Den kompletta guiden till maskfiske efter öring

Fiske med maskar är ett av de mest effektiva och avkopplande sätten att fånga öring. De flesta ställen låter dig kasta två linor i vattnet, och när jag är ute kommer jag att ha ett spö med en mask och det andra med en sked eller snurra.

Mitt maskspö är ungefär som en ställ in det och glöm det (nästan) rigg som jag ska kasta ut och låta den sitta ett tag. Jag ska sedan använda mitt andra spö för att kasta och hämta med någon form av aktiv lockelse.

Du kunde lägga nästan vad som helst på det första spöet. Powerbait, ägg, mjuk plast är alla bra val, men inget slår en stor saftig mask. Jag har haft mycket framgång med den här strategin och vi kommer att täcka allt du behöver veta, till exempel vilken spö, lina och krokstorlek som ska användas.

Bästa fiskespö för maskfiske

Det bästa maskspöet för öring, crappie och liten panfish är ett 6-7 fots spinnspö. Ett ultralätt eller lättdrivet spö ger dig mest kastavstånd medan ett spö med snabb verkan ger dig mest känslighet vid bett.

Stångens längd: När det kommer till längd måste du titta på var du ska fiska. Ett längre spö ger dig mer kastavstånd men det blir också svårare att hantera i trånga ställen. Ska du fiska från båt eller kastar du från land?

Om du fiskar i en liten bäck, inte har mycket utrymme att kasta eller backpackar in i en sjö, kommer du förmodligen att vilja åka med mindre 6-fots spö. Det kommer att bli lättare att bära i ryggsäcken och det kommer också att ge dig mer kontroll i trånga områden.

Om du fiskar från en båt eller befinner dig i en öppen flod, kan du åka med en större 7-fots spö. Ett längre spö ger dig mer kastavstånd och det borde också vara lite mer förlåtande när du landar fisk. Hur som helst, alla spö som är mellan 6-7 fot borde göra jobbet.

Rulletyp: Den idealiska typen av rulle för dessa mindre fiskar är en mindre snurrande rulle (någonting 3000 och under). Anledningen till att en snurrande rulle är perfekt är att den kastar lättare beten mycket bättre än något som en baitcasting-rulle.

Jag känner några människor som normalt använder en baitcasting-rulle men de riktar sig främst mot bas. Krokarna är större och väger mer. Dessa spön kommer inte att kasta lättare krokar och beten så bra, så det är därför jag inte skulle rekommendera det till öring, crappie och mindre fiskar.

Stångkraft: För mindre fiskar är den idealiska spökraften ultralätt eller lätt. Dessa spön kommer att kunna kasta lätta beten och krokar mycket längre. Dessutom är de mycket roligare att slåss mot en fisk. Båda kommer att göra jobbet, så det är helt upp till dig.

Rod Action: Den bästa typen av spö för öring är en snabb handling stång. Detta betyder i stort sett att spöet mestadels kommer att böjas i spetsen. Anledningen till att du vill ha det här är att det hjälper dig att känna små tuggor och ger dig en bättre kroksats.

  Bör du bära ett halsband för motocross och smutscykling?

Klicka här för att se våra favoritredskap för öringfiske. Om du undrade så kommer spötypen för andra typer av fisk förmodligen att vara annorlunda. Här är några allmänna riktlinjer för det bästa fiskespöet för maskfiske:

Rulle Längd (ft) Kraft Handling
Öring, Crappie, Bluegill Spinning 6-7 UL/Ljus Snabb
Walleye Spinning 6-7 M Snabb
Steelhead Baitcaster 8,5-9,5 M Snabb
Bas (Texas/Carolina) Baitcaster 7-7,5 MH Snabb
Bas (vänd) Baitcaster 7+ H Snabb
Bas (Drop Shot/Wacky) Spinning 7 M Snabb

Bästa fiskelina för maskfiske

Den bästa fiskelinan för maskfiske är en flätad lina med en fluorkarbonledare. För mindre fiskar som öring kommer användning av en 10 lb fläta med en 4-6 lb fluorkarbonledare att resultera i bästa totala prestanda.

Huvudlinje: För nästan alla mina inställningar kommer jag att använda fläta som min huvudlinje. Jag gillar den eftersom den gjuter bra, är superkänslig och jag kan använda tyngre än normal lina (den är mycket tunnare än fluoro och mono). För någon av de mindre sötvattensfiskarna (öring, kokanee, crappie, etc.) är min go-to en 10 lb fläta.

  • Detta är den bästa flätade linjen för att snurra rullar.

Ledarlinje: När det kommer till din ledare, vill du använda något som är mindre synligt och mer nötningsbeständigt än fläta. Valet är antingen mono eller fluor. För maskfiske gillar jag fluorkarbon mycket mer eftersom det sjunker, det är tuffare än mono, och det är minst synligt. 4-6 lb test är perfekt.

För andra typer av fisk, här är den bästa fiskelinan för maskfiske:

Main Ledare
Öring, Crappie, Bluegill 10 Lb fläta 4-6 pund fluor
Walleye 10 Lb fläta 8-10 pund fluor
Steelhead 50 Lb fläta 15 pund fluor
Bas 20 Lb fläta 12-15 pund fluor

Bästa kroken för maskfiske

Den bästa typen av maskkrok att använda för mindre fiskar som öring är en storlek #8 mask eller beteshållarkrok. Dessa krokar har små hullingar på skaftet eller har en design som håller masken på plats och hindrar den från att lätt glida av.

Krokstorlek: Den idealiska krokstorleken att använda är allt från storlek #8 till storlek #10. Storleken jag använder oftast är storlek #8, men allt i närheten av den borde ge dig fisk.

Jag gillar att fiska med lättare redskap och mindre krokar när jag kan. Denna krokstorlek kommer att gömma sig fint i masken och kommer att kunna kroka i alla storlekar av fiskar. Jag har jämfört ett antal olika krokstorlekar och storlekarna 8-10 resulterade i flest landade fiskar.

Kroktyp: För maskfiske har du egentligen bara två val. Du måste använda antingen en mask- eller beteshållarkrok. Det är superviktigt, annars lägger du mer tid på att sätta maskar på kroken än vad du kommer att fiska.

Anledningen till att dessa krokar fungerar så bra är att de har små hullingar på skaftet som håller masken på plats. När du väl har skjutit på masken kommer det att ta en ganska bra träff för att slå av den. Vissa har inte hullingarna, men krokens design är byggd för att hålla betet på kroken.

Min favoritkrok: Det finns ett antal solida val där ute men de två jag normalt använder är Mustad beteshållarkrokarna eller Gamakatsu maskkrok (på Amazon). Du kan inte gå fel med någon av dem.

  Fiska med svängar: borde du verkligen använda dem?

När det gäller fiske med maskar har du i stort sett två alternativ. Den första är en bobberfiskeuppsättning, som du kommer att använda från land eller från en stillastående båt. Det andra är om du ska trolla.

Bästa riggen för maskfiske

Bobberfiske: Om jag är ute efter öring men jag inte trollar så är det här en av de riggar jag alltid använder. De flesta ställen är tillåtna med två spön, så jag dinglar detta i vattnet tillsammans med en sked eller spinner. Det är en ganska enkel rigg men den är en av de mest effektiva som finns. Så här ser det ut:

Steg 1: Det allra första du vill göra är att fästa din flätade lina på din fluorkarbonledare. Jag gillar att använda Double Uni eller Surgeons-knuten (se hur här), men du kan använda vad du vill.

Anledningen Jag gillar att använda fläta är att den kommer att flyta på vattnet. Detta kommer att få masken att se mycket mer naturlig ut och du kommer förmodligen inte få så många hakar. Jag gillar också fläta eftersom det är färgat och jag kan lätt se när något biter.

Jag gillar att använda fluorkarbon som min ledare eftersom det kommer att sjunka ner till där fisken är. Det är också mycket mer nötningsbeständigt än fläta och är också mindre synligt i vattnet. Var som helst mellan 3-4 fot av ledare är idealiskt.

Steg 2: Nästa sak du vill göra är att fästa din krok. Bara en enkel fiskarknut duger, men du kan använda något annat om du vill.

Steg 3: Efter det vill du fästa din bobber/flottor. Du måste gissa vilket djup fisken är på och ställa in din bobber så att din mask är en bit ovanför dem. Det här är något du måste bråka med.

Steg #4: Det sista steget är att lägga till lite vikt. Det bästa sättet att göra detta är att lägga till ett delat skott 1-2 fot ovanför din mask. Om du fiskar i ström eller behöver kasta ytterligare kan du lägga till en eller två till.

Jävlas: Om jag ska trolla efter öring så är det här en av de riggar jag nästan alltid tar med då det är så enkelt. Du kan göra det ännu mer nybörjarvänligt genom att ta bort några saker, men jag har alltid haft de bästa resultaten med en rigg som ser ut så här:

Steg 1: Det första du vill göra är att sätta den glidande viktklämman på din flätade linje. Detta kommer att glida upp och ner på din linje och det är där du lägger till vikt för att få din mask till rätt djup.

Du behöver inte, men om du vill ta saker till nästa nivå kan du lägga till en pärla. Detta fungerar i stort sett som en buffert mellan din viktklämma och din svivel. Det hjälper bara till att skydda knuten.

Det sista du kan lägga till i din huvudlinje är en vridbar. Du kan använda vilken typ av du vill, men jag gillar att använda en pärlkedja eller kullagersvirvel. Brad’s Chain Swivel (på Amazon) eller Spro kullagersvirvel (på Amazon) är bra alternativ.

  Fiskerullar: Hur mycket ska du förvänta dig att betala

Steg 2: Nästa steg är att fästa fluorkarbon i den andra änden av din svivel. LB-testet spelar egentligen ingen roll, men någonstans precis runt 3 fot är den idealiska längden. Efter 3 fots ledaren, fäst din dodger/blixt.

Dodgers eller blinkers är superviktiga eftersom de kommer att ge din mask lite rörelse. Det kommer att flytta masken från sida till sida, vilket kommer att vara mycket mer attraktivt. De Shasta Sling Blade (på Amazon) är ett bra val.

Att välja rätt dodger-färg kan hjälpa dig att fånga mer fisk. Allt beror på vilken akvarell du fiskar i, men du kan läsa hela vår artikel om den bästa bete- och blinkfärgen för varje fisk.

Steg 3: Efter din dodger, vill du lägga till din fluorocarbon leader. Jag använder normalt ett 4-6 lb-test och längden kommer att vara någonstans runt 12 tum (1 fot). Du vill ha masken ganska nära för att verkligen få den handlingen.

Steg #4: Det sista steget är att fästa din krok och mask. Om du sätter kroken genom maskens huvud och skjuter upp den på skaftet, kommer den att sitta mycket bättre.

Bästa konstgjorda maskar för öring

Den bästa konstgjorda masken för öringfiske är Berkley Power Honey Worm. Den perfekta längden är 2-3 tum lång och de bästa färgerna är något naturligt, som röda och bruna.

Enligt min mening är det inget som slår en levande mask. Ibland kan man inte få dem, och om så är fallet kan en konstgjord mask göra jobbet också. Det finns ett gäng olika alternativ att välja mellan men Berkley Power Honey Worm (på Amazon) har fungerat bra för mig.

Det fina med konstgjorda maskar är att de håller sig på kroken mycket bättre. Om du fiskar med ett barn och inte vill lägga för mycket tid på att lägga till nytt bete, kan konstgjorda vara rätt väg att gå.

Hur man fiskar öring med maskar

Min favorit sak med maskfiske är att du verkligen inte kan gå fel. Så länge den är i vattnet har du en ganska god chans att fånga något. Som sagt, om du tar sakerna lite längre kan du öka oddsen en hel del.

Bobber: Det bästa sättet att fiska med en mask och bobber är att kasta ut den så långt du kan och sakta arbeta tillbaka den till dig. För det mesta kastar jag ut den, låter den sitta i några minuter och fiskar med mitt andra spö. Varannan minut kommer jag att ge masken lite rörelse.

Majoriteten av betten kommer att ske när masken faller. Om du vill ha det bästa resultatet, det här är vad du vill göra:

  1. Kasta ut den så långt du kan.
  2. Låt masken falla hela vägen ner.
  3. Låt det sitta i några sekunder.
  4. Lyft upp spötspetsen.
  5. Rulla i slacken.
  6. Låt masken falla.
  7. Upprepa.

Om du har tagit in din linje igen och ingenting biter, vill du kasta till en annan plats. Arbeta hela området, och om det finns något i området ska det bita.

Jävlas: Det enda du behöver göra här är att ta reda på vilket djup fisken befinner sig på. Allt du behöver göra är att sätta din mask precis ovanför dem. Det gör du genom att lägga till eller subtrahera vikt.

Anledningen till att jag gillar att använda en viktlapp är att det är lätt att lägga till eller ta bort vikt. Börja lätt och fiska en stund. Lägg till lite mer vikt om du inte får några tuggor. Fortsätt göra detta tills du kommer till strejkzonen.