De 4 viktigaste campingspisbränslena du behöver känna till

Det finns fyra huvudtyper av bränsle för campingugnar. Vi kommer att ta dig igenom var och en av dem, tillsammans med för- och nackdelar, så att du kan bestämma vilken campingspis som är bäst för dig.

Så vilken typ av bränsle använder campingugnar?

De fyra vanliga bränsletyperna för campingkök är propan- eller isobutanflaskor, vit gas eller flytande bränsle, fotogen och blyfri bensin. Propan och vit gas är de vanligaste, men vart och ett av dessa fyra bränslen har sina fördelar och nackdelar.

Vilka bränslekällor använder campingugnar?

Campingkaminer fungerar på några olika typer av bränslekällor. Beroende på vad du får kommer bränsletiden att skilja sig åt. Låt oss ta en titt på de bränslekällor som ofta används och hur länge de ska hålla!

Propan (jerry can fuel) Värmare

En av de mer populära campingköksbränslekällorna på marknaden är propan. Faktum är att många campingkaminer bara är kompatibla med propan. Varför är propan ett så populärt val? Låt oss diskutera.

Propan är mindre skadligt än andra bränslen

Propan är resultatet av raffinering av råolja. Efter att den har raffinerats är den färglös och luktfri vid rumstemperatur (cirka 70 grader Fahrenheit). När den värms upp kan du känna lukten av lätta ångor, men den blir inte alls lika tjock och skadlig som till exempel bensin.

Propan brinner renare än vissa ämnen

Även om propan inte är den renaste källan till bränsle, är det mycket renare än bensin. Din miljöpåverkan minskar avsevärt när du väljer detta bränsle för att driva din campingkamin.

Det finns flera typer av propan

Propan kan blandas med butan och isobutan för att göra det perfekta bränslet för campingkaminer, beroende på förhållandena du campar under. Butanpropan är bra för camping i varmt väder, och dess iso-butan-propan motsvarighet är mer lämplig för camping i kallt väder.

Hur länge håller en propankamin?

I slutändan vill du veta hur länge propan och dess blandningar kommer att hålla medan du lagar mat på din campingresa.

 • 16 oz. rent propanbränsle bör hålla 2-3 timmars kontinuerlig tillagning. För en fyra dagars resa behöver du förmodligen 1,5-2 propanflaskor.
 • 16 oz. av isobutan-propan bör tåla 3-4 timmars kontinuerlig camping enligt vissa rutinerade campare. Om du skulle göra en resa på 3-5 dagar bör du ta med dig 2 bussar bara för att vara på den säkra sidan.
 • 16 oz. Butan-propan i varmt väder bör hålla lika länge som isobutan-propan, men i kallt väder skulle din tillagningstid halveras, enligt andra campare med tidigare erfarenhet.

För mer information om gasflaskor, kolla in den här artikeln vi skrev. Campinggasflaskor (pris, hur länge de håller, jämförelser)

Campingkaminer som använder propanbränsle

Det finns flera campingkaminer som använder propan eller en blandning därav. Några av dessa är:

 • Colemans klassiska propankamin. Denna campingspis är kompakt och får jobbet gjort. Det är inte för inte som Coleman har varit standarden för campingutrustning i årtionden! För prisinformation, klicka på den här länken.
 • Colemans propanbrännare på flaska är perfekt för campare som vill packa lättare och de som lagar mat för sig själva eller en liten grupp. Det är relativt billigt och högt rankat med över 1 000 recensioner! För prisinformation, klicka på den här länken.
 • Flera modeller av Jetboil-kaminerna använder isobutanpropanbränsle! Om du vill ha deras speciella märke av bränsle, kan du hitta det när du klicka på denna länk.
  Varför är mitt tält blött inuti? (Och hur man fixar det!)

Vitgasvärmare (flytande bränsle).

En del campingspisbränsle kommer inte i en trycksatt behållare. Du fyller den själv istället. Ett exempel på det flytande bränslet du kan använda för din campingspis är vit gas. Vi tittar närmare på detta flytande bränsle och hur länge du kan förvänta dig att det håller. Men först, låt oss se varför det är så populärt!

Vit gas brinner renare än andra bränslen

Vitgas (eller Coleman-bränsle) är känt för sin renhet. Renare bränsle hittar du inte på marknaden! Det finns inga giftiga tillsatser att oroa sig för, och denna renhet gör det lättare att förvara och resa med.

Vit gas brinner snabbare och varmare

Vit gas brinner varmare och ljusare än andra campingspisbränslen. Din mat kommer att lagas snabbare, vilket ger dig mer tid att samlas med din familj och vänner och knyta kontakter över fantastisk mat och delade upplevelser.

Vitgas kan användas under alla årstider

Vissa bränslen för campingugnar fungerar inte bra i kallare temperaturer. Med vit gas behöver du inte oroa dig för betydande bränsleförluster. Den har låg flampunkt och avdunstar snabbt. (Nackdelen med detta är att ämnet fortfarande är flyktigt. Hantera det varsamt när du tänder din lägereld.)

Hur länge håller vit gas?

En 10 oz. behållare med vit gas (Coleman fuel) bör hålla en helg om du lagar mat endast för en liten grupp eller för dig själv. Du bör ta med 2-3 bara för att vara på den säkra sidan.

Hållbarheten varierar dock från 1-7 år. Om du inte öppnar din bränslebehållare så håller den 5-7 år under rätt förhållanden (förvaras i rumstemperatur). Om du öppnar den är bränslet bara bra i ett år.

Campingkaminer som fungerar på vit gas

Några av de bästa campingkökarna som drivs med vitgas är:

 • MSR WhisperLite campingspis. Den här kompakta kaminen är perfekt för en enda person som backpackar eller campar! Den är byggd för att hålla; själva kaminen är gjord av rostfritt stål och mässing. För prisinformation, klicka på den här länken.
 • 2 Burner Coleman Classic Fuel Stove är återigen i toppen av listorna när det kommer till campingkaminer! Den går på Coleman-bränsle (vit gas). Eftersom de är företaget som uppfann detta banbrytande flytande bränsle, kan du lita på att de levererar en fantastisk campingkök! För prisinformation, klicka på den här länken.

Fotogenvärmare

Fotogen är en klassisk form av flytande bränsle, även om det har minskat något i popularitet de senaste åren. Låt oss diskutera några av fördelarna och nackdelarna med detta bränsle, samt campingspisarna du kan använda med fotogen.

Fotogen är överkomligt

Fotogenbränsle är otroligt prisvärt och slår både vit gas och propan i det avseendet. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala cirka $15 för 32 oz., medan en 16 oz. en kapsel med vit gas kan kosta detsamma. Om du campar med en stram budget kan fotogen vara ditt bästa alternativ.

Fotogen är inte miljövänligt

En av de stora nackdelarna med att använda fotogenbränsle är att det är en förorening, som alla fossila bränslen. Eftersom det är ett fossilt bränsle är det inte heller förnybart. Fotogen tömmer resurser som världen aldrig kan få tillbaka. Du bör aldrig laga mat med det i trånga utrymmen inomhus eftersom det kan göra dig sjuk.

Fotogen är mycket brandfarligt

Detta kan vara både bra och dåligt. Du behöver inte gå igenom oändliga frustrationer för att tända den, men detta kan vara mycket farligt om du spiller det runt öppna lågor eller kraschar ditt fordon på vägen till din destination.

  Så mycket väger 32' resesläpvagnar

Hur länge håller fotogen?

Fotogen varar i genomsnitt en helg om du använder 32. oz. Detta är inte så länge som andra bränslen brinner med mindre vätska.

Campingkaminer som använder fotogen

Du har få alternativ om du vill ha en fotogen campingkamin. Du kommer att ha lättare att hitta fotogenlyktor istället. Men om du har bestämt dig använder följande campingkamin fotogen:

 • MSR WhisperLite multi-fuel backpacking spis gör att du kan använda fotogen eller blyfri gas för att laga din mat. Den är tillräckligt kompakt för att få plats i en ryggsäck och den är relativt billig för en spis av sin kaliber. För prisinformation, klicka på den här länken.

Blyfria bensinkaminer

Blyfri bensin är ett annat fossilt bränsle du kan använda för att driva din campingspis, även om vi inte rekommenderar det framför något av de andra bränslena som anges. Låt oss prata om för- och nackdelar med att använda blyfri gas till din campingspis och hjälpa dig hitta några kaminer som är kompatibla.

Bensin är inte miljövänligt

Återigen, blyfri bensin är både förorenande och icke-förnybar. Du kan skada dig själv och andra i längden genom att andas in det för länge. Även om det inte är tekniskt giftigt för dig om din cookout är i det fria, skulle det vara bättre att undvika det om du har andra alternativ.

Bensin är dyrt

I vissa delar av USA är blyfri bensin relativt överkomligt. Men i stater som Kalifornien kan en gallon gas kosta upp till $5. Detta är inte på något sätt idealiskt, eftersom du kan få renare, bättre bränsle för mindre än du i slutändan skulle göra om du lagar mat på bensin.

Bensin är lätt att få tag på

Vissa stater tillåter inte att du får vissa bränslen skickade till dig. Kalifornien är en av dessa stater. Om du får slut på dem kan du alltid gå till bensinstationen för att hämta bränsle till din lägereld.

Hur länge håller blyfri bensin?

För en campingspis räcker blyfri bensin i cirka 2,5-3 timmars kontinuerlig matlagning om du bara har 40 oz. Som du kan se är detta en betydligt snabb utbrändhetstid. Använder du det sparsamt kan du använda det i 3-4 dagar.

Campingkaminer som använder blyfri bensin

Vissa campingkaminer låter dig använda mer än en typ av bränsle, och blyfri bensin är ett alternativ. Dessa campingkaminer är:

 • Coleman Sportster II dual fuel 1-brännare spis. Med denna kompakta campingkamin kan du bränna blyfri gas eller Coleman-bränsle (vit gas). Du kan få plats med den i din packning för lätt camping, och denna kamin klarar alla väderförhållanden. För prisinformation, klicka på den här länken.
 • MSR WhisperLite multi-fuel backpacking kaminen låter dig också använda blyfri bensin och är lätt att rengöra och ställa in! Detta är perfekt för backpackers på en budget. För prisinformation, klicka på den här länken.

Hur länge håller campingugnar?

Hur länge själva värmarna håller beror på vilket bränsle du använder och vilket märke du köper från. Till exempel kommer en campingkök som går på bensin att skadas inom ett år om inte korrekt underhåll utförs noggrant. En kamin som använder detta bränsle täpps snabbt igen.

  Vad kostar en popup-camper? (Nya och begagnade priser)

I andra änden av spektrumet kan en campingkamin som använder vit gas (Coleman fuel) hålla i flera år eftersom detta bränsle inte täpper till de nödvändiga delarna av din kamin. Allt handlar om renheten i det du använder. Om du använder bränsle som är fullt av tillsatser och föroreningar blir livslängden på din kamin inte lång.

Stora namn i världen av campingkaminer är mer benägna att erbjuda dig garantier för trasiga kaminer. De är också gjorda av starkare material än konkurrenterna. En av de bästa på marknaden är Jetboil. Jetboil-värmare kan vara dyrare, men du får vad du betalar för!

Andra saker att notera om camping spisar

Även om du har fått en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig av campingkökarna på marknaden och hur länge bränslet kommer att räcka, måste du förstå att det finns variabler att vara medveten om. Din upplevelse kommer att variera beroende på dina val.

 • Spisar brinner på olika effektnivåer. Om du använder en kraftfull campingspis kommer maten att värmas upp snabbare och du kan använda mindre bränsle. Varje produkt bör berätta vad du kan förvänta dig när det kommer till BTU:er.
 • Vädret du campar i påverkar bränsleförbrukningen. Vissa bränslen är inte idealiska för användning med din campingspis om du campar under vintermånaderna. Trycket i burkarna kommer att minska när temperaturen sjunker. Detta påverkar livslängden på ditt bränsle.
 • Campingkaminer kräver regelbundet underhåll. Din spis är precis som vilken annan apparat som helst; du måste se till. Om du inte gör det kan komponenterna bli igensatta och sluta fungera. Rengör alltid din lägereld före och efter din resa för bästa kvalitet.
 • Inte varje campingkamin erbjuder bränslekompatibilitet. Vissa kaminer du köper använder bara vit gas eller bara propan. Om du kan använda flera bränslekällor bör produktbeskrivningen informera dig om det.
 • Om du lagar mat för en större grupp behöver du mer bränsle. Mer tillagningstid drar mer bränsle, och det beror också på hur länge du planerar att stanna. Om du campar en helg med fem personer och varje måltid måste lagas på din spis, ta med dubbelt så mycket burkar du trodde att du skulle behöva. När du är ensam använder du mindre, speciellt om du inte lagar varje måltid.
 • Använd det bränsle som passar din situation bäst, men var medveten om farorna. Vissa ämnen är mer flyktiga än andra. Om du inte är villig att ta itu med det, håll dig till något säkert. Om du har en budget och behöver använda fotogen är det bra. Men om du har råd med andra alternativ bör du göra det. Att använda för mycket fossila bränslen är inte bara farligt för oss själva, utan för hela planeten.

Sammanfattningsvis beror livslängden på din campingspis och bränslet du använder på många faktorer. Du kan titta på den genomsnittliga konsensus för att få en bättre uppfattning om vad du går för, men det slutliga beslutet är upp till dig och dina specifika behov.

Fler artiklar du kommer att älska.

Instruktioner för att tända en eld med blöt ved (med video)

Kan du lägga torris i en kylare (faror och hur man gör det)

Matlagning med solen medan du campar (solar and rock cooking)

Hur länge håller Jetboil Fuel? (burkar på 100g, 230g, 450g)