Den bästa fiskelinan för trolling

Vid trolling drar man ofta med sig linan på en båt. Du behöver en stark, stretchig fiskelina för denna form av fiske, men vilken är den bästa sorten?

Den bästa typen av fiskelina för trolling är utan tvekan monofilament. Billigare än en flätad fiskelina och med bättre knutstyrka, en monofilamentlina har den sträckning du behöver när en tung fisk attackerar din lina aggressivt.

I den här guiden kommer vi att gräva mycket djupare in i fördelarna med en mono fiskelina för trolling. Vi kommer också att dela några av våra bästa rekommendationer för en monofilamentfisklina så att du kan göra dig redo för din nästa trollingtur. Fortsätt läsa!

Varför monofilament är den bästa fiskelinan för trolling

Trolling har av vissa kallats den ultimata fisketekniken. Poängen, som vi berörde i introt, är att dra bete eller ett drag genom havet från din fiskebåt. Du kan använda en lina åt gången, men många sportfiskare föredrar flera linor.

Med tanke på de långa kastavstånden och vikten på fisken du kan fånga behöver du en stark och hållbar typ av fiskelina. Här är några anledningar till att vi tror att en monofilamentlina passar för räkningen vid trollfiske.

Stor knutstyrka

För att säkra ditt redskap, bete eller krok till din fiskelina måste du knyta knutar. Det sista du vill efter att ha lärt dig alla de mödosamt olika typerna av fiskeknutar är att knyta av en och få linan att knäppa nära knuten.

Men med några svagare typer av fiskelina är det det exakta ödet som kan drabba dig. Det är därför en fiskelina med exceptionell knutstyrka är avgörande vid trolling.

Med en monofilamentfisklina kommer knutstyrkan att hålla sig över tiden. Om du hanterar flera linor som du brukar göra när du fiskar troll, behöver du inte oroa dig för att en viss lina eller flera av dem knäpper på dig.

Minskad synlighet

Trollingmotorer finns för att minska ljudnivåerna från din motor så att du inte skrämmer bort fisken, men vissa kan fortfarande skrämmas av din båts rörelse i vattnet. Det sista du vill göra är att göra dig mer uppenbar med en mycket synlig fiskelina.

Monofilament fiskelina är älskad för sin nästan osynliga.

När fisken är i vattnet kommer den att ha svårt att avgöra var din fiskelina är. Om de inte ser det kanske de inte inser att det levande betet de mumsar på är fäst vid en fiskekrok.

Du har nu det perfekta tillfället att rulla in en stor fisk!

Tunnare diameter

Handlar du din fiskelina utifrån dess diameter? Om inte, bör du börja.

Ju tunnare eller mindre diametern på fiskelinan är, desto djupare kan betet vanligtvis bli. Om du fiskar med ett jerkbete eller ett crankbait, måste du ha en lina med tunn diameter.

En monofilament fiskelina har en tunnare diameter så att du kan nå ytterligare djup när du trolling.

  Är en Polaris RZR Street laglig?

Bra grad av stretch

Vissa sportfiskare är rädda för sträckbara fiskelinor, speciellt om de är nybörjare inom fiske, men lite stretch är inte det värsta.

Den stretchiga kvaliteten på fiskelinor som monofilamentlinor gör att linan sträcker sig när den är under en tyngre belastning utan att knäppas.

Monofilament är dock inte alltför töjbart. Snarare har den en kontrollerad mängd stretch. Med andra ord, den är smidig när och var du behöver den, men inte överdrivet.

Utmärkt nötningsbeständighet

När din fiskelina färdas genom vattnet kommer den utan tvekan att kopplas samman med havsfaror som stenar, grov sand, koraller, varelser med hårda skal och annat skräp som flyter genom vattnet.

Utan nötningsbeständighet kommer din fiskelina att försvagas. Efter att ha fått mer påfrestning på denna skadade del av linan är det bara en tidsfråga innan linan knäpper.

Du behöver inte stressa över det när du trolling med en monofilamentlina. Monofilament är gynnat för sin höga nötningsbeständighet.

Användbar med en mängd olika fiskekrokar

Fiskekrokar finns i en mängd olika former och storlekar, och monofilament är kompatibelt med många av dem. Du kan fritt byta typ av fiskekrokar du använder från morgon till eftermiddag eller från dag till dag utan att behöva byta fiskelina. Nu är det effektivisering av verksamheten!

Kastar enkelt

Trolling involverar ofta långdistanskastning, ibland så långt ut som 80 fot. Om din fiskelina är tät eller skrymmande, kommer du inte att kasta långt. Du skär dig liksom av vid knäna, eftersom du inte kommer att kunna fånga många fiskar.

En monofilament fiskelina kastar smidigt och enkelt så att du kan fiska på det sätt som trolling kräver. Du ska inte gå hem tomhänt!

Bra flytförmåga

Flytkraften hos monofilament hyllas ofta också. Du bör dock vara medveten om att när du använder linan ett tag kommer den att absorbera vatten. Monolinjen kommer inte att flyta lika bra vid den punkten.

Rättvisa kostnader

Ingen fiskelina är överdrivet billig, men allt behöver inte göra ont i plånboken heller. En monofilament fiskelina anses vara rimligt prissatt bland sportfiskare. Du kan fylla på med fiskelina utan att spendera en förmögenhet, och det är alltid en utmärkt känsla.

Ska du använda andra typer av fiskelina för trolling?

Vad händer om du besöker din favoritbutik för fisketillbehör innan din stora fisketur men monofilalinan är slutsåld? Du kan inte handla online just nu eftersom du redan är på väg till sjön eller floden.

Om du måste kan en fluorkarbonfisklina fungera i utbyte mot monofilament, speciellt om du planerar att trolling i klart vatten. Fluorocarbon har dock inte riktigt den flytkraft som en monofilamentlina har.

Dessutom kommer fluorkol att sjunka gradvis. Detta kommer inte att begränsa hur långt du kan kasta din linje, och om du använder crankbaits bör deras funktionalitet inte heller påverkas.

  Hur man använder en Baitcasting Rod

Varför sjunker en fiskelina med fluorkarbon? Det beror på tätheten av fluorkolväten, som är högre än en monofilamentfisklina. Men som du kommer ihåg från förra avsnittet kan monofilament fortfarande sjunka. Det tar bara ett tag, eftersom linan behöver absorbera vatten.

Tänk på om du måste köpa en fluorkarbonfisklina istället för en monofilamentlina att den förra kostar minst dubbelt så mycket som monofilament.

Vi rekommenderar att du håller dig borta från en flätad fiskelina om du inte trycker på det.

En flätad fiskelina kommer också att bli dyr. Bortsett från det är en flätad fiskelina inte bra för långdistanskastning eftersom flätan kan börja gräva ner sig och bryta ner sig själv.

Knutstyrkan hos en flätad fiskelina är inte heller lika bra jämfört med en monofilamentlina.

Våra favoritmonofilament trollinglinor

Som avslutning har vi samlat våra sex bästa monofilamentfisklinor som du kan använda för din nästa trollingtur. Dessa exceptionella, rimligt prissatta fiskelinor har de egenskaper som monofilament som beskrivs ovan.

Låt oss ta en närmare titt.

Hurricane HCM-100 Monofilament fiskelina

Börjar vår lista är Orkanen HCM-100 monofilament fiskelina.

Denna högkvalitativa fiskelina är nästan osynlig när den väl når vattnet. Bristen på synlighet av en fiskelina, för att upprepa, gör linan mer oupptäckbar att fiska så att de kan göra misstag och bita ditt bete.

Nötningsbeständig också, du kan köpa Hurricane monofilament fiskelina i ett halvt punds spolekvantitet, vilket är 275 yards. Fisklinan är klassad för 100 pund, så varsågod och använd den under dina tuffaste fiskeexpeditioner!

KastKing Worlds Premium Monofilament Fishing Line

Om du vill ha exceptionell kvalitet från din monofilamentlina, handla då KastKing. Deras premium monofilament har högdensitets nylontrådar gjorda av KastKings egen unika formel.

Tillverkaren lovar att deras monofilamentlina har större styrka och mindre slitage än din genomsnittliga monolina.

Testad för upp till 30 pund belastning på linan, kastar KastKings monofilamentlinje ut smidigt. Monofilamentet med tunn diameter kan användas som en ledarlinje på grund av dess utmärkta nötningsbeständighet och imponerande styrka.

Parallel Roll Track-teknik förbättrar din rullekapacitet så att gjutning och hantering känns bättre än att använda andra monofilamentlinor.

Dessutom gjorde KastKing sin premium mono-linje mindre absorberande så att monofilamentet inte fylls med vatten och börjar sjunka efter några timmars användning.

Du kan välja mellan flera färger som ska ha låg synlighet i vattnet. Färgerna inkluderar Sunrise Yellow, Rebel Red, Pink Shocker, Mountain Green, Ice Clear och Chrome Blue.

Du kan köpa denna fiskelina i mängder på 300 eller 600 yards.

Berkley Trilene XL Monofilament fiskelina

Vi nämnde tidigare att monofilamentlina vanligtvis är billigare än fluorkolväte och flätade fiskelinor, och det är verkligen fallet för Berkley Trilene XL linje.

Denna fyndfisklina snålar inte det minsta med kvaliteten. Förlåtande, allsidig, lättanvänd och med god knutstyrka är Trilene XL mono-linjen alltid bra att ha redo att köra på rullen.

  Varför dör Kokanee efter lek?

Trilene XL-linjen är neutralt flytande så att den inte sjunker för långt ner i vattnet. Berkley rekommenderar att du använder denna monofilamentfisklina med spinnerbaits och topwaterbeten, speciellt för bästa resultat.

Trilene XL fiskelina är älskad för sin styrka och smidiga kast och är mindre benägna att böja eller vrida sig. Denna tydliga linje är klassad för åtta pund. Du kan köpa monofilamentfisklinan i mängder på 330 yards.

Calamus Bastion Monofilament fiskelina

Designad för både saltvatten och sötvattentrolling Calamus Bastion monofilament fiskelina är rimligt prissatt och mycket pålitlig.

Bastionlinan är nästan osynlig så att även linskygga fiskar är mer benägna att komma ut och bita på ditt bete. Som sagt, om du föredrar en färgad fiskelina, finns Calamus Bastion lina även i svart.

Brottmotstånd ger dig självförtroendet att knyta alla fiskeknutar du behöver på denna monofilamentlina. Det knäpper inte på dig.

Bastion designade också Calamus monofilament-linjen för att absorbera mindre vatten så att den inte sjunker lätt.

Nötningsbeständigheten hos denna fiskelina är också av toppklass, och Bastion monofilamentlina är klassad för 4 till 30 pund belastning. Du kan köpa den i mängder som 600 yards, 900 yards, 1 500 yards och 2 200 yards.

Zebco Outcast Monofilament fiskelina

En monofilament fiskelina kan ha högt minne, vilket betyder att den inte kommer att hålla sig rak länge. Inte den Zebco Outcast fiskelina.

Denna monofilamentlinje är designad med ett lägre minne så att den inte böjar, vrider sig eller böjer sig.

Mer känslig än de flesta monofilamentfisklinor, du kommer att veta exakt när du får ett bett på din fiskelina. Draghållfastheten är en annan anmärkningsvärd egenskap.

Zebco Outcast monofilament fiskelina är klassad för sex pund last på 650 yards. Linjen finns i en färg, klar.

RUNCL PowerMono fiskelina

Slutligen finns det RUNCL PowerMono fiskelina. Denna monofilamentfisklina har utmärkta stötdämpande egenskaper.

Ännu bättre är dess oslagbara knutstyrka. PowerMono fiskelina är mindre tät än andra märken av monofilamentlinor, så dess flytkraft förblir neutral. Du kan förvänta dig en långsam sjunka djupare ner i vattnet så att du kan använda både flytande diskanthakade beten och toppvattenbeten.

Aggressiva strejker? Plötsliga drag på din lina? Styrkan i PowerMono fiskelina är tillräckligt för att du ska få mer stötstyrka och hållbara krokar.

I kombination med den här fiskelinans knutstyrka och nötningsbeständighet är PowerMono en tuff grej!

Du kan välja mellan Low-Vis- eller High-Vis-linjer beroende på var du trollar. PowerMono fiskelina har rätt mängd stretch att starta!

De tillgängliga färgerna för RUNCL PowerMono fiskelina inkluderar gul, brun, orange, guld, grön och klar.

Slutgiltiga tankar

När du trolling kommer en monofilament fiskelina att vara din bästa vän. Fisklinan har bra sträckning, hög känslighet, kraftfull knutstyrka, osynlighet, hyfsad flytkraft och kraftig draghållfasthet för att fånga mer fisk från din båt!