De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

När det kommer till färger är vissa människor superdetaljerade med vad de använder och när, medan andra håller sig till grunderna. Jag visste inte riktigt vad det rätta svaret var så jag bestämde mig för det ring några fiskeguider och fråga dem vilka lock- och blinkfärger som fungerade bäst.

Även om jag har kunnat fånga fisk med ett antal olika beten, kan det hjälpa dig lite att välja rätt för jobbet. Olika färger kommer sticker ut mer i olika färger. Vissa kommer också att se mycket bättre ut på olika djup.

Jag kommer att prata om några allmänna riktlinjer att följa som har fungerat för mig eller en fiskeguide. Det är inte hugget i sten, men det borde ge dig ett bra ställe att börja. Vi kommer att prata om vilka färgblinkers som ska användas i olika vattenförhållanden samt vilket lockbete som ska kombineras med det. Prova några kombinationer för att se vad som fungerar bäst i ditt område.

Bästa färgblinker för öring, lax och gös

Precis som med beten kan det göra skillnad att välja rätt blinkers (eller dodger) färg. Jag skulle inte säga att det är skillnaden mellan att fånga ingenting och att fånga något, men det kan hjälpa dig att få ett par fiskar till.

Det största att tänka på här är vilken färg som faktiskt kommer att sticka ut. Om du har fel blinkarfärg för vattnet du fiskar kan det bara se svart ut, vilket uppenbarligen inte kommer att sticka ut.

Vad jag skulle rekommendera att du gör är att välja ett par olika färger från listan nedan. Du behöver inte alla, men att ha en eller två för varje vattentyp borde göra dig redo för framgång.

Här är några blinkande färger som fungerar bra i olika vattenfärger:

Vattenfärg Blinker färg
Klar Röd
Grön
Chartreuse
Silver/Krom
Blå Blå
Grön
Silver/Krom
Grön eller brun Chartreuse
Vit
Lila
Röd
Guld silver

Den bästa blinkarfärgen för klart vatten är röd, grön, chartreuse eller silver och krom. Dessa färger kommer att framträda tydligt och kommer att vara de mest synliga för denna typ av vatten.

Den bästa blinkarfärgen för blå vatten är blå, grön eller silver och krom. Vissa av de andra färgerna kanske ser svarta ut eller kanske inte sticker ut så bra, men dessa färger kommer att vara mycket synliga.

Den bästa blinkarfärgen för grön eller brun vatten är chartreuse, vit, lila, röd eller guld och silver. I den här typen av vatten är det viktigaste att ha rätt blinkersfärg.

Så vilka färger skulle jag välja?

Välj 1 metallisk färg och 1 ljus färg som passar den typ av vatten du fiskar.

BC Kokanee Guide

Det jag blev tillsagd att göra var att välja några olika färger som fungerar bra i olika vattentyper. Blå, vit, lilaoch guld-/silver- är bara användbara i en typ av vatten, så jag skulle nog undvika dem.

  De 5 bästa anti-dimma Dirt Bike Goggles

Mitt första val skulle behöva vara den klassiska silver- och kromblinkaren. Den är perfekt för klart och blått vatten, men jag har också kunnat fånga fisk i grönaktigt vatten. Mitt andra val skulle vara antingen röd eller chartreuse. Dessa färger är perfekta för både klart och grönbrunt vatten.

Bästa lockfärgen för öring

Majoriteten av sportfiskare är överens om att ett bete som har guld, silver eller svart som huvudfärg är bäst presterande. Att ha dessa tre färger kommer att kunna fånga vilken typ av öring som helst i vilken typ av akvarell som helst.

När du bestämmer dig för vilken lockfärg du ska använda bör du titta på akvarellen och hur djupt du fiskar. Båda kommer att ha stor inverkan på hur beten ser ut i vattnet. Om du använder fel färg kan ditt bete bara se svart ut.

Det första vi börjar med är några dragfärger som fungerar bra för en mängd olika öringar. Jag har fångat mer än tre öringar på var och en av dessa färger. Jag skulle inte rekommendera att skaffa alla, men att ha några är alltid en bra idé.

Det kommer också att bero på vilket djup du fiskar på. Vi kommer att gå in på detta senare, men du vill kolla in det avsnittet innan du köper en viss färg. Är du nyfiken kan du se våra favoritöringbeten här.

Här är några färger som kan fungera bra för öring:

Lure Färg Typ av vatten
Guld eller koppar Fläck eller mörk dag
Krom eller silver Klart På Ljus Dag
Röd Klarblå
Svart silver Allt vatten
Vit/Silver/Rosa Allt vatten
Lila/silver Allt vatten
Vattenmelon Allt vatten
Svart vit Allt vatten
Grön/silver Allt vatten
Blå/silver Allt vatten

Mina favorit lockar färger för regnbåge öring är naturliga färger som silver, svart och regnbåge. Dessa färger kan fungera bra i alla vattenförhållanden och är bra på en mängd olika djup.

Mina favorit lockar färger för bäck öring är naturliga färger som svart, brunt och rött. Dessa färger påminner om mindre bäcköringar och är därför de fungerar så bra.

Mina favorit lockar färger för mördande öring är silver, blå och grön. Att ha ett silverbete med blått eller grönt borde ha störst framgång i de flesta typer av vatten.

Bästa lockfärgen för öring

Den bästa lockfärgen för insjööring är silver och blå. Vissa sjööringsguider gillar att använda silver eftersom det liknar en riktig fisk medan blått är synligt på djupare djup.

Silver och blått är det enda locket du behöver.

Guide för sjööring

Sjön min familj har en stuga vid har sjööring i och den enda färgen vi har fångat något på var silver och silver/blått. Självklart beror det på akvarellen och hur djupt du fiskar, men i de flesta sjöar där ute kan du inte gå fel med silver och blått.

  Vad betyder siffrorna och bokstäverna på en fiskerulle?

Här är några färger som kan fungera bra för insjööring:

Lure Färg Typ av vatten
Krom Klarblå
Röd Klarblå
Brun/Vit Klarblå
Rosa/Blå/Silver Allt vatten
Grön/silver Allt vatten
Blå/silver Allt vatten

Jag har aldrig haft så mycket tur med beten som är helt röda (för alla typer av fiskar). Egentligen antar jag att du kan slänga rosa och orange där också. Jag har haft mycket bättre tur med naturliga färgeroch det är vad resten av färgerna i diagrammet ovan är.

Jag tror att anledningen till att rött inte fungerar så bra för mig är att jag normalt fiskar ganska djupt. Vi kommer att prata mer om detta senare men du kommer att se att den röda färgen förlorar sin synlighet vid cirka 16 fot. Om du fiskar grundare skulle det kunna fungera utmärkt, men i djupare sjöar vill du förmodligen ha något annat.

Bästa lockfärgen för Kokanee-lax

Enligt en kokanee-fiskare med 40 års erfarenhet är den bästa lockfärgen för kokanee mörkgrön, mörkblå och svart, med lite silver eller vit. Dessa färger kommer att fungera bra i alla färger av vatten och kan även fiskas på alla djup.

Det är den här killen ett par hus ner från oss som går ut i stort sett varje dag och alltid verkar få sin gräns. Det finns uppenbarligen mer som spelar in än färg, men det borde vara en faktor.

Bara en FYI, hans go-to-inställning var en Ford Fender med sked (Apex eller liten klassisk sked) eller bröllopsband. Tippa den med en maggot så borde du kunna hitta lite fisk. Du kan se några av våra favorit-kokanee-beten här.

Här är några färger som kan fungera bra för kokanee:

Lure Färg Typ av vatten
Röd Klarblå
Rosa Klarblå
Orange Klarblå
Svart silver Allt vatten
Mörkblå/silver Allt vatten
Grön gul Allt vatten
Mörkgrön/silver Allt vatten
Röd eller orange gnistra Mörkgrönt vatten

Färgerna röd, rosa och orange kommer bara att vara effektiva upp till 26 fot djupt eller i ultraklart vatten. Majoriteten av sjöarna jag går till är antingen djupare än så eller är lite grönaktiga. Visst, de skulle kunna fungera men jag håller mig hellre bara till något som fungerar i alla akvareller och djup.

Färger med mörkgrön, mörkblå och svart med lite vitt eller silver fungerar bra i de flesta typer av vatten. De kan fiskas på alla djup också (det är därför de är min go-to).

  Fiska med svängar: borde du verkligen använda dem?

Färgen citron-kalk kan också fungera i alla vattenförhållanden. Om du fiskar i mörkgrönt vatten kan du också ge rött eller orange gnistra ett försök. Det är inte en platt färg, den har något av ett glitterglitter över sig.

Bästa lockfärgen för gös

Den bästa lockfärgen för gös är allt med grönt, gult och silver på. Dessa färger kan användas i alla typer av vatten och bör sticka ut väl på alla djup.

Här är några färger som kan fungera bra för gös:

Lure Färg Typ av vatten
Krom/silver Klarblå
Grön gul Allt vatten
Svart silver Allt vatten
Blå/silver Allt vatten
Grön/silver Allt vatten
Grön/Gul/Silver Allt vatten
Grön/Svart/Silver Mörkgrönt vatten

Om du fiskar snyggt klart vatten på en ljusare dag, det klassiska krom och silver kan fungera riktigt bra. Det kommer att se ut som en riktig fisk, vilket är vad de förmodligen redan äter.

Beten som har silver med lite mörkare färg som t.ex grönt, gult, svart och blått kan fungera i i stort sett alla typer av vatten. De mörkare färgerna kommer att framträda bättre om du fiskar på djupet.

Om du fiskar in mörkgrönt vatten då kan du prova grönt, svart och silver. Dessa färger kommer att sticka ut bäst.

Bästa lockfärgen för djupet

Vi har precis tagit upp några av de bästa färgerna att använda för olika fiskarter. För att ta saker ett steg längre kan vi också titta på hur djupt vi kommer att fiska.

Om du vill hålla det enkelt kan du bara använda en av färgerna vi pratade om och ändå antagligen fånga något. För att förbättra dina odds, vill du veta lite om ljus och hur ditt bete ser ut under vattnet.

Vissa färger kommer att sticka ut mycket bättre på grundare djup, men när du går djupare kommer de att börja se svart. Det kan fungera bra men det är inte något som tar in fisk på avstånd.

Här är vilka färger du vill använda på olika djup:

Lure Färg Idealiskt djup
Rosa & Röd Grundare än 16 fot
Orange Upp till 26 fot
Gul Upp till 45 fot
Grön Upp till 75 fot
Blå & lila Djupare än 75 fot

De två färgerna som blir svarta snabbast är rosa och rött. Det beror på hur ljust vädret är, men någonstans nära 16 fot djupt är det när det börjar bli svart. Varje gång du fiskar grunt, prova dessa.

Nästa är orange. Lite bättre än rosa och rött, men det börjar bli svart runt 26 fot djupt. Jag fiskar främst djupare än så så det är inte riktigt en färg som fungerar bra för mig.

Färgen gul är bra upp till 45 fots djup. Jag använder verkligen inte rosa, rött och orange ofta, men gult är något jag verkligen gillar som komplementfärg. Gult med grönt eller gult med svart är alltid ett bra val.

För de flesta typer av fiske går jag aldrig djupare än 75 fot och det är därför grön är ett av mina favoritval. Det fungerar på grundare vatten, det fungerar i alla färger av vatten, och det är ganska synligt ner till 75 fot djupt.

Varje gång jag fiskar efter insjööring kommer jag förmodligen att använda ett bete som har svart, blått eller lila på det. Dessa är de enda färgerna som sticker ut under 75 fots djup.

Jag vet att det kan tyckas vara mycket att tänka på, men jag tror mycket på att förstå grunderna och sedan hålla saker och ting enkelt. Det är därför jag främst håller mig till enkla, naturliga färger som silver, guld, grönt, blått och svart.

Du behöver inte alla färger där ute. Det är alldeles för mycket att tänka på. Dessutom vill du inte bära runt på två lådor fulla med utrustning (åtminstone inte jag). Har ett par färger som fungerar för varje akvarell och djup, och du borde klara dig bra.