De 6 bästa ytbehandlingarna för fanerträ

En faner är ett naturligt trä som appliceras på en annan typ av trä – vanligtvis plywood. Så om du vill skydda din faner från vatten, slitage, solljus, värme, insekter och smuts, måste du använda en träfinish för att ge den en barriär.

Här är de bästa finisherna för faner:

  • Polyuretan
  • Hårdvaxolja
  • Lack
  • Lack
  • Schellack
  • Olja

Så låt oss prata mer om de bästa finisherna för faner och gå in på detaljerna om när var och en är det bästa valet. Jag ska ge dig alla för- och nackdelar med var och en, och jag ska ge dig några tips för att applicera din finish så att du får ut det mesta av din fantastiska faner!

1. Polyuretan

Bäst för:

  • Trä som tål hårt slitage eller utsätts för värme, såsom bordsskivor, bänkskivor, barer, golvbrädor och skåp
  • Faner redan behandlade med en oljebaserad bets eller finish
  • Trä som utsätts för mycket vatten
  • Nästan vilket projekt som helst

Polyuretanfinish är vad man alltid vänder sig till när man bearbetar fanerträ. Det är otroligt hållbart och hållbart, vilket gör det perfekt för att skydda ömtåliga faner och ytor som kommer att få mycket användning.

Polyuretan är en hård plast som härdar för att göra ditt trä vattentätt, UV-beständigt, repsäkert och tufft som spik.

Jag föredrar oljebaserad polyuretan eftersom den har en bärnstensfärgad patina som framhäver den naturliga lystern i de flesta träfaner. Vattenbaserad polyuretan är dock fortfarande väldigt bra på att skydda din faner, och den patinerar inte, vilket lämnar ditt träs naturliga färg att lysa igenom.

Ändå kan polyuretanbeläggningar gulna när du lämnar dem i solen för länge, så de är inte alltid det bästa valet för ljusa träslag som hör hemma utomhus, som ek- eller utemöbler.

Polyuretan är arbetskrävande. Du måste applicera minst tre lager lack för att få den bästa tätningen på ditt trä, och ofta kan hartset lämna streckiga åsar som är svåra att dölja om du inte applicerar det på rätt sätt. Ändå är ett bra knep för att se till att det blir smidigt att använda en färgrulle i mikrofiber för att applicera finishen och våtslipa mellan skikten.

Vattenbaserad polyuretan torkar snabbare än oljebaserad polyuretan, och den har också färre ångor. Du måste dock vänta minst fem timmar mellan skikten och 24 timmar innan det sista skiktet torkar i genomsnitt.

2. Hårdvaxolja

Bäst för:

  • Köks- och bordsytor
  • Slitstarkt trä som stänger, golvbrädor, väggpaneler och skåp
  • Faner utsatta för solljus

Hårdvaxoljor innehåller många olika oljor och vaxer som tätar och förstärker din naturliga faner. Deras främsta fördel är att de är relativt giftfria, till skillnad från polyuretan- och akrylfinish. De lämnar också en slätare, mjukare, mindre plastig yta än polyuretan och lack.

De flesta hårdvaxoljor är bara lite mindre hållbara än polyuretan. Det är dock enkelt att reparera hårdvaxolja eftersom det inte lämnar en upphöjd plastbeläggning över din faner. Om du skadar en hårdvaxoljefinish kan du applicera mer utan slipning, vilket är en sällsynt kvalitet i en finish.

Hårdvaxolja avger inte heller giftiga ångor, vilket gör det lättare för dig att använda dem inomhus.

De kan ta allt från fyra till 24 timmar att torka helt, så de är relativt standard när det kommer till torktider.

Se även  Går glödlampor ut? Vad är deras hållbarhet?

Hårdvaxoljor ger en extra pop till den naturliga färgen på ditt trä, men de lägger inte till några ytterligare nyanser eller nyanser om du inte köper en som har en fläck eller färg tillsatt. De missfärgas inte med tiden som många andra träfinisher gör, vilket lämnar din faner med samma färg år efter applicering.

För att lära dig mer om hårdvaxoljor och deras fördelar, kolla in den här fantastiska videon:

3. Lack

Bäst för:

  • Golvskivor, bordsskivor, paneler och andra föremål som kräver hållbarhet
  • Vattenexponerade områden
  • Solexponerade områden
  • Ljusfärgade träslag

Trälack innehåller vanligtvis harts, olja och en thinner. Det är mycket hållbart och en applicering kan pågå i upp till 3 år.

Lacker kan ha en matt, satin eller glansig filmfinish. Även om de oftast säljs i färgburkar, kommer de även i sprayflaskor som gör appliceringen enkel och sömlös.

Lack täcker inte träets ådring, men det fyller i de naturliga porerna i din faner för att ge en naturlig lyster till färgen och ådringsmönstret.

Dessutom, eftersom den fyller ut träytans små porer och sprickor, stöter den bort smuts, vatten och insekter.

Lack är också vanligtvis klart och ger inte färg till träet. Vissa lacker kan dock innehålla fläckar eller färgämnen, så se alltid till att du kontrollerar ditt lacks etikett innan du applicerar det för att säkerställa att du får det resultat du vill ha.

Lack erbjuder också utmärkt UV-skydd, så det används ofta på utemöbler och i däcksbyggnad.

Lack torkar också snabbare än många andra träfinish, även om det har en del ångor. Så när du applicerar lack bör du bära en filtrerande mask för ditt skydd.

4. Lack

Bäst för:

  • Föremål som kommer att slitas hårt som stänger, lådor, byråer och bordsskivor
  • Trä som du vill ska ha en hög, glansig glans
  • Faner utsatta för vatten

Lack består av schellack, nitrocellulosa, mjukgörare och ofta pigment. Lack kombinerar den glänsande finishen av shellac med hållbarheten hos polyuretan, vilket gör den till en fantastisk all-around produkt att använda på faner.

Lack är något mer snabbtorkande än lack och det tar vanligtvis bara en halvtimme för varje lager att torka. Ändå tar det upp till 24 timmar för lacken att härda helt,

Lack är så snabbtorkande och hållbart att du inte behöver slipa mellan strykningarna. Det är ofta en av de mest streckfria ytbehandlingarna som lämnar en mycket slät yta.

Lack finns även i sprayburk, vilket gör att ytbehandlingen av ditt trä är extremt enkel.

Ändå har lack en intensiv giftig lukt, så du bör alltid använda andningsskydd när du applicerar det och lämna ett eller två fönster öppet när du använder det inomhus.

5. Shellac

Bäst för:

  • Dekorativa möbler och panel
  • Små föremål

Shellac är gjord av klibbiga, hartsartade utsöndringar från lac-bugghonan. Dessa utsöndringar blandas med denaturerad alkohol, som löser upp dem. Sedan, när du applicerar det på din faner, löses alkoholen upp och lämnar efter sig ett lager av glänsande, mjukt, slätt, naturligt harts.

Den största fördelen med att använda schellack är att det är fantastiskt. Det ger en glödande lyster till din faner, vilket förstärker den naturliga skönheten i alla träfärger. Den har också en subtil varm nyans som ger ett svagt gulaktigt sken till din faner.

Se även  Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Shellack är mycket mindre hållbart än lack och polyuretan. Det reagerar inte bra med vatten eller värme, så du bör bara använda det på möbler och andra faner som inte utsätts för väder eller frekvent slitage.

Ändå är schellack enkel att applicera, och den torkar snabbt, vilket gör den lätt att använda. Det är också giftfritt, så det skapar inte skadliga ångor när det torkar.

6. Olja

Bäst för:

  • Små föremål
  • Faner som inte blir mycket slitna
  • Saker som redan har behandlats med oljebaserade betsar eller ytbehandlingar
  • Oljiga träslag med naturlig lyster

Olja visar upp träets naturliga skönhet, även om den inte är särskilt hållbar eller skyddande. Den är perfekt för mindre föremål eller möbler som inte får mycket användning eller exponering för värme.

Några av de mest populära oljorna för faner är tungolja och kokt linolja. Men i kök är mineralolja den mest populära eftersom den är den mest livsmedelssäkra.

Tungolja är mer vattenbeständig än linolja, men ändå är oljor inte alls lika hållbara eller vattenbeständiga som de andra ytorna på den här listan.

Den största nackdelen med att använda olja är att den måste appliceras igen nästan varje månad för bästa resultat. Torktiderna är dock korta och du behöver bara vänta en timme eller två innan du applicerar lager olja på din faner.

Tips för att applicera din träfinish

När du applicerar din träfinish måste du vara noga med att använda de bästa metoderna. Annars kan du behöva slipa av din finish och börja om från början.

För bästa resultat, använd dessa tips för att applicera din fanerfinish:

  • Förbehandla din faner innan du avslutar.
  • Använd rätt finish för din bets, färgämne eller gamla finish.
  • Sand mellan lagren.
  • Vänta alltid med den totala torktiden innan du applicerar ytterligare ett lager.

Om du följer dessa steg kommer du att vara säker på att ha en färdig produkt som du kan vara stolt över! Låt oss gå in på detaljerna nu så att du kan vara säker på att din faner kommer att se bättre ut än någonsin när du är klar med den.

Förbehandla din faner för efterbehandling

Innan du avslutar din träfanér är det avgörande att förbereda det om du vill att finishen ska se bra ut och hålla.

Det första steget för att förbehandla din faner är att se till att den är slät och slipad utan några nagg eller repor. De flesta oavslutade faner kommer förslipade, men slipa ut dem tills träet är mjukt och splitterfritt om du ser några defekter. Om du gör det säkerställer du att finishen går jämnt och håller i många år framöver.

Ändå är det viktigt att notera att de flesta faner är ömtåliga, och om du slipar det för aggressivt kan du slipa hela vägen genom träet. Så det skulle vara bäst om du aldrig använde en kraftslipmaskin på faner. Välj istället medelstora och fina sandpapper och använd händerna för att slipa ytan försiktigt.

Se även  Duschdraperi vs. Liner: Vad är den stora skillnaden?

Rengör sedan din faner. Om det finns damm, smuts, mögel eller lösa träpartiklar på din faneryta, kommer de att fastna i finishen och försegla dem på din faner i all evighet. Dessutom kommer de större partiklarna av smuts och damm att försvinna med tiden, vilket tar din finish med sig och lämnar kala, oavslutade fläckar på din faner.

Innan du applicerar din finish kan du också överväga att använda en bets om du vill lägga till mer färg på din faner. I allmänhet, när du använder en bets på obearbetat trä, är det bättre att gå med ett lätt färgämne eller pigment som är vattenbaserat.

När din faner är ren, slät och i rätt färg kan du börja applicera din finish!

Använd rätt finish för din bets eller gamla finish

Om du redan har behandlat din faner med en bets, färg eller finish, se till att din nya finish är kompatibel med den gamla.

Så om din fläck var vattenbaserad, använd en vattenbaserad finish. Om din fläck eller förbehandling var oljebaserad, använd en oljebaserad finish. Om du blandar för många typer, kommer de inte att fastna, och din nya finish kommer bara att glida av träet.

Sand mellan lager

Om du använder lack, schellack, polyuretan eller lack kanske du märker ränder, stötar eller damm varje gång du applicerar ett nytt lager.

För att undvika ränder, använd sandpapper med korn 300-400 och lite vatten för att lätt blötslipa mellan varje ytskikt för ett jämnt, ränderfritt lager. Slipa varje lager lätt innan du applicerar ditt nästa lager, och se till att du rengör bort allt damm och vatten innan du går tillbaka in med din finish.

Som en allmän tumregel bör du applicera tre lager av din finish för bästa resultat. Det enda fallet där det inte stämmer är med oljelacker, som vanligtvis bara behöver två lager.

Vänta alltid hela torktiden mellan lagren

Det kan vara svårt att ha tålamod när du vet att du är i slutfasen av ditt projekt, men om du har för bråttom kan du förstöra hela ditt efterarbete och behöva börja om från början.

Med många efterbehandlingsprodukter måste du vänta timmar mellan skikten. Om du försöker applicera ett nytt lager kan du skapa stötar eller revor i det första lagret, vilket tvingar dig att slipa din faner och försöka igen.

Det är viktigt att inte bråka för mycket med faner eftersom träet redan är tunt som det är. Det beror på att för mycket slipning kan slita eller spricka faneren permanent. Så, när du är osäker, följ alltid instruktionerna på din slutprodukts etikett, och försök inte improvisera.

Du kanske också gillar: Hur man fixar en faner som lyfter.

Slutgiltiga tankar

Den bästa finishen för din faner beror på hur du vill att den ska se ut och var den ska gå. Som en allmän tumregel är polyuretan, lack och lack de mest hållbara, medan andra produkter som hårdvaxolja, schellack och olja skapar en mjuk, slät glans med mindre skydd mot vatten, solljus och värme.

Lämna en kommentar