Den kompletta guiden för att vinterställa en stuga

Du tillbringade en rolig sommar i din stuga och du njöt till och med några veckor in på hösten, men nu börjar det bli för kallt för att stanna. Du kommer tillbaka till din stuga på våren, men under tiden bör du vinterförbereda den. Vilka steg behöver du följa för att säkerställa att din stuga är redo för den långa vintern som ligger framför dig?

Så här vinterställer du en stuga:

  • Töm varmvattenberedaren
  • Vinterställ dina apparater
  • Ta bort all mat
  • Dra ner skärmarna
  • Byt ut eller rengör filter
  • Ställ in din termostat
  • Rengör rännorna

I den här kompletta guiden går vi steg för steg och förklarar hur du vinterförbereder både interiören och exteriören av din stuga för att förbereda den för de närmaste månaderna. Genom att följa instruktionerna framåt, när du kommer tillbaka till din stuga på våren, bör den vara praktiskt taget redo att användas!

Vinterställ insidan av din stuga

Töm varmvattenberedaren

Låt oss börja med en viktig vinteriseringsplikt, tömning av varmvattenberedaren. Först vill du stänga av gasen till värmaren. Detta kan kräva att du slår av en brytare om din värmare är elektrisk.

Du bör inte lämna allt det varma vattnet i tanken under de kommande tre eller fem månaderna. Vattnet blir kallt och fryser, vilket kan skada din varmvattenberedare. Eftersom dessa enheter kan kosta hundratals dollar att ersätta, vill du inte göra det om du inte måste.

För att tömma varmvattenberedaren, anslut en trädgårdsslang till värmaren. Den andra änden av slangen ska vara i en hink eller ett annat grunt förvaringskärl. Medan vattnet rinner ut måste du blåsa i rören.

Med andra ord, du skickar tryckluft genom rören på din varmvattenberedare. Detta kommer att accelerera tömningshastigheten.

Använd en luftkompressor och anslut den till din kabins tvättanslutningar. Håll lufttrycket på 35 pund. Om du blåser in för mycket tryckluft i värmarens rör på en gång kan du få dem att splittras.

När din varmvattenberedare är helt tömd, glöm inte att stänga avtappningsventilen!

Vinterställ apparater

Vilka typer av apparater har du i din stuga? De kräver alla vinterisering.

För att vinterisera din tvättmaskin, stäng av din kabins vattentillförsel och koppla sedan ur tvättmaskinen. Töm allt vatten med en slang och en hink som du gjorde med varmvattenberedaren.

Med en andra person, lyft upp din bricka så att den är sex tum från marken. Det kommer att uppmuntra eventuellt kvarvarande vatten i enheten att tömmas.

Häll sedan i en liter giftfritt RV frostskyddsmedel. Stäng tvättmaskinens lucka, låt vätskan rinna och din tvättmaskin är officiellt vinterklarerad.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

För att vinterisera ett kylskåp är stegen inte så olika. Som du gjorde med din tvättmaskin, stäng av kylens vattentillförsel. Om ditt kylskåp har en ismaskin, slå av den också.

Koppla ur kylen och töm ut vattnet helt från maskinen. Lossa sedan vattenlinjen med en skiftnyckel. Vattenlinjerna är vanligtvis placerade runt baksidan av ditt kylskåp. Se till att du har en hink till hands för det extra vattnet som kommer ut.

Med din vän eller partner till hands drar du kylen två tum framåt. Nej, du behöver inte luta den, det ska du inte heller! Du vill bara ha kylen borta från väggen så att enheten inte fryser.

Ta bort all mat

Medan du vinterförbereder ditt kylskåp, se till att du går igenom och tar ut all mat där. Om ditt kylskåp har en ansluten frys, vill du rensa bort det också. Rengör sedan kylen.

Du har förmodligen mat någon annanstans i din stuga än kylen och frysen. Allt måste gå, så kontrollera varje skafferi, skåphylla och låda.

Vissa stugägare lämnar oförgängliga varor. Det är ditt val, men det bjuder in hungriga, kalla djur som inte har kunnat hitta mat. Nu har de gratis måltider som kan räcka i veckor eller månader.

Under tiden parar sig dessa gnagare och varelser, bajsar och reproducerar sig, för att inte tala om att de kan tugga upp allt som finns kvar i din stuga. Om du måste ha oförgängliga varor, förvara dem i lufttäta behållare.

Säkerhetslinnen med malkulor

Du behöver inte tömma din stugans linneskåp, men du vill skydda de sängkläder du lämnar till våren. Applicera några torktumlare ovanpå sängkläderna eller lägg till malkulor. Malbollar är ett särskilt bra avvisande medel mot ormar, råttor, möss, rådjur, skunkar och ekorrar.

Dra i Shades

Även om vintern inte är förknippad med solljus, skiner solen fortfarande under de glesa timmarna av dagsljus. Även på molniga dagar kommer solens genomträngande och skadliga UV-strålar att tränga igenom.

Om det finns några möbler i rummen i din stuga kan solen blekna dem. Du vill inte komma tillbaka till trista, solblekta möbler på våren, så dra för alla gardiner och nyanser i din stuga. Detta kan också hindra brottslingar från att bryta sig in, eftersom de inte kan se in i din uppenbart övergivna stuga.

Koppla bort apparater och elektronik

Du har redan tagit hand om stora apparater som kylskåp och tvättmaskin, men alla andra apparater och elektronik i hela kabinen måste vara avstängd för vintern som ligger framför dig.

  Var kan man köpa innerslangar för pulka

Om du till exempel har en persondator i kabinen, koppla ur den. Detsamma gäller för tv-apparater, en torktumlare och till och med din köksmikrovågsugn. Om du får några stormar kan strömstötar döda din favoritelektronik och apparater.

På tal om apparater som ditt kylskåp så är det ingen dålig idé att lämna kylskåpsdörren öppen. Eftersom ditt kylskåp är tomt, bjuder du inte in djur. Vad du är gör är att vädra ut kylen så att den inte blir unken eller illaluktande.

Ändra eller byt ut filter

Oavsett om det gäller din ugn, din tvättmaskin eller din luftkonditionering, måste du kontrollera filtren. Mer än troligt måste du byta filter också. Smutsiga filter kan vara en brandrisk, så glöm inte detta steg!

Ställ in termostaten

Du kan inte stänga av värmen helt när du är borta från din stuga. Platsen kommer att förvandlas till ett isblock! För att undvika främmande elräkningar när du kommer tillbaka till kabinen månader från och med nu, ställ in termostaten på en temperatur på minst 55 grader Fahrenheit.

Vinterförvaring utanför din stuga

Förvara all utrustning i garaget

Nu när interiören av din stuga är tillräckligt vinterklar, är det dags att gå vidare till exteriören. Alla leksaker och utrustning som du hållit utanför måste gå in i garaget. Glöm inte även dina möbler som bord, paraplyer och uteplatsstolar.

Om du har en båt måste du hitta ett hem för det också. Du måste också ta bort alla elektriska ledningar samt båthissar från kajen, särskilt om din stuga ligger nära en sjö. Sjön kommer sannolikt att frysa över vintern, så att lämna all båtutrustning (såväl som själva båten) i vattnet är inte klokt.

Rengör rännorna

Som att man inte kommer undan med att inte rensa sina hängrännor hemma, gäller samma ansvar på stugan. Du kommer förmodligen att behöva en hög stege för att nå toppen av rännorna. Det är ingen dålig idé att ha en andra person som spotter ifall du glider av stegen.

En skopa kan hjälpa dig att rensa bort det som har fastnat i dina rännor som döda löv och annat skräp. Vi rekommenderar att du lägger ner en presenning under rännan så att alla pinnar och löv inte smutsar ner din gräsmatta.

Ta dig tid att kontrollera deras skick medan du rengör rännorna. Vissa husägare slår på en trädgårdsslang och spola av stuprören och rännorna med vatten för att avgöra om rännorna läcker.

  Underhåll av fiskebåt: Allt du behöver veta

Du vill också hålla ögonen öppna för hängrännor, speciellt om dina är av metall. Sjunkande hängrännor behöver inte nödvändigtvis bytas ut, men du måste köpa en rännhängare för att återställa rännans form.

När du är klar med att rengöra och inspektera rännorna kan du kratta bort röran från presenningen, lägga den i en soppåse och fortsätta vinterförbereda din stuga.

Kolla taket

Innan du klättrar nerför stegen, ge ditt stugtak en grundlig undersökning. Du kommer inte upp här mycket, så nu är det lika bra som alltid att titta.

Som du gjorde med rännorna, kolla efter läckor runt taket samt lösa tätningar. Dessa kan släppa in djur, vilket kan förklara eventuella skadedjursproblem du har haft i stugan under det senaste året. Om någon av takshinglarna är spruckna, upphöjda eller på annat sätt skadade bör du byta ut dem innan du lämnar stugan för vintern.

Det hårda, torra vädret på vintern kommer bara att förvärra takproblemet. När du återvänder till din stuga under den varmare årstiden kan du vara nere på några bältros!

Inspektera ventilerna, rören och ledningarna

Du är inte klar med din hyttinspektion än. Du vill också se över hela exteriören, särskilt dörrar, fönster, rör, torktumlare och kablar. Alla tätningar ska vara intakta, precis som på taket. Om du har lösa tätningar, byt ut dem mot tätning innan du lämnar hytten för vintern.

Om du ser läckor i rören eller skadade ledningar är detta frågor som du måste ta hand om innan du kan förklara din stuga vinterklar. Vi rekommenderar att du ringer en rörmokare eller elektriker beroende på ditt problem istället för att försöka lösa dessa problem själv.

Kratta och klipp gräsmattan

Även om vintern är när de flesta husägare tar en paus från underhållet av gräsmattan, kommer gräset runt din stuga fortfarande att växa. Det skadar inte att ge gräsmattan en sista kratta för nu. Klipp sedan den och förvara din gräsklippare med resten av din utrustning så att den inte skadas av vinterkylan.

Slutgiltiga tankar

Vinterförvaring av en stuga kommer att garantera kvaliteten på din stuga inte bara för nästa vår/sommarsäsong, utan under många år framöver. Genom att ta med några kompisar eller familjemedlemmar för att göra jobbet med dig kan du vinterförbereda din stuga helt på en eftermiddag. Lycka till!