Chatterbait vs Spinnerbait vs Buzzbait: När ska man använda varje

Var och en av dessa beten har sina för- och nackdelar och bör användas i olika situationer. Allt beror på mängden täckning, vilken tid på året och hur vattnet är. I det här inlägget kommer jag att jämföra chatterbait med spinnerbait såväl som buzzbait.

Som en generell regel, en chatterbait blir bättre om du fiskar i ett område med begränsad sikt, vind och mycket gräs. Du kommer att vilja använda ett spinnerbait om du fiskar i ett område med begränsad sikt, vind och inget gräs. En buzzbait är ett toppvattendrag så du vill använda det på en varm dag när vädret är lugnt.

Du kan fortfarande använda dessa beten under olika förhållanden och fortfarande fånga fisk, men detta var den idealiska situationen för att få ut var och en av dem. Jag använder inte en buzzbait för ofta själv men många människor har fångat mycket fisk med dem. Mitt val av de tre är dock spinnerbait eftersom jag har haft störst framgång med det.

Det är dock mer av en personlig preferens så ge var och en av dem ett försök för att se vad du gillar bäst. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om när och hur du använder var och en.

När man ska använda en chatterbait

Chatterbait är ganska lik spinnerbait när det gäller utseende, men de är bäst lämpade för olika förhållanden. Chatterbait kommer att använda en enda krok som du kan lägga din favorit mjuk plast på för att ge den en simning genom vattnet.

Du kommer att vilja använda en pratbit när vattnet är rättvist grunddet är grumligt, det blåser och det är mycket GRÄS. Eftersom den bara har en krok kommer den att kunna glida genom gräset mycket lättare än en spinnerbait. Jag använder en flätad lina med en fluorledare för att se till att jag inte bryter av om jag fastnar.

  Vad du ska använda för vårbasfiske (Top 5 lockar)

Hur fiskar man en pratbit?

Sättet du fiskar med en chatterbait är lite annorlunda än en spinner. Du vill kasta den nära en gräsbädd och låta den falla ner. Istället för att rulla in den vill du pop- Det då och då för att få den att hoppa genom gräset. Ge den en pop, låt den falla ner igen och rulla sedan in slacket. Du kan fiska den på andra sätt men det här har varit det som har fungerat bäst för mig.

När man ska använda ett spinnerbait

Om du är ute i ett område med ganska grunt vatten är vattnet smutsigt, det blåser lite och NEJ gräs då vill du ta ut en av dessa. Eftersom ditt spinnerbait ska ha 2 krokar på sig kommer det att fastna i gräset och det blir din enda fångst för dagen.

Jag gillar att använda ett spinnerbait som är något av en naturlig Färg eftersom det är ett ganska onaturligt lockande. Något som är blått, svart eller vitt brukar vara bäst. Du kommer att vilja sätta en släpvagnskrok på beten också som hjälper dig att fånga mer fisk.

Anledningen till att du vill använda en spinnerbait (eller chatterbait) i smutsigt vatten är på grund av det onaturliga utseendet och också för att de verkligen är högt och obehagligt. De ser inte så mycket ut så fisken kommer inte att fästa det så mycket om de tydligt kan se det. Det kommer också att skapa massor av ljud för att locka till sig fisken som är nyckeln i smutsigt vatten.

  Kan du använda saltvattenspö och rulle i sötvatten?

Detta bete fungerar också riktigt bra natt och är en av de viktigaste gångerna jag kommer att använda den. Om du fiskar mot en vägg eller sten eller ett träd så är det här detta bete kommer att lysa (så länge det inte finns något gräs runt omkring).

Hur använder man en spinnerbait?

Det huvudsakliga sättet jag normalt fiskar detta beten är genom gjutning och hämtar. Allt du egentligen behöver göra är att kasta beten någonstans nära locket och låta bruset göra sitt. Du kan ge det ett ryck då och då för att skapa lite action, så ge båda ett försök för att se vad som fungerar bäst.

När man ska använda en Buzzbait

Buzzbait är ganska lik spinnerbait när det gäller utseende men de är designade för att göra helt andra saker. Buzzbait är en toppvatten locka och du vill använda den under något motsatta förhållanden.

Du vill använda detta bete när vattnet är vackert lugna och det verkar fungera bäst på a varm sommardag. De andra två beten används för att gå där fisken är men en buzzbait är utformad för att få dem att komma till dig. När det är varmt under dagen kommer fisken att gömma sig och inte röra sig så mycket så det får dem att flytta ut under tak.

Chatterbait vs Spinnerbait vs Buzzbait

Du kommer att vilja använda en av dessa på en lugn dag eftersom det kommer att vara lite svårt att se om det finns en massa vågor. Det måste vara lugnt så att fisken tydligt kan se att det är något som simmar ovanför. Det är inte mitt favoritdrag att fiska men det har sin plats.

  Fånga mer fisk Isfiske just nu

Hur fiskar man en buzzbait?

Allt du egentligen behöver göra är att kasta dit du tror att fisken är och börja rulla in. Du kan ge spöet några ryck då och då för att ge det lite action, men det rör sig normalt genom vattnet ganska bra. Detta lock är bra eftersom du kan kasta in tung omslag och det kommer inte att bli fast lika lätt som snurran eller prat. Jag antar att du kommer att använda dessa beten för basfiske, och om du vill kolla in vår favoritutrustning kan du Klicka här.

För att sammanfatta saker, använd en pratbit i grunt smutsigt vatten när det är vind och gräs. Använd ett spinnerbait under exakt samma förhållanden minus gräset. Använd en buzzbait när vattnet är fint och lugnt och vädret är varmt.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.