Den kompletta guiden för att vinterställa en stuga

Att spendera tid i stugan är ett av de bästa sätten att spendera tid på. Under hela året är det en rolig och avkopplande plats att vara på.

Vintern är en av de bästa tiderna att komma bort till stugan. Jag älskar att använda stugan som hemmabas för pulka och lek i snön. Det är också en av de bästa platserna att gå till för att tillbringa semestern. Men om du har en stuga måste du ta några viktiga steg för att göra den redo för vintern. Det gäller även om du planerar att använda din stuga under vintern.

Det finns egentligen två olika sätt att vinterisera en stuga. Oavsett om du planerar att vara tillbaka hela vintern eller planerar att lämna det till våren, måste du vidta några åtgärder för att förhindra skador och minimera energianvändningen när du är borta. Det finns dock vissa saker som kan skilja sig lite om du planerar att besöka hela vintern eller låsa in till våren. Så låt oss prata om stegen du behöver ta för att göra din stuga redo för vintern.

Hur vinterklarerar man en stuga för hela vintern?

Många människor har vant sig vid vad de kallar en 3-säsongsstuga. Det är en stuga som används på våren, sommaren och hösten. På vintern stängs den här stugan helt av och knäpps till för säsongen.

Om det är så du hanterar din stuga, måste du se till att när sen höst kommer, tar du dig tid att göra en fullständig övervintring på din stuga.

Min rekommendation här är att du skapar din egen detaljerade checklista över alla saker du behöver göra. Jag ska ge många exempel här, men alla kommer inte att gälla din stuga. Gör en checklista, skriv ut den och kontrollera faktiskt varje objekt när du vinterställer din stuga. Att missa en enda sak kan bli dyrt.

Låt oss börja med saker att göra utomhus

 • Raka upp alla löv, pinnar och barr inom 30 fot från kabinen. Detta är området runt din stuga som kallas den försvarsbara zonen. Att hålla den fri från brännbart material på marken är viktigt för att hålla din stuga säker från bränder.
 • Samla ihop alla dina utomhusleksaker, möbler och apparater och förvara dem för vintern. Grillar, utomhusbord och stolar, allt som används utomhus runt stugan bör packas undan om du inte vill att det ska snöa på och frysa. Att ha snö samlat på dessa saker och sedan tina och frysa kan orsaka skador som tvingar dig att byta ut dessa saker mycket oftare än nödvändigt.
 • Om du har en gräsmatta, ge den en sista klippning.
 • Vinterisera utomhusgräsutrustning, transporter och leksaker. Gräsklippare, motorsågar, terränghjulingar, smutscyklar, vad du än har. Allt som drivs av ett batteri bör ta bort batteriet. Sätt dessa batterier på en underhållsladdare för att hålla dem laddade. Annars kommer du att byta ut dem under våren. Du bör ta bort bränslet eller lägga en lämplig mängd bränslestabilisator i och fylla bensintanken med färsk bensin. Dessa två steg kommer att göra dina saker lätta att starta upp på våren. Om du inte gör detta kan du behöva repareras till våren.
 • Vidta lämpliga åtgärder för att övervintra alla båtar och lägga till som du kan ha vid din stuga.
 • Om du har sprinkler eller till och med en slang på din fastighet, rensa ut alla utomhusvattenledningar. Koppla bort eventuella slangar från slanghaklappen, töm ut vattnet och förvara det sedan i ett skjul eller garderob.
 • Rensa ur hängrännor och inspektera takspån. Leta efter trasiga bältros och upphöjda kanter.
 • Leta efter sprickor eller öppningar i din grund, mellan grunden och väggarna och runt ventiler. Alla öppningar som dessa är som neon välkomstskyltar för skadedjur. Fyll eventuella små sprickor med caulk. För större sprickor kan du fylla dem med ett trådnät eller till och med stålull och sedan lite expanderbart skum. Metallen kommer att hindra skadedjur från att tugga igenom.
 • Om du märker skador på sidospår har du förmodligen större djur som tuggar på träet. Om detta händer, spraya den nedre sidospåren runt hela kabinen med en anti-tugga spray. Medan du håller på, spraya någon buggbarriär både utanför och inuti hela vägen runt och runt alla öppningar som dörrar och fönster för att hålla insekter och spindlar ute.
 • Stäng av brytaren till den yttre vattenpumpen och alla andra drivna utomhussaker.
  Hur ofta ska jag rengöra min snöskoterkolhydrat?

Återigen, dessa kommer inte alla att gälla dig, men gör en lista över de saker som gör och bocka av den listan varje vinter.

Låt oss nu gå vidare till vad som behöver göras inomhus

 • Om du har en termostat och tillräckligt med el och gas för att driva din värmekälla hela vintern, ställ bara in din termostat på lågt, men inte lägre än 55°F. Detta kommer att hjälpa till att hålla rören från att frysa. Innan du åker till vintern, rengör eller byt ut ditt ugnsfilter för att hålla ugnen igång effektivt.
 • Stäng av annan ström till din stuga. Stäng av alla brytare till saker som kylskåp, ugn, lampor och eluttag.
 • Ta bort allt från kylen. Låt kyl- och frysdörren vara öppna åtminstone något så att de kan lufta ut. Om du lämnar ett kylskåp stängt i rumstemperatur hela vintern kommer det att lukta unket när du kommer tillbaka.
 • Stäng dina persienner och/eller gardiner. Detta skyddar insidan av din kabin från solljus och hjälper också till att hålla potentiella inkräktare ute.
 • Stäng av din varmvattenberedare och töm den. Töm också alla vattenledningar genom att hitta den lägsta kranen i din kabin (kanske en extern slanghaklapp om du har en) och öppna den. Med vattenpumpen till huset avstängd kommer detta att tömma ut vattnet i systemet. Öppna alla andra kranar i huset också tills vattnet slutar rinna någonstans. Du behöver inte nödvändigtvis dränera vattenledningar om du kan hålla din stuga vid 55°F eller varmare hela vintern. Men om du inte kan, bör du definitivt göra detta steg.
 • Du kan ta detta ett steg längre genom att installera en koppling till din luftkompressor där vattnet kommer in i kabinen, någonstans som är lätt att ta sig till, och sedan använda en luftkompressor för att blåsa ut vattenledningarna efter att vattnet har tömts. Detta kommer att hjälpa till att få ut eventuellt poolat vatten ur dina vattenledningar.
 • Använd frostskyddsmedel av RV-kvalitet för att hälla ner avloppen i din kabin. Du behöver inte ett ton, bara tillräckligt för att fylla P-fällorna så att vatten inte samlas i dem och fryser vilket gör att dina avloppsledningar brister. Detta inkluderar toaletterna. Du behöver inte fylla vattentankarna på baksidan av toaletten med frostskyddsmedel. Häll bara ner lite i toaletten så gör det jobbet.
 • Om du har ett vindsutrymme, se till att det är ventilerat så att det kan hålla sig kallt. Om ditt vindsutrymme är för varmt kommer det att göra att eventuell snö på taket tinar och sedan fryser om och om igen. Detta leder till isbildning som kan vara mycket skadlig. Det är bättre att hålla ditt vindsutrymme kallt.
  Varför är luftballongturer så dyra?

Behöver jag vinterförbereda min stuga om jag ska använda den under vintern?

Svaret är fortfarande ja. Om du lämnar din stuga och stänger av värmen, även under några dagar på vintern, kan dina rör frysa och orsaka alla möjliga skador. Att all vinterisering utomhus fortfarande ska göras på vintern. Även om du stannar kvar eller planerar att besöka hela vintern, måste dina utomhusgasdrivna verktyg vinterklareras.

Om du kommer att besöka hela vintern kan listan ovan definitivt justeras. Faktum är att om du besöker nästan varje helg och har tillgång till tillräckligt med kraft och bränsle för att hålla din stuga uppvärmd medan du är borta, så kan du komma undan med att inte tömma ut alla vattenledningar. Men om din stuga värms upp av en braskamin, eller om du har ett solsystem med batterier som behöver laddas medan du är borta, då behöver du absolut tömma ut allt vatten.

Här är några andra saker du kan lägga till i listan ovan eller eventuellt ta bort om du planerar att besöka hela vintern.

 • Förbered alla gasdrivna vinterleksaker du kommer att använda. Om du har snöskotrar, ta ut dem och redo att åka. Sätt tillbaka batterierna och byt olja så att de är redo att användas när du kommer.
 • Om du kommer att använda den regelbundet behöver du kanske inte lägga undan alla dina utemöbler, grillar, eldstäder etc. Förvara dem bara där de är täckta och skyddade från is, snö och sol. Men se till att de är lätta att komma ut och använda när du går tillbaka till stugan.
 • Du behöver inte stänga av alla brytare som vi pratade om ovan. Gör bara som du brukar när du lämnar kabinen och stänger av apparater.
 • Tillbaka till vattenledningar, om du inte kan hålla kabinen varm bör du ändå tömma och till och med blåsa ut vattenledningar innan du åker. Detsamma gäller för att sätta frostskyddsmedel i avloppsrören. Men om du kan hålla insidan av kabinen varm kan du hoppa över detta steg.
 • Allt annat enligt beskrivningen ovan och som är tillämpligt på din stuga. Även om du kommer tillbaka hela vintern, är hösten en bra tid att städa upp området runt din stuga och se till att allt är i gott skick för att hålla skadedjur borta. Även om du bara är borta några dagar, kommer insekter och djur att leta sig in om du tillåter dem. Det blir kallt ute och din stuga erbjuder skydd mot väder och vind.
  Hur mycket kostar en 2-sits sida vid sida?

Varför måste jag vinterförbereda min stuga?

Det finns några stora problem som kan hända om du inte vidtar de rätta åtgärderna för att vinterisera din stuga.

 1. Rör fryser och orsakar dyra skador
 2. Is byggs upp på taket och orsakar dyra skador
 3. Dina sommarredskap och leksaker kommer inte att börja på våren
 4. Skadedjur hittar ett vinterhem inuti som orsakar dyra skador
 5. Matförstöring lockar till sig skadedjur som orsakar dyr skada
 6. Löv, barr och ved som lämnas för nära kabinen skapar en brandrisk som kan leda till totalförlust eller åtminstone dyr skada
 7. Pilotljus och gas som lämnas på leder till bränder som orsakar totalförlust eller dyr skada

Märker du en trend här?

Att lyfta från din stuga under vintern utan att vidta dessa åtgärder, även om det bara är en vecka, kan leda till allvarliga skador. Denna skada är vanligtvis dyr eller svår att reparera. Så gör det rätt. Ta dig tid att gå igenom din checklista varje gång du lämnar din stuga på vintern. Det kommer att spara mycket mer tid, pengar och huvudvärk senare.