Daisy Chains på vandringsryggsäckar (vad är de till för och hur man använder dem)

När det kommer till vandring och backpacking är din ryggsäck en av de utrustningar som snabbt blir väldigt personliga. Du kommer att spendera dagar i sträck med den, lita på att den bär din utrustning och bär den på ryggen många mil.

Ett av sätten att maximera din ryggsäck och få den att arbeta ännu hårdare för dig är att använda kedjans axelband på den. Men exakt vad är dessa saker och hur kan du använda dem för att packa bättre och fortsätta gå?

Vad är Daisy Chains?

Medan namnet daisy chains kan föra tankarna till bilder av flätade blommor som ofta görs till kronor eller andra hårprydnader, är de på ryggsäckar helt annorlunda.

En daisy chain är en remsa av tyg som sys i en vertikal linje på utsidan av ryggsäcken. Det finns flera öglor som inte är sydda och sticker ut lite. Materialen är ofta stretchiga så öglorna kan sträckas för att rymma olika föremål.

Dessa hittar du oftast på utsidan av ryggsäcken, oftast sydda i grupper om en eller två rader. De kan också fästas i ryggsäckens remmar eller längs sidan av ett höftbälte.

Vad används daisy chains till på vandringsryggsäckar?

Det finns flera användningsområden för daisy chains som gör din ryggsäck mycket mer funktionell och ger dig en lättare tid som vandrare eller backpacker. När din ryggsäck är lätt och passar dig bra kan du gå länge utan ansträngning.

Medan daisy-kedjor ursprungligen designades för att hålla utrustning för bergsklättrare, har deras stora användbarhet gjort dem till en standardfunktion på många vandringsryggsäckar. Kreativa människor kommer alltid på nya och unika sätt att utnyttja funktionerna i sina paket.

 • Ökad bärförmåga

Ett av huvudsyften med en kedja på en ryggsäck är att skapa mer utrymme för att förvara och bära saker medan du vandrar eller backpackar. Medan ryggsäckens bärkapacitet vanligtvis hänvisar till det primära facket inuti, kan daisy chains bidra.

Du kan enkelt bära mycket mer genom att förvara den på baksidan av ryggsäcken istället för inuti. Stora föremål som skulle ta för mycket plats i ryggsäcken kan placeras här så länge de inte är för tunga.

 • Enkel åtkomst

Det strategiska läget för daisy chains gör att en vandrare enkelt kan komma åt föremål som de behöver ofta. Detta gör att du kan ta tag i redskap medan du vandrar, så att du inte behöver stanna för att ta bort, öppna och rota igenom packningen.

  Är promenader i Crocs en grej? Vi frågade mer än 180 vandrare

Den enkla åtkomsten sparar tid, håller farten igång och är mycket snabbare och enklare. Du håller även händerna fria när du inte behöver redskap, vilket är viktigt när en stig är tuff eller du använder vandringsstavar.

 • Säker förvaring

Medan insidan av ryggsäcken ofta är det bästa stället att bära värdesaker på, är prästkrage-kedjor vanligtvis mycket säkra. Materialet kommer att sträckas för att hålla ett föremål och dras sedan tillbaka för att hålla det säkert mot utsidan av ryggsäcken.

De ser också till att själva ryggsäcken säkert kan fästas på andra föremål som en cykel eller båt. Om du bär utrustning på ett djur, som en häst eller mula, kanske du också vill säkra packningen med ringkedjan så att den inte ramlar av.

 • Strukturellt stöd

Daisy-kedjor varierar i bredd, men vissa är kraftiga och mycket tjockare än andra. De kan också förstärkas med material för att kunna bära tunga föremål.

Detta kan också ge mer stöd för ryggsäcken och öka dess hållbarhet. Du behöver inte oroa dig för att sömmarna på din ryggsäck ska bli stressade bara för att det hänger en massa saker från daisy chains.

 • Viktfördelning

En ryggsäck med kedjor ger dig fler möjligheter att förvara olika föremål så att vikten är jämnt balanserad. Om det inte fanns någon extern lagring skulle du behöva lägga allt i den där det kunde bli krångligt och obekvämt att bära.

Däremot kan du vara strategisk om var du lägger olika saker så att alla dina tyngre föremål inte klumpar ihop sig. Fördela istället vikten över hela ryggsäcken så att den blir jämn och ryggsäcken lättare att bära.

Vad kan du lagra i daisy chains?

Allt som passar in i öglorna på en daisy chain och kan fästas på ryggsäcken kan förvaras där. Det finns dock särskilt flera saker som bäst förvaras på en daisy chain snarare än i den.

 • Våta kläder

Naturligtvis vill du inte att blöta klädesplagg hamnar i din ryggsäck, eftersom de kan skada andra föremål eller börja mögla. Visst kan de läggas i en plastpåse och sedan läggas undan, men om du vill ha dem på dig igen kan du lägga dem genom en kedja för att låta dem torka medan du vandrar.

  Tillåter campingplatser golfbilar?

Detta är det perfekta stället att förvara små tvättbitar, blöta strumpor, näsdukar eller bandanas. På en solig dag kan du torka dina kläder medan du vandrar för att spara tid och ha torra kläder när du stannar för att slå läger.

 • Vattenflaska

Många ryggsäckar har sidofickor i mesh som är designade för vattenflaskor. Men om de är fyllda med andra föremål eller om du vill bära mer vatten, är en daisy chain den perfekta platsen.

Om din flaska är på den stora sidan och inte passar direkt i kedjan, använd en karbinhake eller annan anordning för att haka fast den i öglorna. Flaskor med vridlock kan fästas på locket och sedan skruvas av när du vill ha en drink.

 • Kamera eller telefon

Vandrare som tycker om att fotografera och dokumentera sina äventyr utomhus kommer att njuta av att ha sin kamera eller telefon till hands. Förvara din telefon i ett fodral för att skydda den och se till att eventuella kameralinser är täckta.

Fäst den med en karbinhake, rep eller annan robust enhet så att den inte faller och går sönder. Sedan är det bara att sträcka sig bakom dig och ta tag i den när du hittar en plats du inte kan låta bli att ta bilder av.

 • Utvändiga fickor

Utöka bärförmågan på din ryggsäck ytterligare genom att fästa små fickor på kedjan. Du kan köpa små påsar eller påsar som fästs i öglorna för extra förvaring.

Vissa av dessa små väskor har dragkedjor så att du kan packa dem med många saker, även mindre föremål, och ändå hålla dem säkra.

 • Lättviktsutrustning

Alla små redskap som är tillräckligt lätta för att hålla kedjan kan spännas fast på utsidan av din ryggsäck. Saker som en ficklampa, drickskopp, campingutrustning, liten kastrull eller vattenfilter kan enkelt förvaras här. Ett par campingskor som flip flops kan också fästas på kedjan så att du kan ta på dem för att göra campingsysslor.

Du kan också hänga en handsprit i resestorlek, en liten tub med chapstick eller solskyddsmedel och ett par solglasögon eller hatt från kedjan. Detta gör att du kan använda dessa väsentliga saker igen efter behov och skydda dig från solen hela dagen medan du vandrar.

 • Liggunderlag eller tältstänger
  Kan jag ansluta en 50 A RV-kontakt till en 30 A RV-kontakt? (Tänk på detta)

Du kanske kan passa in en ihopvikt liggunderlag och tältstänger i kedjorna. Om du har två remsor av daisy chain bredvid varandra kan pinnarna passa vertikalt ner på ryggen.

Slingor som är för små för att hålla ett större liggunderlag av skum kan utökas med andra band, rep eller bälten. Du kan också vira en tygremsa runt hela kudden och sedan kedja ihop den. Se bara till att säkra den ordentligt så att den inte rör sig eller lossnar när du går.

Hur använder du dig av daisy chains effektivt?

Det finns några saker du bör veta när du använder daisy chains på din ryggsäck. Bara för att något får plats i öglorna och kan förvaras där betyder det inte att det är den idealiska platsen för det.

 • Balansera vikten

Allt du förvarar i kedjan ska placeras så att du inte tappar balansen när du bär ryggsäcken. Lägg inte alla dina tunga saker på ett ställe på utsidan av din ryggsäck.

Fördela istället vikten jämnt både in- och utvändigt. Balansera tyngre föremål med lättare föremål och förvara tät utrustning längst ner på ryggsäcken.

 • Håll det tyst

Om du kedjer föremål kommer de sannolikt att svänga eller studsa när du går. Detta kan vara irriterande när du går långa sträckor. Det kan också vara farligt om det är ett tungt föremål som kan svänga och träffa dig.

Vissa föremål kan stöta in i varandra och orsaka skada eller bara göra mycket ljud. Detta kan vara användbart om du försöker uppmärksamma vilda djur på din närvaro, men annars är det inte nödvändigt eller rekommenderat.

 • Dra nytta av ytterligare stöd

Lita inte enbart på kedjan för att hålla dina föremål. Saker som kläder kan komprimeras utan problem, men många andra typer av utrustning passar inte i öglorna eller kan skadas.

Det betyder dock inte att daisy chain inte är ett bra alternativ. Använd istället en karbinhake eller ett rep för att knyta något till öglorna.

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur man förebygger och behandlar blåsor under camping och vandring

11 tips för att hålla din vandringsryggsäck lätt (för nybörjare)

Vad du ska ta med dig på en helgvandring (nödvändigt du måste ha)

Så förbereder du dig för din första ryggsäckstur (lista och tips)