De säkraste knutarna av alla: klättra, binda, böja, haka

Om du letar efter säkra knutar har du kommit till rätt ställe. Om du letar efter de starkaste knutarna är detta faktiskt inte rätt plats. Se till att kolla in vår artikel här, om du letar efter starka knutar.

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda och när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

Stark vs. Säkra knutar

Innan jag går in i vilka knutar som är säkrast, vill jag kort förklara skillnaden mellan en stark knut och en säker knut – de kan tyckas vara samma sak, men det är de faktiskt inte!

Starka knutar

Knutar försvagar styrkan hos ett rep; en knops styrka ligger egentligen i hur lite den påverkar repets naturliga styrka. Många knop kommer faktiskt att halvera kraften som repet tål.

Med andra ord, om ett rep kan hålla 2000 lbs kraft, med vissa knutar i repet minskar repets styrka med 50% eller mer, till 1000 lbs av kraft.

Säkra knutar

Säkra knutar, å andra sidan, är knutar som är tänkta att inte glida. En säker knut kommer inte att falla ut om belastningen appliceras och inte appliceras och appliceras igen.

Så om du letar efter knutar som är säkra och du inte försöker hitta de knutar som tål den högsta belastningen, tryck på.

Säkraste knutar

Det finns ingen enda säker knut som du skulle använda i varje situation. Låt oss dyka in i de säkraste knutarna för olika scenarier:

  Vad räknas som vintercamping? Exempel från hela USA

Säkraste bindningen: Den dubbla kirurgens knut

A bindande knut är en knut som säkrar en bunt. Den bunten kan vara filtar, redskap, verktyg eller till och med annat rep (eller till och med skinn).

Double Surgeon’s Knot följer ett liknande mönster som den fyrkantiga knuten.

Dubbel kirurgknut

Den dubbla kirurgknuten har flera lindningar internt runt knuten vilket gör den halksäker. Kirurgknuten kallas för kirurgknuten eftersom den här knuten har använts för att knyta suturer, även om de enligt vad jag har forskat använder andra knutar, nu – så det är en fantastisk knut som förblir knuten om du behöver det.

Hur man knyter kirurgens knut:

 1. Ta två ändar av ett rep och linda dem runt föremålet du vill knyta runt.
 2. Placera den vänstra änden av repet över den högra änden av repet och bildar ett x
 3. Linda in den (nu) högra änden av repet under den högra stående änden av repet
 4. Ta den (nu) högra änden av repet över den vänstra änden av repet
 5. Ta den (nu) vänstra änden och linda den under den vänstra stående änden av repet.
 6. Dra åt de lösa ändarna och de stående delarna av repet

Mest säkra böjningen: Carrick-böjningen

A böja är en knut som binder ihop två rep.

Carrick Bend är en av mina favoritböjar på grund av dess säkerhet. Den består av 4 sammankopplade halvfästen. Dessutom är den idealisk för att knyta fast rep där det är svårt att manipulera repet.

Två Carrick Bend-exempel med två par rep.
Carrick Bend

Även om Carrick Bend är säker under belastning, om du lägger på och tar av last, om du inte gav tillräckligt med slack i dina arbetsändar, är det möjligt att den här knuten löses. Du *kan* binda av arbetsändarna i ytterligare halva drag (eller bara ge dig själv gott om slack i arbetsänden).

  Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta

Hur man knyter Carrick Bend

Den här knuten är svår att beskriva skriftligt. Jag gjorde faktiskt en knutkurs där jag visar er ALLA dessa knutar i instruktionsvideoformat. Du kan kolla in min knots kurs här.

 1. Rep A till vänster, rep B till höger
 2. Gör en underhandssväng medurs med rep B och bilda ett fönster
 3. Sätt änden av rep A under fönstret och för det ÖVER den stående delen av rep B
 4. Ta sedan rep A och gå under arbetsänden av rep B
 5. Ta sedan rep A över öglan av korsningssvängen av rep B, och under sig själv (rep A), och sedan över den andra änden av rep B:s korsningssväng
 6. Dra i alla ändar för att jämna upp det och dra sedan i de stående delarna tills knuten snäpper på plats för att skapa de sammankopplade halvhaken.

Om du har en böj som kommer att få lite spänning och sedan förlora den spänningen om och om igen, skulle jag rekommendera Flemish Bend istället. Det är en återgängad siffra på åtta och när den är gängad och åtdragen förblir den säker. Det finns en anledning till varför Flemish Bend är en favorit bland klättrare, eftersom du ständigt lägger till och tar bort last.

Figur av åtta Flemish Bend

Hur man knyter The Flemish Bend

The Flemish Bend är bara en omgängad figur av åtta knop, jag ska försöka beskriva instruktionerna här, men om du vill se videoinstruktioner, se till att kolla in min kurs där jag lär dig alla viktiga knutar och var att använda dem.

 1. Knyt en åtta knop i rep A men låt åtta knop vara lös och utvidgad så att den är lättare att trä om
 2. Använd rep B, spåra figuren med åtta knop som gjorts i rep A och se till att rep B följer samma sida av rep A under hela processen.
 3. Dra åt knuten försiktigt och se till att rep B ligger ovanpå rep A när knuten är helt åtdragen. Du bör räkna 4 parallella knutsträngar
  Hur mycket kan en Ram ProMaster dra?

Säkraste draget: Double Anchor Bend

Jag vet, jag vet… varför är det en böj om det är ett hak? Vem vet egentligen.

A lifta är en knut som fäster ett rep till ett föremål.

Anchor Bend är ett säkert fäste och är inte så svårt att knyta, vilket är anledningen till att jag gillar den så mycket. En dubbel ankarböj lägger till en extra lindning runt föremålet vilket ger extra säkerhet.

Dubbel ankarböj
Dubbel ankarböj

Lägg märke till att Double Anchor Bend har 3 lindningar runt föremålet du kopplar runt. Det här är fantastiskt för ett drag som du vill säkerställa att det sitter kvar (till skillnad från kryddnejlikan där det kan lösas ganska enkelt om du lägger till eller tar bort slack).

Hur man knyter ankarböjen

 1. Ta ditt rep och gör 2 hela varv runt föremålet så att du ser tre parallella linjer på föremålet du kopplar (se bilden)
 2. Ta arbetsänden och gå över den stående delen och genom den motsatta änden av varven
 3. Ta arbetsänden och gå över den stående delen igen och under och genom sig själv för att göra en halvkrok