Den kompletta Kokanee isfiskeguiden

Kokanee är min favoritfisk att äta och är en av de viktigaste arterna jag isfiskar efter. De redskap och beten du vill använda liknar öringfiske, men den största skillnaden är var de finns i vattnet.

Här är allt vi kommer att prata om:

Jag vet att överallt är lite olika, och det som fungerar bäst för mig kanske inte fungerar bäst för dig. Var man kan hitta dem, tekniken och spöna/rullarna är desamma överallt, men beten och betet kan vara olika.

Var man kan isfiska för Kokanee

Om du någon gång isfiskat efter öring vet du säkert att de gillar att följa strandlinjen och ogräsbäddar. Kokanee är ganska mycket motsatsen, så detta är superviktigt att veta.

Det bästa stället att hitta kokanee på vintern är nära branta avlämningsställen. Temperaturen på det djupare vattnet är vad kokanee föredrar, och det är här du hittar djurplankton, vilket är vad de livnär sig på.

Öring gillar det kallare vattnet och skanna normalt botten efter maskar, insekter eller vad de kan hitta. Kokanee är inte lika aggressiv och det är därför de hellre vill äta djurplankton.

Innan du ger dig ut till sjön vill du veta var avlämningsplatserna finns. Om du inte känner till sjön så kan du använda ett verktyg som Navionics för att se konturen av sjön.

Vad du då vill göra är att gå ut på ett sätt att hitta djupare vatten. Du kanske hittar dem nära stranden, men jag har inte haft så mycket tur med det.

Kokanee gillar inte riktigt kall vatten och det är därför de stannar lite djupare. Det du måste göra är att borra ett antal hål och försöka hitta skolan. Det blir antingen hit eller miss.

Jag använde inte en ekolod på längst tid och det var alltid en utmaning att hitta dem. När du väl gör det blir det ganska lätt att fånga dem. Jag skulle rekommendera att du skaffar en fishfinder (de kan vara billiga).

Hur djupt isfisk till Kokanee

Eftersom kokanee föredrar varmare vatten och livnär sig på djurplankton, måste du fiska på djupare vatten för dem. Som sagt, hur djupt behöver du gå egentligen?

På vintern kommer kokanee att hänga över djupt vatten och äta mellan 15 och 70 fot djupt. Starta ditt lockbete vid 15 fot och arbeta dig ner till 70 fot. Om du inte får ett bett, flytta till ett annat hål.

  Trout & Kokanee Trolling: How To Troll Deep Without Downriggers

När du isfiskar öring är den perfekta platsen för att borra ditt hål ganska nära stranden. Allt du behöver göra är att släppa ditt bete till botten, så har du en anständig chans att fånga något.

Kokanee är väldigt annorlunda. Kokanee livnär sig huvudsakligen djurplankton, och du kommer inte hitta så nära stranden eller nära botten. Där du hittar det är över djupt vatten (80-120 fot) mellan 15-70 fot djup.

Jag gillar alltid att börja vid 15 fot och stanna där i några minuter. Om inget biter, släpper jag mitt lockbete 5 fot och prova där. Om jag kommer ner till 70 fot och ingenting biter, flyttar jag till ett annat hål och gör samma sak.

Bästa spö och rulle för isfiske i Kokanee

Förr i tiden brukade folk fästa lina på en träbit, kasta på en krok och bete, och det var så de fångade fisk. Det visar tydligt att spöet och rullen inte är så viktiga.

Med det sagt, det bästa spöet och rullen att använda är ett 26-28 tums spinnspö med medelkraft. Den kortare längden gör det lättare att kontrollera ditt bete samtidigt som den styvare kraften kommer att klara nästan alla typer av arter.

Återigen kan du använda ett ultralätt eller medeltungt spö och fortfarande fånga kokanee. jag bara föredrar ett medeldrivet spö eftersom jag känner att ljuset biter lite bättre och jag kan fortfarande använda samma spö till större fiskar.

Spinning rullar är också det populäraste alternativet och är det jag alltid använder. Den främsta anledningen till att jag använder en snurrande rulle är på grund av mångsidigheten. Jag kan ha en rulle som jag använder för isfiske, kast från land, trolling och jiggning.

Baitcasting eller linjeräkningsrullar kommer att fungera utmärkt också, och de kan faktiskt vara bättre för några stora sjöar eller gäddor. Jag vet inte om dig, men jag skulle hellre spara lite pengar och bara ha några få inställningar.

  • Kolla in mina favoritspön och rullar för isfiske

Bästa isfiskelina för Kokanee

Precis som med spöet och rullen spelar ingen roll vilken typ av lina du använder. Jag känner folk som använder raka monofilament eller fluorocarbon, vissa använder fläta med en monoleader, och vissa gillar fläta med en fluoroleader.

Min favorit isfiskelina att använda för kokanee är flätning med en monofilamentledare. Fläta är den mest känsliga linjen och hjälper dig att känna de ljusa biterna. Monofilament är svårare för fisk att se och kommer att sträckas, vilket fungerar som en stötdämpare.

Det viktigaste att veta om linjer är att du bör använda så lätt linje som möjligt. Vilken liten sak som helst kan få kokanee att inte bita, så du vill vara säker på att de inte kan se din linje.

  Hur man hittar en bra fiskeplats på stranden

Det är därför du alltid vill använda en ledare om du använder fläta. Flätan är inte genomskinlig och är ganska synlig i vattnet. Fluor och mono är mycket svårare att se och är lite mer nötningsbeständiga.

För kokanee isfiske är min go-to line 4 lb fläta med en 4 lb monofilamentledare. Jag har använt 10 lb fläta med en 10 lb ledare tidigare och kunde fånga fisk. 4 lb är dock perfekt eftersom det blir lättare att dansa runt.

  • Kolla in min favoritlinje att använda

Bästa locken och beten för isfiske i Kokanee

När det kommer till kokanee-beten och beten har jag funnit att det enkla fungerar bäst. Detsamma gäller för att trolling och jigga öppet vatten också, men de flesta övertänker verkligen saker.

Här är de bästa beten och beten för kokanee-isfiske:

  • Volframjigghuvud med maggot eller mask
  • Mikrosked med maggot eller mask

Jag är ganska säker på att det är likadant på de flesta ställen, men vi får lov att isfiska med två stavar. Att ha fler linjer i vattnet ger dig större chans att fånga något. Det är därför jag alltid har två inställningar.

Den första inställningen är en död pinne stång. Allt detta betyder är att jag släpper ner det i hålet och låter det sitta. Mitt favoritdrag för detta är en liten volfram jigg huvud. Du kan använda en vanlig krok, men du måste förmodligen sätta ett delat slag på för att få den att sjunka.

Volfram är tyngre, och när som helst jag kan använda mindre vikt, det är vad jag kommer att göra. Det som är viktigt är att du lägger lite doft på din jigg. Ingenting fungerar bättre än en riktig mask eller mask. Dessa fungerar bättre eftersom de släpper en massa dofter och saft när de blir bita.

Den andra inställningen är min jigging stång. Jag ska hålla ett öga på mitt döda käppspö, men jag måste aktivt jigga det här spöet för att ge det lite rörelse. Mitt favoritdrag för detta är en mikro sked. Du skulle vilja gå ännu mindre än du skulle göra i öppet vatten.

Jag gillar också att tillsätta lite doft till skeden. Att tippa kroken med en liten bit mask eller maggot är perfekt. Om du inte har någon av dessa, fungerar de falska maggots ganska bra också.

  • Kolla in mina favoritbeten och beten

Hur man isfiskar till Kokanee

Nu när vi vet vilket område vi ska rikta in oss på, vilken utrustning vi ska ta med och vilka beten/beten som ska användas, kan vi börja borra några hål. Kokanee reser i skolor, så de är svårare att hitta om du inte har en fishfinder. Du kommer förmodligen att behöva prova ett antal olika ställen.

  Var är det bästa stället att sätta en registreringsskylt på en Dirt Bike?

Om du har en fisk upphittare, saker och ting blir mycket lättare. Allt du behöver göra är att borra ett hål, se om någon fisk dyker upp och flytta till nästa hål om det inte finns det. Om du kan se att de är på 30 fot, släpp helt enkelt ned ditt bete till cirka 20-25 fot och pilka runt det.

Steg 1: Det första du vill göra är släpp ditt bete till 15 fot. Det är alltid här jag börjar eftersom det här förmodligen är det grundaste de skulle vara.

Om jag fiskar med två spön gillar jag att ha dem vid annorlunda djup. Det är inte så meningsfullt att ha dem på samma nivå, så jag kanske börjar en på 15 fot och den andra på 20 fot.

Steg 2: När dina linjer är nere i hålet, kommer du att vilja jigga dina beten upp och ner. Vissa beten behöver mer rörelse än andra, men det är alltid en bra idé att flytta dem lite.

För död pinne stång, du kan låta den sitta ett tag, men jag gillar alltid att lyfta den upp och ner med några minuters mellanrum. Detta får bara lite doft i rörelse och kan dra in en del fisk.

För jigging stång, du måste vara lite mer aktiv. Vad du vill göra är att sakta lyfta upp spöet, håll det där i ett par sekunder, låt det falla ner igen, låt det sitta där i ett par sekunder och upprepa.

Steg 3: Du vill stanna på det djupet i ungefär 5 minuter. Om inget biter på någon av spöna, måste du släppa beten ytterligare 10 fot. Spö 1 kommer nu att vara på 25 fot och spö 2 kommer att vara på 25 fot.

Steg 4: Upprepa exakt samma process för att lyfta ditt bete upp och ner i ytterligare 5 minuter.

Steg 5: Arbeta dig fram ner till cirka 70 fot djup (10 fot åt ​​gången). Detta är i stort sett det lägsta djup de kan vara. Om inget biter, måste du flytta till ett annat hål.

Återigen, det är tidskrävande och det är därför jag skulle rekommendera en fishfinder (de kan vara ganska billiga). Det dåliga med kokanee är att de kan vara svåra att hitta ibland. Det som är bra med kokanee är att när du väl hittar dem kan du inte riktigt hålla dem från kroken.