Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Alla, känslan av att kunna sätta upp en presenning med bara lite rep och en presenning är grymt bra. Men det krävs lite kunskap. Dock inte så mycket som man kan tro. Med lite kunskap och lite övning kommer du att kunna ta skydd i skogen som vem som helst med bara en presenning och lite paracord.

Hängmatta mellan två träd med en hängmatta omgiven av ett insektsnät.
Jag tog en hängmatta den dagen – och det är bra att jag hade min presenning eftersom det regnade i timmar.

Det kompletta instruktionsläger med bara en tarpguide

Det finns mycket att veta. Jag leder dig genom hela processen med att välja redskap och ställa in din presenning så att du har allt du behöver så att du kan slå läger med bara en presenning med de bästa av dem.

Att välja en presenning för ditt skydd

Låt oss ta reda på vilken typ av presenning vi behöver för att skydda med en presenning.

Hur stor presenning behöver jag?

För ett skydd för en person bör du åtminstone planera på en presenning på 10×7 fot, men du kommer definitivt att uppskatta att ha en 10×10 eller större presenning.

Om du backpackar måste du hitta den söta punkten av vikt kontra storleken på presenningen som fungerar för dig. Kom ihåg att en presenning Maj täck dig, men om det blåser kan det snart besegra ditt skydd och du blir blöt och kall om din presenning är för liten.

Vilken typ av presenning behöver jag?

När jag först hörde talas om tarp camping trodde jag att du bara kunde gå till Home Depot och köpa en tarp för $15-30 och vara redo för vad som helst.

Detta är fortfarande sant, men det visar sig att presenningar inte skapas lika. Standarden blå eller brun presenningar du köper på Home Depot (klicka på länkarna för att se dem) är faktiskt olika tjocka och de är gjorda av polypropen, som är vattentät men har några av sina egna problem på egen hand. En presenning från Home Depot kommer att kosta dig från $15-40 beroende på storlek och tjocklek.

Du kan faktiskt spendera hundratals dollar på din presenning. Till exempel säljer Kammock en fantastisk presenning här (se det på REI) som är av högsta kvalitet.

Vad är skillnaden mellan en presenning på $10 och en tarp på $200?

Skillnaderna är i egenskaper och i materialet. De snygga presenningarna är gjorda av Silnylon och har Ripstop-teknik så att de tål några stick från pinnar och stenar utan att få hål. Dessutom är de snyggare presenningarna mycket lättare, vilket gör dem idealiska för vildmarksbackpacking.

Kanske viktigast av allt, högkvalitativa presenningar har mycket robusta fästpunkter som är gjorda för skydd. Medan en 10×7 presenning från Home Depot kommer att ha normala hylsor, har jag märkt att dessa hylsor sliter ner tyget och sliter med inte så mycket användning.

  Hur du vinterförbereder din husbil

De Kammock presenning Jag länkade ovan har faktiskt inbyggda spännare så att du kan sätta upp din tarp utan att behöva använda några knutar. Men vad är det roliga med det?

Dessutom sträcker sig de högkvalitativa presenningarna, något som vanliga polypropenpresenningar inte gör så mycket av. Det betyder att en kraftig vind är mindre benägen att slita sönder din presenning.

Oavsett om du väljer 20 $-presenningen vs. 200 $-tarpen, kommer kunskap om knutar och hur man ställer upp allt att tjäna dig väl.

Välja en plats för att sätta upp din presenning

Välj en plats mellan två träd (eller andra förankringspunkter) som sträcker sig minst 5-7 fot från marken och är allt från 10-20 fot från varandra.

Det fantastiska med att sätta upp ett presenningsskydd är att du, beroende på din längd på repet, sätter upp din presenning nästan var som helst där du kan hitta en ankarpunkt. Även om det inte finns några träd, om du kan hitta ett stenblock som lossnar från marken flera meter, kan du använda detta för att skapa ett skydd.

Om du precis har börjat är det en bra utgångspunkt att hitta två träd 10-20 fot ifrån varandra eftersom du kan använda en åslinje (se här om du inte är bekant med termen: ridgeline)

Jag drar åt en åslinje
Jag sätter upp en rejäl ridgeline med ett rep som skulle vara suuuper overkill för ett presenningsskydd.

Välj din tarpformation (plogspets, platt, etc)

Tarpformationen du väljer avgör hur svårt det är att sätta upp en presenning. Ju enklare formationen är, desto lättare blir det att bygga ditt skydd.

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda och när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

Flat presenning skydd

En av de enklaste presenningsskyddsformationerna är ett platt skydd. Se den här bilden för ett exempel:

Tarp sträckt spänd med en åslinje
Platt skydd i diagonal vinkel

Lägg märke till hur de två kanterna på presenningen är fästa vid åslinjen, medan de andra två kanterna på presenningen sträcks spända diagonalt mot marken. Du kan förankra direkt i marken, men jag tycker att det är lättare att använda en ögla fäst i genomföringen för att sträcka presenningen spänd.

Ett platt skydd som det här är ett av de mest grundläggande och är ett bra skydd, särskilt om du kan sätta upp presenningen så att den blockerar all vind.

  Hjälper HIIT vid långdistanslöpning? 13 för- och nackdelar

Så här knyter du en platt presenning:

 1. Knyt en åslinje mellan två ankarpunkter. En höjd mellan 3-5 fot fungerar bra. -(ser här att lära sig att knyta en åslinje)
 2. Använd två korta öglor av tunt rep (kan vara paracord eller verktygslina) för att knyta Prusik-knutar till huvudåsen på båda ändarna av åslinjen där presenningen ska gå. (behöver inte vara i exakt rätt position eftersom du kan justera dem efter behov) –(se här att lära sig att knyta en Prusik-knut)
 3. Fäst presenningen till de två öglorna knutna med prusikknutar med en växel
 4. Fäst de motsatta hörnen av rektangeln eller fyrkanten på presenningen till marken genom att antingen förankra tarpkanterna eller knyta öglor i tältets hörn och förankra öglorna
 5. Gör presenningen spänd genom att flytta prusikknutarna bort från varandra

Plog Ridgeline

Du kan sätta upp din tarp så att tarpen går diagonalt över en åslinje (så att den bildar en diamant i förhållande till åslinjen)

Plog åslinje. Jag satte upp den här över min hängmatta för att ge mig så mycket skydd mot regnet som möjligt.

Plog ridgeline tarpformationen är en fantastisk form eftersom du kan sätta upp den tillräckligt högt för att få plats med en hängmatta under den, eller så kan du ställa den mycket lägre om du vill sova på marken. Detta kräver en åslinje som är tillräckligt spänd och stark nog att stödja din presenning.

Har du undrat vad skillnaden är mellan en stark knut och en säker knut? Kolla in mina artiklar här stark knutar och säkra knutar.

Att knyta en plogåslinje

 1. Knyt en Ridgeline mellan två ankarpunkter. Om du vill lägga en hängmatta under plogåsen måste du vara allt från 5-8 fot hög
 2. Sätt presenningen diagonalt över åslinjen så att tarpen bildar en diamant i förhållande till åslinjen. (du kan behöva få presenningen på din ridgeline innan du drar åt ridgeline om din ridgeline blir för hög för att nå när den dras åt)
 3. Fäst de två hörnen av presenningen som är PÅ åslinjen till åslinjen med prusiknutar (du kan behöva göra detta innan du drar åt åslinan om nocklinjen blir för hög för att hantera.)
 4. Förankra de två sidorna av åslinjen med paracord (se bilden på min hängmatta för att se hur den orange paracorden har en sida av presenningen säkrad till höger).
 5. Gör tarpen stramare genom att sprida prusikknutarna från varandra

Plogform

En riktigt cool sak med plogformen är att du faktiskt bara behöver en ankarpunkt ovanför marken.

presenning förankrad till ett träd ovan jord med alla andra hörn förankrade på marken.
Plog presenning form. Jag gjorde verkligen ett dåligt jobb med den här. Omständigheterna var inte jättebra men det slutade med att det blev mycket häng i presenningen.

Om ditt rep är tillräckligt spänt är det här ett rejält skydd som kommer att stanna kvar, speciellt när skyddets öppna ände är vänd bort från vinden.

Hur man knyter en plogpresenning

 1. Knyt en åslinje från en ankarpunkt ovanför marken. Detta kan vara allt från 4-8 fot. Den andra ankarpunkten kan förankras i marken. Om du använder en tältpåle för ett markankare, tryck tältpålen mot den motsatta änden av åslinjen för mer säkerhet.
 2. Drapera presenningen diagonalt över åslinjen
 3. Fäst presenningens två hörn PÅ åslinan vid åslinan med prusiknutar
 4. För de två återstående hörnen av presenningen till marken och förankra dem direkt med tältpålar eller genom att knyta en ögla i hörnen och förankra öglan.
 5. Gör presenningen spänd genom att flytta prusikknutarna bort från varandra
  Vad betyder walk-in camping?

Hur man knyter en Ridgeline

Innan jag stängde den här artikeln ville jag ge dig en snabb handledning om hur man knyter en ridgeline.

En åslinje är i huvudsak ett spänt rep mellan två ankarpunkter. Det är en grundläggande form som är en del av flera skyddsrum.

Det finns flera sätt att göra en spänd ridgeline, men just denna metod inkluderar en lastbilsförare.

 1. Knyt en ögla i änden av ett rep
 2. Linda änden av repet (med öglan du just knöt) runt ett träd eller annan ankarpunkt
 3. Mata den motsatta änden av repet genom öglan för att bilda en omkretskoppling runt trädet
 4. Nu när du har en sida av repet förankrad i trädet, linda den andra änden av repet runt en annan ankarpunkt (som ett annat träd).
 5. Skapa en förankringspunkt i repet genom att använda en glidknut eller någon annan ögla, du ska föra den arbetande änden av repet genom denna ögla och göra en remskiva
 6. Dra (nu) linan genom förankringspunkten på repet bort från det första trädet.
 7. Dra åt repet så mycket du kan, och när det är tillräckligt spänt, knyt repet till sig själv med ett eller två halvhakar.
Ett exempel på en lastbilsförare.

Du har nu en spänd åslinje mellan två ankarpunkter!

Hur man knyter en Prusik-knut

En prusiknut är ett sätt att göra ett justerbart ankare som du kan fästa på en åslinje. Med justerbara ankare kan du dra åt presenningen och göra den spänd genom att dra ankaret längs åslinjen.

För att göra en prusik-knut:

 1. Gör en sele genom att binda två ändar av ett kort rep till varandra och bilda en ögla
 2. Placera öglan bakom åslinjen, håll toppen av öglan i ena handen under bindningen
 3. Ta botten av öglan och linda den över och runt åslinjen (passerar genom sig själv). Slå in den 3-4 gånger
 4. Se till att lindningarna gör att repen ligger parallellt med varandra, linjerna ska inte överlappa varandra.
 5. Passera toppen av öglan du har hållit i och för den genom den motsatta änden av öglan över åslinjen
Titta på det här exemplet på prusiken. Lägg märke till hur linjerna alla är parallella med varandra. Om du drar i repet längst ner i öglan kommer linjerna att binda sig och hindrar prusiken från att röra sig. Om du drar prusiken på lindningarna (runt åslinjen), kan du enkelt flytta prusiken.