Den bästa fiskelinan för flötfiske

Float-fiske, som också kallas bobber-fiske, innebär att du hänger upp ditt bete på olika djup i vattnet. Du kan också nå tidigare otillgängliga platser genom att använda en flottör. Vilken lina är den mest rekommenderade för flötfiske?

En monofilament fiskelina är den mest komplementära för flötfiske. Du kommer enkelt att kunna kasta med en lätt monofisklina, och den bör flyta ett tag så att din bobber förblir hängande i vattenlinjen.

Den här guiden för att använda en monofilamentlina för flötfiske kommer att fördjupa sig mer i varför denna typ av lina är det bästa valet. Vi kommer också att dela några av de mest flytande monofilamentfisklinorna som finns så att du kan fylla på!

Varför monofilament är den bästa fiskelinan för flötfiske

Vid flötfiske är många sportfiskare så bekymrade över vilken typ av bobber de ska välja att de inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt sin fiskelina. Detta är dock ett kritiskt misstag.

När allt kommer omkring kan en fiskelina fungera tillsammans med en flottör, så du måste välja båda med omsorg.

En monofilament fiskelina är ett utmärkt val att använda med din bubbelbobber, pennflöte eller slipbobber. Här är några av de exemplariska egenskaperna hos en monofilamentlinje.

Exceptionell styrka

I de flesta fall kommer du att använda en monofilament fiskelina när du fiskar med flytande som ledarlina. Den ledarlinan bör betygsättas för 40 eller 50 pund om du ska fästa ett delat slag, sväng och fiskekrok på den.

Du kan också använda en lättare uppsättning beroende på din flytande fiskerigg.

Enkel gjutning

Flytfiske är en långvägsform av kast. Om du inte kan kasta ut flera fot med din fiskelina utan att den fastnar eller fastnar på rullen, då använder du fel typ av lina för flötfiske.

En monofilament fiskelina har många kvaliteter som vi kommer att diskutera i det här avsnittet som gör den enkel att använda när du kastar. Du kommer att kunna utforska nya djup med en flytande fiskerigg som inkluderar en monofilamentlina.

Tunn för mindre drag

Diametern på en monofilament fiskelina är en annan utmärkt kvalitet. Även om vissa flätade fiskelinor kan vara smalare än en monofilamentlina, beror det på strängarnas kompression.

Traditionellt sett kan du dock lita på en enkelsträngad monofilament fiskelina för att ha en smal diameter.

Ju mindre diameter en fiskelina har, desto mindre är risken för drag. Du kan inte ha drag när du fiskar med flytande, eftersom du litar på att din fiskelina kastar ut långt och sedan sitter på vattnet. Ett fiske som drar med linan skulle förhindra att någon av aktiviteterna blev som de borde.

  Vad ska jag göra om jag blir uttråkad på en ryggsäckstur?

Lättvikt

Vad väger mer, flera strängar sammanbundna eller en enkelsträng med fiskelina? Svaret är det senare nästan varje gång. Den lätta kvaliteten på en monofilamentfisklina gör den till den bästa vännen för alla sportfiskare som ska fiska med flöt.

Flytande

Bland de viktigaste egenskaperna hos en flytfisklina är dess flytförmåga. Nu är det inte läge för en fiskelina som suger upp vatten efter några timmar och så småningom kommer att sjunka. När din fiskelina sjunker, när allt kommer omkring, så sjunker din bobber också.

En monofilament fiskelina kommer inte att fyllas med vatten oavsett hur länge den flyter på ytan av en sjö, ett hav eller en flod. Din bobber kommer att förbli upprätt också (såvida den inte är tänkt att vara delvis upphängd i vattnet).

Kan du använda andra typer av fiskelinor för flötfiske?

Du använde precis det sista av din monofilamentlina igår och du har inte tid att gå ut och köpa mer mellan nu och din fiskeresa. Skulle du kunna använda en flätad fiskelina eller en fluorkarbonfisklina istället?

Om du inte hade några andra alternativ, ja, men vi rekommenderar inte nödvändigtvis någon av typerna av fiskelina. Här är varför.

En flätad fiskelina kanske inte absorberar vatten, så den kommer att flyta, men ju högre linan är desto svårare är linan att arbeta med.

Du vill inte ägna timmar åt att reda ut en flätad fiskelina. Du får inte tillbaka den tiden, så nu har du många färre timmar på dig att fiska med flöten.

Om du måste använda en flätad fiskelina är dessa linor bra för sin brist på vattenabsorption (vilket är mycket viktigt vid flötfiske), tunn diameter, brist på sträck, UV-beständighet och smidighet.

En fluorkarbonfiskelina är väldigt styv, så det är inte det bästa valet för flötfiske heller. Om du använder en styv fiskelina kan ditt kastavstånd påverkas negativt.

Vad som gör saken värre är att ju starkare fluorkarbonfiskelinan är – som för en ledarlina i en flytande fiskerigg – desto styvare är den.

Den mest fördömande kvaliteten på en fluorkarbonfiskelina, speciellt för flötfiske, är att linan sjunker med tiden. Som vi berörde tidigare, när din fiskelina går under vattnet, så gör din bobber det också, annars kommer den att försöka åtminstone.

Du måste rulla in linan och byta ut den, men samma sak skulle hända igen om du använder en fluorkarbonfisklina.

  Vem är tänkt att underhålla vandrings- och ryggsäcksleder?

En monofilament fiskelina är verkligen bäst för flötfiske. Om du inte kan använda den typen av lina, så är en flätad fiskelina ett tillräckligt bra alternativ. Vi skulle inte föreslå att du använder en fluorkarbonfisklina eftersom den sjunker.

Plus, både fluorkarbon och flätade fiskelinor är betydligt dyrare än en monofilament fiskelina!

Våra mest rekommenderade Monofilament Float Fishing Lines

Som vi sa att vi skulle göra, vill vi nu lyfta fram 6 exceptionella märken med hög flytkraft av monofilamentfisklina för flötfiske.

P-Line TWFC-10 Topwater Copolymer fiskelina

För att börja, det finns P-Lines toppvatten sampolymer fiskelinasom är både fluorkolväte och monofilament.

Även om vi avrådde sportfiskare från att använda en fluorkarbonfiskelina för flötfiske, säkerställer denna sampolymerblandning att endast de bästa egenskaperna hos fluorkolväten visas.

P-Lines sampolymerfisklina är känd för sin flytkraft och är smidig så att du kan kasta den långa sträckor. Fisklinan kommer att kännas smidig som smör.

Ytterligare hjälp vid överlinjefiske är kvaliteten på slitstyrkan och bristen på minne.

P-Line säger att du kan krypa, rycka och gå dina konstgjorda beten med en pålitlig sampolymer fiskelina som deras.

Blood Run Tackle Co. Flytande monofilament fiskelina

För ren monofilament, försök Blood Run Tackle Co:s fiskelina. Denna 10-punds monofilament fiskelina på 300 yards är designad för att fånga medelstor fisk (men inte steelhead).

En fluorkolvätebeläggning ovanpå monofilamentlinan gör att linan kan motstå skador från hårda ytor precis under vattnet som koraller, stenar och skal från kräftdjur.

Högflytande, Blood Run Tackle Co:s monofilamentfisklina repareras lätt. Företaget rekommenderar att man fäster fiskelinan på en ledare med en diameter på 0,009 tum eller 0,230 millimeter för bästa resultat.

Den här fiskelinan är klar så linskygg fisk kommer inte att märka den även när den hänger kvar på vattenytan.

P-Line Hydrofloat fiskelina

Här är en annan monofilament fiskelina från P-Line som vi gillar ganska mycket, den Hydrofloat linje.

Byggd för sötvattens- och saltvattenfiske och rekommenderas för sportfiskare på alla erfarenhetsnivåer, Hydrofloat-linan är fantastisk på att kasta. Dess höga synlighet skulle vara ett problem för andra typer av fiske, men för flötfiske är det inte så stor sak.

Mycket flytande och utan stretch så den är känslig, Hydrofloat fiskelina är stark, tålig och redo för flötfiske.

Styrka-till-diameter-förhållandet är verkligen värt att nämna, eftersom denna fiskelina testas för 20 pund belastning på 150 yards. Du kan köpa en robustare version som är klassad för upp till 30 pund.

  Kan du förkorta en landhockeyklubba?

P-Line Hydrofloat fiskelina finns i en färg, High-Vis Yellow.

Sunline Super Natural Monofilament fiskelina

Den autentiska japanska fiskelinan alltså Sunlines supernaturliga monofilament kommer på en 330-yard spole som är klassad för upp till 10 pund.

Den djungelgröna nyansen skulle fungera bra i ett hav såväl som en smutsigare sjö. Du kan också köpa denna flytande mono fiskelina i en klar nyans.

Designad för hanterbarhet och hållbarhet, kommer både kortdistans- och långdistansflottfiske att vara enkelt att göra. Du kan lita på styrkan hos denna lina när du fiskar efter små till medelstora fiskarter.

Berkley Trilene Big Game Monofilament Fishing Line

Vad händer om du har siktet inställt på något större? I så fall behöver du en tyngre monofilament fiskelina som t.ex Berkley Trilene Big Game linje.

Med, som Berkley säger, ”extrem stridskraft”, är Trilene-linjen avsedd för den största viltfisken i floden, sjön eller bäcken. Du har optimal kontroll oavsett om du kastar ut eller rullar in din lina tack vare den obestridliga styrkan hos denna fiskelina.

Den kontrollerade graden av stretch säkerställer att din lina inte knäpper när du litar på den. Du behöver inte oroa dig för att du saknar bett på din lina, eftersom Trilene-linan är tillräckligt känslig för att du fortfarande kommer att känna när din lina dras.

Du kan också lita på din bobber som en visuell bekräftelse!

Denna fiskelina är stöttålig och tål vardagsslitage otroligt bra. En spole borde räcka länge, så du får mer valuta för pengarna.

Stren High-Impact Monofilament Fishing Line

För sportfiskaren på en budget, Strens High-Impact mono fiskelina är ett billigt sätt att göra mer flytfiske.

Med en brottstyrka på 15 pund på 860 yards, blir Stren fiskelina osynlig i vattnet, speciellt när du köper den klara versionen. Som vi sa tidigare så spelar det inte så stor roll vid flötfiske, men du vill ändå inte att din lina ska vara lika klar som dagen.

Om du gillar att fiska offshore och kustnära flytfiske, är Stren monofilamentlina byggd tuff så att den tål fiske i både saltvatten och sötvatten.

Dessutom får du fantastisk stöttålighet för att rulla in fler viltfiskar!

Slutgiltiga tankar

Flytfiske med en bobber kräver en flytande, smidig, lätt fiskelina som lätt kan resa långa sträckor. En monofilamentfisklina uppfyller ovanstående krav samtidigt som den minskar motståndet, bibehåller styrkan och inte bryter banken.

Med de monofilamentfisklinor som vi föreslog, borde du vara redo att ha dina bästa flytfiskedagar hittills!