Den bästa fiskelinan för flugfiske 

När du flugfiske kan du inte använda en konventionell fiskeuppsättning. Du behöver en lätt konstgjord fluga samt rätt fiskelina. Du kan välja mellan så många olika typer av flugfiskelinor, som sjunkande eller flytande, färgade eller klara, avsmalnande och viktade framåt. Vilken är den bästa fiskelinan för flugfiske?

För framgång med flugfiske, använd en flytande lina med vikt framåt. Viktlinjen är tjockare och blir sedan tunnare och anses vara mer användarvänlig. Om du fiskar med en ledarlina som en del av ditt flugfiskeupplägg, välj sedan en färgad lina.

Om du letar efter mer information om vilken fiskelina du ska använda vid flugfiske har du kommit rätt. Först ska vi gräva djupare in i typerna av flugfiskelinor och när de ska användas, eftersom de alla har sin plats. Då kommer vi att föreslå våra favoritflugfiskelinor, så fortsätt läsa!

Hur man väljer rätt flugfiskelina

Vid plunkning, flytfiske eller drivfiske väljer du vanligtvis mellan enfibertråd, fluorkarbon eller flätad fiskelina. Nyanserna av flugfiske kräver dock att du använder en annan fiskelina som kallas fluglina.

En fluglina är viktad så att flugbetet nästan utan ansträngning kan landa ute i vattnet. Som vi berörde i introt kan du välja från en myriad av flugfiskelinor. I det här avsnittet kommer vi att diskutera dessa typer och när var och en är lämplig.

Form

En flugfiskelina kommer att ha vikt på den ena eller andra sidan. Den framåtriktade flugfiskelinan har mer vikt närmare spetsen och 10 fot ut, och sedan blir den smalare efter det men bibehåller en jämn tjocklek.

En avsmalnande flugfiskelina är motsatsen till en framåtviktslina.

Om du fiskar med pyttesmå flugor, använd en avsmalnande snarare än en tyngd framåt lina. Vi rekommenderar även det om du befinner dig i en känslig fiskesituation såväl som när din fluga väger mindre än vanligt.

Du kan också använda en avsmalnande lina för kortdistansgjutning. På grund av viktfördelningen av dessa linjer är långdistansgjutning en kamp.

En tyngdlina anses vara mer nybörjarvänlig eftersom du kan kasta den framåt lättare. Du får också långväga gjutning, men en lina med vikt framåt är mycket mindre känslig.

Det finns variationer på både avsmalnande och framåtriktade flugfiskelinor att överväga. Skjutavsmalningen är i samma veva som en tyngd framåt linje. Upp till 20 fot av den här linjen är tyngre, sedan är linjen jämnt smal för resten av linjen.

Du kan kasta ut en fluga ännu längre med en avsmalnande skott än vad du kan göra med en lina för framåtvikt. På de mycket blåsiga dagarna kan det här vara den typ av flugfiskelina du vill ha.

En nivå avsmalnande är en typ av avsmalnande fiskelina som är mer flytande. Men vad du får i flotation tappar du kontrollen.

Slutligen är den dubbla avsmalningen en annan variant av den avsmalnande fiskelinan. Upp till 15 fot av linjen är bredare och tjockare än vanligt medan ytterligare 60 fot är enhetligt. Sedan är de sista 15 foten av flugfiskelinan smalare och lättare, därför kallas denna lina för dubbeltappning.

  Är Zip Foder kul? Hur man gör det bättre

Sjunkande eller flytande

Beroende på dina preferenser kan du handla en flugfiskelina som sjunker eller flyter.

En sjunkande flugfiskelina är en tät fiskelina som är bäst för fiske under ytan. Du kommer inte att få lika mycket användning av den här linan om du inte fiskar i ett snabbt strömmande vatten eller en djup flod eller sjö.

När den väl går under vattnet och din fluga också försvinner är det svårt att flytta flugan med den precision som du är van vid när den sitter ovanpå vattnet. Som sagt, för nymfer är en sjunklina ett bra alternativ.

Många sportfiskare föredrar en flytande flugfiskelina. Du kan fiska under ytan med en halvvåt fluga eller hålla dig till att fiska endast på vattenytan. Den mångsidigheten gör en flytande fiskelina till det mer naturliga valet.

Du har ett tredje alternativ rent tekniskt, och det är den mellanliggande linjen. Dessa flugfiskelinor är en korsning mellan en flytande och sjunkande lina. De är tätare än flytande flugfiskelinor men är inte så täta som en sjunklina är.

Om du behöver fiska måttligt djupt i vattenpelaren eller när du befinner dig i en nedsänkt, ogräsartad eller grund vattenmassa som en sjö, är en mellanlina det mest användbara.

Vikt

Vikten på en flugfiskelina är inte något som ska väljas slumpmässigt. Vikten på linan och vikten på ditt flugspö måste vara densamma. Om de två vikterna är skeva, kommer du inte att kunna kasta långt eller bra.

Nu är en vikt-framåtlina inte en viktklass för flugfiskelinor. Snarare anses det vara linjeformen, liksom en avsmalnande flugfiskelina.

Istället kategoriseras flugfiskelinor efter minst 12 viktklasser. Här är vilken viktklass du ska använda beroende på vilken fiskart du vill fånga:

  • Små öringar, crappies och panfish – fluglina viktklasser 1 till 3
  • Stor öring – fluglina viktklass 4
  • Små gäddor, liten bas och stor öring – fluglina viktklass 5
  • Liten gädda, liten bas och gös – fluglina viktklass 6
  • Gädda, steelhead och bas – fluglina viktklass 7
  • Stor gädda, mysk och lax – fluglina viktklasser 8 till 12

Färg eller Klar

Färg eller ingen färg? Det är frågan.

När du letar efter en flugfiskelina kommer du att upptäcka att nästan allt är färgat. Eftersom fiskelinan lägger sig på ytan när den används i de flesta fall behöver du inte stressa så mycket över nyansen.

När den används som en del av en ledarlina är en färgglad flugfiskelina en helt acceptabel del av din rigg. Du kommer att kunna se din linje tydligt, speciellt om du väljer en Day-Glo-färg.

Dessutom ändrar vissa färgade flugfiskelinor färg efter det markerade avståndet, vilket är väldigt praktiskt för att planera dina flugor.

  Vilken är den bästa flugspölängden för en nybörjare?

Du kan också fiska med en tydlig flugfiskelina, som du kan använda om du avstår från en ledare vid flugfiske.

Linjefinish

Nu när vi har kommit till mållinjen i det här avsnittet (pun intended), måste vi prata om de alternativ för flugfiskelinans finish som du har till ditt förfogande.

Beroende på om din linje är rå eller färdig kan du få smidigare gjutning och enklare hämtningar. En snygg finish låter dig släppa så mycket fiskelina som krävs och kommer inte att fastna.

Våra 7 favoritflugfiskelinor

Du vet nu vilken typ av flugfiskelina du letar efter, så du är redo att börja handla. Vi har samlat 7 av de mest exemplariska flugfiskelinorna som finns tillgängliga för din genomgång.

Låt oss ta en närmare titt.

Scientific Anglers AirCel Floating Line

De Scientific Anglers AirCel flytande lina är en syntetisk flätad flugfiskelina med flera filamentkärnor som finns i en mängd olika linvikter.

AirCel fiskelina är skicklig för att kasta streamers, nymfer och torrflugor för att locka in panfish, bas och öring, och lämpar sig för flugfiske på sjöar, floder och vattendrag.

Älskad för sin hållbarhet och exceptionella flytförmåga, AirCel flytande linje har en hanteringssektionsbula som talar om för dig exakt var du ska kasta. Det mellanlånga huvudet på denna lina gör den mångsidig för alla typer av fiskesituationer.

Scientific Anglers AirCel flytande lina finns i gult och kommer i viktklasserna 4 till 9.

Rio Elite Gold Stick Cast Fly Line

Även om det inte är den billigaste flugfiskelinjen på blocket, Rio Elite Gold stick gjuten fluglina lever verkligen upp till sitt namn. Sportfiskare har gått så långt att kalla denna flugfiskelina för en gamechanger!

En avsmalnande fiskelina, Rio rekommenderar Elite Gold-linan för flugor mellan storlekarna #2 och #22 när du fiskar på sjöar, floder och andra vattendrag.

Den trefärgade linjen gör att du enkelt kan bestämma din linbelastning samt ditt kastavstånd. Det medföljande Easyrid-linjemarkeringssystemet med tryckta linjer är en annan praktisk funktion för att hålla reda på vad du gör.

Elite Gold stick gjuten fluglinje inkluderar MaxFloat Tip-teknologi samt ConnectCore Plus-teknik. Rio utlovar dubbelt flytande distans med sin flugfiskelina jämfört med konkurrenterna. Ännu bättre, diametern på linan ökar inte medan den flyter.

Med SlackCast-beläggning kommer Elite Gold-linan ut ur spolen så smidig som smör för den enklaste kastningen du någonsin kan ha gjort med en flugfiskelina.

Du kan köpa Rio Elite Gold slick cast fluglina i viktklasserna 4 till 8. Den är endast avsedd för sötvattensbruk.

Aventik flytande flugfiskelina

Letar du efter en flugfiskelina med låg stretch som är ultratunn? Du har hittat den i Aventik flytande flugfiskelina.

Den här billiga avsmalnande linjen var datordesignad för den perfekta mängden avsmalning för nymfer som svävar i död eller högt fastnar. Den bakre avsmalningen är längre än de flesta avsmalnande fiskelinor för att uppmuntra bättre flugkontroll, lagning och kastning.

  Ska du springa barfota på ett löpband?

Även luftbeständiga flugor kommer att kasta ut inga problem när du använder en flugfiskelina som Aventiks. Avsaknaden av stretch i superkärnmaterialet håller linan känslig så att du vet när du har fått ett bett.

Du kan välja en viktklass för Aventiks flytande flugfiskelina upp till 5.

Cortland 444 Classic Double Taper Flytande fluglina

För enkel hantering blir det inte mycket bättre än Cortland 444 flugfiskelina.

Denna dubbelavsmalnande linje kommer i persika så att du lätt kan se den när den flyter längs sjöns eller flodens yta.

Den svetsade främre öglan gör att du snabbt kan rigga flugfiskelinan som din ledarlina.

Gillar du att fiska i kallare vatten? Även när temperaturerna är iskalla tappar inte Cortlands flugfiskelina sin smidighet. Dess hantering är också fantastisk, vilket vinner denna lina hyllning bland sportfiskare.

Du kan köpa Cortland 444 Classic dubbelkonisk flytande fluglina i viktklasserna 3 till 9.

Rio Products Mainstream Series Saltwater Fly Line

Här är en annan Rio flugfiskelina, den Mainstream Series saltvattenfluglina.

Om du gör det mesta av ditt flugfiske i saltvatten behöver du denna fiskelina. Den är designad med en saltvattenbeständig beläggning som inte slits av lätt. Du kommer att få utmärkt prestanda med denna fiskelina om och om igen.

Rekommenderas för korta huvudlängder som är måttligt tunga, du kan fånga öring och andra större arter som säkerligen kommer att göra dina fiskekompisar avundsjuka.

Rio producerar sin Mainstream Series saltvattenflugfiskelina i Idaho. Fisklinan genomgår testning och kvalitetskontroll för att säkerställa att den är ett pålitligt alternativ för sportfiskare.

De tillgängliga viktalternativen för Rio Mainstream Series saltvattenflugfiskelina är 7 till 12.

OPST Commando Smooth Skagit Shooting Head

En av de bättre avsmalnande flugfiskelinorna är utan tvekan OPST Commando smidig integrerad skjuthuvudlinje.

Om du inte har något emot att spendera mer pengar på en avsmalnande flugfisklina av högre kvalitet, kommer du inte att bli besviken. Den slickbelagda löplinan har en tunn diameter. Dess avsmalning är gradvis och slät.

Den orangefärgade löplinan gör att du enkelt kan se den mot det blå huvudet. OPST rekommenderar denna flugfiskelina för nymf- och torrflugfiske, speciellt med kortare kastavstånd.

Cortland Euro Nymph Mono Core Fly Line

Slutligen, vi gillar verkligen Cortland Euro nymph mono core fluglina.

En 90-fots flugfiskelina i en färg som kallas Gecko Green, denna fiskelina har en mycket smal diameter. Alla typer av nymftekniker är lämpliga att göra när du har Cortland-linjen på din rulle.

Den avsmalnande linjen har mindre hängande linor och en monofilamentkärna för energiöverföring.

Slutgiltiga tankar

När du flugfiske behöver du en pålitlig, viktad fiskelina som är färgglad, har en tunn diameter och är ultraslät för enkel kastning. Vi hoppas att detta inlägg introducerade dig för din nästa flugfiskelinje!