Deep Water Trolling: Bästa sättet när du inte har downriggers

Trolling är inte min favorit typ av fiske men det har sin tid och plats när du vill fånga stor öring eller lax. Många människor vill inte spendera pengar på downriggers så i det här inlägget kommer jag att visa dig hur du trollar djupt utan dem.

Om du vill trolla utan nedriggare måste du använda någon form av dykanordning eller vikt. Jag använder inte dykare så mycket själv men många föredrar dem. Jag gillar att använda clip-on vikter som fästs på en reglage på huvudfisklinan innan jag fäster min ledare. Jag tycker att det är det enklaste sättet att göra saker och jag kan snabbt ta bort eller lägga till vikt för att gå djupare eller grundare.

Det finns inget rätt sätt att göra saker och antingen eller kommer att fungera. Ibland om du vill gå riktigt djupt kanske du behöver en dykare, men under 90 % av tiden gör clip-on vikter jobbet för mig. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur djupt du ska fiska, hur snabbt du ska åka och hur du ställer in allt på rätt sätt.

Hur snabbt ska du trolla

Jag gillar att behålla saker så enkelt som möjligt så jag försöker hålla samma hastighet hela dagen. Om du ändrar din hastighet och ändrar hur mycket vikt du har på det blir det svårt att ta reda på vad som faktiskt fungerar. Det är därför jag ändrar vikten först samtidigt som jag håller hastigheten variabel (ändra sedan hastighet om det behövs).

  Trolling Flies: Den ultimata guiden för öringfiske

Hastigheten du vill gå beror på vilken typ av fisk du är ute efter och vilket bete du använder. Jag brukar inte använda en hastighetsmätare så jag går baserat på utseende och känsla.

Om du har en hastighetsmätare, någonstans i närheten 1,2 MPH för kokanee, 1,8 MPH för regnbåge och 2 MPH för chinook. Det är ingen 100-procentig regel men det är där jag gillar att börja.

När jag väl är igång ska jag börja bråka med hur mycket vikt jag har och hur mycket lina jag släpper ut. Om ingenting verkar fungera så kommer jag att snabba upp eller sakta ner. Det kanske inte är det bästa tillvägagångssättet, men det är det enklaste i mina ögon och har fungerat.

Om du är som jag och inte använder en hastighetsmätare, kommer du att vilja gå baserat på utseende och känsla. Du kommer att vilja titta på din spöböj och hur mycket action du har. Ditt spö borde INTE vara maxad och det ska inte vara rakt.

Uppenbarligen måste det vara någonstans i mitten och efter det är nästa sak du vill titta på din spö. Om det rycker med några sekunders mellanrum, du kommer att sakta ner. Om den har en kontinuerlig ryckning, du mår nog bra.

Hur djupt ska du trolla

När jag får reda på mina hastigheter är nästa sak att ta reda på hur mycket vikt jag ska lägga på. Uppenbarligen, ju mer vikt du använder desto djupare kommer du att gå. Som sagt, du vill använda så lite vikt du kan komma undan med för du vill inte haka på botten och du vill kunna känna fisken.

  Monofilament fiskelina: ska du använda en ledare?

Eftersom du inte använder en downrigger kommer du inte att veta hur djup du faktiskt är. Om du inte har en fishfinder vet du inte hur djupt vattnet är. Det kan vara lite av ett problem men det är därför du måste göra det mycket testning.

Det första jag ska göra är att gissa hur mycket vikt Jag måste ta på mig. Jag slänger det för 10-15 minuter och se vad som händer. Om inget händer ska jag släppa ut lite mer linje och prova det.

Nästa steg är att lägga till en liten vikt (även 1/4 oz mer kan göra skillnad) och ge det ett försök. Jag kommer att fortsätta göra det här tills något händer. Om något träffar vet jag hastigheten, mängden vikt och mängden lina jag har ute.

Kom bara ihåg att när du inte har prylarna och verktygen måste du testa allt. När du testar, försök att ändra en sak i taget och håll allt annat konsekvent. Det är så du verkligen kommer på vad som fungerar.

Hur du ställer in din utrustning och redskap

Det första vi ska prata om är vad spö och rulle att använda. Det spelar verkligen ingen roll enligt mig och du kan använda vilken spö och rulle du är mest bekväm med.

Jag har trollat ​​med spinnspön, baitcasters och ordentliga trollingrullar. Det enda du vill vara säker på är att du använder rätt spöstyrka. Eftersom du har vikter på dig måste du se till att du har en anständig mängd ryggrad. Lätta spön kommer förmodligen inte att göra jobbet så du vill ha åtminstone ett medeltungt spö.

  Husqvarna FX 350 Dirt Bike: En ägares recension

Nästa sak är vad fiske linje att använda. Återigen, detta är inte en stor affär men jag gillar att använda en tyngre flätad linje som min huvudsakliga (allt från 20-50 lb). Anledningen till att jag gillar fläta är att den är starkare än en vanlig linje och den är tunnare vilket hjälper ditt bete att sjunka djupare. Jag ska sedan fästa en monofilament eller fluorocarbon leader (fluoro för det mesta).

Efter det vill du skjuta din glidande viktklämma på din flätade linje. Det är här din vikt kommer att gå och det är superenkelt att lägga till eller ta bort vikt. Du kommer sedan att fästa en svivel (med Uni-knut) som kommer att hålla vikten från att glida ner och förhindra att linan vrids. Titta på videon för att se de exakta stegen och redskapen som används. Se vår favoritutrustning här.

Du ska sedan bifoga din ledarlinje, dina blinkers och vad som helst lockar du ska använda. Här kan du ta reda på vilken färg du ska använda i varje typ av vatten.

Jag gillar att använda ett tyngre fluorkarbon för att gå från min svivel till min blinker (som förhindrar brott). Du kommer sedan att fästa din fluoroledare i den andra änden av blixten och sedan på ditt bete.

Någonstans runt 12-16 tum borde vara perfekt. Linan du använder beror på vilken fisk du är ute efter. Håll sakerna så små du kan så att fisken inte kan se din linje.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.