Vad du ska göra när din torrfluga börjar sjunka

Vissa snurrande beten skapar ett hum eller en ring i vattnet som också lockar fisk. Min personliga favorit är Bluefox Vibrax Spinners. Klockan runt betens kropp ringer när den dras genom vattnet och lockar fisk till den när den rör sig.

Baitcasters är de bästa spöna för dessa beten. Noggrannheten av baitcasters fungerar otroligt bra för spinnare. Snurr kommer också att fungera, eftersom du kommer att kunna släppa dem lättare i vattnet med en snurruppsättning, men du kommer att offra lite noggrannhet.

Skedar

Bildresultat för skedbeten

En annan typ av beten är Spoon beten. Dessa har en smal ”sked” av metall som är mycket reflekterande. Den fungerar som den vikt som gör att den kan kastas ut exakt och längre än en lina med en vanlig vikt fäst.

På grund av den specifika formen på skedbetena viftar de fram och tillbaka i vattnet som imiterar en skadad betesfisk. Skedarna kan komma i vilken färg och i vilken form som helst för att matcha mycket specifika situationer.

Beroende på typen av sked kan den göras för att kastas ut och rullas in igen för att fånga fisk. Andra typer av skedar är gjorda för trolling bakom en båt.

Eftersom skedar är så lika snurrande beten har jag samma råd. Baitcasters för noggrannheten och längre kaststräcka, men spinnet inställt för att kunna släppa linan djupare för att få större fiskar.

Mjuka plastbeten

Bildresultat för bete i mjuk plast

Även kallat plast eller falskt bete, plastbeten används i en mängd olika fiskemetoder, särskilt när man riktar sig mot bas. De köps av sig själva men fästs sedan i en krok på lite olika sätt.

De flesta krokar som de går på är jiggkrokar, men inte alltid. Ett av de viktigaste sätten att fästa dem på en krok kallas en Texas Rig. Kroken genomborrar beteshuvudet och sedan igen ungefär en tum ner. Det håller betet rakt, just nu har det en krok i sig. När det väl går i vattnet kommer betet fortfarande att ha samma verkan, men det kommer att kunna fånga fisk.

  Vad är en jetski (med bilder!)
Bildresultat för bete i mjuk plast

Ett annat sätt att rigga upp ditt falska bete är att använda Carolina-riggen. Kroken går rakt igenom plasten och går ut först när den är ungefär halvvägs ner i betet. Denna metod har den hullingförsedda kroken exponerad, vilket är mer tilltalande för vissa fiskare.

Plast kan användas på alla uppsättningar utom för en fluguppsättning (ok det är möjligt men snälla gör det inte) De fungerar särskilt bra när man på ett spinnspö försöker fånga bas, men kan kontrolleras mycket bra på en baitcaster.

Pluggar

Bildresultat för pluggdrag

Pluggar, eller crankbaits, är beten som är tänkta att imitera en liten fisk. De utnyttjar många fiskars naturligt aggressiva instinkter för att slå ut på en mindre fisk.

Pluggar hette trämodellerna förr i tiden. Nyare plast ”crankbaits” fungerar likadant, men är bara ett annat material. Eftersom vevar har varit ute ett tag tillämpas nu namnen på båda.

Din vanliga plugg har antingen två eller tre diskantkrokar, vanligtvis en i slutet och de andra två på betens kropp.

Som namnet antyder, vevas crankbaits in efter att ha kastats ut. Vissa har små plastnubbar som faktiskt gör att beten dyker ner när den rullas in närmare dig. Detta gör att du kan introducera ditt drag för fler fiskar och förhoppningsvis få en av de större fiskarna längre ner i vattnet.

Några av dem flyter långsamt tillbaka till toppen av vattnet när de inte rullas in, men när du väl börjar rulla in kommer beten att dyka ner igen och locka till sig fler fiskar.

Pluggar fungerar bäst på ett baitcastingspö bara på grund av kontroll och kastavstånd.

Spinnerbaits

Bildresultat för spinnerbait beten

En spinnerbait har fyra huvuddelar. Den första är armarna. Istället för en central kropp är allt fäst på armarna. Detta hjälper till med spinnrörelsen som spinnerbait-beten är kända för. Den andra delen är fenorna eller bladen. Det kan finnas hur många beten som helst inom rimliga gränser, men det finns alltid minst ett.

  Hur packar man en sovsäck i en ryggsäck? (med bilder)

Den tredje delen är kroken den är fäst på andra sidan av armen som bladen. Vanligtvis snurrar bladen runt kroken, med kroken som knappt rör sig. Den fjärde delen är krokens presentationsobjekt. Dessa kan vara fjädrar, bete eller bara plast.

Allt detta är lite skrymmande, så de är bättre att fiska på djupare vatten. När man trollar med några av dem verkar spinnerbaits som om de är ett stim av betesfiskar, som kommer att locka fler av de större viltfiskarna.

Spinnerbaits kan fiskas på antingen spinn eller baitcasting spö. Det finns inte mycket du kan göra fel. Så länge ditt spö har en rulle på sig kommer du att klara dig bra.

Flugor

Vanligtvis kastas flugor ut på flugspö vid flugfiske. Detta betyder inte att du inte kan använda flugor i olika situationer. Flugor kan också användas i en snurruppsättning med en bobber när beten flyter nerför floden.

Flugor försöker imitera insekter och smådjur som fiskar gillar att äta. De flesta är skapade för att se ut som betesfiskar, blodiglar, grodor eller möss. Vissa fiskar har en mycket bred kost, och mellan alla olika fiskarter finns det många olika typer av flugor som kan göras för att effektivt fiska och fånga.

Relaterade frågor:

Vilket är det bästa nybörjarbetet? En Bluefox Spinner storlek 4 är perfekt för att kasta i sjöar och rulla tillbaka den. De fångar de flesta typer av fiskar. Ett annat bra bete är ett Rapala topwater bete. Dessa är bra beten eftersom de kan lära sportfiskaren att kasta och kommer att kunna fånga fisk.

Kan ett bete användas i både sötvatten och saltvatten? För det mesta, ja. Vissa kommer att ha en annan verkan i de olika vattnen, men beten i sig kommer inte att förstöras eller skadas av vattnet. Det brukar finnas större fiskar i saltvatten, så de flesta skillnaderna i beten ligger i storleken.