Cave Rappelling för nybörjare

Att hoppa in i en djup grotta är imponerande. Att utforska platser som väldigt få människor har och se den enorma storheten som avslöjas i grottrapellering är verkligen ögonöppnande. Det finns dold skönhet djupt inne i jorden som ropar till äventyraren att utforska den. Caving rappelling är en hisnande upplevelse men när du väl rappellerar är det inte slutet på resan. Det finns så mycket mer som kan utforskas till fots i grottorna.

Men som alltid med alla rappeller kräver grottrapeller vissa tekniker, färdigheter och verktyg för att säkert ta dig ner och navigera i grottans djup och potentiella hinder. Ta dig tid att göra dina läxor för att undersöka var du kan gå på grotta rappelling. Det kan verka som en promenad i parken om du framgångsrikt har utfört rappeller utomhus men det här är ny terräng med nya förutsättningar. När nya utmaningar dyker upp är det bäst att vara försiktig för att undvika fara. Studera vilken utbildning och utrustning som kommer att behövas och sök professionell vägledning om du är ny inom grottforskning.

Cave rappelling är verkligen en gång i livet möjlighet som kräver noggrann planering och förberedelser. Alla av oss kan inte bli välsignade som Batman med den skjuvstyrka och förmåga han har för att dyka från en byggnad utan att bry sig om sin säkerhet och sväva utan ansträngning längs sidan av en skyskrapa eller ett bergigt föremål.

Cave Rappelling Descent

En betydande skillnad som omedelbart kommer att mötas är mörkret. Det kan finnas lite eller inget naturligt ljus. Det rekommenderas extremt att ta med en pannlampa för att ge belysning i mörkret. Stigen bör vara upplyst för att säkert kunna navigera till grottans bas. Jag skulle också starkt rekommendera några extra redskap beroende på grottans djup, om du behöver ta dig tillbaka upp för rappellrepet eller om du planerar att gräva efteråt. Med det sagt när du läser igenom de olika punkterna om grottrapellering, ta hänsyn till den utbildning och professionella hjälp som kan krävas för att på ett säkert sätt slutföra denna uppgift.

När du rappellerar en grotta liknar rörelserna och teknikerna som visas i följande steg:

 • Ta tag i det lösa repet som leder till marken med din högra hand. Detta kommer att vara pausen och stöds av ATC. Släpp aldrig repet med brythanden. För att bryta när du går ner sänker du höger hand under midjan medan du håller i repet, det kommer att stoppa repet från att löpa genom ATC. Om högerhanden höjs hela vägen upp kommer repet att löpa fritt och kommer att utsätta den som rappellerar i allvarlig risk att falla.
 • Din vänstra hand kommer att vara styrhanden och kommer att hålla i den andra änden av repet som har fästs vid ankarna.
 • Börja rappella, använd din guidehand för att mata repet genom ATC.
 • Medan du sänker dig, håll benen vinkelräta mot väggen du går ner för. Detta gör att du kan använda dina fötter för att sakta gå eller hoppa nerför väggen.
 • Gå i din egen hastighet och vrid på huvudet för att se om det finns några hinder.
 • Om du går i din egen takt kan det kännas robotiskt och spänt till en början, men ju mer du rappellerar desto lättare blir det. Det viktiga är att kontrollera en jämn takt när du går ner tills dina fötter nuddar marken.
  Vilket är det bästa betet för surffiske?

En stor skillnad som du kan uppleva när du rappellerar i en grotta är frånvaron av några väggar för att placera dina fötter. Med största sannolikhet kommer nedstigningen att vara i luften och kan kräva specialutrustning som kan bromsa en nedstigning och skapa lite extra friktion så att kontrollen kan bibehållas medan du går ner i avgrunden … ja förhoppningsvis är det inte så djupt. Några rekommenderade produkter som ger ökad kontroll och friktion i nedstigningen är:

 • Petzel Pro I’D S Descender – Den här enheten är perfekt för att styra nedstigningen och har lagt till funktioner för att bromsa och stoppa nedstigningen automatiskt om något går fel.
 • Petzl Stop Descender – Den här sänkaren har en självbromsande funktion som kan aktiveras för att behålla din position på repet.

Dessa produkter rekommenderas extremt för djupa grottnedgångar eller andra i alla rappeller där mer kontroll behövs, oavsett om det är rekreationsmässigt eller professionellt. För att lära dig mer om både dessa produkters funktioner och specifika användningsområden läs Bästa rappellande Descenders på marknaden bloggrecension.

Navigera i den mörka avgrunden

När rappellen är klar och fötterna är ordentligt jordade på grottans bas har du två val:

 1. Stig direkt tillbaka uppför rappellrepet eller…
 2. Utforska de nya omgivningarna i grottan.

Jag för min del skulle hellre utforska grottan. Ibland kan en grotta vara ytlig och det kanske inte finns så mycket att utforska eller se, men om jag får chansen att vandra lite djupare och göra lite grottforskning skulle jag säga att gå för det. Gå utanför din norm och se Moder Jords majestät och formationerna som skapas i dessa grottor.

När man utforskar någon given är det återigen bra att ha en bra pannlampa (med extra batterier, vill inte gå vilse) för att leda vägen genom tunnlarna och springorna som utforskas. Bär också varma kläder som är vattentäta om grottan kräver sådana kläder. Caving kan snabbt bli riktigt stökigt beroende på terrängen (är den blöt eller om det finns något rinnande vatten), temperatur (sval till iskallt}, eller klämmer du dig mellan trånga, smutsiga utrymmen. Klä dig för tillfället. Det finns många redogörelser för grottgång där individer inte var klädda eller förberedda för extrem kyla eller våta förhållanden och befann sig med hypotermi. Risk inte det. Undersök förhållanden och klä sig lämpligt för vad som kan förväntas.

  Kan du zippa när du är gravid?

En gång när jag navigerade i en isgrotta (som jag rekommenderar starkt att göra det om du kan hitta en i din närhet) var det en punkt att grotttaket var så lågt att du var tvungen att lägga dig på den frusna ytan. Med ryggen på det frusna isgolvet placerade jag mina händer och fötter i taket och drev mig till min nästa destination. Jag gjorde verkligen en horisontell bergsklättring samtidigt som jag trängde mig längs klippan. Det var fantastiskt! För att inte tala om alla de unika isformationerna i själva isgrottan. Jag var rätt klädd för detta grotttillfälle, kände mig aldrig kall och hade en viskning.

Kom ihåg att grottrappling måste tas på allvar. När du går ner i en grotta klä dig lämpligt för terrängen och förhållandena i grottan. Ha också alltid mycket belysning för att ge ökad synlighet och säkerhet.

Hur man klättrar uppför rappellrep

Du är vid foten av en grotta och har precis avslutat med att utforska området. Det är nu dags att stiga upp igen, troligen uppför rappellrepet. En av de viktigaste teknikerna att lära sig är Prusik-knuten, som vanligtvis används för att ta sig upp i ett rep. Prusik-knuten är ett friktionsfäste och tillåter en mer kontrollerad uppstigning. Dessutom har tester visat att Prusik-knuten kan bära en betydande mängd vikt och spänning i jämförelse med andra knutar eller metoder. Detta är ett självklart val för att stödja personlig vikt.

Innan du knyter en Prusik kommer det dock att behövas ett Autoblock för att säkert hålla en rappeller i luften och frigöra händerna. Detta gör att rappellern kan använda sina händer när han knyter Prusik. Autoblocket är ett försiktighetssteg som rekommenderas att knytas innan rappellen. För att lära dig hur du knyter den här dragkroken besök självstudien för Autoblock.

Nu med autoblocket säkert på plats, flytta autoblocket uppåt tills det är helt inkopplat. När de väl är inkopplade kan båda händerna säkert tas bort från repet och användas för att knyta Prusik cirka en fot ovanför rappellanordningen. Följande steg lär ut hur man knyter Prusik-knuten:

 1. Knyt en dubbel fiskarknut för att sammanfoga två snören (se fiskeknuten nedan).
 2. Knyt en andra dubbelfiskarknut med den andra svansen. Sladdarna ska nu göra en stor cirkel.
 3. Dra ihop de dubbla fiskarnas knutar för att skapa en tunnknuta.
 4. Ta sladdens ögla och placera den under repet.
 5. Linda sladden runt repet tre gånger. Se till att omslagen stannar på insidan av sladden, med dubbelfiskarens i botten.

Se till att ha extra sladd till hands för att knyta Prusik-knuten ordentligt. Var alltid beredd på vad som helst! Genom att vidta lämpliga åtgärder i förväg kommer det att minska sannolikheten för att en incident inträffar vid rappellering.

  Behöver jag verkligen en visselpipa när jag vandrar eller backpackar?

Nu när du vet hur man knyter Prusik kan vi sätta alla dessa tekniker i verket så att du kan ta dig uppför rappellrepet. Detta exempel är om du rappellerar på ett dubbelrep.

 1. Börja med att knyta två friktionsfästen med Prusik-knuten. Använd två olika mjuka nylonsnören, 5 mm eller 6 mm för bästa resultat. Båda Prusiks kommer att knytas på repet ovanför avfallet, den ena ovanför den andra. Överlappa inte.
 2. På toppen Prusik fäst änden av sladden till en låsande karbinhake. En 24-tums sele kommer att fästas på denna låskarbin och direkt på selen.
 3. Den nedre Prusik fästa änden av sladden till en låsande karbinhake. Fäst två 24 tum selar. När selen fästs från karbinhaken till selen. Den andra selen kommer att dingla och kommer att användas som en fotsele.
 4. Vid denna punkt placerar du foten i den dinglande selen och stå. Detta kommer att placera din vikt på det nedre friktionsfästet (Prusik). Skjut den övre Prusik upp så högt du kan.
 5. Luta dig nu tillbaka i selen (låt foten vila i selen), placera din kroppsvikt på det övre friktionsfästet (Prusik). Skjut upp det nedre friktionsfästet tills foten som vilar i lyftselens knä böjs i 90 graders vinkel.
 6. Stå upp i selen igen och upprepa stegen med att flytta de övre och nedre fästena. Repet kan användas för att balansera när du står, men se till att inte ta tag i och balansera på Prusik-hakarna. Använd endast repet för balans, ta endast fysisk kontakt med fästena när du skjuter upp dem.
 7. Fortsätt att upprepa processen tills toppen nås. Du flyttar hastigheten på en sköldpadda i denna process men var säker på dina förmågor och ta dig tid så att inga misstag görs. Detta är en långsam och besvärlig metod men detta grundläggande steg kan läras in snabbt och anpassas snabbt när behovet uppstår.

Några stora rappellgrottor

Om du behöver hitta några bra alternativ för grottrapellering är här några alternativ:

 • Stephen’s Gap – Alabama, USA
 • Ellison’s Cave – Georgia, USA
 • Sotano De Las Golondrinas (Svalgrottan) – Mexiko, ja det här är lite mer exotiskt.

För mer information om deras platser och de förväntade förhållandena eller andra bra rappelleringsalternativ, besök 50 bästa rappelleringsställena i USA.

Slutsats

Cave rappelling kommer att testa dina gränser och allt som har lärts hittills från RappellingRocks.com, utbildning och instruktion tillhandahålls av en klätter/rappellerande proffs, och öva rappelling utomhus eller inomhus på vertikala nedfarter. Även om detta är ett extremt test på ens förmågor, är prestationerna och spänningen med grottraplling absolut värt det.