Den bästa fiskelinan för jiggning

Få fiskedrag gör jobbet så effektivt som en jigg, vilket är anledningen till att sportfiskare helt och hållet föredrar jigging som en fisketeknik. När du jiggar bör du dock inte bara tänka på vilken typ av jigg du väljer. Du behöver också en bra fiskelina. Vilken typ rekommenderas?

En fiskelina med fluorkarbon är den bästa typen av lina för jiggning, särskilt när den används som ledarlina. Denna typ av fiskelina är gynnad för sin brist på vattenabsorption, UV-beständighet och låga sikt. Du kan använda fluorkarbon med en flätad lina som huvudlina.

Den här guiden för att använda en fluorokarbonfisklina vid jiggning kommer att förklara vad som gör en fluorolina till ett så exceptionellt val. Vi kommer till och med att rekommendera några av våra favoritmärken för fluorkarbonfisklinor, så se till att du fortsätter läsa. Det kommer mycket bra information!

Varför Fluorocarbon Line är den bästa fiskelinan för att jigga

Många sportfiskare kommer att använda en ledarlina när de jiggar, med en ledare som syftar på den del av fiskelinan som är ansluten till kroken eller beten. Ledarlinjen fäster vid huvudlinjen.

För den så viktiga ledarlinan är en fluorkarbonfisklina ett utmärkt val. Här är några egenskaper som gör en fluorlina så skicklig för jiggning.

Stjärnknutstyrka

När du sätter upp en jiggrigg måste du knyta din ledarlinje till din huvudlinje. Om den ledarlinjen är benägen att knäckas när du gör en knut, kommer du att få en frustrerande dag. Du måste knyta och knyta om ledarlinjen tills du kanske tar slut.

Du behöver inte oroa dig för sådana påfrestningar när du arbetar med en fluorkarbonlinje. Fluorocarbon har en polyvinylidendifluorid- eller PVDF-konstruktion. Detta slitstarka material har utmärkt knutstyrka.

Du kommer sömlöst att kunna knyta din ledarlina till din huvudlina med vilka fiskeknutar situationen än innebär. Fluorkarbonfisklinan försvagas eller knäpper inte när du behöver den som mest.

Icke-absorberande

Det kan vara riktigt frustrerande när man lär känna egenskaperna hos en typ av fiskelina när linan är torr, då är det helt annorlunda i vattnet.

Du använder inte en fiskelina torr, trots allt, så när dess egenskaper ändras så, är det som att du är helt ny på den typen av fiskelina.

En fluorkarbonfisklina absorberar inte vatten. Det betyder att dess egenskaper förblir desamma oavsett om det är torrt eller blött. Du kan lita på din fluorkarbonfisklina när du jiggar såväl som vid andra fiskestilar.

Mindre risk för UV-försämring

Solen värmer och ger oss en humörhöjning, men det är farligt också. Det är därför du alltid bär solskyddsmedel och UV-beständig beläggning när du tillbringar en dag ute på din båt.

Tja, det är inte bara dig som du behöver skydda mot UV-strålar, utan även din fiskelina. Om du fortsätter att återanvända samma trådspole kan UV-försämring göra att linan försvagas eller går sönder. Detta kommer att hända vid de mest olämpliga tidpunkterna, som när en stor, kraftig fisk drar i din lina.

  Underhåll av fiskebåt: Allt du behöver veta

Även om en fiskelina med fluorkolväte kan ådra sig UV-skador, jämfört med andra typer av fiskelinor, är fluor mycket mer UV-beständig. Det är en av dess bästa egenskaper överlägset!

Härdig och nötningsbeständig

Naturligtvis är solljus inte den enda faran du behöver oroa dig för när du jiggar med en ledarlinje och en huvudlinjeuppsättning. Från tuff terräng till varelser med hårt skal, flytande skräp, koraller och hela nio, dessa föremål kan skrapa och skada din fiskelina.

Andra typer av fiskelinor kan vara benägna att gå sönder efter lite skador, men det är inte fallet för en fluorkarbonfisklina. Den tål dagligt slitage eftersom den är så nötningsbeständig.

Brist på stretch

Ju mindre en fiskelina sträcker sig, desto känsligare är den. Med andra ord kan du känna ännu mer subtila bett än vad du skulle kunna med en lina som sträcker sig längre.

Även om en fiskelina med fluorkolväte har en viss grad av sträckning, är det bara cirka 25 procent. En fiskelina med fluorkolväte bör sträcka sig mindre än en monofilamentlina, vilket är ytterligare en anledning till att vi rekommenderar den för jiggning.

Bra sjunka

Vi nämnde tidigare att en fiskelina med fluorkarboner inte ändrar egenskaper mellan att vara våt och torr eftersom den inte absorberar vatten. Som sagt, det sjunker i vattnet till en viss grad.

Detta har inget att göra med hur absorberande vattnet är. Det beror snarare på fiskelinans täthet.

Låg sikt

Vi sparade det som utan tvekan är den bästa egenskapen hos en fiskelina med fluorkolväten till sist, och det är så det är nästan osynligt i vattnet.

Anledningen? Fisklinan är tätare än till och med vattnet, vilket gör det väldigt svårt att se när din lina väl flyter ner i vattnets djup.

Vilka är fördelarna med en låg siktlinje? Tja, linskygga fiskar som vanligtvis håller sig borta från din jiggrigg kan vara mer sannolikt att bita på din jigg eftersom de inte såg fiskelinan.

Du kan fånga fisk ovetande så att du kan fylla din kylare!

Ska du använda andra typer av fiskelina för att jigga?

Som vi har etablerat ansluter en ledarlinje till en huvudlinje, och vi rekommenderar inte fluorkol för den senare, bara den förra.

Du kommer oftast att vilja använda en flätad huvudlina med en fluorkarbonledare för att jigga.

Ledarlinjen bör betygsättas för sex till åtta pund, särskilt om du vill fånga fiskarter som gös. Fäst sedan det till en flätad huvudlina som testats för åtta till 10 pund.

Vissa sportfiskare använder en flätad huvudlina som är klassad för 12 till 25 pund för att fånga gös, särskilt när de prickar eller spinner.

En flätad fiskelina, som fluorkarbon, har bra UV-beständighet. Fisklinan saknar också minne, vilket gör att det är mindre troligt att den trasslar in sig. Varje gång du lossar en del av din flätade fiskelina ska den komma ut rakt, inte cirkulär som en fiskelina med högre minne skulle göra.

  Hur man använder ett flytrör (för nybörjare)

Vidare ändrar inte en flätad fiskelina egenskaper mellan att vara våt eller torr, vilket är fallet för en fluorkarbonfisklina. Dess sträckning är praktiskt taget obefintlig, och den har en mindre diameter än din grundläggande monofilamentlinje.

Kan man någonsin använda en fiskelina med fluorkarbon som huvudlina över en flätad lina? Visst, om du verkligen ville. Vi skulle föreslå en fluorkarbonlinje som är testad för sex till 14 pund för dessa ändamål.

Våra 6 bästa fluorkarbonjiggningslinjer

Behöver du några fluorkarbonfisklinor att använda som ledarlina i din jiggrigg? Inga problem, eftersom vi har dig täckt. Här är 6 av de mest enastående fluorkarbonfisklinorna du kan hitta.

ANGRYFISH 100-procentig fluorkarbonfiskelina

Börjar vår lista är ANGRYFISH fluorocarbon linjesom är gjord av rent japanskt fluorkarbon.

Med sitt låga minne, mjukhet och smidiga tillstånd är ANGRYFISHs fluorfisklina inte din genomsnittliga fluorkarbonledarlina.

Den goda graden av sträckning som denna fluoro fiskelina har kommer att hjälpa till med dina krokar. När en fisk slår aggressivt vacklar linan aldrig. Ännu bättre, känsligheten hos denna linje gör att du kan upptäcka bett när de inträffar.

ANGRYFISH utlovar utmärkt styrka med sin fiskelina med fluorkolväten. Linan blir också osynlig när den väl är i vattnet, vilket alla kvalitetsfluorolinjer borde göra. Med en gravitation på 80 procent mer än vatten sjunker fiskelinan med fluorkolväten bra.

Nå efter den här fiskelinan när du fiskar kajak, båtfiske, fiske över tung täckning, bryggfiske, bryggfiske, surffiske och jigging.

ANGRYFISH säger att du kan fånga gös, steelhead, lax, öring och bas med denna fluorkarbonfisklina. Använd den i både saltvatten och sötvatten!

Nötningsbeständig, lätt att kasta och testad för upp till 30 pund, ANGRYFISH fluorocarbon fiskelina är ett utmärkt val för jiggning. Du kan köpa den i mängder på upp till 165 yards.

KastKing FluoroKote fiskelina

Om du läser den här bloggen, då borde du veta vid det här laget att KastKing är synonymt med kvalitet. Märkets FluoroKote fiskelina bevisar det ytterligare.

FluoroKote är en 100-procentig fluorkolbelagd fiskelina. Linjens inre är en sampolymer. Det är som att få dubbelt så mycket fördelar i en fluorkolvätejigglinje!

Till exempel sjunker FluoroKote fiskelina i en snabbare takt jämfört med konkurrentens fluorkarbonlinor.

KastKing lovar 10 procent mindre sträckning av FluoroKote-linjen. Dess nötningsbeständighet är förstklassig, för att inte tala om att den här linjen blir osynlig i vattnet.

Den utmärkta densiteten och styrkan hos FluoroKote fiskelinan gör den till ett pålitligt val för fiske djupare i vattnet eller nära ytan.

Du kan köpa denna KastKing fiskelina i mängder mellan 150 och 300 yards.

Seaguar röd etikett

Få fluorocarbon fiskelinor är mer rekommenderade än Seaguar, särskilt deras röd etikett fiskelina.

Denna klara, rena fluorkarbonlinje tillverkas i Japan och är klassad för åtta till 10 pund. Du kan fånga bas och andra fiskar av ungefär samma storlek som de arterna med denna starka fiskelina.

Red Label-linjen är särskilt älskad för sin exceptionella knutstyrka. Dess draghållfasthet är en annan vinnande kvalitet.

Du kan handla Seaguar Red Label fluorocarbon fiskelina i mängder på 200 till 1 000 yards.

  Begagnade paramotorer: Hur mycket kostar de?

Yo-Zuri HD Carbon Fluorocarbon Leader Line

Här är ännu en japanskt producerad fluorkarbonfisklina, den Yo-Zuri HD Carbon fluorocarbon linje.

Tillverkaren rekommenderar denna fluorkarbonfisklina för användning som ledlina snarare än som huvudlina, så tänk på det.

Med hjälp av en HD Carbon-formel som Yo-Zuri förvarar tätt under omslag, ger formulan otrolig osynlighet när denna fluorkarbonfisklina sjunker i havet.

Nötningsbeständigheten är också utmärkt. Det beror på hur Yo-Zuri designar sina fiskelinor, vilket är genom att ta råvaror och extrudera dem. Styrkan hos denna fluorkarbonfisklina är stor av samma anledning.

Du kan köpa Yo-Zuri HD Carbon fluorocarbon fiskelina i storlekar så små som 30 yards till 100 yards och uppåt. Den testade viktklassificeringen för denna fiskelina är exceptionell, eftersom den väger upp till 20 pund!

KastKing Kovert Fluorocarbon fiskelina

Vill du jigga hemligt i vattnet med en fluorkarbonfisklina? Då behöver du KastKing Kovert.

Med en diameter på 0,006 tum till 0,028 tum är det tyskimporterade fluorkolvätet 100 procent äkta.

Kovert fiskelina har ett lättare brytningsindex än vatten så det är praktiskt taget omöjligt att se det när linan flyter genom vattnet.

Känsligheten hos denna fluorkarbonfisklina är högre än de flesta. Du kommer inte att missa fler av dessa mycket subtila bett när du har en produkt som KastKing Kovert som en del av din jiggrigg!

Linan väger också 80 procent mer jämfört med vatten. Sjunkhastigheten du kommer att uppleva med Kovert fluorocarbon linje kommer säkerligen att imponera!

Med måttlig sträckning och hög stöttålighet designade KastKing Kovert fiskelina för lugna till grova vatten.

Handla KastKing Kovert fluorkarbonfisklina i längder på 25, 50 eller 200 yards. Fisklinan är klassad för fyra till 50 pund beroende på kvantitet.

P-Line Fluorocarbon fiskelina

Vi gillar också mycket P-Lines fiskelina för fluorkolvätenen sampolymer fiskelina designad för prestanda.

Med en blandning av fluorkarbon och sampolymer kan P-Line fluoro fiskelina vara jämförbar med KastKing. Denna linje är designad för långa gjutavstånd, eftersom den har en smidig struktur och en smalare diameter.

P-Line säger att du kan använda dess fluorkarbonfisklina i både saltvatten och sötvatten. Linan är tänkt att öka din lockeffekt, vilket är idealiskt när du jiggar.

Den låga graden av stretch håller känsligheten hög så att du alltid är à jour med vad som biter. Med mindre vattenabsorption kommer din fluorkarbonfisklina bara att sjunka så mycket som den borde. Hela tiden förblir den nästan osynlig under vattnet.

Brottstyrkan och knutstyrkan hos P-Line fluorocarbon gör detta till en vinnare. Fisklinan är klassad för upp till 25 pund.

Slutgiltiga tankar

Den bästa fiskelinan för att jigga är utan tvekan fluorkarbon.

En fluorkarbonfisklina blir osynlig i vatten men absorberar inte vatten, så dess egenskaper är desamma som när den är torr. Linjen har låg stretch, hög känslighet, stor knutstyrka, fantastisk draghållfasthet och nötningsbeständighet samt UV-beständighet.

Med lite fluorkarbonfisklina som ledarlina (eller till och med huvudlina i vissa fall), är din jiggrigg komplett!