De 12 typerna av duschmunstycken: Detaljerad guide med foton

Det finns massor av duschmunstycken där ute, så för att hjälpa dig att begränsa dina alternativ har vi en djupgående titt på de 12 huvudtyperna av duschmunstycken.

De 12 huvudtyperna av duschmunstycken är standardduschhuvuden, handhållna, dubbla, filtrerade, vattenfall (regn), massage, högtryck, lågflöde, duschpaneler, LED, RV och Navy duschmunstycken. Varje typ av duschmunstycke har sina egna unika fördelar och nackdelar.

För att hjälpa dig att verkligen förstå vad du har att göra med, ska jag visa dig ett exempel på varje typ av duschmunstycke, och ge dig en översikt över de viktigaste detaljerna. Dessutom har vi sammanfattat alla grundläggande för- och nackdelar i en jämförelsetabell i slutet. Låt oss dyka in!

 1. Viktig skillnad: Duschhuvudsfästen
 2. 12 typer av duschmunstycken
 3. Jämförelsetabell för duschhuvud
 4. Relaterade frågor

Duschhuvudsfästen

Innan vi går in på typerna av duschmunstycken där ute, måste vi först diskutera de olika typerna av fästen som duschmunstycken kommer i. Detta kommer att hjälpa dig att bättre förstå de 12 typerna av duschmunstycken i nästa avsnitt.

Det finns tre huvudtyper av fästen som används för duschmunstycken: väggfäste, takfäste och stångfäste. Namnen är ganska självförklarande men de används av olika anledningar.

Väggfäste

Detta är den vanligaste typen av duschmunstycke och är det sätt som de flesta VVS-system är installerade.

Den kommer ut från väggen ovanför kranen för duschen. Något som dock väggfästet saknar är höjden.

Det väggmonterade duschhuvudet är ofta inte särskilt högt, vilket är bra om du är medellängd. Men om du är längre kan ett fast väggfäste orsaka problem.

Takmontering

Denna monteringsstil är precis vad det låter som, duschmunstycket kommer ner från ditt tak.

Även om detta duschmunstycke erbjuder mer höjd och mångsidighet för olika typer av duschmunstycken, är det inte särskilt vanligt och kräver speciell VVS.

Så om din dusch inte redan är utrustad för takmontering, är det förmodligen inte värt det att förvandla den till ett takfäste om du inte gör om hela badrummet.

Stångfäste

Denna typ av montering ger lite av båda ovanstående typer av fästen. Den fästs på en VVS-anslutning men på grund av stången kan den göra duschhuvudet högre än ett vanligt väggmonterat duschhuvud.

Detta gör det bra om du har ett väggmonterat VVS men behöver lite extra höjd.

Det är vanligtvis ihopkopplat med ett handhållet duschhuvud eller ett dubbelt duschhuvud som jag kommer att prata om mer i avsnitten nedan.

Så, utan vidare, låt oss komma in på de 12 typerna av duschmunstycken.

12 typer av duschmunstycken

1. Standard fast duschhuvud

Kohler Forte Fast duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Väldigt vanligt
 • Lätt att installera
 • Många alternativ

Nackdelar

 • Inte särskilt rörlig

Detta är den i särklass vanligaste typen av duschmunstycke och är vad du tänker på när du tar fram en bild av ett duschhuvud. Duschhuvudets nacke rör sig inte, det förblir fixerat och fäst vid väggen hela tiden.

Vanligtvis kan själva duschmunstycket rotera upp och ner och från sida till sida något men inte mycket.

Installationsmässigt är fasta duschmunstycken ganska lätta eftersom de flesta badrum redan är inställda för ett fast duschmunstycke. Du behöver bara ta av dig ditt gamla huvud och ta på dig ditt nya.

Om du går för att köpa ett fast duschmunstycke, kommer du i princip bara att köpa huvudet och inget annat vilket gör det ganska billigt och lätt att få tag på.

En av de fantastiska sakerna med dessa duschmunstycken är att det finns massor av olika sorter med flera ströminställningar.

2. Handduschhuvud

Briout Handhållet duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Perfekt för sittande dusch
 • Flera inställningar

Nackdelar

 • Kan vara svårare att installera
Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

Än en gång är namnet ganska självförklarande, handhållna duschmunstycken är fästa vid vattenlinjen med en slang som gör att du kan ta av dem från fästet och flytta runt dem.

Det handhållna duschhuvudet är ett bra alternativ om du har problem med rörlighet eller behöver sitta ner medan du duschar. Det låter dig flytta runt duschhuvudet för att få det där du behöver det.

De är också bra om du har husdjur som du behöver tvätta i badkaret. Som någon som har tvättat hundar i en balja utan någon av dessa, försäkrar jag dig att det kommer att göra ditt jobb mycket lättare.

3. Dubbelt duschhuvud

AquaDance Dubbelt duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Perfekt för sittande dusch
 • Mycket mångsidig

Nackdelar

 • Dyrare

Ett dubbelt duschhuvud är en av de saker som ger dig det bästa av två världar. Den har ett fast huvud och ett handhållet huvud som ger dig mångsidigheten hos en handhållen men också stabiliteten hos ett fast huvud.

Vissa av de dubbla duschmunstyckena gör att du kan använda både det fasta huvudet och den handdator samtidigt, men andra låter dig bara använda ett i taget.

Detta duschhuvud är också bra om du har rörelseproblem eller behöver sitta ner medan du duschar eftersom du kan flytta ett huvud samtidigt som du har ett vanligt duschhuvud.

Det kan dock vara lite dyrare än andra duschmunstycken eftersom du i princip får två duschmunstycken i ett.

4. Filtrerat duschhuvud

AquaHomeGroup Filtrerat duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Filtrerar hårt vatten
 • Filtrerar bort kemikalier

Nackdelar

 • Måste byta filter

Ett filtrerat duschhuvud är precis vad det låter som. Detta duschhuvud är designat för att ha ett filter inbyggt i det så att det filtrerar ditt vatten när det kommer ut ur huvudet.

Dessa duschmunstycken är främst gjorda för att filtrera bort överflödigt klor som finns i en del vatten. Att ha för mycket klor i vattnet kan göra håret och huden väldigt torr.

Förutom att filtrera vårt klor filtrerar de även kalcium, aktivt kol, tungmetaller, kemikalier och mineraler. Hur mycket dina duschhuvudfilter kommer att bero på filtret. Se till att du läser beskrivningarna noggrant för att se till att ditt duschmunstycke kommer att filtrera det du behöver.

Du kan få filtrerade duschmunstycken som fasta, handhållna och dubbla duschmunstycken, vilket gör dem mycket mångsidiga.

En av nackdelarna med ett filtrerat duschhuvud är att du måste byta filter. Vad jag har hittat så behöver filtret bytas ungefär var 6:e ​​månad beroende på hur mycket din dusch blir använd.

Att behöva byta ut filtret höjer priset på dessa duschmunstycken lite, men om du har hårt vatten eller kemikalier i vattnet kan det ändå vara värt det.

5. Vattenfall (regn) duschhuvud

HarJue Vattenfall duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 1. Milt regn som bäck
 2. Flera monteringstyper

Nackdelar

 • Dålig vatteneffektivitet
 • Endast en inställning

De flesta duschmunstycken vi har pratat om hittills har haft många olika inställningar, detta duschmunstycke är annorlunda.

Vattenfallsduschhuvudet görs endast med en inställning. Detta duschmunstycke är gjort för att vara väldigt stort med massor av vattenströmmar som gör att det känns som ett mjukt vattenfall. Dessa duschmunstycken kallas även regnduschmunstycken eftersom de imiterar regn.

På grund av den stora mängd vatten som behövs för att simulera regnet är dessa duschmunstycken inte särskilt vatteneffektiva.

Men dessa duschmunstycken är bra om du inte är ett fan av det hårda dunkandet som vissa duschinställningar kan ge dig.

Vanligtvis när du ser dessa duschmunstycken är de monterade i taket, men de är också gjorda med väggmonteringsalternativ.

Se även  5 alternativ för en trappkjolbräda

6. Massageduschhuvud

Aqua Elegante Massage duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Flera inställningar
 • Flera huvudtyper

Nackdelar

 • Lägre vatteneffektivitet

Massageduschmunstycken är precis vad de låter som. Dessa duschmunstycken har specialgjorda inställningar som låter dem leverera högtrycksströmmar av vatten för att ge en masserande effekt.

Många duschmunstycken som har flera inställningar kommer att ha en massageinställning men massageduschmunstycken har flera inställningar som ger en fantastisk spaupplevelse.

De kommer i fasta, handhållna och dubbla, vilket ger dig alla möjliga olika alternativ för hur du använder detta duschhuvud.

Om du har ryggproblem eller kroniska knutar, kan ett meddelandeduschhuvud med ett dubbelt eller handhållet alternativ hjälpa dig att lossa alla dessa spända muskler.

7. Högtrycksduschhuvud

Wassa Högtrycksduschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Bra för VVS med lågt vattentryck

Nackdelar

 • Låg vatteneffektivitet

Ingenting är mer tillfredsställande än ett duschmunstycke som har bra vattentryck.

Om ditt hus eller lägenhet har dåligt vattentryck och det inte finns något du kan göra åt det, kolla in ett av dessa duschmunstycken.

De koncentrerar vattnet som kommer genom dina rör för att leverera det med mer tryck.

Många duschmunstycken blir bättre på att göra detta i allmänhet. I framtiden kanske det inte finns något speciellt högtrycksduschhuvud alls.

Men eftersom denna typ av duschmunstycke ökar ditt vattentryck, kan de också minska vatteneffektiviteten.

8. Duschhuvud med lågt flöde

High Sierra Duschhuvud med lågt flöde (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Extremt hög vatteneffektivitet

Nackdelar

 • Endast en inställning
 • Kan ha lägre vattentryck

Om du letar efter ett sätt att vara mer miljövänlig eller om du vill att din vattenräkning ska sjunka, är lågflödesduschmunstycken ett utmärkt alternativ.

När du tittar på lågflödesduschmunstycken är de vanligtvis märkta med gpm som står för gallons per minut. Detta anger mängden vatten som ett duschmunstycke använder för varje minut som det är på.

Det genomsnittliga duschhuvudet använder cirka 2,1 gpm men äldre duschar kommer att ha en högre gpm. När du letar efter ett lågflödesduschhuvud hittar du dem med 2,0 gpm, 1,75 gpm, 1,5 gpm och 1,25 gpm.

Ju lägre din gpm är, desto lägre kan ditt vattentryck vara. Ett bra duschhuvud med lågt flöde kommer inte att förändra vattentrycket i din dusch för mycket.

Att byta från ett duschmunstycke som använder 2,1 gpm till ett som använder 1,5 gpm kommer att använda cirka 28 % mindre vatten varje gång du duschar. Det kan göra en enorm skillnad på din vattenräkning och på planeten.

9. Duschpaneler

ELLO&ALLO Duschpanel (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Flera duschfunktioner
 • Mycket modernt utseende

Nackdelar

 • Låg vatteneffektivitet
 • Väldigt dyr

Duschpaneler, även känd som duschtorn, är något nytt som precis börjar bli populärt. Förutom att se ut som en dusch direkt från Star Trek, har dessa duschmunstycken några fantastiska funktioner.

De har ett vattenfallsduschhuvud, ett handhållet duschhuvud, justerbara kroppssprutor/meddelanden och ibland en inbyggd spraypanel för hela kroppen som sprejar din rygg.

De har också ett mycket elegant utseende som passar bra med ett nyrenoverat modernt badrum. Om du planerar att göra om ditt badrum och ska bli modern, tänk på dessa duschtorn.

Med alla dessa fantastiska funktioner varför har inte alla en?

Tja, med alla dessa tjusiga klockor och visselpipor kommer några nackdelar. För det första, med alla dessa paneler kan du föreställa dig att det inte är särskilt vatteneffektivt. Och ditt vattentryck kommer att minska ju fler funktioner du slår på samtidigt.

Den stora anledningen till att inte så många har dessa är priset. Eftersom det är en allt-i-ett-dusch måste du betala för alla dessa funktioner.

10. LED-duschhuvud

Se även  Kan ånga släcka en rökdetektor?

Kairey LED duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Bra för svagt ljus
 • Kräver inga batterier

Nackdelar

 • Ger bara estetiska fördelar

Ja, de gör verkligen duschmunstycken med LED-lampor inbyggda för vem vill inte ha en dansfest medan de duschar?

Skoja bara, det är inte den typen av ljus. Dessa duschmunstycken kommer med LED-lampor runt vattenstrålarna. Det finns ett par olika sätt de fungerar.

Vissa duschmunstycken bleknar från en färg till en annan i ett förinställt mönster medan andra kan känna av vattnets temperatur och ändra sig efter det. Ganska coolt va?

Ett annat coolt faktum: LED-lamporna som används i dessa duschmunstycken fungerar utanför vattentrycket så inga batterier behövs

Dessa duschmunstycken är bra om ditt badrum har svagt ljus och du inte kan se i din dusch. Jag tror också att det skulle vara ett bra sätt att få barn som hatar att duscha att vilja gå in i duschen.

11. Duschhuvud för husbil/camping

Oxygenics Duschsats för husbil (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Liten och snygg
 • Mycket vatteneffektiv
 • Bra för lågt vattentryck

Nackdelar

 • Passar kanske inte vanlig VVS

Jag vet vad du tänker, ”varför skulle jag vilja ha ett husbilsduschhuvud i mitt hus?” Jo, RV/Camper duschmunstycken har faktiskt vissa funktioner som kan vara bra för vatteneffektiviteten eller om du har problem med lågt vattentryck.

Eftersom husbilar fungerar utanför små tankar med vatten, är det vettigt att deras duschmunstycken är gjorda för att vara mycket vatteneffektiva.

Och eftersom det finns begränsat med vatten är husbilar också ökända för att ha lågt vattentryck. Duschmunstyckena som används i husbilar är gjorda för att bekämpa detta problem.

Men eftersom de är speciellt gjorda för husbilar kanske vissa av duschmunstyckena inte passar den vanliga VVS-anslutningen som används i vanliga badrum.

Slutligen, eftersom husbilar har begränsat utrymme, är duschmunstyckena vanligtvis gjorda för att vara ganska små, vilket gör dem till ett bra alternativ om du har ett litet duschutrymme.

12. Navy duschhuvud (på/av)

Qualihome Marinblå duschhuvud (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Hög vatteneffektivitet
 • På / Av knapp

Nackdelar

 • Endast en inställning
 • Lägre vattentryck

Det marinblå duschhuvudet är ett annat bra alternativ om du vill spara på ditt vatten. Och jag är ganska säker på att det heter så eftersom det är vad de använder i marinen, men citera mig inte på det.

Detta duschmunstycke är designat för att ha en på/av-knapp vanligtvis på sidan av duschhuvudet som gör att du kan stoppa vattenflödet medan din dusch är på.

Tanken är att du ska gå in i duschen och bli blöt, sedan stänger du av vattnet medan du schamponerar håret och blir allt tvåligt, sedan slår du på det igen för att skölja av det.

Bara att göra det snabbt av och på kan spara dig och planeten mycket vatten. Nu till den stora finalen, en snabb sammanfattning av alla fördelar/nackdelar för varje typ av duschmunstycke i en enkel tabell:

Duschhuvud Fördelar/Nackdelar Tabell

Vilken är den bästa typen av duschmunstycke?

Den bästa typen av duschmunstycke beror på vad du vill att ditt duschhuvud ska göra. I allmänhet är det bästa universalduschhuvudet antingen ett handhållet eller dubbelt duschhuvud som har flera ströminställningar. Men det finns fortfarande många andra alternativ. Kolla in det här duschhuvudsbord för en snabb titt på alla olika sorter.

Passar duschmunstycken alla duschar?

Duschmunstycken har en universell gängstorlek i USA och Kanada, som betecknas som ½-tums NPT. Om du ser till att duschmunstycket du köper är ½-tums NPT, bör det passa VVS-armaturen i ditt badrum. Den enda avvikelsen från det är om du väljer att köpa en husbil eller husbil duschhuvud.

Lämna en kommentar